ECB: rente met 0,75 punt omhoog tot twee procent om inflatie tegen te gaan

Opnieuw heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente verhoogd, in de strijd tegen de torenhoge inflatie. De drie belangrijkste rentetarieven worden met 0,75 procentpunt opgeschroefd. Dat is net zo'n grote stap als de vorige renteverhoging in september. In drie maanden tijd is de rente al twee procentpunt  verhoogd. 

Hogere rentetarieven worden gezien als een remedie tegen inflatie. Maar ze werken ook als een rem op de economische groei.

Tijdens haar vergadering in juli verhoogde de centrale bank voor het eerst in elf jaar de rente in het euro gebied.

De ECB vindt dat de inflatie al een tijd veel te hoog blijft. De voorbije maanden veroorzaakten de hogere energie- en voedselprijzen en knelpunten in het aanbod deden de prijzen stijgen. Ook draagt het herstel van de vraag naar consumentenproducten na de coronapandemie bij tot meer inflatie. Doorgaans werkt een hogere rente pas na 9 tot 12 maanden door in de prijzen.

Diverse soorten rentes zijn direct en indirect afhankelijk van de beleidsrente van de ECB, denk aan de hypotheekrente, de krediet- en leenrente, studieleningen, de obligatierente en natuurlijk de spaarrente.