Plaktivist bezoedelt 'Meisje met de Parel' van Vermeer in Den Haag

Vandaag vond een anti-fossiele olie man het nodig om zich vast te plakken aan het wereldberoemde schilderij 'Het meisje met de Parel' in het Mauritshuis. Volgens de politie is het schilderij niet beschadigd geraakt omdat het wordt beschermd door een glasplaat. Drie mensen zijn gearresteerd. Alle drie de verdachten hebben de Belgische nationaliteit. Ze zijn 45, 45 en 42 jaar.

In een video die op Twitter wordt verspreid, zijn twee mannen te zien. Een van hen had blijkbaar zijn hoofd tegen het glas voor het schilderij geplakt en daarna een rode vloeistof over zich heen laten gieten. De andere man had zijn hand aan de muur naast de foto geplakt.

De afgelopen maanden werd wereldwijd actiegevoerd bij meer schilderijen. Klimaatactivisten besmeurden bekende schilderijen met etenswaren of lijmden zich er vlak bij vast. Dat gebeurde onder meer bij werken van Monet (in Potsdam), Van Gogh (in Londen) en Da Vinci (in Parijs). Het is voor het eerst dat er in Nederland bij een bekend kunstwerk zo'n actie wordt gehouden.