Bol met geweldig NR naar EK-goud op 400m, Bonevacia komt duizendsten tekort

In München is de derde avondsessie van het Europees kampioenschap atletiek afgewerkt. Daar werd toch wel op een Nederlandse medaille gerekend en die kwam er ook, inclusief een geweldig nieuw nationaal record.

400m mannen
Liemarvin Bonevacia is in zijn beste vorm van het jaar en na een goede halve finale liep hij ook in de finale sterk. Het was echter nét niet genoeg: de Brit Alex Haydock-Wilson drukte zijn borst in 45,161 seconden nét iets eerder over de finish dan Bonevacia (45,169) en pakte brons, achter de Britse winnaar Matthew Hudson-Smith (44,53) en de verrassende Zwitser Ricky Petrucciani (45,03).

400m vrouwen
Femke Bol en Lieke Klaver gingen voor de medailles en vooral Klaver begon - zoals gebruikelijk - erg rap. Bol kwam er echter onderdoor en trok op fenomenale wijze door naar goud in 49,44 seconden, een dikke verbetering van haar eigen nationale record van 6 augustus, toen ze met 49,75 als eerste Nederlandse ooit onder de 50 seconden dook. Klaver stortte wat in en werd in 50,56 seconden zesde, zilver en brons waren voor Polen: Natalia Kaczmarek in 49,94 en Anna Kielbasinska in 50,29 seconden.

110m horden mannen
Asier Martinez kent een geweldige ontwikkeling als kampioenschapsloper, met een zesde plek op de Olympische Spelen en onlangs brons op het WK, maar nu was er goud: in een sensationele strijd met verdedigend kampioen Pascal Martinot-Lagarde was de Spanjaard welgeteld één duizendste van een seconde sneller, 13,137 tegen 13,138 seconden. Achter Martinot-Lagarde's zilveren medaille was er brons voor diens Franse landgenoot Just Kwaou-Mathey (13,33).

Hinkstapspringen mannen
Pedro Pablo Pichardo sprong in de eerste poging naar 17,05 meter en dat zou in de uiterst matige finale achteraf al genoeg blijken voor goud, hoewel er in poging twee nog een sprong van 17,50 meter uit kwam. Zilver was met 17,04 meter voor de Italiaan Andrea Dallavalle, terwijl de Fransman Jean-Marc Pontvianne aan 16,94 meter al genoeg had voor brons.

Zevenkamp, 4/7 onderdelen
Anouk Vetter zit er nog niet echt lekker in, maar lijkt zich wel iets hersteld te hebben van het teleurstellende hoogspringen. Met 15,68 meter bij het kogelstoten en 24,00 seconden op de 200 meter staat ze derde na dag één, nog altijd ruim op koers voor de tweede plek in het eindklassement. Op Nafissatou Thiam staat nog altijd geen maat, zonder calamiteiten is de Belgische gewoon op weg naar ruim goud. Sofie Dokter staat op de twaalfde plek en kan de pijlen wellicht nog op de top-10 richten.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Ietwat verrassend was Wilma Murto met afstand de beste. De Finse evenaarde zelfs het kampioenschapsrecord door in haar tweede poging de 4,85 meter te slechten, wat verder niemand lukte. De Griekse Ekaterini en Tina Sutej uit Slovenië kwamen beiden over 4,75 meter, waar Stefanidi minder pogingen voor nodig had.

Kogelslingeren vrouwen
Bij afwezigheid van een flink aantal topers was het qua niveau niet echt een beste wedstrijd, maar dat mocht de pret voor Bianca Ghelber niet drukken: de 72,22 meter in haar eerste worp bleek achteraf genoeg voor goud, maar in de laatste worp kwam ze nog tot 72,72 meter. De Poolse Ewa Rozanska pakte met 72,12 meter zilver, voor de Italiaanse Sara Fantini (71,58m).