SkiŰrs Braathen en Odermatt winnen reuzenslalom, Kilde pakt afdalingsklassieker

De afgelopen dagen kwamen 's werelds beste alpineskiërs in actie in Italië. Daar werd een afdaling afgewerkt op de befaamde Saslong, de piste in Val Gardena en een van de klassiekers op de kalender, waarna men twee reuzenslaloms voor de kiezen kreeg in Alta Badia, één dal verderop. De vrouwen kwamen in Zwitserland in actie voor een super-G.

Afdaling
Het was Val Gardena en daar gebeuren vaak rare dingen, zoals mannen met hoge startnummers die goed scoren. Johan Clarey kwam als achtste naar beneden en de 41-jarige Fransman was ook in World Cup-wedstrijd 231 op jacht naar zijn allereerste zege - in 2012 stond hij in Val Gardena na 21 skiërs aan de leiding, maar werd de wedstrijd vanwege slecht weer afgebroken.

Clarey noteerde de snelste tijd op dat moment, maar ook nu kwam het er niet van: Aleksander Aamodt Kilde uit Noorwegen was 0,35 seconden sneller. De één na de ander kwam vervolgens in de buurt van die tijden, hoewel Clarey op twee bleef staan. De Italiaan Mattia Casse bracht de feeststemming er nog in door op 0,42 seconden naar plek drie te skiën, voor de van een zware blessure teruggekeerde Franse veteraan Adrien Theaux, die zielsgelukkig was met plek vier (+0,67).

Reuzenslalom 1
Zan Kranjec uit Slovenië was in de eerste run de snelste, maar in de tweede run wist hij die positie niet vast te houden: hij zakte weg naar de vijfde plek. De overwinning was voor de Braziliaanse Noor Lucas Braathen, die in run twee van de derde naar de eerste plek wipte. Naast Kranjec passeerde hij ook landgenoot Henrik Kristoffersen, die op 0,02 seconden tweede werd. Plek drie was voor de Zwitserse alleskunner Marco Odermatt op 0,10 seconden, Alexis Pinturault uit Frankrijk voerde de rest aan (+0,67).

Een bijzondere prestatie was er voor Joan Verdu uit Andorra, die van de 28e plek in run twee naar de twaalfde plek in de eindrangschikking steeg met de snelste tijd in run twee.

Reuzenslalom 2
Dit keer was Odermatt in de eerste run de snelste en in run twee wist de Zwitser dat vol te houden. Kristoffersen moest het opnieuw doen met een tweede plek, dit keer op 0,20 seconden van de Zwitser. Kranjec steeg in run twee nu naar het podium, maar wel op afstand: derde op 0,92 seconden, voor de Zwitser Loïc Meillard (+1,32). Verdu werd opnieuw fraai twaalfde, de Belg Sam Maes eindigde zelfs knap als elfde.

Super-G vrouwen
In St Moritz werkten de vrouwen een super-G af, na twee afdalingen. De Amerikaanse Mikaela Shiffrin was daarin de beste: ze kwam als zevende naar beneden en niemand kwam vervolgens meer aan haar tijd. De Italiaanse Elena Curtoni kwam op 0,12 seconden wel in de buurt, terwijl plek drie op 0,40 seconden voor de Française Romane Miradoli was.