Verstappen en Schouten sporters van het jaar

Max Verstappen en Irene Schouten zijn gekozen tot sportman en sportvrouw van het jaar 2022. Ze mochten daarom tijdens het jaarlijkse Sportgala de Jaap Eden Award in ontvangs nemen.

Verstappen was zelf niet persoonlijk aanwezig. Zijn zus Victoria nam namens hem de prijs in ontvangst. Verstappen dankt zijn uitverkiezing aan een zeer succesvol seizoen in de Formule 1. Hij werd dit jaar met overmacht wereldkampioen en won een recordaantal van 15 GP's. De andere genomineerden waren baanwielrenner Harrie Lavreysen en schaatser Thomas Krol.

Bij de vrouwen ging de titel naar schaatster Irene Schouten. Zij won tijdens de afgelopen Olympische Spelen driemaal goud en eenmaal brons. Een paar weken later werd ze ook nog eens wereldkampioene allround. De concurrentie bij de dames was stevig. Ze kreeg echter de voorkeur boven  shorttrackster Suzanne Schulting en wielrenster Annemiek van Vleuten. "Dit betekent heel veel voor me, want wat die andere sporters hebben gepresteerd is ook niet normaal", aldus Schouten. "Ik ben blij dat ik het traject heb gekozen dat ik samen met mijn coaches heb uitgezet naar de Spelen. 90 procent van de mensen om me heen vond dat ik het anders moest doen, maar ik geloofde erin."

De titel van sportploeg van het jaar was voor De estafetteploeg op de 4x400 meter bij de vrouwen. Zij werden dit jaar Europees kampioen en wonnen zilver op het WK indoor. Zij bleven de wielerformatie van Jumbo-Visma en de relayploeg bij de vrouwen in het shorttrack voor. Het shorttrack was wel succesvol bij verkiezing voor coach van het jaar want die titel ging naar Jeroen Otter.

Verder ging de prijs voor Paralympisch sporter van het jaar naar rolstoeltennisster Diede de Groot, die dit jaar alle grand slams won. Judoka Joanne van Lieshout kreeg de prijs voor Talent van het Jaar. Zij werd wereldkampioen onder 21 jaar in de categorie onder 63 kilogram. 

Tot slot ging de Fanny Blankers-Koen carrièreprijs naar aan Jan Janssen. De 82-jarige oud-wielrenner won onder meer de Tour de France, Vuelta a España, Parijs-Roubaix en het WK op de weg. "Het heeft lang geduurd, maar ik ben er toch blij mee", zei Janssen. "Ik ben 82 en hoop nog zeker 90 te worden. Dan kan ik er nog acht jaar van genieten. Ik heb ook al een Jaap Eden voor Sportman van het Jaar, die won ik uiteraard vanwege de Tour in 1968. Die staat bij mij thuis pontificaal boven de open haard en heeft het dus altijd warm."