Tips voor het opbouwen van een eigen vermogen

Op het moment dat je nog maar aan het begin staat van je carrière, dan is het belangrijk om nu alvast na te denken over het opbouwen van je eigen vermogen. Dit kan heel eenvoudig zijn door bijvoorbeeld direct vanaf je eerste salaris te beginnen met automatisch sparen. Op deze manier bouw je voor jezelf een buffer, zodat mocht er iets zijn, je geld achter de hand hebt om een bepaalde periode te kunnen overbruggen of om bijvoorbeeld iets te kunnen kopen wat je echt nodig hebt. Uiteraard zijn er daarnaast nog ontzettend veel andere manieren waarmee jij een eigen vermogen op kunt bouwen. Hoe je dit kunt doen en hoe dit werkt, vertellen we je in dit artikel.  

Begin vandaag nog

Nu de economie zich blijft ontwikkelen in de nasleep van de pandemie, is het opbouwen van eigen vermogen steeds belangrijker geworden voor zowel particulieren als bedrijven. Eigen vermogen is het verschil tussen de waarde van een bepaald product en de schuld die er eventueel nog op rust. Hierbij kun je denken aan een huis. Is de waarde van het huis groter dan de hypotheek, dan is het verschil je eigen vermogen. Het opbouwen van eigen vermogen kan een financiële buffer vormen waarmee je onverwachte uitgaven kunt dekken of in andere mogelijkheden kunt investeren. Brokerfolio aandelen is bijvoorbeeld een goede manier om je vermogen periodiek gestaag te laten groeien.

Betaal je schulden af

Het aflossen van schulden is een van de meest effectieve manieren om vermogen op te bouwen. Zorg ervoor dat je elke maand meer dan het minimum betaalt voor je leningen en overige schulden. Dit zal je helpen je schuld sneller af te betalen en eigen vermogen op te bouwen. Wat je namelijk vaak ziet, is dat de rentes op deze schulden enorm zijn. Dit zorgt ervoor dat een groot deel wat maandelijks wordt afgedragen, voornamelijk bestaat uit rente. Ontzettend zonde als je het ons vraagt!

Investeren in onroerend goed

Investeren in onroerend goed is een geweldige manier om eigen vermogen op te bouwen. Wanneer je een woning koopt, kun je het eigen vermogen van de woning gebruiken om extra woningen te kopen of om andere schulden af te betalen. Uiteraard dient je huis dan wel overwaarde te hebben, wat inhoudt dat de hypotheek lager is dan de waarde van de woning.

Investeer in aandelen

Is vastgoed net iets teveel van het goede voor nu, dan is investeren in aandelen een goede tussenstap. Investeren kan via Brokers Nederland. Hier maak je een account, je stort je geld en kiest vervolgens de aandelen waarin je wilt investeren uit. Naarmate de tijd vordert zullen de koersen dalen of stijgen, wat betekent dat je vermogen stijgt of daalt. Wel is gebleken dat hoe langer je investeert, hoe groter de kans is op succes. Gemiddeld genomen is de kans op rendement over een periode van 10 jaar 95%, terwijl dit bij investeren voor 5 jaar beduidend lager is. Wees dus verstandig en beleg iedere maand een bepaald bedrag en kijk hier de komende (tientallen) jaren niet meer naar om.

Vermogen