Hoe kan ik mijn gehoor makkelijk en snel testen?

Het is belangrijk om regelmatig je gehoor te laten testen om eventueel gehoorverlies op tijd te constateren. Vooral wanneer je wat ouder bent, gehoorproblemen in de familie voorkomen of wanneer je vaak blootgesteld wordt aan lawaaierige omgevingen is het nog belangrijker je gehoor regelmatig te laten testen. Gehoorverlies kan optreden op elke leeftijd en kan leiden tot communicatieproblemen, eenzaamheid en onveilige situaties. 

Hoe word je gehoor getest?

Er zijn verschillende manieren om je gehoor te laten testen. De meest voorkomende methode is een audiometrie-test, waarbij verschillende tonen op verschillende volumes worden afgespeeld door middel van een koptelefoon of oordopjes. Wanneer je de test ondergaat, geef je aan wanneer je een toon hoort. Deze test geeft de audicien informatie over je gehoorvermogen op verschillende frequenties en volumes. Op basis van de uitslag van deze test, kan de audicien eventueel gehoorverlies bij jou vaststellen. Een andere methode om je gehoor te testen is een spraakaudiometrie-test, waarbij je woorden of zinnen herhaalt die door een koptelefoon of luidspreker worden afgespeeld. Deze test geeft een duidelijk beeld hoe goed jij een ander kunt horen en verstaan. Je gehoor testen kun je eenvoudig doen bij een gespecialiseerde audicien, zoals Schoonenberg

Andere soorten gehooronderzoeken

Naast deze bekende hoortesten die je gemakkelijk bij de audicien kunt laten afnemen, zijn er ook andere geavanceerde testen om je gehoor te laten controleren. Daarnaast heb je ook nog een auditief evoked potentials (AEPs) om je gehoor te kunnen testen. Deze test meet de elektrische activiteit van het gehoororgaan en de hersenen. Deze test is zeer geschikt om gehoorproblemen te diagnosticeren bij pasgeborenen en hele jonge kinderen, omdat zij nog niet in staat zijn goed te communiceren. Als laatste is er ook een hoortest tympanometrie genoemd. Deze test meet de druk in het middenoor en kan helpen om oorontstekingen en andere oorproblemen te diagnosticeren. 

Je gehoor zelf thuis testen

Er zijn ook hulpmiddelen beschikbaar om thuis je gehoor te testen, zoals gehoorapparaten-apps of online gehoortests. Deze tests zijn echter minder nauwkeurig dan test die door een audicien worden uitgevoerd en kunnen professioneel advies niet vervangen. Het is belangrijk om te overleggen met een audicien als je twijfelt over je gehoor of als je klachten hebt over je gehoorvermogen. Een audicien kan je gehoor nauwkeurig testen en advies geven over eventuele gehoorhulpmiddelen. Het testen van gehoor doe je daarom het liefst met een afspraak bij een audicien. De resultaten van een hoortest kunnen helpen om te bepalen of er gehoorproblemen aanwezig zijn en welke behandeling of hulpmiddelen eventueel nodig zijn om het gehoor te verbeteren. Een audicien kan meteen na jouw gehoortest de uitslag met jou bespreken en ook luisteren naar jouw persoonlijke behoeften en wensen. Daarnaast kan de audicien ook met jou meekijken of je een eventueel hoortoestel (gedeeltelijk) vergoed krijgt vanuit jouw zorgverzekering. Kortom, er zijn genoeg manieren om jouw gehoor te testen als je hier aan twijfelt. Je kunt eenvoudig vanuit huis online een hoortest doen, maar het is zeker aan te raden om dit bij een ervaren audicien te doen om een betrouwbare uitslag te ontvangen.

Gehoor