FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 augustus 2022

Random Pics van de Dag #704

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

PSV ontsnapt aan nederlaag bij Rangers na blunder BenÝtez

PSV is er dinsdagavond in geslaagd om een prima uitgangspositie mee te nemen naar Eindhoven voor de return. Ondanks een keepersblunder speelden de Eindhovenaren in Glasgow met 2-2 gelijk tegen het Rangers FC.

PSV opende in de 37e minuut via Ibrahim Sangaré de score in het Ibrox Stadium. De middenvelder wist raak te schieten vanuit een corner, die niet goed werd wegwerkt. Lang konden de Eindhovenaren de voorsprong niet vast te houden, want na een knappe aanval van Rangers FC schoot Antonio Colak raak voor de thuisploeg.

Waar PSV het in de eerste helft moeilijk had met de Schotse ploeg ging het in de tweede helft beter bij de ploeg van Ruud van Nistelrooij. PSV kreeg ook een aantal kansen, maar het was Rangers FC die op voorsprong kwam dankzij een grote blunder van PSV-doelman Walter Benítez. Toch haalde PSV nog een resultaat op Ibrox dankzij een rake kopbal van Armando Obispo uit corner.

De return is volgende week woensdag in het Philips Stadion in Eindhoven. Omdat uitdoelpunten sinds vorig seizoen niet meer dubbel tellen, moet PSV winnen om zeker te zijn van Champions League-deelname.

Geen Nederlandse medailles op slotdag EK baanwielrennen

In München is dinsdagavond het Europees kampioenschap baanwielrennen afgesloten. De slotdag stond in het teken van de keirin bij de mannen en vrouwen en - aan het eind van de dag - de twee koppelkoersen.

Keirin vrouwen
Laurine van Riessen was overtuigend in de series, maar werd in de halve finales ingesloten en uitgeschakeld, waarna ze de kleine finale - voor plek zeven - wel op haar naam schreef. Steffie van der Peet verscheen niet aan de start. In de grote finale leek Mathilde Gros uit Frankrijk een gooi naar het goud te doen, maar ze werd van het podium gedrukt en het goud ging naar thuisfavoriete en wereldkampioene Lea Friedrich, voor de Poolse Urszula Los en Olena Starikova uit Oekraïne.

Keirin mannen
Tijmen van Loon was er namens Nederland bij, maar hij werd in de herkansingen redelijk kansloos uitgeschakeld. In de finale ging het tussen Duitsland en Frankrijk, waarbij de Duitsers probeerden om Sebastien Vigier en Melvin Landerneau in te sluiten. Dat lukte niet zoals gepland en het goud was voor Vigier, voor de Duitser Maximilian Dörnbach en Landerneau.

Koppelkoers vrouwen
Lonneke Uneken en Marit Raaijmakers vormden de Nederlandse ploeg, maar zij zaten geen moment lekker in de wedstrijd en werden achtste. Clara Copponi en Marion Borras uit Frankrijk leken op weg naar goud, maar in de laatste sprint gingen Silvia Zanardi en Rachele Barbieri er overheen: goud voor Italië, voor Frankrijk en Amalie Dideriksen/Julie Leth uit Denemarken.

Koppelkoers mannen
Voor Nederland begonnen Yoeri Havik en Jan Willem van Schip erg lekker aan de wedstrijd, ze lagen zelfs even op kop, maar al vrij snel zakte het duo volledig weg naar uiteindelijk een anonieme zevende plek. Roger Kluge en Theo Reinhardt scoorden bijna in alle 25 sprints punten namens Duitsland, nét iets consistenter dan de Fransen Thomas Boudat en Donavan Grondin. Goud voor Duitsland dus, voor Frankrijk en het bronzen Belgische duo Robbe Ghys/Fabio Van Den Bossche.

'Stoppen met social media kan druk en stress verminderen'

Steeds meer bekende en onbekende mensen stoppen tijdelijk of helemaal met hun social mediakanalen. Het legt ze teveel druk op, waardoor ze stress krijgen. Ondanks dat we stress nodig hebben om te functioneren, is te lang te veel stress, of spanning, juist schadelijk.

Het zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven. Je hersenen krijgen hierdoor de tijd om te herstellen. Wanneer je dit goed doet, ervaar je bijvoorbeeld meer energie en meer focus.

Stresshormonen
Stress is van grote invloed op het functioneren van je hersenen. Allerlei gebieden in de hersenen werken samen bij spanning én ontspanning. Wanneer iemand stress ervaart, bijvoorbeeld door een conflict op werk of een onoplettende fietser, wordt een stressreactie in je hersenen geactiveerd. Tijdens deze reactie maken de hersenen stresshormonen aan, zoals adrenaline en cortisol. Door deze stofjes komt er energie vrij. Deze extra energie is nodig voor je spieren, je denkprestaties, zintuigen en reactievermogen. Hierdoor kan iemand bijvoorbeeld net op tijd wegspringen voor die fietser of een sprintje trekken naar de trein, zodat die op tijd is voor dat belangrijke sollicitatiegesprek.
Wanneer de stressreactie voorbij is, geven de hersenen (om precies te zijn de ‘hippocampus’) het signaal af dat het niet meer nodig is om stressstofjes aan te maken. Het aanmaken van adrenaline en cortisol stopt na dit signaal, waardoor het lichaam weer kan ontspannen.

Stress is nutig, maar met mate
Stress is dus heel belangrijk en nuttig. Sterker nog, je kunt niet zonder. Het zorgt voor energie, focus en prikkelt je lichaam en geest. Af en toe een beetje stress is dus helemaal niet erg. Zolang je hersenen voldoende rust en ruimte krijgen om te herstellen, is er niks aan de hand. Als je teveel stress ervaart van social media, pauzeer dan even.

Social media levert teveel druk op (Foto: Pixabay)
Social media levert teveel druk op (Foto: Pixabay)

Politie erkent fout: beelden masturberende man in trein naar Groningen gewist

Omdat de politie een vrouw (22) uit Groningen veertien dagen heeft laten wachten voor ze aangifte kon doen van openbare schennispleging in de trein van Leeuwarden naar Groningen, zijn beelden waarop het incident waarschijnlijk te zien was, gewist. Zo meldt DvhN.

Het slachtoffer van de aanranding vertelde onlangs aan RTV Noord wat haar op donderdag 28 juli overkwam, nadat ze rond 21.30 uur in de trein naar Groningen was gestapt. Schuin tegenover haar zat een man met een opvallende tatoeage op zijn gezicht, ze ziet dat hij naar haar kijkt terwijl hij aan het rukken is. Door de schrik begint ze te schreeuwen, maar niemand komt daar op af.

Waarschijnlijk is de rukpartij vastgelegd door bewakingscamera's in de trein. Maar de beelden mogen in verband met privacy niet lang bewaard blijven, na 72 uur worden ze overschreven. 

Het slachtoffer heeft de avond van het incident direct contact gezocht met de politie. Achteraf bekeken had de politie daar sneller op moeten reageren, door bijvoorbeeld agenten langs te sturen om de aangifte op te nemen, volgens Thijs Damstra, woordvoerder van Politie Noord-Nederland. Dat had gewoon anders gemoeten. Dan hadden we ook camerabeelden uit de trein veilig kunnen stellen. We doen er alles aan om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt, aldus Damstra.

E-auto's worden aanzienlijk duurder

Elektrische auto's zijn vanwege hun accu's nog steeds aanzienlijk duurder dan voertuigen met verbrandingsmotoren. Het prijsverschil tussen e-auto's en verbrandingsmotoren is de laatste tijd zelfs groter geworden. Dat zou potentiële kopers kunnen afschrikken.

Volgens een marktonderzoek van het Duisburg Center for Automotive Research (CAR) zijn elektrische auto's de afgelopen maanden flink duurder geworden. Volgens de marktonderzoekers wordt de prijskloof tussen batterij-aangedreven auto's en de concurrentie met benzine- of dieselmotoren groter. Volgens de catalogusprijs kostten de 15 populairste e-auto's in Duitsland in augustus 14,5 procent meer dan een jaar eerder. Dit komt overeen met een gemiddelde prijsstijging van 5.385 euro per voertuig. De populairste modellen in de verslagperiode waren de Tesla Model 3, de Fiat 500 e en de VW ID.3.

Een kwart tot een derde duurder
Ook de best verkochte verbrandingsmotoren werden duurder, maar de catalogusprijzen stegen hier slechts met 12,5 procent. Maar aangezien ook hier uitgegaan wordt van een lagere gemiddelde prijs, ligt de meerprijs hier met 3531 euro per auto beduidend lager. Eerst deed het Handelsblatt verslag van de prijsverschillen.

Met Duitse catalogusprijzen vanaf 30.000 euro zijn elektrische voertuigen doorgaans een kwart tot een derde duurder dan vergelijkbare verbrandingsmodellen. Opel biedt zijn Corsa-model aan met een adviesprijs van 20.160 euro. De basisversie van het Corsa e elektrische model kost 33.895 euro.

Duurdere grondstoffen nodig voor elektrische auto's
CAR-expert Ferdinand Dudenhöffer gaat ervan uit dat het prijsverschil de komende jaren nog groter zal worden. Verantwoordelijk zijn hogere inkoopkosten voor halfgeleiders en grondstoffen, die in grotere mate nodig zijn voor e-cars.

De hoge prijsverschillen zouden de verschuiving naar meer elektromobiliteit kunnen vertragen, zegt Dudenhöffer. 

"Das Boot" regisseur Wolfgang Petersen (81) overleden

Wolfgang Petersen, sterregisseur van films als Das Boot, Outbreak, Air Force One, Troy en meer blockbusters is vrijdag op 81-jarige leeftijd in zijn huis in Brentwood aan alvleesklierkanker overleden, zo bevestigt zijn assistent.

Petersen zal herinnerd worden als een van de grote ambachtslieden van de cinema, een regisseur die in staat was om stukken met een groot budget te verwerken en tegelijkertijd een menselijke maat te gebruiken.

Petersen besteedde $ 18,5 miljoen - toen het grootste filmbudget in de Duitse geschiedenis - om de anti-oorlogsklassieker Das Boot (1981) te maken. Er werden verschillende onderzeeërs van verschillende afmetingen gebouwd, waaronder een die de claustrofobische ingewanden van een echte U-96 nabootste, en het filmen duurde een jaar, wat een zware tol eist van cast en crew.

Toen Das Boot voor het eerst werd vertoond in Los Angeles kreeg hij na afloop een staande ovatie. De film laat zien dat oorlog oorlog is, en in oorlog sterven jonge mensen om vreselijke redenen. De film lanceerde Petersens internationale carrière en bezorgde hem een ticket naar Hollywood.

In Amerika ging het bij Petersen om actie. Hij maakte acht films in de VS en genoot van een reeks van vijf opeenvolgende kaskrakers: de politieke thriller In the Line of Fire (1993), met in de hoofdrol Clint Eastwood als agent van de geheime dienst, uitbraak; Air Force One (1997), met Harrison Ford als president van de VS, The Perfect Storm (2000), met George Clooney en Mark Wahlberg als zeelieden, en het epische Troy (2004), met Brad Pitt als Achilles.

Petersen, geboren op 14 maart 1941 in Emden groeide op te midden van de wrakstukken van het Derde Rijk. Hollywood-films, met hun duidelijke verhaallijnen tussen goed en kwaad, werden zijn morele kompas en bepaalde Hollywoodhelden werden zijn rolmodellen. "Ik wist dat mijn leraren op school nazi's waren, ik had geen respect voor ze. Maar ik had wel respect voor Gary Cooper", vertelde hij THR in 2011.

FOK! Wat een weer: de korte broek kan in de kast blijven

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi weerberichtgeinteresseerden!

Wat een heerlijk weer hadden we vandaag, het einde van de huidige hittegolf  is in zicht, maar na het weekend is er landinwaarts al snel weer kans op zomerse maxima van ruim 25 graden. 

Vandaag lagen de minimumtemperaturen  van 13.8 C bij Ell (Limburg) tot 19.8 C op Terschelling,
de maximumtemperaturen lagen van 23.1 op Vlieland tot 31.2 C bij Arcen.

Wat zijn de verwachtingen voor het komende etmaal?
Vanavond schijnt de zon tussen de wolken door en maakt vooral het zuiden kans op een enkele bui, mogelijk met onweer. Langs de kust is de wind matig uit een meest noordelijke richting. Boven land staat er weinig wind.

Komende nacht neemt van het zuidwesten uit de kans op een regen- of onweersbui toe. Daar vooruit is er in het noorden kans op mist. De minimumtemperatuur ligt rond 18°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit noordoostelijke richtingen. Langs de zuidwestkust waait de wind vrij krachtig.

Woensdag is er een redelijke kans (30-60%) op een code geel voor onweersbuien.

Morgenochtend schijnt in het oosten misschien nog even de zon, maar verder is het bewolkt en vallen er geregeld buien. Lokaal kunnen stevige buien voorkomen met kans op onweer. Doordat de buien langzaam bewegen kan er plaatselijk veel regen vallen. Er waait een zwakke tot matige noordoostelijke wind.

Morgenmiddag komen verspreid over het land flinke buien voor. Vooral in het noorden en oosten is er bij buien kans op onweer, windstoten en plaatselijk veel neerslag. In het zuiden breekt de zon later weer af en toe door. De maximumtemperatuur ligt rond 23°C. Op plekken in het oosten en noordoosten waar de zon nog goed doorbreekt kan het nog 27°C worden. Er waait boven land een zwakke tot matige wind uit noordelijke richtingen. Langs de kust is de wind soms vrij krachtig.

Morgenavond kunnen in het noorden nog enkele (onweers-)buien vallen. Verder wordt het op de meeste plaatsen droog en in het zuiden klaart het flink op. De wind komt uit het noorden en is boven land zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied soms vrij krachtig.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Af en toe zon, soms ook regen of een bui. Zaterdag waarschijnlijk droog. Eerst vrij warm, vanaf zaterdag koeler.

Woensdag is er een redelijke kans (30-60%) op een code geel voor onweersbuien.

 • Wo 17-08-2022 Max. 23/27° Min. 18° Neerslag 5/15mm Neerslagkans 70%
  Zonneschijn 20% Zonkracht 5 Windkracht N 2
 • Do 18-08-2022 Max. 25° Min. 16° Neerslag 1/4mm Neerslagkans 50%
  Zonneschijn 30% Zonkracht 5 Windkracht N 3
 • Vr 19-08-2022 Max. 24° Min. 15° Neerslag 1/3mm Neerslagkans 70%
  Zonneschijn 30% Zonkracht 5 Windkracht W 3
 • Za 20-08-2022 Max. 22° Min. 14° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 30%
  Zonneschijn 50% Zonkracht 5 Windkracht W 4

KNMI weer en klimaatpluim 160822 (Bron: KNMI)
KNMI weer en klimaatpluim 160822 (Bron: KNMI)

Papiermolen De Schoolmeester Zaanstad (Foto:Jippie)
Papiermolen De Schoolmeester Zaanstad (Foto:Jippie)

Ooit kwam het beste papier uit de Zaanstreek. Van oudsher werd het gebruikt als verpakkingsmateriaal (het blauwe en grauwe papier) en om op te schrijven (het fijne of witpapier). De Schoolmeester is vandaag de dag de enige molen ter wereld die windgemaakt papier vervaardigt.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Zesde EK-medaille Steenbergen, brons voor Van Roon en Toussaint

In Rome is de voorlaatste dag van het Europees kampioenschap langebaanzwemmen afgewerkt en voor de Nederlandse ploeg was dat wederom bepaald geen succesloze aangelegenheid: zilver en twee keer brons was de score.

200m vlinderslag mannen, finale
Kristof Milak was de topfavoriet en de Hongaarse wereldrecordhouder maakte dat volledig waar: met een keurige 1:52,01 minuten zwom hij overtuigend naar het goud, ruim voor landgenoot Richard Marton (1:54,78) en de Italiaan Alberto Razzetti (1:55,01).

50m vrije slag vrouwen, finale
Voor Nederland moet een nieuwe generatie op gaan staan en de eerste tekenen zijn er absoluut. Valerie van Roon sprintte in 24,64 seconden zowaar naar het brons, precies één tiende van een seconde voor Tessa Giele. Het goud ging naar de Zweedse topfavoriete Sarah Sjöström in 23,91 seconden, voor de 24,20 van de Poolse Katarzyna Wasick.

50m schoolslag mannen, finale
De Italianen domineerden de race en sprintten dan ook naar het goud én zilver: Nicolo Martinenghi was in 26,33 seconden de snelste, voor de 26,95 van landgenoot Simone Cerasuolo. Lucas Matzerath uit Duitsland pakte in 27,11 seconden het brons.

200m wisselslag vrouwen, finale
Marrit Steenbergen leek op voorhand wel kans te maken op een medaille en de koningin van het EK stelde bepaald niet teleur: met vooral een vlammend eindschot op de vrije slag snelde Steenbergen in 2:11,14 minuten naar het zilver. De Israëlische Anastasya Gorbenko verdedigde haar titel in 2:10,92 minuten, brons was in 2:11,38 voor de Italiaanse Sara Franceschi.

50m vrije slag mannen, halve finales
Thom de Boer was weer lekker op dreef: met 21,72 seconden was hij weliswaar iets langzamer dan in de ochtend, maar het was wel goed voor de gedeeld tweede tijd - samen met Lorenzo Zazzeri uit Italië - en dus een finaleplaats, achter de 21,40 van de Brit Ben Proud. Jesse Puts haalde het net niet: negende in 22,02 seconden, één tiende te langzaam.

50m schoolslag vrouwen, halve finales
Anne Palmans had zich prima geplaatst voor de halve finales, maar daarin eindigde het wel: de 31,62 seconden was een stukje langzamer dan in de series en plek vijftien was niet genoeg voor een finaleplaats.

1500m vrije slag mannen, finale
Gregorio Paltrinieri begon sterk, maar de Italiaan kreeg Mykhaylo Romanchuk uit Oekraïne niet van zich af geschud. Na een meter of vijfhonderd moest Paltrinieri zijn tempo wat laten gaan en Romanchuk profiteerde: baan na baan bouwde hij zijn voorsprong iets uit, om uiteindelijk in 14:36,10 minuten het goud te pakken. Paltrinieri werd in 14:39,79 wel tweede, ruim voor de 14:50,86 van de Fransman Damien Joly.

100m rugslag vrouwen, finale
Kira Toussaint begon sterk en vooral op weg naar de finish leek ze op koers te liggen voor goud. Medi Harris kwam er echter voorbij en in de laatste meters ging het goud in 59,40 seconden zelfs naar de Italiaanse Margherita Panziera, voor de Britse Harris (59,46) en Toussaint (59,53). Maaike de Waard finishte in 1:00,54 minuten als achtste en laatste.

4x200m vrije slag gemengd, finale
Met Luc Kroon, Stan Pijnenburg, Imani de Jong en Silke Holkenborg zat een Nederlandse medaille er op voorhand eigenlijk niet echt in, maar de 7:34,68 minuten leverde wel een degelijke vijfde plek op. Goud ging na een fraai duel met Frankrijk naar het Britse kwartet Thomas Dean, Matthew Richards, Freya Colbert en Freya Anderson in 7:28,16 minuten, voor Frankrijk (7:29,25) en Italië (7:31,85).

Politieauto leeggeroofd in Utrecht, verdachte ontkent

Op donderdag 12 mei werd in de Utrechtse kansenwijk Overvecht een politieauto leeggeroofd. De auto stond aan de Seinedreef toen het raam werd ingeslagen. Een laptop, iPad, armband, wapenstok én twee pistolen werden buitgemaakt. De pistolen mét munitie zijn nog altijd niet teruggevonden.

Verdachte Jillali el O. is één van de twee verdachten die naar aanleiding van camerabeelden werd opgepakt. De tweede verdachte is inmiddels al vrijgelaten en de advocaat van El O. is van mening dat zijn cliënt ook onschuldig is: de camerabeelden waren té vaag.

Ook de 26-jarige verdachte vindt zich onschuldig. "Ik heb niets te maken met diefstal en ik weet niet waar de wapens zijn." De Officier van Justitie heeft echter een heel andere mening.

Op de beelden is duidelijk een auto te zien en de verdachte rijdt in eenzelfde auto. Ook heeft zijn telefoon op de plaats delict contact gemaakt en zijn op diezelfde telefoon berichten te lezen die direct verband lijken te houden met de buit.

Alles bij elkaar opgeteld ziet hij daarom voldoende redenen om de hechtenis niet te schorsen. Op 25 oktober worden getuigen gehoord. In de maanden daarna kan de inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvinden.

Ambulancemedewerker bestraft voor veroorzaken aanrijding

De rechtbank veroordeelt een 55-jarige ambulancemedewerker voor het veroorzaken van een aanrijding in Nijmegen, waarbij het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen. De rechtbank houdt bij de strafoplegging rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man en legt hem een voorwaardelijke taakstraf van 90 uur en daarbij een voorwaardelijke rij-ontzegging van 6 maanden op.

Op 6 september 2021 reed de man als bestuurder van een ambulancevoertuig over de Prins Mauritssingel in Nijmegen. Hij was onderweg naar een spoedmelding en reed gemiddeld 113 kilometer per uur. Terwijl hij het kruispunt met de Turennesingel naderde, was de ambulancemedewerker bezig met het wisselen van rijbaan. Vervolgens reed hij het kruispunt over en negeerde het verkeerslicht dat al 11 seconden op rood stond, waarna hij het slachtoffer aanreed. Het slachtoffer liep zwaar lichamelijk letsel op, waaronder een slagaderlijke bloeding, een gebroken sleutelbeen en een nek- en rugwervelfractuur.

Artikel 6 Wegenverkeerswet 1994
Anders dan zijn advocaat, oordeelt de rechtbank dat de ambulancemedewerker zich schuldig heeft gemaakt aan aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag, zoals bedoeld in artikel 6 WVW. Verdachte zag het kruispunt en het rode verkeerslicht niet en reed bovendien met een te hoge snelheid. Met dit rijgedrag heeft hij de voorschriften van de Brancherichtlijn niet nageleefd.

Veel impact
De rechtbank houdt bij de strafbepaling rekening met het feit dat de man na de aanrijding eerste hulp verleende en later probeerde om in contact te komen met het slachtoffer. Ook speelt mee dat de aanrijding een grote impact op hem heeft gehad, hij een cursus rijvaardigheid volgde en voorzichtiger is gaan rijden. Tot slot overweegt de rechtbank dat de ambulancemedewerker een blanco strafblad heeft en voor zijn werk in sterke mate afhankelijk is van zijn rijbewijs.

OM eist gevangenisstraffen voor seksuele uitbuiting minderjarige

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft gevangenisstraffen tot 18 maanden geëist tegen een man en twee vrouwen die worden verdacht van seksuele uitbuiting van een minderjarig meisje.

De drie worden ervan verdacht dat zij het meisje hebben geholpen bij het werken in de prostitutie. Het gaat dan om het regelen van een woning voor thuisontvangst, het aanmaken en beheren van seksadvertenties en het tot stand brengen van contacten met klanten. Het initiatief tot de prostitutie lag bij het slachtoffer zelf.

De uitbuiting zou hebben plaatsgehad in de periode van 14 mei 2020 tot 20 mei 2020 in Almere en Den Haag en van 20 tot 23 mei 2020 in Apeldoorn. Het slachtoffer was toen 17 jaar.

Het opsporingsonderzoek is op 14 mei 2020 gestart, nadat de bezorgde moeder melding had gedaan bij de politie dat haar dochter was weggelopen. Kort daarna konden de verdachten al worden aangehouden.

De verdachten hebben zich op de zitting op het standpunt gesteld dat zij niet wisten dat het slachtoffer minderjarig was. Daar gaat de officier van justitie niet in mee. “Er waren voldoende aanknopingspunten waardoor de verdachten hadden moeten twijfelen. Ze hadden zich er rekenschap van moeten geven of het slachtoffer meerderjarig was. Dat hebben ze niet gedaan. Integendeel, ze hebben meegeprofiteerd van de inkomsten uit haar prostitutiewerk. Bovendien is het verbod om minderjarigen te helpen in de prostitutie absoluut. Of je daadwerkelijk wist van de minderjarigheid is niet van belang voor een bewezenverklaring.”

Het Openbaar ministerie rekent het de verdachten sterk aan dat zij misbruik hebben gemaakt van dit (kwetsbare) jonge slachtoffer, en haar niet hebben behoed voor dit werk, maar haar juist hiertoe hebben aangemoedigd en/of bij hebben geholpen. “Zij hebben puur gehandeld om daar zelf financieel beter van te worden’’, aldus de officier van justitie. “De verdachten hebben door hun handelen grenzen overschreden en een grote inbreuk gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer.’’

Algemeen bekend is dat dit soort feiten, juist bij minderjarigen die nog in een seksuele ontwikkelingsfase verkeren, schade toebrengen. Dit bleek ook uit de ter zitting voorgelezen slachtofferverklaring. “Of een slachtoffer instemt met het prostitutiewerk is niet relevant. Minderjarigen horen hier ten allen tijde tegen beschermd te worden”, aldus de officier bij de motivering van zijn strafeisen.

De 29-jarige mannelijke verdachte uit Apeldoorn hoorde voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van zes maanden tegen zich eisen. Voor de 52- jarige vrouw uit Apeldoorn vindt het OM een gevangenisstraf van 8 maanden (waarvan 2 maanden voorwaardelijk met een proeftijd) passend en tegen een 21-jarige vrouw uit Bussum werd een gevangenisstraf van 18 maanden geëist.

De rechtbank doet in de zaak van deze verdachten over 2 weken uitspraak. Een vierde verdachte moet zich op 5 december a.s. verantwoorden voor de rechtbank Gelderland.

Wakker Dier maakt nominaties Liegebeest 2022 bekend

Vandaag maakt Wakker Dier de vijf kandidaten bekend voor de Liegebeestverkiezing van 2022. Het gaat om de ‘eerlijke ingrediënten’ van Van Dobben, de ‘Boeren houden van koeien’ commercial, de ‘vrije’ kalfjes van PLUS, de ‘natuurlijk’ gekweekte tilapia van JUMBO en ‘optimaal welzijn’ in de geitensector. Mensen kunnen vanaf vandaag stemmen op hun favoriet.

Met de Liegebeestverkiezing wil Wakker Dier jokkende en misleidende uitspraken over dierenwelzijn aanpakken. Mooie praatjes houden consumenten voor de gek en verstoren de markt voor écht diervriendelijkere producten. Met de verkiezing houdt Wakker Dier bedrijven en consumenten scherp. Op 6 september wordt de winnaar bekend gemaakt.

‘Eerlijk’ dierenleed
Van Dobben pocht op verpakkingen over ‘eerlijke ingrediënten’. Opvallende woordkeuze voor vlees van kalfjes die zonder moeder, op een rooster, zo snel mogelijk worden vetgemest. Of net zo eerlijk: plofkip. Een doorgefokt dier, levend in propvolle stallen en in amper zes weken al klaar voor de kroket. Hilhorst: “Dat noemen wij geen eerlijke ingrediënten, maar gepaneerd dierenleed.”

Boeren houden van koeien
‘Boeren zorgen goed voor hun koeien’ klinkt het in de commercial gemaakt door de jonge boerenvereniging van Nederland. Beelden van gezonde koeien, lekker in de wei. Een veel te rooskleurig beeld. Een kwart van de koeien komt nooit buiten en veel koeien zijn ziek. Zo heeft jaarlijks meer dan de helft last van ontstekingen aan de klauw (voet) en bij een kwart is de uier pijnlijk ontstoken. Hilhorst: “Veel boeren zorgen vooral goed voor hun eigen hachje.”

Boerentrots: opgesloten kalfjes
PLUS Boerentrots kalfsvlees is niets om trots op te zijn. Volgens de supermarkt kunnen de kalfjes ‘vrij rondlopen’, en ‘zelf bepalen of ze willen staan, lopen, liggen, spelen of slapen’. Maar wel in een dichte stal en in hun eigen poep, met slechts 1,8 m2 leefruimte per kalf. De enige keer dat de kalfjes buiten komen is op weg naar de slacht.

Onnatuurlijk gekweekt
Op de website bluft Jumbo dat hun tilapia wordt gekweekt in een omgeving waar ‘zoveel mogelijk natuurlijk gedrag wordt gestimuleerd’. In feite worden ze gekweekt met een hoge dichtheid in een vervuild meer. Met meer dan 33 vissen per kubieke meter. Als ze deze ‘natuurlijke’ omstandigheden al overleven, worden ze vervolgens vaak onverdoofd geslacht.

‘Optimaal welzijn’ van de geit
De geitensector spreekt in de campagne ‘ontdek de geit’ over ‘optimaal welzijn’ van de Nederlandse geiten. Opvallend, want er is veel mis in de sector. Veel babygeitjes overlijden binnen twee weken, onder andere door slechte zorg. Hun moeders komen nooit buiten en mogen nooit klimmen, een basisbehoefte voor een geit. Hun leven is verre van optimaal.

Wakker schudden
Met de Liegebeestverkiezing ontmaskert Wakker Dier bedrijven die consumenten voor de gek houden over dierenwelzijn. De verkiezing is effectief gebleken. Ieder jaar kondigt een deel van de kandidaten aan hun producten te verbeteren of te stoppen met mooie praatjes. In 2021 werd de Keurslager uitgeroepen tot grootste Liegebeest en in 2020 won ‘plofkipgigant’ Kloeke Kip.

Acht nieuwe games naar Xbox Game Pass

De komende twee weken komen er weer acht nieuwe games die speelbaar worden via Xbox Game Pass. Helaas is ook de lijst met games die Xbox Game Pass later deze maand gaan verlaten ongebruikelijk lang.

De acht games die binnenkort speelbaar zullen zijn via Xbox Game Pass zijn als volgt:

 • (16-08) Coffee Talk (Xbox, PC en cloud)
 • (23-08) Midnight Fight Express (Xbox, PC en cloud) - Day One toevoeging
 • (25-08) Exapunks (PC)
 • (25-08) Opus: Echo of Starsung: Full Bloom Edition (Xbox en PC)
 • (30-08) Commandos 3 - HD Remaster (Xbox, PC en cloud)
 • (30-08) Immortality (Xbox, PC en cloud) - Day One toevoeging
 • (30-08) Immortals Fenyx Rising (Xbox, PC en cloud)
 • (30-08) Tinykin (Xbox en PC) - Day One toevoeging

Maarliefst 10 games zullen na de maandwisseling niet meer speelbaar zijn via Xbox Game Pass. Het gaat om de volgende games:

 • Elite: Dangerous
 • Hades
 • Myst
 • NBA 2K22
 • Signs of the Sojourner
 • Spiritfarer
 • Twelve Minutes
 • Two Point Hospital
 • What Remains of Edith Finch
 • World War Z

Bol, Klaver en Bonevacia overtuigend naar EK-finales 400 meter

Op het Europees kampioenschap atletiek in München heeft Nederland een prima ochtendsessie achter de rug, met name op de 400 meter. Ook werden er 's ochtends alweer twee sets medailles vergeven bij het snelwandelen, hoewel dat dit keer niet al te spannend was.

35km snelwandelen mannen
Van echte spanning was - in tegenstelling tot doorgaans op de ter ziele gegane 50 kilometer het geval was - eigenlijk al snel geen sprake en daar kwam ook geen moment meer verandering in: de Spanjaard Miguel Angel Lopez liep het merendeel van de race alleen en wandelende in 2:26.49 uur naar het goud, ruim voor de Duitser Christopher Linke (2:29.30) en de Italiaan Matteo Giupponi (2:30.34).

35km snelwandelen vrouwen
Bij de vrouwen was wat meer spanning te noteren, want er veranderde voorin in elk geval het een en ander. Viktoria Madarasz liep geruime tijd op kop, maar de Hongaarse werd bijgehaald door de Griekse Antigoni Ntrismpioti en de Spaanse Raquel Gonzalez. Al snel trok Ntrismpioti ten strijde en zij wandelde in 2:47.00 uur naar het goud, voor Gonzalez (2:49.10) en Madarasz (2:49.58), wiens brons zeker niet meer in gevaar kwam.

110m horden mannen, series
Koen Smet had het niet makkelijk, maar de Nederlander snelde wel naar de vierde plek in zijn serie in 13,88 seconden, en dat was precies genoeg om zich automatisch te plaatsen voor de halve finales.

400m mannen, halve finales
Voor het eerst dit seizoen leek Liemarvin Bonevacia een race eens echt lekker door te kunnen trekken. Het leverde hem zowaar de winst op in zijn halve finale in een keurige 45,40 seconden, hoewel de Brit Matthew Hudson-Smith in een andere halve finale met 44,98 seconden wel ruimschoots de snelste van iedereen was.

400m vrouwen, halve finales
Femke Bol had in haar halve finale weinig tot eigenlijk geen problemen en ogenschijnlijk joggend passeerde ze na 50,60 seconden als eerste de finish. Ook Lieke Klaver mag de finale weer lopen: met 50,59 seconden werd ze nipt tweede in haar halve finale en dat was voldoende. Eveline Saalberg strandde met 52,45 seconden op de zesde plek en is uitgeschakeld.

Zwemmer De Boer als snelste naar halve finales, ook Puts en Palmans door

Op het Europees kampioenschap langebaanzwemmen was dinsdagochtend niet echt dé Nederlandse ochtend, maar op de drie afstanden waar Nederlandse deelname op te zien was ging het in elk geval wel prima.

50m vrije slag mannen
Thom de Boer zwom een snaarstrakke race en tikte aan na 21,59 seconden. Dat was behoorlijk ruim de snelste tijd van iedereen - alleen de Brit Ben Proud zat met 21,78 iets in de buurt - en dus genoeg voor een halvefinaleplek. Jesse Puts ging met 22,15 als achtste ook keurig door, Kenzo Simons bleef met 22,46 steken op de 24e plek.

50m schoolslag vrouwen
Anne Palmans deed het naar behoren: met een keurige 31,37 seconden noteerde ze de twaalfde tijd. Een finaleplek lijkt wat te ver weg, maar dinsdagavond mag ze het in de halve finales wel gaan proberen.

4x200m vrije slag gemengd
Er was maar één serie, maar met tien deelnemende landen moesten er wel twee afvallen. Dat werd Nederland in elk geval niet: Stan Pijnenburg, Luc Kroon, Imani de Jong en Silke Holkenborg zwommen in een degelijke 7:41,51 naar de vijfde tijd.

Britse supermarkt biedt klanten rentevrije lening om boodschappen te betalen

Een Britse supermarktketen wil klanten met een kleine beurs helpen om toch de de duurdere boodschappen te kunnen betalen. Vanaf vandaag kan men een rentevrije lening van een paar tientjes tot maximaal 100 Britse pond (120 euro) aanvragen om je boodschappen af te kunnen rekenen bij de kassa.

De supermarktketen Iceland biedt deze gratis betalingsregeling aan in samenwerking met geldschieter Fair for You, dat zonder winstoogmerk werkt. De Britse krant The Guardian vermeldt dat het om 'microleningen' vanaf 25 pond (30 euro) gaat. Terugbetalen kan al vanaf 12 euro per week. Meer hierover bij RTLNieuws.

Plan VWS: fors bezuinigen op huisartsenzorg en wijkverpleging

Het ministerie van VWS wil flink bezuinigen op de huisartsenzorg en wijkverpleegkunde. Het concept Integraal Zorgakkoord (IZA) meldt dat er voor de wijkverpleging de komende vier jaar 600 miljoen euro minder beschikbaar is op een budget van 3,8 miljard. Voor de huisartsen gaat het om een korting van 80 miljoen euro.

Dat staat in het concept-IZA dat het ministerie van VWS dit weekend naar enkele betrokkenen heeft gestuurd. De bezuiniging is verwarrend, want de auteurs gaan op één moment uit van de begroting en op een ander moment van het daadwerkelijk uitgegeven bedrag: voor de huisartsen en de wijkverpleging is er de afgelopen jaren veel geld niet uitgegeven (onderuitputting). Als de komende jaren wèl alle budgetten voor de huisartsen worden uitgegeven, is sprake van een volumegroei van 2 procent in 2023, oplopend tot 3,5 procent in 2026. Lees meer op Skipr.

Franse hond loopt apenpokken op van zijn baasjes

In Parijs is een eerste geval van apenpokken geconstateerd bij een hond die door een van zijn baasjes is besmet. Het gaat om een Italiaanse windhond van vier jaar oud die altijd bij zijn baasjes in bed slaapt.

Zo meldt het medische tijdschrift The Lancet. De eigenaren van de hond zijn twee mannen van 27 en 44 jaar die samenwonen, onderzoek heeft uitgewezen dat de hond is besmet via zijn baasjes. De mannen hadden de hond al binnengehouden om hun besmetting niet over te dragen naar anderen. 

Het apenpokkenvirus kan behalve door huid-op-huid-contact ook worden overgedragen door het delen van textiel. Meer hierover bij RTLNieuws.

Oekra´ns en Pools goud op EK speedklimmen

In München zijn op het Europees kampioenschap sportklimmen de medailles vergeven bij het speedklimmen, waarin een vijftien meter hoge muur zo snel mogelijk beklommen moet worden - doorgaans een kwestie van een handvol seconden.

Vrouwen
Zeker binnen Europa is Polen het topland bij de vrouwen, maar de overmacht was wel erg duidelijk: vijf van de acht kwartfinalisten kwamen uit het land en vier van hen schopten het tot de halve finales. Na een indrukwekkende dag was Aleksandra Miroslaw in de finale met 6,922 seconden nét te sterk voor Aleksandra Kalucka (7,085), die een slippertje maakte op de laatste greep voor de top. Brons was voor haar zus Natalia Kalucka, die met 7,197 seconden Patrycja Chudziak (7,459) het nakijken gaf.

Mannen
Danyil Boldyrev kende een strakke wedstrijd richting de finale, hoewel Marcin Dzienski op basis van zijn rappe tijden misschien wel de favoriet was. In de finale was Boldyrev echter duidelijk de beste en met 5,586 seconden pakte de Oekraïner het goud, tegen de 6,245 voor de Pool Dzienski. Brons was er voor Guillaume Moro uit Frankrijk, die met 5,551 seconden nét te snel was voor de Spaanse favoriet Erik Noya (5,658).

FOK! Wat een weer: warm, benauwd en kans op regen en onweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi weerberichtgeinteresseerden!

Na een vieze broeierige dag stroomt er eindelijk weer wat koelere lucht over onze hoofden.

Ondanks dat we ons nog altijd in van oorsprong zeer warme lucht bevinden, beïnvloeden wolken en buien wel de temperatuur.

De minimumtemperaturen lagen gister van 16 C bij Heino tot 21.2 C bij Lauwersoog,
de maximum temperaturen lagen van 24.8 V bij Wijk aan Zee tot 29.7 C bij Nieuw Beerta.

Wat is de verwachting voor het komende etmaal?

Code geel is van kracht vanwege aanhoudende hitte. 

Vanochtend is er veel zon en is het droog. In het zuidwesten komt er geleidelijk wat meer bewolking. De wind komt uit het zuidwesten en wordt matig van kracht.


Vanmiddag is er een afwisseling van zon en bewolking en kan zeer plaatselijk een bui ontstaan. De maximumtemperatuur ligt tussen de 25°C langs de kust tot plaatselijk 30°C in het oosten en zuidoosten. Er staat een matige zuidwestenwind.


Vanavond is er in het noorden af en toe zon, in het zuiden zijn er meer wolken en daar is kans op een bui. Langs de kust is de wind matig uit een meest noordelijke richting. Boven land staat er weinig wind.


Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Eerst warm en benauwd zomerweer met woensdag kans op enkele stevige (onweers)buien. Daarna koeler met af en toe een bui.

Woensdag is er een redelijke kans (30-60%) op een code geel voor onweersbuien.

 • Di 16-08-2022 Max. 27° Min. 17° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 30%
  Zonneschijn 70% Zonkracht 6 Windkracht ZW 3
 • Wo 17-08-2022 Max. 24/27° Min. 18° Neerslag 5/13mm Neerslagkans 80%
  Zonneschijn 20% Zonkracht 5 Windkracht Z 2
 • Do 18-08-2022 Max. 26° Min. 17° Neerslag 1/6mm Neerslagkans 60%
  Zonneschijn 20% Zonkracht 5 Windkracht N 2
 • Vr 19-08-2022 Max. 24° Min. 17° Neerslag 1/5mm Neerslagkans 60%
  Zonneschijn 30% Zonkracht 5 Windkracht W 3
 • Za 20-08-2022 Max. 22° Min. 16° Neerslag 0/2mm Neerslagkans 60%
  Zonneschijn 40% Zonkracht 5 Windkracht W 4


Webcam Erasmusbrug Rotterdam

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.