Zondag demonstratie op de Dam uit solidariteit met vluchtelingen

Komende zondag organiseert een brede maatschappelijke coalitie een landelijke demonstratie met de leus ‘menswaardige opvang voor iedereen’. Het protest richt zich op de vaak onmenselijke behandeling van vluchtelingen in Nederland en de rest van Europa. De demonstratie begint om 13.00 op de Dam in Amsterdam en eindigt na een route door de stad voor het stadhuis. De demonstratie is een initiatief van de coalitie Platform Stop Racisme en wordt gesteund door meer dan honderd maatschappelijke organisaties.

Woordvoerder Noël van Veen: "De afgelopen week maakte het ministerie bekend volgend jaar meer vluchtelingen te verwachten, maar de regering lijkt geen haast te maken om menswaardige opvang te organiseren. Nog steeds staan er dagelijks vluchtelingen in de kou en regen te wachten in Ter Apel. Zij weten niet waar zij aan toe zijn."

"Door bezuinigingen is er een tekort aan opvanglocaties. In plaats van de opvang structureel uit te breiden, grijpt dit kabinet deze crisis aan om het beleid nog hardvochtiger te maken. Ook de Europese grenspolitiek wordt steeds harder. Wij willen zondag de steun voor een menselijk asielbeleid zichtbaar maken op straat.'