9/11 Tribute Museum New York gesloten

Het 9/11 Tribute Museum ter nagedachtenis aan de terroristische aanslagen in New York op 11 september 2001 is niet meer. Het kleine broertje van het 9/11 Memorial Museum naast Ground Zero, sloot op woensdag voorgoed de deuren nadat het door de coronacrisis financieel hard geraakt werd.


Indrukwekkend overzicht van het 9/11 Tribute museum (Bron: YouTube)

Het museum op Greenwich Street werd in 2006 opgericht, al stond het toen op een andere locatie in Manhattan, dichter bij de rampplek. Nu, ruim 21 jaar na de aanslagen op de WTC-torens gaan de artefacten voorlopig het archief in.

"Tweederde van onze inkomsten werden door de verkoop van toegangskaartjes binnengehaald en in 2020 zijn we zes maanden gesloten geweest vanwege de pandemie", aldus Jennifer Adams-Webb, mede-oprichter van het museum. "Normaalgesproken verwelkomen we 300.000 bezoekers per jaar, maar vorig jaar hebben we slechts 25.000 bezoekers gehad. Daarmee is ons inkomen volledig verloren gegaan."

Het museum werd gebruikt voor educatie en als ondersteuning voor overlevenden en familieleden van diegenen die stierven tijdens de aanslagen van '11 september'. Adams-Webb ziet de schulden oplopen en de aantallen bezoekers die nu door de deur lopen kunnen die stijging niet meer stoppen.

"We hebben geld van de staat of van de stad nodig om in te grijpen, die samen met andere partners durven zeggen: 'We waarderen je. We willen deze organisatie redden', maar op dit moment kunnen we niet doorgaan met het graven van ons eigen graf."

De expositie zal worden afgebouwd en de items zullen verplaatst worden naar New York State museum in Albany of teruggegeven worden aan de donateurs. De online versie van het museum blijft wel open om het educatieve gedeelte van het museum door te laten gaan.

"We zijn erg trots op wat we hebben bereikt, maar de plaats voor de 9/11-gemeenschap is hier niet”, eindigt Adams-Webb. "Het is een enorm verlies voor die mensen die dit hun tweede thuis noemden, waar ze konden komen en hun verhaal konden delen. Er is geen museum dat de dubbele missie heeft om een gemeenschap te ondersteunen én om bezoekers die hier komen iets te leren."