FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 oktober 2022

AZ verzekert zich van Europese overwintering na magere overwinning in Liechtenstein

AZ heeft zich donderdag geplaatst voor de knock-outfase van de Conference League. In Liechtenstein won het met 1-2 van FC Vaduz.

AZ kon niet overtuigen tegen FC Vaduz en pas na rust kwam de ploeg van Pascal Janssen op 0-1 voorsprong via de Hongaarse linksback Milos Kerkez. Een kwartier voor tijd verdubbelde Myron van Brederode de score en leek de zege binnen voor de ploeg uit Alkmaar. Twee minuten na de 0-2 bracht de ploeg uit Liechtenstein nog wel de spanning terug in de wedstrijd, maar uiteindelijk won AZ met 1-2.

AZ heeft nu in de poule een voorsprong van vijf punten op SC Dnipro-1, maar de Oekraïense ploeg heeft één wedstrijd minder gespeeld. Mocht SC Dnipro-1 vanavond niet winnen tegen Apollon Limassol is AZ zeker van groepswinst en dan is het zeker van de achtste finales van de Conference League.

PSV naar volgende ronde EL na zege op Arsenal

PSV heeft in de Europa League een knappe zege geboekt op Arsenal. De koploper van de Premier League werd met 2-0 verslagen waardoor de Eindhovenaren nu ook zeker zijn van de volgende ronde.

Het was een wereld van verschil met de ontmoeting van vorige week in Londen, toen leed PSV een kansloze nederlaag, nu gaf het nauwelijks iets weg. Na twintig minuten leek de thuisploeg op voorsprong te komen dankzij Gakpo maar hij stond buitenspel. Ook een doelpunt van voor rust van Simons werd afgekeurd omdat even daarvoor El Ghazi buitenspel stond.

In de tweede helft speelde de ingevallen Luuk de Jong een hoofdrol. Hij gaf een mooie assist op Veerman die vervolgens echt de 1-0 scoorde. Nadat keeper Ramsdale in de fout ging bij een corner kopte De Jong nu zelf raak. Even later leek Gakpo er zelfs 3-0 van te maken, maar voor de derde keer deze avond ging er wegens buitenspel een streep door een PSV-goal.

Arsenal was nog dicht bij de aansluitingstreffer maar Benítez redde bekwaam op een inzet van Nketiah. Arsenal scoorde niet meer en doordat de nummer drie van de groep FK Bodø/Glimt met 2-1 verloor bij FC Zürich is PSV als nummer twee sowieso al verzekerd van de tussenronde van de Europa League. 

PSV

2 - 0

Arsenal

 57' Veerman
 63' L.de Jong
   
 
 Gele kaart: Mwene, Simons, (PSV), Tierney, Martinelli, Jesus, Xhaka, (Arsenal)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Di Bello (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Benítez
Mwene
Ramalho
Branthwaite (Teze/81)
Max
Veerman (Til/81)
Sangaré
Gutiérrez
El Ghazi (L.de Jong/46)
Simons (Madue
  Ramsdale
Tomiyasu (White/74)
Holding (Jesus/64)
Saliba
Tierney (Gabriel/74)
Vieira
Sambi (Partey/56)
ödegaard (Saka/57)
Xhaka
Martinelli
Nketiah

Plaktivist bezoedelt 'Meisje met de Parel' van Vermeer in Den Haag

Vandaag vond een anti-fossiele olie man het nodig om zich vast te plakken aan het wereldberoemde schilderij 'Het meisje met de Parel' in het Mauritshuis. Volgens de politie is het schilderij niet beschadigd geraakt omdat het wordt beschermd door een glasplaat. Drie mensen zijn gearresteerd. Alle drie de verdachten hebben de Belgische nationaliteit. Ze zijn 45, 45 en 42 jaar.

In een video die op Twitter wordt verspreid, zijn twee mannen te zien. Een van hen had blijkbaar zijn hoofd tegen het glas voor het schilderij geplakt en daarna een rode vloeistof over zich heen laten gieten. De andere man had zijn hand aan de muur naast de foto geplakt.

De afgelopen maanden werd wereldwijd actiegevoerd bij meer schilderijen. Klimaatactivisten besmeurden bekende schilderijen met etenswaren of lijmden zich er vlak bij vast. Dat gebeurde onder meer bij werken van Monet (in Potsdam), Van Gogh (in Londen) en Da Vinci (in Parijs). Het is voor het eerst dat er in Nederland bij een bekend kunstwerk zo'n actie wordt gehouden.

Minderjarige veroordeeld voor plaatsen zwaar vuurwerk in brievenbus woning

De rechtbank Noord-Holland heeft een destijds 15-jarige jongen veroordeeld voor het plaatsen van zwaar vuurwerk. Op 3 november 2021 stak hij een Cobra 6 af in de brievenbus van een woning in Alkmaar.

Hij krijgt een taakstraf van 120 uur opgelegd, waarvan 40 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook moet hij 250 euro schadevergoeding betalen aan de bewoners.

Incident
De jongen was op de bewuste dag na schooltijd met zes andere jongens op straat. Een van de jongens kwam met het idee de Cobra, die iemand bij zich had, bij de woning van de slachtoffers door de brievenbus te gooien. De reden daarvan was dat een van de jongens eerder een conflict had met de jongen die daar woonde over een kapotte telefoon. De verdachte gaf aan dat hij dit wel wilde doen. Hij kreeg de Cobra, een aansteker en een bivakmuts zodat hij niet herkend zou kunnen worden op eventuele camerabeelden.

Nadat het huis van de slachtoffers hem was aangewezen, is de verdachte daar naartoe gelopen en heeft hij de Cobra in de brievenbus geklemd en aangestoken. De Cobra is ontploft en heeft een enorme ravage aangericht. Zo zijn er spullen in de woning van de slachtoffers kapot gegaan en is hun auto beschadigd die voor de woning geparkeerd stond.

Oordeel rechtbank
De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij het zware vuurwerk in de brievenbus van de woning tot ontploffing heeft gebracht. Het hele gezin (ouders en twee kinderen) was op dat moment thuis. Het is daarom een geluk te noemen dat niemand van hen in de hal was en dat de schade beperkt is gebleven tot goederen. Dat neemt niet weg dat het gezin heel erg geschrokken is en het nog dagelijks heeft over wat er nog meer had kunnen gebeuren.

De verdachte heeft zich naar eigen zeggen laten leiden door groepsdruk en adrenaline. Hij heeft niet stilgestaan bij de mogelijke ernstige gevolgen die de ontploffing teweeg had kunnen brengen. Het feit dat de verdachte niks met het eerdere conflict over de telefoon te maken had en de zoon van de bewoners nauwelijks kende, benadrukt het gemak waarmee hij tot zijn actie lijkt te zijn overgegaan.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf verder rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en de adviezen die zijn gegeven door de Raad voor de Kinderbescherming en de jeugdreclassering. De verdachte heeft tijdens de zitting spijt betuigd, is niet eerder met politie en justitie in aanraking gekomen en de kans op herhaling lijkt klein.

De rechtbank vindt een gedeeltelijk voorwaardelijke taakstraf met een proeftijd van twee jaar passend. Tijdens de proeftijd moet de verdachte meewerken aan hulpverlening van Parlan, een instantie die hulp en behandeling aan jongeren biedt.

Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk in hoger beroep mondkapjesplicht in OV

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 3 personen ten onrechte vervolgd, die in de zomer van 2020 geen mondkapje droegen in het openbaar vervoer (OV). Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist.

De kantonrechter zag eerder af van het opleggen van een straf, omdat de verdachten niet eerst waren gewaarschuwd door de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) maar direct waren bekeurd. Daartegen kwam de officier van justitie in hoger beroep. Het gerechtshof heeft nu het OM niet-ontvankelijk verklaard in de vervolging. 

Protocol
Het hof stelt vast dat in verband met de coronapandemie onder verantwoordelijkheid van de staatssecretaris van infrastructuur en waterstaat het Protocol verantwoord blijven reizen in het Openbaar Vervoer is vastgesteld. In het Protocol is verduidelijkt hoe de mondkapjesplicht in het OV moest worden gehandhaafd.  

Eerst aanspreken, in het uiterste geval een boete
Volgens het hof blijkt uit het Protocol dat boa's reizigers eerst zouden aanspreken op de plicht tot het dragen van een mondkapje. Als de aangesproken reiziger de aanwijzing tot het dragen van een mondkapje niet alsnog opvolgde, kon in het uiterste geval een boete worden gegeven. 

Vertrouwen
Reizigers mochten er dus op vertrouwen dat zij niet bekeurd zouden worden, zonder dat zij eerst werden aangesproken en in de gelegenheid waren gesteld alsnog een mondkapje op te doen of het OV te verlaten. Het OM mocht daarom niet tot strafvervolging overgaan in deze zaken, waarin de reiziger niet eerst was gewaarschuwd. 

FOK! Kerstpakket zoekt ontvanger!!

Kortere dagen, kachels aan, de eerste pepernoten liggen al weer even in de winkels. Die-hard Kerstlovers ( ) tellen de dagen naar kerst al weken af. In het kort: Kerst komt eraan. En met Kerst ook de liefste actie van FOK!, de Kerstpakkettenactie . Doen jullie (weer) mee?

Zit je niet zo lekker in je vel, heb je het financieel krap door de energiecrisis en de alsmaar stijgende prijzen? Schroom dan niet om je aan te melden voor deze hartverwarmende actie!! Zit jij wat ruimer in je portemonnee en gun je een andere FOK!ker ook een leuke kerst? Meld je dan als gever voor een kerstpakket! 

Alle details worden in dit topic uitgelegd en hier lees je ook hoe je je kunt opgeven als ontvanger of gever. Meldt je snel aan en vrolijk je eigen kerst of die van iemand anders op!! 

KapiteinIglo en SuperKimmi hebben een eerste inventarisatie gedaan en er zijn inmiddels 33 pakketten aangemeld om weg te geven. Ze roepen vooral op om je aan te melden als ontvanger: "Schaam je niet, twijfel niet. Als je denkt: ben ik wel de doelgroep? Is het antwoord vast ja!"

FOK! Kerstpakkettenactie
FOK! Kerstpakkettenactie

AI Picture Gallery #29

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #766

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

ECB: rente met 0,75 punt omhoog tot twee procent om inflatie tegen te gaan

Opnieuw heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente verhoogd, in de strijd tegen de torenhoge inflatie. De drie belangrijkste rentetarieven worden met 0,75 procentpunt opgeschroefd. Dat is net zo'n grote stap als de vorige renteverhoging in september. In drie maanden tijd is de rente al twee procentpunt  verhoogd. 

Hogere rentetarieven worden gezien als een remedie tegen inflatie. Maar ze werken ook als een rem op de economische groei.

Tijdens haar vergadering in juli verhoogde de centrale bank voor het eerst in elf jaar de rente in het euro gebied.

De ECB vindt dat de inflatie al een tijd veel te hoog blijft. De voorbije maanden veroorzaakten de hogere energie- en voedselprijzen en knelpunten in het aanbod deden de prijzen stijgen. Ook draagt het herstel van de vraag naar consumentenproducten na de coronapandemie bij tot meer inflatie. Doorgaans werkt een hogere rente pas na 9 tot 12 maanden door in de prijzen.

Diverse soorten rentes zijn direct en indirect afhankelijk van de beleidsrente van de ECB, denk aan de hypotheekrente, de krediet- en leenrente, studieleningen, de obligatierente en natuurlijk de spaarrente. 

Mbo'ers roken en drinken minder, maar blowen meer

Jongeren op Amsterdamse mbo’s drinken en roken minder, maar blowen nog steeds fors. Jongeren die een mbo-opleiding volgen in de stad drinken en roken minder in vergelijking met vijf jaar geleden. Het cannabisgebruik is de afgelopen vijf jaar niet afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam en Jellinek. Zo meldt AT5

De helft van de mbo’ers drinkt alcohol (48 procent). Dit was in 2016 nog 65 procent. Het valt wel op dat de meesten hun eerste slok alcohol namen toen ze nog minderjarig waren, en dat het drinkgedrag van 16-17-jarigen nauwelijks verschilt van dat van 18-19-jarigen.

Dagelijks drinken komt weinig voor; alcohol wordt meestal gereserveerd voor het weekend. Dan wordt met gemiddeld 6 glazen op een dag wel flink gedronken. Een kwart van de huidige drinkers dronk het laatste jaar zelfs zo veel dat hij of zij niet meer kon staan, onwel werd of 'out' ging (tijdelijk het bewustzijn verliezen). Vergeleken met 2016 is het percentage mbo’ers dat alcohol drinkt gedaald. Waarschijnlijk komt dit mede door de coronasluiting van het uitgaansleven ten tijde van het onderzoek. Onder de huidige drinkers komt het riskante ‘out’ gaan door alcohol nog even vaak voor.

Meer cannabisgebruik
Ook het tabaksgebruik daalde onder mbo’ers. In 2016 rookte ruim een derde van de mbo’ers (35 procent); in 2021 rookt bijna een kwart van de mbo-studenten (24 procent), waarvan circa de helft elke schooldag. Zes procent gebruikte het laatste jaar nicotinezakjes/snus. Eén op de vijf mbo’ers gebruikt hasj of wiet, 4 procent blowt dagelijks en 12 procent blowde het laatste jaar vlak voor of tijdens schooltijd. Cannabis is bij de mbo’ers ook een van de weinige genotmiddelen die geen daling laten zien ten opzichte van 2016. Dit is zorgelijk aangezien cannabisgebruik de ontwikkeling kan remmen van jongeren in een belangrijke fase van hun leven.

Minder lachgas, meer 3-mmc
Vergeleken met vijf jaar geleden zijn er minder lachgasgebruikers onder mbo’ers, maar degenen die wél gebruiken doen dat meer frequent. Het gebruik van ecstasy, amfetamine en cocaïne nam in 2021 af ten opzichte van 2016. 3-mmc is de enige drug die onder de mbo’ers een lichte stijging liet zien (2 procent ooit gebruikt), wat op zich niet zo vreemd is aangezien het middel in 2016 nog nauwelijks verkrijgbaar was.

Uitgaansleven en corona
Uit interviews met insiders die vertellen over het trendsettende uitgaansleven komen wisselende signalen over de invloed van de coronapandemie op alcoholgebruik: sommigen drinken meer, anderen juist minder, en weer anderen drinken op andere momenten en bij andere gelegenheden. Interesse in tabak, lachgas en exotische nieuwe psychoactieve stoffen lijkt wat te zijn uitgedoofd onder uitgaanders. Na een historische dip in 2020, nam met het opstarten van clubs, festivals en raves de animo voor ecstasy en amfetamine vanaf halverwege 2021 weer toe.

Buurtjongeren
Geïnterviewde professionals rapporteren dat cannabisgebruik bij kwetsbare buurtjongeren is toegenomen als gevolg van de coronapandemie. Ook zien professionals dat het nicotine-houdend snus in opkomst is en wordt er meer dwangmatig gebruik van lachgas gesignaleerd. De groep buurtjongeren die niks met lachgas te maken wil hebben is echter groter geworden, mede als gevolg van verhalen of voorbeelden in de buurt van jongeren met (ernstige) gezondheidsklachten.

In alle provincies vlakt prijsstijging bestaande koopwoningen af

In het derde kwartaal van 2022 is de prijsstijging van bestaande koopwoningen in alle provincies afgevlakt. Voor de meeste provincies was dit voor het tweede kwartaal op rij. Ook lag het aantal woningtransacties weer lager dan een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijsstijging van bestaande koopwoningen in Nederland kwam in het derde kwartaal van 2022 uit op 11,9 procent. Een kwartaal eerder was dat 18,4 procent. In alle provincies vlakte de prijsstijging af. Voor alle provincies, op Drenthe na, was dat voor het tweede kwartaal op rij. Met 13,4 procent was de prijsstijging in Flevoland en Gelderland het grootst. Het kleinst was de prijsstijging in Limburg, met 9,6 procent. In meer dan de helft van de provincies was de prijsstijging wel groter dan gemiddeld in Nederland.

Daling woningtransacties kleiner
Het aantal bestaande koopwoningen dat van eigenaar wisselde in het derde kwartaal van 2022 bedroeg 50.453. Dat was 6,4 procent minder dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal was de daling ten opzichte van een jaar eerder ruim 10 procent. In alle provincies lag het aantal woningtransacties lager dan een jaar eerder. Alleen in Flevoland, Utrecht en Zuid-Holland was de jaar-op-jaardaling groter dan een kwartaal eerder.

Meer woningtransacties in Utrecht en Amsterdam
In tegenstelling tot de provincies en Nederland totaal zijn er in het derde kwartaal van 2022 in Utrecht en Amsterdam meer woningen van eigenaar gewisseld dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Verder was de daling van het aantal transacties in Rotterdam een stuk kleiner dan gold voor heel Nederland. De daling van het aantal woningtransacties in Den Haag was echter groter dan gemiddeld.

In de vier grootste steden van Nederland was de prijsstijging van bestaande koopwoningen kleiner dan gemiddeld in Nederland (11,9 procent). Van de vier steden had Rotterdam met 10,9 procent de grootste prijsstijging.

Prijsstijging vrijstaande huizen opnieuw het grootst
Ook van alle woningtypen vlakte de prijsstijging af. Met 13,7 procent was de prijsstijging van vrijstaande woningen het grootst. De appartementen hadden met 9,7 procent de kleinste prijsstijging in het derde kwartaal van 2022.

Van alle woningtypen lag het aantal woningtransacties lager dan een jaar eerder. Bij tussenwoningen was de daling beperkt. Vrijstaande woningen noteerden de grootste daling van het aantal woningtransacties.

De NVM publiceerde bijna drie weken geleden ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Bevolking gegroeid naar 17,8 miljoen inwoners, vooral door migratie

De bevolking van Nederland is in de eerste drie kwartalen van 2022 met 191 duizend inwoners gegroeid. Dat zijn er ruim twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Vooral het aantal immigranten was hoog. Deze laatste groep bestond voor 30 procent uit mensen die uit Oekraïne kwamen.

Begin oktober telde Nederland bijna 17,8 miljoen inwoners. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Migratiesaldo 188,5 duizend
De bevolking van Nederland groeide in de eerste drie kwartalen van 2022 vooral door buitenlandse migratie. Tot en met september vestigden zich 317,9 duizend immigranten in Nederland. Ruim 97 duizend van hen kwamen in verband met de oorlog in Oekraïne naar Nederland. Ook de emigratie was hoger dan een jaar eerder. Er vertrokken 129,4 duizend mensen naar het buitenland. Per saldo (immigratie min emigratie) kwamen er door buitenlandse migratie 188,5 duizend inwoners bij. Dat zijn er bijna 2,5 keer zoveel als in dezelfde periode van 2021. Zonder migratie van en naar Oekraïne zou het migratiesaldo 102,5 duizend hebben bedragen, ruim 22 duizend meer dan in dezelfde periode van 2021.

Minder kinderen geboren, meer mensen overleden
Tot en met september werden minder kinderen geboren dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijk was de sterfte naar verhouding hoog, ook hoger dan in dezelfde periode van 2020 en 2021. Gedurende een langere periode overleden meer mensen dan verwacht. Tot en met september 2022 werden 2,5 duizend meer kinderen geboren dan er mensen overleden. De natuurlijke aanwas (geboorte min sterfte) was relatief laag. In het eerste halfjaar van 2022 was de natuurlijke aanwas nog negatief.

Meer immigranten, vooral uit Oekraïne
Dit jaar is de immigratie hoog. Dat is mede het gevolg van de situatie in Oekraïne. Vooral in de eerste maanden na de inval van Rusland op 24 februari 2022 kwamen relatief veel mensen vanuit Oekraïne naar Nederland. Ook in het derde kwartaal schreven zich nog ruim 18 duizend Oekraïense vluchtelingen in bij een Nederlandse gemeente.

De meeste migranten die vanuit Oekraïne kwamen, zijn daar of in de toenmalige Sovjet-Unie geboren. Naast immigranten uit de (voormalige) Sovjet-Unie vestigden zich ook meer immigranten die in andere delen van de wereld geboren zijn. Vooral het aantal Aziatische migranten nam toe ten opzichte van de periode januari-september vorig jaar. Er schreven zich bijvoorbeeld meer mensen in uit India, Turkije en Syrië, maar ook uit Afghanistan.

Er keerden minder in Nederland geboren migranten terug naar Nederland. Immigranten uit andere Europese landen vormden, buiten immigranten uit de (voormalige) Sovjet-Unie, de grootste groep.

Immigratie naar geboorteland 2022 t/m september (Bron CBS)
Immigratie naar geboorteland 2022 t/m september (Bron CBS) 

Ook meer emigranten
Niet alle immigranten die naar Nederland komen, blijven. Een deel gaat weer terug of vertrekt naar elders. Tot en met september vertrokken meer emigranten dan in dezelfde periode van voorgaande jaren, al nam hun aantal minder sterk toe dan het aantal immigranten. Vooral in het derde kwartaal trok de emigratie aan. Dit zijn deels vluchtelingen uit Oekraïne die Nederland weer hebben verlaten. Van degenen die zich na 24 februari 2022 vestigden zijn er inmiddels ruim 11 duizend weer geëmigreerd. Het merendeel ging terug naar Oekraïne. Ook Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk waren vaak voorkomende bestemmingslanden.

Ook emigreerden meer in Nederland en elders in Europa geboren inwoners dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal Aziatische emigranten was wel kleiner. Na het uitbreken van de coronapandemie in 2020 daalde het aantal immigranten uit deze groep sterk. Nu er meer Aziatische migranten naar Nederland komen, neemt langzaamaan ook het vertrek weer toe. In het derde kwartaal was het aantal emigranten uit deze groep groter dan in het derde kwartaal van 2021.

Meer Nederlandse migranten vertrokken dan teruggekeerd
Het migratiesaldo van in Nederland geboren migranten was tot en met september 2022 negatief: het aantal emigranten was 11,9 duizend groter dan het aantal immigranten. Het vertrekoverschot was 8 duizend groter dan in dezelfde periode van 2021. In 2020 en 2021, de eerste jaren na het uitbreken van de coronapandemie, vertrokken minder Nederlanders en was het migratiesaldo tijdelijk positief.

'De herfst is het ideale moment voor 'tegelwippen'

Aan het begin van de week hadden we te maken met code geel vanwege onweer en de week eindigt met temperaturen boven de 20 graden. Duidelijk is dat de weersomstandigheden steeds grilliger worden en dat we daar rekening mee moeten houden. Zo niet, dan krijgen we steeds vaker last van natte voeten en hittestress. Daarom is het belangrijk dat mensen, voor de winter begint, hun tuin aanpakken en gaan vergroenen. Doe je dat nu, dan zit er volgend jaar zomer veel prettiger bij.

November is de plantmaand. En IVN Natuureducatie roept daarom iedereen op: ‘Plant mee.’ Als de blaadjes zijn gevallen, gaat de natuur in een soort winterslaap: om die reden het ideale moment om te planten of te verplanten, zodat alles in het voorjaar mooi kan opbloeien. Meer groen in de tuin zorgt voor verkoeling en dat is in veel achtertuintjes zomers hard nodig. Op een tropische dag kan het temperatuurverschil tussen een groene en een betegelde tuin wel 15 graden zijn.

Wateroverlast
Bovendien werkt groen bij heftige regenval als een soort spons. Terwijl betegelde tuinen vaak last krijgen van wateroverlast bij extreem noodweer neemt een natuurrijke tuin het water op in de grond. Bovendien is het natuurlijk hartstikke zonde als dat regenwater, dat tijdens extreme neerslag valt, zomaar in het riool verdwijnt terwijl we dit vervolgens bij aanhoudende droogte weer hard nodig hebben.

Daarnaast en eigenlijk de belangrijkste reden om te vergroenen, is dat veel soorten onder druk staan. De afgelopen 120 jaar is maar liefst 85 procent van de inheemse plant- en diersoorten in ons land verdwenen en andere soorten staan onder druk, zoals bijvoorbeeld verschillende soorten bijen. De natuur heeft onze hulp hard nodig en ook in je eigen tuin kun je al het verschil maken door er wat tegels uit te wippen en daar groen voor terug te plaatsen.

'Stijging faillissementen in 2023: Nederland koploper'

Het aantal wereldwijde faillissementen stijgt volgens Allianz Trade naar verwachting met +10% in 2022 en +19% in 2023.

Zie situatie in Nederland onderaan.

• Na twee jaar van daling zou het aantal bedrijfsfaillissementen wereldwijd in 2022 en 2023 moeten toenemen en eind volgend jaar het niveau van vóór de pandemie moeten bereiken.
• De hoge energierekening, stijgende rente en lonen zullen zwaar wegen op de winstgevendheid en de cashflows van bedrijven.
• De huidige fiscale steun vermindert de stijging van het aantal faillissementen met meer dan -10 pp in 2022 en 2023 voor alle grootste Europese economieën. Extra steun zal echter essentieel zijn om de schok op te vangen als de energiecrisis en de recessie verergeren.

Inflatiedruk, monetaire krapte, energiecrisis en verstoringen van de toeleveringsketen brengen de cashflows van bedrijven in gevaar. Maar veel regeringen besloten de huidige situatie aan te pakken door een aantal krachtige fiscale maatregelen te nemen. Zullen deze maatregelen voldoende zijn om een sterke stijging van het aantal faillissementen op zowel wereldwijd als lokaal niveau binnen de perken te houden? Allianz Trade, de wereldleider op het gebied van handelskredietverzekeringen, onderzoekt dit in haar laatste rapport: ‘Corporate risk is back: Watch out for business insolvencies’.

Na twee jaar van daling wordt een algemene versnelling van het aantal wereldwijde bedrijfsfaillissementen verwacht
Volgens Allianz Trade zouden de wereldwijde bedrijfsfaillissementen zowel in 2022 (+10%) als in 2023 (+19%) moeten stijgen. Twee aanzienlijke rebounds, die na twee jaar van daling optreden en die het wereldwijde aantal insolventies in 2023 weer boven het niveau van voor de pandemie kunnen brengen (met +2%).

"De toename van het aantal bedrijfsfaillissementen is voor de meeste landen al een feit, met name voor de Europese topmarkten (het VK, Frankrijk, Spanje, Nederland, België en Zwitserland), die tweederde van de stijging vertegenwoordigen. Op wereldschaal heeft de helft van de door ons geanalyseerde landen in de eerste helft van 2022 een dubbelcijferige stijging van het aantal bedrijfsfaillissementen geregistreerd. De VS, China, Duitsland, Italië en Brazilië registreren echter nog steeds voortdurend lage faillissementencijfers, maar de trend zou volgend jaar moeten omslaan", verklaart Maxime Lemerle, Lead analyst for Insolvency Research bij Allianz Trade.

Vooral Europa kan de komende twee jaar getroffen worden door de sterke stijging van het aantal faillissementen: Allianz Trade verwacht aanzienlijke stijgingen in Frankrijk (+46% in 2022; +29% in 2023), het VK (+51%; +10%), Duitsland (+5%; +17%) en Italië (-6%; +36%). De regio zou haar niveau van voor de pandemie al in 2022 moeten overtreffen (met +5%). In Azië zal China in 2023 naar verwachting +15% meer faillissementen registreren door de zwakke groei en het beperkte effect van de monetaire en fiscale versoepeling. In de VS verwacht Allianz Trade in 2023 een toename van het aantal bedrijfsfaillissementen met +38% als gevolg van strengere monetaire en financiële voorwaarden.

"Deze normalisatie in bedrijfsfaillissementen blijft heterogeen naargelang de sectoren en de grootte van de bedrijven. In Europa zien we een opleving van het aantal faillissementen in iets minder dan 60% van de bedrijfstakken, waarbij een terugkeer naar het niveau van vóór de pandemie het vaakst voorkomt in de sectoren voeding/logies, industrie en B2C-diensten. Tegelijkertijd komt de wereldwijde rebound vooral van de faillissementen van kleine bedrijven, bevestigd door het bescheiden aantal grote faillissementen: 58 gevallen in het derde kwartaal van 2022 en 182 over de eerste drie kwartalen, tegenover 187 en 332 in dezelfde periode van 2021 en 2020 ", volgens Ano Kuhanathan, Head of Corporate Research bij Allianz Trade.

Hoge energierekening en stijgende rente en lonen: drie renteschokken die zwaar wegen op de cashflows van bedrijven
Hoe is deze algemene toename van bedrijfsfaillissementen te verklaren? Allianz Trade identificeert drie grote schokken die een aanzienlijke impact kunnen hebben op de winstgevendheid van ondernemingen.

De energierekening zal de grootste kostenpost blijven, met name voor de Europese landen. Op het huidige niveau zouden de energieprijzen de winsten van de meeste niet-financiële ondernemingen tenietdoen, aangezien het prijszettingsvermogen afneemt door een afnemende vraag. Als bedrijven een kwart van de energieprijsstijgingen kunnen doorberekenen aan hun klanten, kunnen ze in Duitsland en Frankrijk respectievelijk een prijsstijging van minder dan +50% en +40% weerstaan. Als we Frankrijk nader bekijken, stellen we vast dat, met uitzondering van micro-ondernemingen waarvoor de prijsplafonds gelden, er ten minste 9 miljard euro aan verliezen op het spel staat voor meer dan 7000 bedrijven in de 4 sectoren, namelijk papier, metaal, machines en apparatuur en winning van delfstoffen. Voor hen liggen de groothandelsprijzen voor elektriciteit momenteel boven onze geschatte break-evenprijs. In Duitsland is dat 7 miljard euro en dreigen 4000 bedrijven verlies te lijden door de stijging van de energierekening, vooral in de metaal- en papiersector.

Daarnaast doemt de renteschok op in de eerste helft van 2023, samen met de oplopende lonen. In Europa komt dit waarschijnlijk overeen met de winstgevendheidsschok van covid-19 van -4 pp. Zoals verwacht hebben de hoge kastegoeden van bedrijven (in de VS nog steeds 43% boven het niveau van vóór de crisis, in het VK +36% en in de eurozone +32%) een aanzienlijke buffer opgeleverd tegen de normalisering van het monetaire beleid in 2022, maar het ergste moet nog komen.

Rente: + 200 basispunten
"Wij voorspellen dat de komende verhogingen van de belangrijkste rentevoeten in de VS, het VK en de eurozone de gemiddelde rentetarieven voor bedrijven tegen medio 2023 met nog eens 200 basispunten zullen doen stijgen, wat op zijn beurt de marges zal doen dalen met -1,5 pp in de VS, -2,2 pp in de VK en meer dan -3 pp in de landen van de eurozone. Italië, Spanje en Frankrijk lopen het grootste risico. Bovendien is de loonkost voor de industriële sectoren in Europa iets hoger dan in de VS. Een stijging van 4-5% in 2023 zou dus gemiddeld tussen -0,5 pp en -1 pp van de marges kunnen wegvagen. Over het algemeen lopen de bouw, transport, telecom, machines en apparatuur, detailhandel, huishoudelijke apparatuur, elektronica, auto's en textiel het meeste risico door de stijging van de financierings- en loonkosten in een context van een lage economische groei", stelt Ana Boata, Global Head of Economic Research bij Allianz Trade.

Overheidssteun zal essentieel zijn om een massale faillissementsgolf te voorkomen
Om de hoogste jaarlijkse stijging sinds 2009 te voorkomen, zal de overheidssteun in Europa waarschijnlijk toenemen als de recessie door een sterkere energiecrisis verdubbelt tot -2,4%. Allianz Trade schat dat de huidige fiscale steun, meer gericht en geconcentreerd op het beperken van de versnelling van de ernstgraad, de stijging van het aantal faillissementen in 2022 en 2023 met meer dan -10 pp vermindert voor alle grootste Europese economieën: -12 pp in Duitsland (d.w.z. 2600 bedrijven), -13 pp in Frankrijk en Italië (d.w.z. respectievelijk 6700 en 1900 bedrijven), -15 pp in het VK (4.300) en -24 pp in Spanje (2100).

Als de energiecrisis echter verergert, waardoor de recessie nog heviger wordt, verwachten we dat de regeringen de omvang van de fiscale steunmaatregelen zullen vergroten, omdat het aantal bedrijfsfaillissementen in de EU met nog eens +8 pp zou stijgen tot +25% in 2023 – de hoogste jaarlijkse stijging sinds 2009. Om de extra schok volledig op te vangen, zouden de fiscale steunmaatregelen moeten stijgen tot gemiddeld 5% van het bbp. Deze grote budgettaire sprongen zouden echter veel beperkter zijn tegen de achtergrond van een streng monetair beleid. Om de Europese solidariteit te onderstrepen zouden alle EU-lidstaten door gezamenlijk te lenen een adequaat en op elkaar afgestemd budgettair antwoord op de energiecrisis kunnen formuleren zonder de schuldhoudbaarheid in gevaar te brengen.

Nederland koploper
Volgens de researchafdeling van Allianz Trade loopt het aantal faillissementen nergens zo hard op als in Nederland. Volgend jaar stijgt het aantal faillissementen met 58%. In totaal zijn 44 landen onderzocht. Nederland komt daarbij als koploper uit de bus. Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade: “Nederland is als open exportland altijd ultragevoelig voor internationale ontwikkelingen. De neergang van de economie komt hier hard aan. Daarbij zou je ook vraagtekens kunnen zetten bij de overheidssteun. Veel MKB-bedrijven klagen over de effectiviteit. Wat ook meespeelt is dat een groot aantal bedrijven hun corona-schulden moeten terugbetalen. Bijna 300.000 ondernemers hebben samen een schuld van ruim 19 miljard euro.”

Alcoholstoornis verhoogt kans op een angststoornis en andersom

Het hebben van een alcoholstoornis verhoogt het risico op het ontstaan van een angststoornis en andersom. Dat blijkt uit onderzoek van de VU en het Trimbos-instituut.

Een alcoholstoornis en een angststoornis komen vaak tegelijk voor. Als beter bekend is hoe deze stoornissen elkaar kunnen beïnvloeden in de loop van de tijd, dan kan daar in de behandeling rekening mee gehouden worden.

Vaker stoornis na drie jaar
Om dit te onderzoeken is gebruik gemaakt van gegevens van NEMESIS-2, een grootschalig onderzoek naar de psychische gezondheid van de Nederlandse volwassen bevolking. Uit deze studie blijkt dat mensen met een alcoholstoornis drie jaar later vaker een angststoornis ontwikkelen dan mensen zonder alcoholstoornis. Ook wanneer rekening wordt gehouden met de invloed van andere belangrijke risico-indicatoren voor een angststoornis, zoals een eerdere angststoornis, stemmingsstoornis, lichamelijke aandoening, en roken. Andersom blijkt ook dat mensen met een angststoornis – vooral diegene met ernstiger klachten – drie jaar later vaker een alcoholstoornis ontwikkelen dan mensen zonder angststoornis.

Hulpverleners alert op klachten en signalen
Hieruit blijkt hoe belangrijk het is dat hulpverleners alert zijn op het ontstaan van angstklachten bij mensen met een alcoholstoornis, en omgekeerd op het ontstaan van problematisch alcoholgebruik bij mensen met een angststoornis. Zo kunnen ze mogelijk helpen voorkomen dat een tweede stoornis zich (verder) zal ontwikkelen. Dit verbetert naar verwachting de behandelresultaten en de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten.

Iran: IS eist aanslag bedevaartsoord op, 15 doden

Volgens staatsmedia zijn bij de aanval op een sjiitisch bedevaartsoord in de Zuid-Iraanse stad Shiraz zeker 15 mensen om het leven gekomen. Minstens 19 raakten er gewond. 

De terroristische groep Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval.

De dader schoot op een medewerker die bij de ingang van het heiligdom van Shah Cheragh stond. Daarna zou zijn wapen hebben gehaperd, waarop omstanders zouden hebben geprobeerd de man te overmeesteren. Die kreeg het wapen echter weer aan de praat en schoot om zich heen, waarna hij naar binnen liep en op bezoekers van Shah Cheragh schoot.

Vervolgens werd de schutter neergeschoten door veiligheidstroepen en is overgebracht naar een ziekenhuis.

SloveniŽ: Rusland vervalste bewijs van 'vuile bom' OekraÔne

De Sloveense regeringsadviseur Barbutovski vertelde het persbureau AFP dat een door het Russische ministerie van Defensie vrijgegeven foto niet afkomstig is uit Oekraïne, maar van het Sloveense afvalverwerkingsbedrijf ARAO.

De foto is genomen in 2010 en vertoont geen radioactief materiaal. In de getoonde zakken zitten oude rookmelders die een geringe ioniserende straling afgeven en waar in het afvalstadium zorgvuldig mee wordt omgegaan. Op de zakjes staat "Radioaktivno" geschreven. Het woord bestaat zowel in het Oekraïens als in het Sloveens. Barbutovski zei dat de Sloveense instantie voor afvalbeheer de afbeelding gebruikte voor public relations.

Het Russische ministerie van Defensie gebruikte de afbeelding om zijn bewering te illustreren dat twee Oekraïense faciliteiten de opdracht hadden gekregen om een bom met radioactief materiaal te vervaardigen. Oekraïne ontkende de beschuldiging.

Eerste Witcher-game krijgt UE5-remake

De Poolse gamestudio CD Projekt RED heeft aangekondigd dat het komt met een remake van de originele The Witcher, de actie-RPG uit 2004 dit uiteindelijk uitgroeide tot één van de populairste franchises ter wereld. De game zal compleet opnieuw gemaakt worden in Epics Unreal Engine 5.

Momenteel bevindt de ontwikkeling zich nog in een zeer vroeg stadium en valt er nog niet echt wat te tonen. Overigens wordt het meeste werk gedaan door Fool's Theory, eveneens een gamebedrijf uit Polen dat eerder al meewerkte aan de ontwikkeling van hoogwaardige titels als Divinity: Original Sin II en Baldur's Gate III. 

De keuze voor Unreal Engine 5 is logisch, CDPR onthulde eerder dit jaar al dat hun nieuwe Witcher-trilogie die in de komende zes jaar moet uitkomen ook op de game-engine van Epic Games zal draaien. Er lijkt in ieder geval nog genoeg Witcher in de pijplijn te zitten voor fans om de komende jaren van te genieten.

Dragon Age: Dreadwolf speelbaar van begin tot eind

Er lijkt eindelijk wat schot in de zaak te zitten bij de nieuwste Dragon Age-game. Dragon Age: Dreadwolf, ook wel bekend als Dragon Age 4, is volgens ontwikkelaar BioWare in de alpha-fase beland. Het Canadese computerspellenbedrijf geeft aan dat de game inmiddels van begin tot einde te spelen is.

"En nu,voor de eerste keer, kunnen we de game compleet doorlopen vanaf de openingsscène van de eerste missie tot aan het einde. Het is een cohesieve, samenhangende ervaring", zo is te lezen in een dev-blogpost op EA.com. Volgens BioWare kan er, nu de game compleet door te lopen is, gefocust worden op het polijsten.

Dreadwolf is de langverwachte opvolger binnen de populaire Dragon Age-franchise, waarin Dragon Age Inquisition uit 2014 het laatste deel was. De ontwikkeling lijkt tot nu toe niet echt te vlotten aangezien er al sinds 2017 soort van gewerkt wordt aan een nieuw deel terwijl we nog helemaal niets hebben gezien behalve nietszeggende cinematic trailers en concept art. Het is dan ook te hopen dat er nog iets van het DNA aanwezig is uit de oude Dragon Age: Origins aangezien alle medewerkers van BioWare die aan het origineel hebben gewerkt de organisatie inmiddels verlaten hebben. De verwachting is dat Dreafwolf in 2023 verschijnt maar gezien de ontwikkelingen tot nu toe is het beter om dergelijk wensdenken met een korrel zout te nemen.

Nederlander kijkt meest uit naar Elfstedentocht na 25 jaar afwezigheid

Terwijl heel Nederland in 1997 voor het laatst kon genieten van de finish op de Bonkevaart in Leeuwarden, is de Elfstedentocht toch het meest geliefde sportevenement. Uit het recente Sportsector Merkenonderzoek blijkt verder dat het nationale hockeyteam vrouwen van alle sportteams & -clubs in Nederland het meest wordt bewonderd door de Nederlander. Meer dan Ajax of de nationale voetbalelftallen. Aan het onderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy deden sinds 2010 54.000 respondenten mee.

Niet alleen bij de Friezen maar ook in de andere provincies gaat het Nederlandse sporthart het hardst kloppen van de Elfstedentocht. De jaarlijkse spanning of de 200 kilometerlange schaatstocht eindelijk weer eens doorgaat, voedt de populariteit. Zelfs onder jongvolwassenen die nog niet geboren waren ten tijde van de laatste editie is de Elfstedentocht een fenomeen. Voor hen staat de tocht der tochten op een sterke vierde positie, na het WK Voetbal, de Olympische Spelen en het EK Voetbal.

Populairste sportevenementen & -competities

 1. Elfstedentocht
 2. Olympische Spelen
 3. WK Voetbal
 4. EK Voetbal
 5. Tour de France
 6. Vierdaagse Nijmegen
 7. Eredivisie
 8. UEFA Champions League
 9. TT Assen
 10. Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix

Meer waardering voor vrouwen- dan mannenteams door succes en sympathie
Het onderzoek toont aan dat sportteams vooral veel fans trekken als ze naast (internationaal) succes, ook sympathie uitstralen. Vanwege de hoge score op al deze factoren, wordt het nationale vrouwenhockeyteam het meest gewaardeerd. En net als bij hockey worden ook de Nederlandse voetbalvrouwen hoger ingeschaald dan de mannen. Ook hier komt dit door de mix van bewondering voor het succes en sympathie voor de sportvrouwen. Door het sterkere imago van tophockey in vergelijking met profvoetbal worden beide hockeyteams meer gewaardeerd door de Nederlander dan de twee voetbalelftallen.

Sportteams & -clubs met hoogste waardering

 1. Nederlands hockeyteam vrouwen
 2. TeamNL
 3. Nederlands hockeyteam mannen
 4. Nederlands voetbalelftal vrouwen
 5. Nederlands voetbalelftal mannen
 6. Team Jumbo-Visma
 7. Hockeyclub 's-Hertogenbosch
 8. Ajax
 9. SV Kampong
 10. HC Bloemendaal

Zondag demonstratie op de Dam uit solidariteit met vluchtelingen

Komende zondag organiseert een brede maatschappelijke coalitie een landelijke demonstratie met de leus ‘menswaardige opvang voor iedereen’. Het protest richt zich op de vaak onmenselijke behandeling van vluchtelingen in Nederland en de rest van Europa. De demonstratie begint om 13.00 op de Dam in Amsterdam en eindigt na een route door de stad voor het stadhuis. De demonstratie is een initiatief van de coalitie Platform Stop Racisme en wordt gesteund door meer dan honderd maatschappelijke organisaties.

Woordvoerder Noël van Veen: "De afgelopen week maakte het ministerie bekend volgend jaar meer vluchtelingen te verwachten, maar de regering lijkt geen haast te maken om menswaardige opvang te organiseren. Nog steeds staan er dagelijks vluchtelingen in de kou en regen te wachten in Ter Apel. Zij weten niet waar zij aan toe zijn."

"Door bezuinigingen is er een tekort aan opvanglocaties. In plaats van de opvang structureel uit te breiden, grijpt dit kabinet deze crisis aan om het beleid nog hardvochtiger te maken. Ook de Europese grenspolitiek wordt steeds harder. Wij willen zondag de steun voor een menselijk asielbeleid zichtbaar maken op straat.'

FOK! Wat een weer: we slaan de winter over

herfstbanner

Vanochtend is er vrij veel zon en is het bijna overal droog. Alleen in het noordelijk kustgebied is er eerst meer bewolking en komt plaatselijk nog een bui voor. De zuid- tot zuidoostenwind is meest matig.

Vanmiddag komt er meer bewolking en vooral in het westen en noorden is een bui mogelijk. Het is met 18°C in het noordwesten tot ca. 22°C in het zuidoosten opnieuw erg zacht voor eind oktober. De zuid- tot zuidoostenwind is landinwaarts matig en langs de noordwestkust af en toe vrij krachtig.

Vanavond klaart het op en blijft het droog. De zuidenwind neemt af naar zwak tot matig.

Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 11°C in het noorden tot ca. 15°C in het zuiden. De wind komt uit een zuidelijke richting en is zwak tot matig.

Morgenochtend zijn er perioden met zon en blijft het droog. (Bron: KNMI)

Na een grijs begin van de dag kwam de zon vaker om de hoek kijken (Foto: Stephan5)
Na een grijs begin van de dag kwam de zon vaker om de hoek kijken afgelopen week (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.