FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 oktober 2022

AI Picture Gallery #28

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #765

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ajax uitgeschakeld in Champions League na 0-3 verlies tegen Liverpool

Ajax is uitgeschakeld in de Champions League. Tegen Liverpool verloren de Amsterdammers met 0-3 van de Engelse ploeg.

Ajax moest met twee goals verschil winnen van Liverpool om nog een klein kansje te houden om de volgende ronde van Champions League te halen. De Amsterdammers begonnen ook goed aan de wedstrijd tegen Liverpool. Na twee minuten kreeg Steven Berghuis een uitstekende kans om de score te openen, maar de inzet van de middenvelder ging op de paal. Daarna kreeg Berghuis nog een goede schietkans en ook Dusan Tadic kreeg een uitstekende mogelijkheid om de score te openen.

Maar het doelpunt viel vlak voor rust aan de andere kant. Jorge Sanchez verspeelde de bal, waarna Mohamed Salah werd vrijgespeeld en makkelijk de 0-1 op het scorebord zette. Na rust wist Liverpool nog twee keer snel te scoren. Eerst kopte Darwin Núñez binnen vanuit een corner en niet veel later zorgde Harvey Elliott voor de 0-3.

Liverpool speelde vervolgens de wedstrijd makkelijk uit zonder zich bovenmatig in te spannen, waardoor het 0-3 bleef in de Johan Cruijff Arena. Ajax speelt volgende week nog wel het uitduel tegen Rangers FC.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan Feyenoord-city.

De gemeenteraad van Rotterdam had bij het vaststellen van het bestemmingsplan ‘Feyenoord City’ in december 2020 moeten inzien dat het plan om een nieuw voetbalstadion aan de Nieuwe Maas te bouwen, niet uitvoerbaar was. In de eerste plaats omdat er geen zekerheid was over het daadwerkelijk gebruik van het nieuwe voetbalstadion door Feyenoord, maar ook omdat er “serieuze onzekerheid en onduidelijkheid bestond over de vereiste financiële middelen” om het stadion te bouwen. Omdat het stadion een wezenlijk onderdeel van het bestemmingsplan is, vernietigt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State daarom het hele bestemmingsplan ‘Feyenoord City’.

Achtergrond van de zaak
Feyenoord City is een stedenbouwkundig project dat de bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord aan de Nieuwe Maas en de renovatie van de oude Kuip omvatte. Ook maakte het project over de Stadionweg een nieuwe verbinding mogelijk, de zogenoemde Strip. Die zou het nieuwe stadion verbinden met het gebied rondom de Kuip. Aan de Strip waren woontorens, sportfaciliteiten, een grote bioscoop en (sport)winkels gepland. Verder zouden er woningen worden gebouwd in de deelgebieden Waterfront, Rosestraat, Mallegat, Colosseumweg en De Veranda. Stichting Vrienden van De Kuip en diverse bedrijven en omwonenden zijn het niet eens met het bestemmingsplan en kwamen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Zij vonden de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan onzeker en de bouw van het nieuwe voetbalstadion financieel niet haalbaar. Volgens de gemeenteraad was het plan wel uitvoerbaar en was er op het moment dat de gemeenteraad het bestemmingsplan vaststelde geen reden om te verwachten dat de bouw van het nieuwe stadion niet door zou gaan.

Onvoldoende zekerheid
Het nieuwe voetbalstadion is een wezenlijk onderdeel van het bestemmingsplan, het is de ‘aanjager’ voor de brede (her)ontwikkeling van dit deel van Rotterdam-Zuid. Maar op het moment dat de gemeenteraad het plan vaststelde, bestond naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak onvoldoende zekerheid over het commitment van Feyenoord als enige (hoofd)gebruiker van het stadion. Juist vanwege deze exclusieve positie had er geen enkele twijfel moeten bestaan dat Feyenoord ook daadwerkelijk gebruik zou gaan maken van het nieuwe stadion. Het lag op de weg van de gemeenteraad om ervoor te zorgen dat dit op dat moment voldoende was verzekerd. Feyenoord heeft zich, nadat de gemeenteraad het plan had vastgesteld, “eenvoudig en ongeclausuleerd” uit het project kunnen terugtrekken en duidelijk gemaakt in de Kuip te blijven spelen. Hier komt nog bij dat er nog zeker € 50 miljoen aan externe financiering voor het stadion ontbrak, toen het bestemmingsplan werd vastgesteld. De gemeenteraad had op dat moment “gerede twijfel” moeten hebben over de financiële uitvoerbaarheid van het nieuwe stadionplan, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.

Ook woningbouw gaat onderuit
Dit oordeel heeft ook gevolgen voor andere onderdelen van het bestemmingsplan. De gemeenteraad pleitte er nog voor om de delen van het bestemmingsplan die woningbouw mogelijk maken in stand te laten, maar dat kan niet, aldus de hoogste bestuursrechter. Het gaat hier om onderdelen van het bestemmingsplan waarvoor niet is onderzocht wat daar de milieueffecten zullen zijn als het nieuwe stadion er niet komt en de bestaande activiteiten in het gebied worden voortgezet. Dit betekent dat er een streep door het hele bestemmingsplan gaat en dat de besluiten die nodig waren om het plan daadwerkelijk uit te voeren, zoals bouwvergunningen, ook worden vernietigd.

Baudet voelt zich bestolen van NS-publieksprijs

Vandaag werd bekend dat de NS publieksprijs dit jaar niet wordt uitgereikt wegens manipulatie.

Baudet is hier boos over en wil dat de verkiezingen opnieuw worden gedaan. 

Ben jij het met Thierry eens?

Stoltenberg: NAVO laat zich niet intimideren

Volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg zullen de Russische dreigementen met nucleaire wapens de NAVO er niet van weerhouden om Oekraïne te blijven steunen. De alliantie zal zich niet laten intimideren of af laten schrikken en Oekraïne's recht op zelfverdediging zo lang als nodig ondersteunen, zei hij. De Oekraïense strijdkrachten worden elke week sterker en beter uitgerust.

Een van de doelen van de steun aan Oekraïne, zei Stoltenberg, is het land zo goed mogelijk voor te bereiden op latere onderhandelingen met Rusland. "De meeste oorlogen eindigen aan de onderhandelingstafel, en tegelijkertijd weten we dat wat Oekraïne aan de onderhandelingstafel kan bereiken, volledig afhangt van zijn kracht op het slagveld", legde de NAVO-baas uit. Hoe sterker Oekraïne op het slagveld staat, hoe waarschijnlijker het is dat een politieke oplossing het voortbestaan van Oekraïne als soevereine onafhankelijke natie in Europa zal borgen. 

Polen bereidt zich voor op mogelijke Russische nucleaire aanval in Oekra´ne

Gezien de recente Russische bedreigingen bereidt Polen zich voor op een mogelijke Russische aanval met nucleaire of chemische wapens in buurland Oekraïne.

De Poolse viceminister van Defensie Marcin Ociepa vertelde de tv-zender TVP1 dat de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden omdat de Russische troepen in de bezette Oekraïense gebieden onder aanzienlijke militaire druk staan en Kremlin-chef Vladimir Poetin "mogelijk naar nucleaire of chemische wapens zal grijpen". Polen moet op alle scenario's voorbereid zijn.

Glennis Grace hoort OM 200 uur taakstraf en maand voorwaardelijk eisen

Tegen zangeres Glennis Grace is vandaag 200 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand geëist. Grace wordt door het Openbaar Ministerie gezien als de initiatiefnemer en leider van openlijke geweldpleging tegen medewerkers van de Jumbo. Volgens de Officier van Justitie heeft de zaak 'forse beroering' veroorzaakt in de samenleving. Zo meldt AT5

Het incident vond plaats op 12 februari. De zoon van Grace zou eerder die dag een e-sigaret hebben gerookt in een supermarkt aan de Westerstraat. De jongen werd hierop aangesproken door het personeel van de supermarkt en zou hardhandig de winkel zijn uitgezet. 

Later die avond zou Glennis Grace met een groep bekenden naar de supermarkt zijn gegaan om verhaal te halen. Daarbij ontstond een vechtpartij waarbij meerdere medewerkers van de supermarkt werden geschopt en geslagen.

Whatsapp
In Whatsapp-berichten die het OM heeft kunnen inzien, is te lezen dat Grace furieus reageerde op het verhaal waarmee haar zoon thuiskwam. Ze geeft daarin toe dat haar zoon misschien niet onschuldig was, maar dat dat niet uitmaakte: "Poten thuis, er gaan koppen rollen." Volgens het OM tonen de berichten aan dat Grace handelde met voorbedachte rade.

Volgens de Officier van Justitie heeft de zaak 'forse beroering' veroorzaakt in de samenleving. Aan de voorwaardelijke straf die tegen is Grace is geëist, zit een proeftijd van 2 jaar. Grace wordt ook verdacht van bedreiging, maar omdat daar onvoldoende bewijs voor is, vraagt het OM hiervoor vrijspraak.

IsraŰl wil bewijs van gebruik Iraanse drones overhandigen aan VS

Israël claimt bewijs te hebben dat Rusland  Iraanse drones heeft gebruikt in de oorlog tegen Oekraïne.

Zoals de 'Jerusalem Post' meldt, wil president Herzog de Amerikaanse regering de bijbehorende inlichtingengegevens voorleggen. Volgens het kantoor van Herzog kan het Israëlische ministerie van Defensie, door beelden te vergelijken, aantonen dat de drones die tegen Oekraïne zijn gebruikt dezelfde zijn als die welke werden gebruikt bij een militaire oefening in Iran.

Herzog zei dat de zaak opnieuw bewees dat Iran niet te vertrouwen is. Overal waar moord, vernietiging en haat is, is Iran betrokken volgens hem..

Rusland had eerder elk gebruik van Iraanse drones in Oekraïne in de VN-Veiligheidsraad afgewezen als ongegronde beschuldigingen en complottheorieën.

Universitair docent: 'stop met pushen leerlingen naar universiteit'

Universitair docent Marieke de Hoon is van mening dat we moeten stoppen met het "pushen" van leeringen naar het hoger onderwijs, terwijl scholieren en de samenleving daar vaak niet bij gebaat zijn. Ze pleit bij WNL voor een herwaardering van praktijkopleidingen.

“Er is een groot probleem in onze samenleving. We hebben een soort perceptie dat iedereen maar naar de universiteit moet. Volgens mij is het zo dat er heel veel studenten naar de universiteit komen die daar misschien niet helemaal voor geschikt zijn”, zegt De Hoon. “We moeten af van de gedachte dat je beter bent als je naar de universiteit bent geweest.” Ze vervolgt: "Ongedacht wat het niveau is, mbo, hbo of universitair; je bent een belangrijk onderdeel van de samenleving. Als iedereen naar de universiteit gaat krijg je ook dat mensen studies gaan doen waar ze niet zo goed in zijn. Daar heb je minder aan dan dat ze zouden werken in de zorg of het onderwijs.”


Remaster Age of Mythology in aantocht

Nadat RTS-klassiekers Age of Empires, Age of Empires II en Age of Empires III al voorzien werden van een remaster-behandeling onder de noemer Definitive Editions, is nu ook eindelijk Age of Mythology aan de beurt. Deze gaat Age of Mythology Retold heten.

Tijdens de recente livestream van Xbox werden de plannen uit de doeken gedaan. Omdat de franchise Age of Empires inmiddels 25 jaar bestaat werden er meerdere Age of Empires-nieuwtjes verklapt, waaronder de verhuizing van de games naar Xbox. Daarnaast (uiteraard) een mobile game, een extra uitbreiding voor Age of Empires III: Definitive Edition en dus een herziening van de Mythology-spinoff.

Behalve "updated graphics and features" weten we nog barweinig over de game, zo lijkt een releasedatum ook nog niet in zicht. Wel is er alvast een nietszeggende cinematic trailer, bekijk 'm hieronder.

Eis van 42 maanden cel tegen man die vrouw jaren dwong te werken op de Wallen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van 42 maanden geëist tegen een 41-jarige man die ervan verdacht wordt een Poolse vrouw te hebben uitgebuit. De vrouw zou ruim zeven jaar lang gedwongen op de Wallen als prostituee hebben gewerkt. Het geld dat zij had verdiend moest ze grotendeels afstaan, volgens de vrouw gaat het om een bedrag van bijna 600.000 euro. Zo meldt AT5.

De vrouw werd in 2004 verliefd op de verdachte. Omdat ze geld nodig hadden om te eten ging ze op het voorstel van de man in om als prostituee aan het werk te gaan. Maar volgens de vrouw werd zij vanaf de eerste dag dat ze in Nederland aankwam, 8 mei 2004, uitgebuit. Uiteindelijk duurde dat tot november 2011. 

In 2019 deed de vrouw aangifte voor de uitbuiting, maar ze sprak in 2011 en 2013 al met de politie. Toen durfde ze echter geen aangifte te doen. "Die angst en kwetsbaarheid moet de reden zijn geweest voor dit lange tijdsverloop en het pas laat aangifte doen", stelde de Officier van Justitie tijdens de zitting.

"De verdachte heeft zich eerst als een leuke man opgesteld, maar al snel veranderde de vakantiesfeer in een nachtmerrie", aldus de officier. "Met als resultaat dat de vrouw jaren lang voor de verdiensten van verdachte op de Wallen heeft gewerkt. Lange dagen, dubbele shift en soms tientallen klanten op een dag die keer op keer seks met haar hadden. Hij heeft een verschrikkelijk leven vol angst gecreëerd voor haar op een manier waar zij tot de dag van vandaag last van heeft."

Duitsland stelt kernpunten op voor legalisatie cannabis

Het Duitse kabinet heeft een besluit genomen over de belangrijkste punten voor de legalisering van cannabis in Duitsland.

Volgens de plannen van de coalitie zullen de drug en zijn actieve ingrediënt tetrahydrocannabinol, of kortweg THC, in de toekomst niet langer wettelijk geclassificeerd worden als verdovend middel. De aankoop en het bezit van maximaal 30 gram voor recreatief gebruik moet worden vrijgesteld van straf.

Er zou beperkte particuliere teelt worden toegestaan en verkoop zal plaatsvinden aan volwassenen in erkende speciaalzaken en mogelijk apotheken. Of het gaat gebeuren, is nog een open vraag. Internationale en Europese wettelijke regels voor de omgang met cannabis kunnen legalisatie in Duitsland in de weg staan. In de kernpuntennota wordt gesteld dat het wettelijk kader beperkte mogelijkheden biedt voor de uitvoering van het coalitieproject.

De voorzitter van de Noordrijnse apothekersvereniging Preis uitte in de "Rheinische Post" zijn kritiek op ethische conflicten. Door professionele expertise is men bij uitstek geschikt om te voldoen aan de nodige kwaliteitsnormen in levering van cannabis en om advies te geven over cannabisgebruik. Apothekers zijn echter beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg.

Europese Commissie stelt grotere rol voor Frontex voor

In de strijd tegen ongewenste migratie via de Balkan gaat de EU-grensbeschermingsmacht, Frontex, een grotere rol spelen, aldus de Europese Commissie.

De Brusselse overheid adviseerde om hierover te onderhandelen met Albanië, Servië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. De EU-lidstaten beslissen nu of ze de onderhandelingen gaan starten. Frontex-officieren worden al ingezet aan de EU-grenzen met Albanië, Servië en Montenegro, maar niet aan de grens met Bosnië en Herzegovina. Een nieuw wettelijk kader zorgt er echter voor dat ze zowel aan de EU-grens als aan de grenzen met derde landen mogen worden ingezet en krijgen ook meer bevoegdheden.

De migratie via de Westelijke Balkan naar de EU is de laatste tijd aanzienlijk toegenomen.

Rusland wil onderzoek naar vermeende biowapenlaboratoria in Oekra´ne

Rusland heeft bij de VN-Veiligheidsraad opgeroepen tot een onderzoek naar vermeende biologische wapens-gerelateerde activiteiten in Oekraïne.

Volgens de ontwerpresolutie moet er een commissie worden opgericht om te onderzoeken of de VS en Oekraïne het verbod op biologische wapens hebben geschonden. De ontwerpresolutie zal geen kans krijgen om te worden aangenomen. Velen zien het als een Russische afleidingsmanoeuvre. Rusland heeft de beschuldigingen maanden geleden geuit. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Thomas Greenfield, sprak toen al over leugens en desinformatie.

Daarnaast presenteerde Rusland zijn uitspraken over een 'vuile bom' aan het 15-koppige panel. Moskou heeft onlangs meerdere malen gezegd dat Kyiv conventionele explosieven, waaraan radioactief materiaal is toegevoegd, tot ontploffing zou kunnen brengen, om hiervan Rusland de schuld te geven. In Oekraïne wekten deze opmerkingen de bezorgdheid dat het Russische leger zelf van plan zou kunnen zijn om zo'n 'false flag'-bom te gebruiken. De besprekingen van de VN vonden plaats achter gesloten deuren.

CDA en VVD in Friesland willen wolf aanpakken: 'Verjagen of zelfs afschieten'

De  VVD en CDA in Friesland willen de wolvenpopulatie in de provincie verkleinen. “Wolven moeten kunnen worden aangepakt in gebieden waar ze vee aanvallen of doden. Het zijn probleemwolven”, zegt CDA-Statenlid Attje Meekma bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. De partijen hebben een motie ingediend die het effectief bestrijden van de wolf mogelijk moet maken. Zo meldt WNL

Er zouden zich de laatste drie jaar zo'n twintig wolven in ons land hebben gevestigd volgens deskundigen. De meeste van hen leven in de noordelijke provincies en op de Veluwe. De Statenfracties van VVD en CDA in Friesland zijn van mening dat de wolven voor grote overlast zorgen bij veehouders.

Sommige wolven lijken daarnaast minder mensenschuw te worden zoals in het begin van onderstaand filmpje te zien is. 

Klimaatactivist lijmt zichzelf vast aan tafel tijdens tv-programma

Dinsdagavond lijmde een klimaatactivist zichzelf vast aan de tafel bij het tv-programma Jinek, dat gisteravond werd gepresenteerd door Beau van Erven Dorens.

Klimaatactivist Jelle de Graaf was uitgenodigd bij Jinek om te praten over nieuwe methoden om klimaatverandering onder de aandacht te brengen.

Tijdens het gesprek gebeurde dit:

Aanleiding voor het gesprek waren de recente acties door diverse klimaatactivisten waarbij zij eten gooien op kunst in musea. Of zichzelf vastlijmden op opvallende plaatsen. 

Fallout tv-serie toont Vault 33 in eerste screenshot

Terwijl Bethesda de vijfentwintigste verjaardag van Fallout viert, doet Amazon mee aan de festiviteiten door de eerste afbeelding van de op handen zijnde Fallout-serie te onthullen. De serie wordt gemaakt door productiebedrijven Prime Video en Kilter Films met Westworld-bedenkers Jonathan Nolan en Lisa Joy aan het roer.

De afbeelding werd onthuld in een verjaardagstweet met de begeleidende tekst: "We hebben iets speciaals gemaakt voor deze gelegenheid". Op de afbeelding zelf is een typische illustratie te zien van een geopende Vault-deur terwijl enkele 'vault dwellers' toekijken in de typische blauw-gele jumpsuits zoals we die kennen uit de games. Kennelijk gaat het hier om Vault 33, een schuilkelder die nog niet eerder in de games voorkwam.

De cast bestaat uit onder andere Kyle Maclachlan (Twin Peaks), Walton Goggins (The Hateful Eight) en Ella Purnell (Miss Peregrine's Home for Peculiar Children). Een releasedatum of iets dergelijks is er helaas nog niet, het is wachten tot de eerste trailer verschijnt.

Cel- en taakstraffen voor vader en zoons die agenten mishandelden

Een vader (50) en zijn twee zoons van 27 en 20 jaar zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot (deels) voorwaardelijke gevangenisstraffen en taakstraffen. In hun woonplaats Breukelen misdroeg het drietal zich afgelopen oud en nieuw. Daarbij heeft de vader onder andere een agent zwaar mishandeld. Zijn zoons hebben een andere agent mishandeld. Ook waren ze betrokken bij vernielingen, bedreigingen en verzetten ze zich tegen hun aanhouding. De vader is 'als grootste agressor' veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Schop tegen het hoofd
Tijdens oudjaarsnacht afgelopen jaar zien surveillerende agenten dat er bij het busstation van Breukelen zwaar vuurwerk wordt afgestoken en dat meerdere verkeersborden en prullenbakken vernield zijn. De man die op dat moment zwaar vuurwerk afsteekt wordt klem gereden. Om te voorkomen dat hij kan ontkomen gaan agenten op hem zitten. Naar nu blijkt is dit de 20-jarige zoon van de medeverdachte. Zijn vader geeft op dat moment één van de agenten een schop tegen haar hoofd, waarna zijn jongste zoon weet te ontkomen. Hierop ontstaat een gevecht tussen enerzijds de vader en zoons en anderzijds de agenten. Uiteindelijk lukt het de politie om de 50-jarige man en zijn 27-jarige zoon aan te houden. De jongste zoon is op de vlucht geslagen. Later die avond gaan twee agenten naar het ziekenhuis omdat zij gewond zijn. Daar treffen ze ook de jongste zoon, waarop hij alsnog wordt aangehouden.

Geen poging doodslag
Het is niet vast komen te staan hoe hard de vader schopte. Omdat er ook geen andere aanknopingspunten zijn dat er een kans bestond dat de agent zou overlijden na de trap is de rechtbank van oordeel dat het schoppen geen poging doodslag is. Wel staat voor de rechtbank vast dat dit gedrag juridisch gekwalificeerd moet worden als een zware mishandeling. Na de bewuste nacht kon de agent langere tijd niet werken en nog steeds kan zij niet aan de slag in haar eigenlijke functie.

Cel- en taakstraffen
Oud en nieuw is voor veel mensen een feestelijke dag. Dat had het ook moeten zijn voor de agenten die surveilleerden in Breukelen, maar zij eindigden op de eerste hulp van het ziekenhuis. Politiemensen zijn er om de maatschappij te beschermen en niet om aangevallen te worden. De rechtbank merkt verder nog op dat geweld nooit de oplossing is, ook al wilde de vader, in zijn ogen, zijn zoon 'beschermen' tegen de politie. Hij is veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De jongste zoon is schuldig aan de mishandeling van een andere agent, bedreiging en hij verzette zich tegen zijn aanhouding. De rechtbank veroordeelt hem tot één maand gevangenisstraf voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar, en een taakstraf van 150 uur. Ook moet hij zich laten behandelen. De oudste zoon mishandelde één van de agenten en belemmerde hen in hun werk. De rechtbank legt hem ook voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand op en een taakstraf van 80 uur. Ook moet het drietal de agenten een schadevergoeding betalen. De jongste zoon moet daarnaast de schade vergoeden die hij aanrichtte met het afsteken van het vuurwerk.

De Guardians of the Galaxy kerstspecial heeft een bijzondere gastrol

Of Footloose nog steeds de beste film ooit gemaakt is, wilde Peter 'Star-Lord' Quill weten toen hij (in Avengers: Infinity War) voor het eerst in lange tijd een andere aardbewoner sprak. De man is groot Kevin Bacon-fan, zo denken zijn vrienden, dus misschien kan Bacon hem opvrolijken voor de feestdagen?

De Guardians of the Galaxy-kerstspecial is de tweede Marvel Studios Special Presentation op Disney+ (na Werewolf by Night). Hiervoor is nu de trailer te bekijken.

The Guardians of the Galaxy Holiday Special is te zien vanaf 25 november.

'PS Plus games november zijn Nioh 2 en Lego Harry Potter'

Bekende leaker Dealabs heeft wederom verklapt wat naar alle waarschijnlijkheid de PS Plus-games voor november worden. Dit zijn soulslike actie-RPG topper Nioh 2, LEGO Harry Potter Collection en het overweldigend positief ontvangen kosmonautenspel Heavenly Bodies. 

Dealabs en co-leaker Billbil Kun hebben een geschiedenis van accurate voorspellingen over de PS Plus games, al is het ook wel eens voorgekomen dat ze ernaast zaten. Met een Soulslike, een LEGO-game en een spel vol ruimtepuzzels lijkt er in ieder geval genoeg afwisseling in de pijplijn te zitten.


DC Studios neemt een voorbeeld aan Marvel; James Gunn aan het hoofd

Marvel en DC, grote rivalen maar toch ook weer niet echt, ontlopen elkaar de laatste jaren behoorlijk als het gaat om hun aanwezigheid in de bioscopen. Nu DC's moederbedrijf is gefuseerd tot Warner Bros. Discovery gaat er ook het één en ander veranderen voor DC Films.

Om te beginnen gaat de divisie DC Studios heten, waarmee de gelijkenis met Marvel Studios al wat explicieter wordt. Daarnaast heeft DC mogelijk 'hun Kevin Feige' gevonden in regisseur James Gunn, zo meldt The Hollywood Reporter.

Gunn gaat, samen met producer Peter Safran (met wie hij al langer samenwerkt), leiding geven aan de nieuwe studio. Regisseur Gunn, bekend van de Guardians of the Galaxy-films voor Marvel en The Suicide Squad en Peacemaker voor DC, zal de creatieve leiding nemen en Safran zal zich meer met de zakelijke kant bezighouden.

Het spectrum aan films onder DC is een stuk complexer dan dat van Marvel: met de aankoop van 20th Century Fox door Disney heeft Marvel Studios de rechten op de meeste van hun eigen comics-personages (met als uitzondering Spider-Man en gerelateerde personages, waar Sony over beschikt) en dus kunnen al hun verhalen zich afspelen in één groot filmuniversum. Bij DC zijn er momenteel drie takken: het DC Extended Universe, de Joker-films van Todd Philips en de Batman-films van Matt Reeves. Bovendien is er een verzameling aan tv-series die zich ook allemaal in hun eigen fictieve universa afspelen. 

Binnen DC worden deze universa samen gezien als een multiversum, waar ook hun oudere films en series van de afgelopen decennia onder vallen. Dit maakt het mogelijk om verschillende acteurs die dezelfde rollen hebben gespeeld, toch naast elkaar te kunnen gebruiken in nieuwe verhalen, een methode die Marvel inmiddels ook heeft toegepast in hun meest recente Spider-Man-film. Hoe Gunn het 'hoofduniversum', waarin Superman, Wonder Woman en Batman een rol spelen, zal gaan vormgeven, is logischerwijs nog niet duidelijk. Wel is inmiddels bekend dat Henry Cavill, die sinds 2013 de rol van Clark Kent/Superman speelt, deze rol nog even zal blijven spelen. Hij dook onlangs op in een nieuwe DC-release en maakte afgelopen maandag op zijn Instagram bekend zich de komende tijd vaker in het rood en blauw te zullen steken.

Voordat James Gunn volledig aan de slag kan voor DC Studios moet hij eerst nog een klusje afronden voor Marvel Studios: zijn derde Guardians of the Galaxy is in postproductie en zal in de bioscopen verschijnen in mei 2023. Een holiday special van de filmserie verschijnt eind november op Disney+.

Brandbrief Wakker Dier: minister vergeet dieren in aanpak vogelgriep

Minister Adema (LNV) neemt in de strijd tegen vogelgriep het welzijnsperspectief van dieren onvoldoende mee. Dit meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier vandaag in een brandbrief. Er ontbreken maatregelen om hun welzijn op korte termijn te verbeteren. Collin Molenaar: “Biologische en vrije-uitloopkippen zitten al een jaar binnen, waardoor hun leven al die tijd ondermaats is.”

Pikkerij
Een groot deel van het pluimvee dat normaliter buiten kan lopen, zoals biologische en vrije-uitloopkippen, zit vandaag precies een jaar – sinds 26 oktober 2021 – binnen door de ophokplicht. Een jaar ophokplicht betekent ook een jaar lang meer ernstige dierenwelzijnsproblemen. In de stal hebben de dieren minder bewegingsruimte en minder afleiding, wat leidt tot welzijnsproblemen zoals pikkerij. De dieren pikken elkaar tot bloedens toe, en soms zelfs tot de dood erop volgt.

Ophokverlichting
Volgens Wakker Dier draaien juist de boeren met een diervriendelijker houderijsysteem en hun kippen op voor een probleem dat wordt veroorzaakt door de industrie. Molenaar: “Bij ophokverplichting zou er ook een ophokverlichting moeten zijn. Boeren die hun dieren verplicht binnen moeten houden, verdienen financiële steun bij het verlichten van het bijbehorende dierenleed. Bijvoorbeeld met extra afleidingsmateriaal en ruimte in de stal.”

Minder dieren
Hiernaast maken de langdurige vogelgriepuitbraken duidelijk dat de huidige omvang van de pluimveesector onhoudbaar is. Wetenschappers geven aan dat voor een structurele oplossing een verkleining van de pluimveestapel nodig is. Minder stallen dus, waarin bovendien minder kippen leven. Deze maatregel ontbreekt vooralsnog in de preventieplannen van de minister, die inzet op vaccineren en een bioveiligheidsplan. Molenaar: “Bioveiligheid is een eufemisme voor het opsluiten van dieren in potdichte stallen met een ontsmettingsbadje bij de ingang. Het doel zou moeten zijn dat de kippen zo snel mogelijk weer naar buiten kunnen.”

Brandbrief
In een brandbrief vraagt Wakker Dier de minister om dierenwelzijn zwaar te laten wegen in zijn intensiveringsplan preventie vogelgriep. Minister Adema stelde op 11 oktober dat de huidige situatie ‘onhoudbaar’ is. De landbouwminister schrijft in een brief aan de Tweede Kamer vaccinaties tegen vogelgriep te willen versnellen en een bioveiligheidsplan voor pluimveehouders verplicht te stellen.

54-jarige vermiste vrouw teruggevonden in maag python

Op het Indonesische eiland Sumatra is een 54-jarige vrouw op tragische wijze om het leven gekomen. Nadat Jahrah naar haar werk op een rubberplantage in de provincie Jambi was gegaan, keerde ze nadien niet terug. Haar man zette zondag een zoektocht op touw, en trof toen alleen haar sandalen, jas, hoofddoek en een mes van zijn vrouw aan. 

Afgelopen maandag ging hij opnieuw op zoek samen met een groep. Ze vonden een python van ruim 6,5 meter lang, die een vreemde verdikking in het midden van het lijf vertoonde. De groep wist de python op de grond te werken en het lijf open te snijden. Daar werd de vermiste vrouw aangetroffen. 

Het vermoeden bestaat dat de python de vrouw eerst heeft gebeten, daarna gewurgd door zich om haar heen te wikkelen om haar vervolgens naar binnen te werken. De politie heeft de identiteit van de vrouw inmiddels bevestigd. 

FOK! Wat een weer: zonnig en zacht

herfstbanner

Vanochtend overheerst de bewolking met in het zuidoosten plaatselijk wat regen. De wind waait uit het zuiden en is matig.

Vanmiddag zijn er wolkenvelden en plaatselijk valt wat motregen. Het is met een maximumtemperatuur van 17°C in het noorden tot lokaal 20°C in het zuiden zeer zacht. De wind waait uit het zuidwesten en is landinwaarts matig, langs de kust af en toe vrij krachtig.

Vanavond zijn er (brede) opklaringen. In het zuidwesten is er een kleine kans op een bui, elders blijft het droog. De zuidenwind is overwegend matig. (Bron: KNMI)

Na een grijs begin van de dag kwam de zon vaker om de hoek kijken (Foto: Stephan5)
Na een grijs begin van de dag kwam de zon vaker om de hoek kijken (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.