FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 augustus 2022

Random Pics van de Dag #696

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Jaar cel voor man die zijn vriendin ontvoerde en mishandelde

Een 50-jarige man is veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf, omdat hij zijn toenmalige vriendin afgelopen jaar heeft ontvoerd en meerdere keren heeft mishandeld en verkracht. Ook moet hij tweeduizend euro schadevergoeding betalen. Zo meldt AT5

De rechtbank acht bewezen dat de man zijn ex-partner in december vorig jaar zijn ontvoerde. Hij stapte bij haar in de auto en bedreigde haar door een stanleymes tegen haar hals te zetten. Ook sloeg hij haar meerdere keren en duwde hij haar hoofd met veel kracht tussen twee autostoelen. Vervolgens nam hij haar tegen haar wil mee naar een woning in Rotterdam.

Strafverzwarend weegt mee dat de man seks met haar had terwijl zij zich in een zeer kwetsbare positie bevond. Ook mishandelde hij haar meermaals in de maanden daarvoor. Naast de gevangenisstraf mag hij vijf jaar geen contact net haar hebben en niet bij haar woning in de buurt komen. Als hij die regels overtreedt, kan de straf oplopen tot maximaal zes maanden hechtenis.

Downhiller Iles wint sensationele World Cup-wedstrijd voor eigen publiek

De World Cup mountainbiken is dit weekeinde in actie gekomen in het Canadese Mont-Sainte-Anne, met daarbij natuurlijk ook weer de downhillwedstrijden. Op dé klassieker van de kalender was het weer knallen, met vooral bijzonder hoge snelheden en technische stukken in het bos.

Vrouwen
Eleonora Farina zette als eerste een écht snelle tijd neer, waarna Myriam Nicole de aanval opende. De Franse wereldkampioene was bijna zes seconden sneller, maar reed haar band lek: einde verhaal. Nina Hoffmann uit Duitsland was wel een kleine anderhalve seconde sneller dan Farina, maar niemand was opgewassen tegen Valentina Höll.

De jonge Oostenrijkse knalde naar beneden, zowaar iets meer gecontroleerd dan ze normaal doet. Ze maakte vooral in het onderste stuk gehakt van Hoffmann's tijd en pakte met 3,147 seconden voorsprong de winst, voor Hoffmann en Farina. World Cup-leidster Camille Balanche moest toekijken: de Zwitserse brak haar sleutelbeen in de training, maar hoopt er begin september bij de World Cup-finale in het Italiaanse Val di Sole wel bij te zijn.

Mannen
Laurie Greenland kwam redelijk vroeg aan bod, maar de Brit legde een welhaast epische run neer: de snelste tijd ging er met dik zeven seconden aan. Helemaal niemand kwam serieus in de buurt, Aaron Gwin was de eerste die überhaupt in de buurt van de vijf seconden achterstand kwam.

Troy Brosnan uit Australië gaf dik drie seconden toe, goed voor plek twee op dat moment, waarna World Cup-leider Amaury Pierron met een rappe tijd onderuit ging. Greg Minnaar benaderde Greenland ook, maar de Zuid-Afrikaanse legende raakte een boom en verloor dik tien tellen.

Alleen Finn Iles stond nog boven, tot spanning van het thuispubliek: de jonge Canadees is in vorm en kon zijn eerste World Cup-zege pakken. Hij maakte het bijzonder spannend, maar met een werkelijk geweldige afdaling haalde hij 0,238 seconden van Greenland's tijd af, goed voor zijn eerste zege en een fors feest.

Dressuurruiters worden vijfde op WK en plaatsen zich als eerste ploeg voor Spelen; wereldtitel naar Denemarken

De Nederlandse dressuurruiters hebben zich zondag geplaatst voor de Olympische Spelen in Parijs. De equipe eindigde als vijfde in het landenklassement van de WK dressuur in het Deense Herning.

Nederland leidde zaterdag halverwege de competitie nog het klassement. Dat was vooral te danken aan Dinja van Liere, die met haar paard Hermes de beste score van de dag neerzette: 78,835%. Uiteindelijk bleek dat de derde score van de 93 individuele deelnemers. Het andere resultaat kwam op naam van Thamar Zweistra, die met Hexagon's Ich Weiss ze een score van 72,376% realiseerde, goed voor een 24e plek.

In het slotstuk van de landenwedstrijd, werd duidelijk dat de verschillen in de kopgroep heel klein zijn, maar dat Nederland nog net tekort komt om weer mee te doen voor de medailles. Deze vijfde positie betekent wel dat Nederland zich als team heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Parijs. Gezien de jonge leeftijd van de Nederlandse paarden lijkt de toekomst richting de volgende Spelen rooskleurig. 

Marieke van der Putten kwam tot een score van 71,118%, 31e positie overall. Emmelie Scholtens was de laatste Nederlandse die in actie kwam en noteerde 74,410%, goed voor plek zeventien. 

De Deense dressuurruiters kroonden zich tot wereldkampioen. Daarachter pakte Groot-Brittannië het zilver en moest Duitsland genoegen nemen met het brons. Oranje mist onder anderen Edward Gal. De winnaar van het olympisch brons in 2012 besloot een jaar niet mee te doen aan wedstrijden. Hans Peter Minderhoud, winnaar van Olympisch zilver in 2008 met de Nederlandse dressuurploeg, is ook niet van de partij. Zijn paard was geblesseerd. 

Het Nederlandse team kende amazones met veel ervaring, waarvan er twee hun debuut maakten op een internationaal kampioenschap. Hun paarden zijn allemaal negen en tien jaar oud en waarschijnlijk nog in de lente van hun carrière. Dat stemt de bondscoach positief.
“Ik werd heel blij van Hermès en Dinja van Liere, die ondanks een paar mindere momenten al zo’n score neerzetten. Bij Emmelie Scholtens en Indian Rock is ook heel veel potentie te zien. Van Thamar Zweistra en Hexagon’s Ich Weiss wist ik dat ze een goede Grand Prix konden rijden, je ziet haar ervaring in de manier waarop ze heel secuur die Grand Prix doorrijdt en afwerkt. Marieke van der Putten rijdt met een eveneens relatief onervaren paard haar eerste kampioenschap en de spanning in de ring wist ze heel goed op te lossen, daar verwacht ik veel van”, aldus bondscoach Alex van Silfhout. 

Maandag gaan de WK dressuur verder met de Grand Prix Special. De 30 beste ruiters van dit weekend strijden om de eerste individuele wereldtitel. Zowel Van Liere, Zweistra als Scholtens hebben zich daarvoor gekwalificeerd. 

Welke mensen hangen een omgekeerde vlag op?

Overal worden ze opgehangen en meegedragen, de omgekeerde vlag blauw-wit-rood. Op veel plaatsen langs de openbare weg worden ze ook weer verwijderd door overheden en Rijkswaterstaat met het oog op de verkeersveiligheid.

Maar wie hangen nou hun vlaggen omgekeerd op? Uit een filmpje van Nieuwsuur blijkt dat de vlaggen vooral op zijn kop worden opgehangen door mensen die ontevreden zijn over één of meerdere aspecten van het Nederlandse overheidsbeleid.

Van sympathisant voor de boeren tot complotwappie tot slachtoffer van het kinderopvangtoeslag drama, allemaal bezorgde en/of ontevreden mensen die zo een signaal willen afgeven. Op de symphatisant voor Oekraïne na (5.50 in het filmpje), zijn geërgerde vrouw verbetert hem snel: "stikstof"!

Voor de liefhebbers van de goedzak op 5.50:

Wagner Group: Prighozin rekruteert bij voorkeur moordenaars en overvallers

Een naaste vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin, Jevgeni Prighozin, blijkt persoonlijk huurlingen te ronselen in Russische gevangenissen voor zijn Wagner-troepen. Dit meldt het onafhankelijke mediaproject Mediazona, opgericht door Pussy Right-activisten.

Volgens het bericht verklaarden verschillende gevangenen uit de regio's Jaroslavl en Toela dat hun strafkolonies bezoek hadden gekregen van een kale man die zij herkenden als Prighozin - ook bekend als "de kok van Poetin". In de strafkolonies bood hij de speciaal gedagvaarde gevangenen vrijheid en geld aan als zij deelnamen aan de oorlog tegen Oekraïne. "De Derde Wereldoorlog was aan de gang", zei hij, en het was mogelijk om mee te vechten met Rusland.

"Mijn mensen gaan naar Afrikaanse landen en laten binnen twee dagen niets levend achter. En nu doen ze hetzelfde met hun vijanden in Oekraïne", zo zou Prighozin de dubieuze verdiensten van zijn Wagner-legioen hebben aangeprezen bij de gevangenen. De Wagner-groep zou vooral "geïnteresseerd zijn in moordenaars en overvallers, ze zijn wantrouwig tegenover drugsverslaafden en verkrachters". Degenen die het aanbod aanvaardden werd 100.000 roebel per maand beloofd, het equivalent van ongeveer 1.620 euro, plus een bonus van hetzelfde bedrag. In geval van een "waardige" dood zou de familie 5 miljoen roebel ontvangen, ongeveer 80.000 euro.

Prighozin heeft zelf in de Sovjettijd jaren in de gevangenis gezeten wegens roof, fraude en prostitutie van minderjarigen. Later werd hij ondernemer, hoofd van een beruchte trollenfarm en medewerker van de huurlingengroep Wagner. Hij entertainde ook hoge staatsgasten en de president als kok.

Nieuwe huursoldaten slechter opgeleid
Medio juli had het Britse Ministerie van Defensie reeds gemeld dat Wagner bij de aanwerving van nieuwe huurlingen ook gebruik maakte van veroordeelde criminelen en eerder afgewezen sollicitanten. Deze nieuwe huursoldaten zouden slechts een zeer beperkte opleiding krijgen, waardoor de slagkracht van de Wagner-troepen vermoedelijk zouden afnemen en daarmee ook hun waarde voor het Russische leger.

De Britse deskundigen gaan ervan uit dat de Wagner-troepen steeds meer de gaten in de invasie van Oekraïne opvullen. Zij zouden bijvoorbeeld een centrale rol hebben gespeeld bij de verovering van de steden Popasna en Lyssychansk, maar zouden inmiddels ook zware verliezen hebben geleden.

Uitslag AZ - Go Ahead Eagles

AZ heeft de eerste competitiewedstrijd van het seizoen winnen afgesloten. In Alkmaar werd er met 2-0 gewonnen van Go Ahead Eagles dankzij twee goals in de laatste twintig minuten.

In de eerste helft had Go Ahead Eagles de kans om de score te openen. Bas Kuipers kopte in een klutssituatie op doel, maar keeper Hobie Verhulst voorkwam de 0-1. In de tweede helft kwam AZ beter voor de dag en voerde de druk op en Vangelis Pavlidis kreeg vlak na rust de kans op de 1-0, maar die kans was nog niet besteed aan de Griekse aanvaller.

Met nog twintig minuten te gaan kwam AZ toch op voorsprong via Pavlidis. De spits werkte een voorzet van van Aslak Fonn Witry binnen. In de slotfase stelde Van Brederode de drie punten veilig voor AZ. De jonge aanvaller werkte na een combinatie met de ingevallen Yusuf Barasi de 2-0, zijn eerste competitiedoelpunt voor AZ.

AZ

2 - 0

Go Ahead Eagles

 70' Pavlidis
 86' v.Brederode
   
 
 Gele kaart: D.de Wit, (AZ), Adekanye, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 14.438
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Verhulst
Hatzidiakos (Witry/62)
Beukema
Martins Indi
Kerkez (M.de Wit/ 62)
Reijnders
D.de Wit (Koopmeiners/ 90)
Clasie
Evjen (Lahdo/85)
Pavlidis (Barasi/84)
v.Brederode
  Verhulst
Hatzidiakos (Witry/62)
Beukema
Martins Indi
Kerkez (M.de Wit/ 62)
Reijnders
D.de Wit (Koopmeiners/ 90)
Clasie
Evjen (Lahdo/85)
Pavlidis (Barasi/84)
v.Brederode

Na bemiddeling Egypte komen Israël en 'Islamitische Jihad' wapenstilstand overeen

De situatie in het Midden-Oosten blijft gespannen. Israël heeft vannacht in de Gazastrook opnieuw een militaie leider van de extremistische Palestijnse organisatie "Islamitische Jihad" gedood. De organisatie wordt door de EU en de VS geclassificeerd als een terroristische groepering. Militante Palestijnen hebben opnieuw talrijke raketten op Israël afgevuurd. Vanmorgen klonk er voor het eerst sinds deze escalatie een raketalarm in Jeruzalem.

Update 18.45 uur: Israël en de terreurorganisatie Islamitische Jihad hebben naar verluidt ingestemd met een staakt-het-vuren dat vanavond ingaat. Voor de derde dag op rij vielen er raketten op zowel Gaza als Israël. Volgens berichten in de media zijn Israël en de Islamitische Jihad, met Egyptische bemiddeling, overeengekomen de gevechten vanaf 20.00 uur plaatselijke tijd te staken. Dit tijdstip van het staakt-het-vuren is echter nog niet officieel bevestigd.

De Egyptische onderhandelaars hebben met name de Islamitische Jihad onder druk proberen te zetten om in te stemmen met een staakt-het-vuren. De islamitische organisatie daarentegen zou aandringen op vergelding voor de twee hooggeplaatste leden van de organisatie die door het Israëlische leger zijn gedood.

Israëlische militaire functionarissen daarentegen hadden gisteren reeds benadrukt dat alle belangrijke militaire doelstellingen zijn bereikt. In ruil voor het staakt-het-vuren zou Israël ermee hebben ingestemd de energietoevoer naar de Gazastrook te hervatten. De enige elektriciteitscentrale in Gaza functioneert nog nauwelijks door een gebrek aan brandstof, met als gevolg urenlange stroomonderbrekingen in de Gazastrook.

Ondanks de Egyptische bemiddelingspogingen zijn er de hele dag hevige gevechten geweest. Israël heeft talrijke stellingen van de Islamitische Jihad beschoten, vooral in het noorden van de Gazastrook. De terreurorganisatie heeft op haar beurt zware raketbeschietingen uitgevoerd op verschillende plaatsen in het zuiden van Israël, waaronder de steden Beer Sheva en Ashdod. Ook in het zuiden van de metropool Tel Aviv klonken met tussenpozen sirenewaarschuwingen.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn er sinds vrijdag 31 mensen omgekomen in de Gazastrook. Minstens 275 mensen raakten gewond, zei de organisatie.

Dat het conflict niet verder zal escaleren, bleek uit het feit dat de islamitische Hamas, die de lakens uitdeelt in de Gazastrook, weinig ambitie had om zich in de aanhoudende gevechten te mengen. Hamas-leider Ismail Haniya verklaarde terughoudend te zijn maar alle intensieve inspanningen om een einde te maken aan de agressie tegen de bevolking van Gaza nauwlettend te volgen.

Eerdere berichtgeving: Volgens het Israëlische leger zijn Mansur, de commandant die de leiding heeft over het zuidelijke deel van de Gazastrook, en twee andere hooggeplaatste leden tijdens de nachtelijke luchtaanvallen in de stad Rafah gedood. Mansur zou bezig zijn geweest met de voorbereiding van een aanval op Israël, aldus een verklaring waarin werd gesteld dat hij in het verleden ook verantwoordelijk is geweest voor terroristische aanslagen. De Islamitische Jihad heeft de moorden bevestigd. 

Grootschalige militaire operatie sinds vrijdag
Het Israëlische leger begon zijn grootschalige operatie vrijdag met luchtaanvallen. Als reactie daarop vuurden Palestijnse strijders talrijke raketten af in de richting van Israël. De meeste vielen op open terrein of werden onderschept door het raketafweersysteem 'Iron Dome'. Twee Israëli's raakten lichtgewond. Volgens de Palestijnen zijn er door de Israëlische aanvallen meer dan 200 mensen gewond geraakt en meer dan 20 mensen gedood.

VN-Veiligheidsraad buigt zich maandag over situatie
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal zich morgen buigen over het nieuwe geweld in het Midden-Oosten. De Verenigde Arabische Emiraten, Ierland, Frankrijk, Noorwegen en China hadden vanwegen het oplaaiende conflict om een vergadering van het VN-orgaan verzocht, aldus diplomatieke bronnen.

De Verenigde Staten hebben de Israëlische en de Palestijnse zijde opgeroepen zich gematigd op te stellen. Verdere escalaties moeten koste wat kost worden vermeden, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Ook de Europese Unie heeft haar bezorgdheid geuit over de situatie in het Midden-Oosten.

Eén op de acht COVID-19 geïnfecteerden ontwikkelt 'Long Covid' klachten

Een grootschalige studie die is gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet concludeert dat gemiddeld één op de acht met Sars-Cov-2 besmette mensen waarschijnlijk aan Long Covid lijdt. Voor de studie werden ongeveer 76.000 mensen van maart 2020 tot augustus 2021 herhaaldelijk gevraagd naar typische symptomen.

Het bijzondere van de studie is dat naast de besmette mensen ook een grote controlegroep is ondervraagd - d.w.z. mensen die niet ziek zijn geworden. Het bleek dat niet alleen een deel van de besmette mensen, maar ook een kleine groep niet-besmette mensen Long Covid-symptomen bij zichzelf waarnam.

Hierdoor konden de onderzoekers een beter onderscheid maken tussen de gevolgen van de pandemie in het algemeen en de echte Corona-effecten op lange termijn. De 'echte' langetermijneffecten zijn vaak pijn op de borst, ademhalingsmoeilijkheden, spierpijn, verlies van smaak en reuk, en algemene vermoeidheid.

De gegevens hebben echter alleen betrekking op infecties met de eerste coronavirusvarianten. De onderzoekers kondigden aan dat zij in de toekomst ook symptomen zullen onderzoeken die vaker zijn voorgekomen met de opkomst van delta en omikron, zoals de zogenaamde "brainfog". De getroffenen hiervan melden concentratieproblemen en lusteloosheid.

Uitslag NEC - FC Twente

FC Twente is het seizoen begonnen met een overwinning. Op bezoek bij NEC was de ploeg van Ron Jans met 0-1 dankzij een goal in blessuretijd met 0-1 bij NEC.

NEC was in de eerste beter dan FC Twente en kreeg een aantal kansen om de score te openen. Oussama Tannane verzuimde in de vijfde minuut te scoren en Souffian El Karouani was later in de eerste helft ook dicht bij een treffer.

In de tweede helft herstelde FC Twente zich iets en kreeg meer controle over de wedstrijd, maar tot grote kansen leidde dat niet. Een 0-0 gelijkspel leek het te gaan worden, maar in blessuretijd gingen de drie punten toch mee naar Enschede dankzij een goal in blessuretijd van Sem Steijn, die een voorzet van Joshua Brenet afwerkte.

N.E.C. Nijmegen

0 - 1

FC Twente

     90+1' Steijn
 
 Gele kaart: Duelund, (N.E.C. Nijmegen), Sadílek, (FC Twente)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.256
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
randerhorst
v.Rooij
Márquez
Kramer
El Karouani
Proper (Cissoko/88)
Schöne
Tannane
Tavsan (Baldursson/88)
Marques (Bronkhorst/76)
Duelund (Verdonk/70)
  Unnerstall
Brenet
Pröpper (Hilgers/82)
Pleguezuelo
Smal
Zerrouki
Vlap (Steijn/46)
Sadílek
Cerný (Misidjan/69)
Ugalde (v.Wolfswinkel/ 82)
Tzolis (Cleonise/69)

Uitslag Vitesse - Feyenoord

Feyenoord heeft zondag uit bij Vitesse met 2-5 gewonnen. In Arnhem kwamen de Rotterdammers nog wel achter, maar voor rust hadden ze de achterstand al rechtgezet. In de tweede helft zou het team van Arné Slot uitlopen naar een ruime overwinning.

Vitesse kwam in eigen huis nog wel op voorsprong, maar Feyenoord ging de rust in met een voorsprong (1-2) na goals van Patrik Wålemark en Danilo. In de tweede helft kwam Vitesse op gelijke hoogte via Nikolai Baden Frederiksen.

Na de gelijkmaker kwam Feyenoord snel weer op voorsprong dankzij Javairô Dilrosun en vijf minuten na de 2-3 besliste Danilo de wedstrijd door zijn tweede van de dag te maken. Twintig minuten voor tijd maakte Lutsharel Geertruida de 2-5 en dat was direct ook de eindstand in Arnhem.

Vitesse

2 - 5

Feyenoord

 19' Manhoef
 56' Frederiksen
   31' Walemark
 41' Danilo
 61' Dilrosun
 66' Danilo
 69' Geertruida
 
 Gele kaart: Szymanski, Ferro, (Vitesse), Szymanski, (Feyenoord)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.416
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Houwen
Arcus (Yapi/86)
Ferro Ferro (Flamingo/79)
Meulensteen
Cornelisse
Wittek
Manhoef (Huisman/78)
Domgjoni (Sankoh/58)
Tronstad
Bero
Frederiksen (Buitink/78)
  Bijlow
Geertruida
Trauner
Rasmussen
Pedersen
Aursnes
Szymanski (Toornstra/65)
Q.Timber (Naujoks/85)
Walemark (Idrissi/65)
Danilo (Bassett/ 84)
Dilrosun (Jahanbakhsh/73)

Moto2-race Silverstone in laatste bochten beslist, Bendsneyder 10e

Ook de heren in de Moto2 hebben hun Britse Grand Prix zondag afgewerkt op het circuit van Silverstone. Wat het WK betreft was het vooraf in elk geval spannend: Augusto Fernandez en Celestino Vietti stonden met hetzelfde puntenaantal bovenaan, Ai Ogura volgde op welgeteld één punt.

Augusto Fernandez had de poleposition in handen, voor Joe Roberts en Ogura en met Albert Arenas, Vietti en Jake Dixon op rij twee - Bo Bendsneyder vertrok vanaf een keurige zevende plek, Zonta van den Goorbergh startte als 22e.

Ogura kwam na de eerste ronde als leider door, voor de zeer sterk vertrokken Alonso Lopez, Roberts, Fernandez en Arenas. Dixon volgde voor Aron Canet, Tony Arbolino en Bendsneyder, die na een uitstekend begin toch wat plekken verloor.

Lopez nam rap de leiding in handen en die had hij halverwege nog steeds - Canet, Ogura en Fernandez volgden het achtervolgende groepje en Arenas ging kort achter hen tegen het asfalt.

Voorin sloot Fernandez in de slotfase aan bij Lopez en in de laatste ronde kwam er een aanval. Twee bochten voor het einde drukte Fernandez zijn Kalex binnendoor bij de Boscoscuro van Lopez, die nét niet terug kon slaan.

Fernandez pakte zo de overwinning, Lopez en Dixon completeerden het podium. Bendsneyder finishte op de tiende plek, Van de Goorbergh ging halverwege de race onderuit.

Fraaie Britse Grand Prix prooi voor Bagnaia

De Grand Prix van Groot-Brittannië in de MotoGP heeft zondagmiddag een heerlijke race opgeleverd. Pas in de laatste ronden werd de race beslist en van begin tot eind waren er vrijwel overal mooie gevechten te zien.

Johann Zarco stond met zijn Ducati op poleposition, naast de Aprilia van Maverick Viñales en de Ducati van Jack Miller. Fabio Quartararo (Yamaha), Francesco Bagnaia (Ducati) en Aleix Espargaro (Aprilia) stonden op rij twee, voor Marco Bezzecchi (Ducati), Enea Bastianini (Ducati) en Jorge Martin (Ducati).

Zarco pakte bij de start de leiding, voor Quartararo, die nog een long lap-penalty moest pakken, Miller, Bagnaia en de vanaf plek elf geweldig vertrokken Alex Rins. Quartararo pakte in ronde vier zijn straf en hield de schade beperkt: hij sloot weer aan als vijfde, vlak achter Bagnaia, met Rins inmiddels op plek drie en Zarco met Miller voorop.

Voor Zarco was er aanvankelijk weinig aan de hand, tot hij in ronde vijf uit het niks onderuit schoof. Miller had zo de leiding, maar Rins drukte zijn Suzuki er gelijk bijna langs, niet veel later gevolgd door een daadwerkelijk succesvolle aanval op de leidende positie.

Halverwege de race had Rins de leiding nog altijd in handen, maar de verschillen waren klein: Bagnaia en Miller zaten in zijn kielzog en Martin, Viñales, Quartararo, Joan Mir en Espargaro zaten er ook nog uitstekend bij. Met negen ronden te gaan nam Bagnaia de leiding over, Rins leek het langzaam wat lastig te krijgen.

Niet veel later kwam ook Miller langs Rins, die de opvallend snelle Viñales in zijn nek had hijgen. Mir sloot zijn matige weekeinde af met een glijpartij vanaf plek acht, terwijl Martin met Viñales duelleerde voor plek vier. Dat duel werd toch door Viñales gewonnen en met vier ronden te gaan reed hij zijn Aprilia langs Rins naar plek drie.

Viñales nam ook op overtuigende wijze Miller te grazen en met twee ronden te gaan opende hij de jacht op leider Bagnaia. Nog in dezelfde ronde zette hij de Aprilia er voor het eerst naast, maar hij ging wat te wijd en Bagnaia kon er weer voorbij met nog een ruime ronde te gaan.

Bagnaia moest alles uit de kast trekken, maar toch pakte hij zijn vierde zege. Viñales greep een fraaie tweede plek, voor Miller en de zeer sterk gefiniste Enea Bastianini. WK-leider Quartararo finishte als achtste, één plek voor naaste concurrent Espargaro.

Chaotische Moto3-race Silverstone levert winst op voor Foggia

Op het circuit van Silverstone hebben de jongelingen in de Moto3 de Grand Prix van Groot-Brittannië afgewerkt. Het was aanvankelijk een vrij typische Moto3-race, maar vooral in de slotfase barstte het behoorlijk los in de strijd.

Met Diogo Moreira stond er voor het eerst ooit in de Moto3 een Braziliaan op poleposition. Izan Guevara en Ryusei Yamanaka completeerden de eerste startrij, Riccardo Rossi, Stefano Nepa en Deniz Öncü vertrokken vanaf de tweede rij.

Öncü kwam na de zoals gebruikelijk wat chaotische openingsronde als eerste door, voor Guevara, Moreira, Ayumu Sasaki en Tatsuki Suzuki. Richting de helft van de race zat eigenlijk iedereen er nog bij in de grote kopgroep, waar Öncü, John McPhee en Dennis Foggia het tempo bepaalden.

WK-leider Sergio Garcia had zich drie ronden voor het einde opgewerkt naar de voorste gelederen, maar dat ging fout: Sasaki kegelde hem onderuit. Garcia liep weg en was in orde, Sasaki werd weggedragen per brancard, in elk geval wel bij bewustzijn.

Bij het ingaan van de slotronde nam Foggia de leiding weer in handen, Jaume Masia en Öncü volgden, voor Suzuki en Ivan Ortola. Laatsgenoemde ging echter onderuit en hij nam teamgenoot Suzuki én titelkandidaat Guevara mee - pure mazzel voor Guevara's uitgevallen rivaal Garcia.

Foggia had nog altijd de leiding en supertalent David Muñoz meldde zich, maar twee bochten voor het einde gleed hij vanaf plek drie onderuit. Foggia hield vol en pakte de winst, Masia werd tweede en Öncü pakte de derde plek, voor Kaito Toba.

Uitslag FC Groningen - FC Volendam

FC Volendam heeft aan zijn rentree in de Eredivisie een punt overgehouden. Op bezoek bij FC Groningen werd het 2-2.

De start van hun eerste wedstrijd in de Eredivisie sinds 2009 zullen de Volendammers zich wel anders hebben voorgesteld, al na twee minuten scoorde Groningen namelijk. Ngonge scoorde uit een fraai schot. Na een half uur scoorde uit een assist van diezelfde Ngonge Strand Larsen de 2-0. Nog voor rust deed Volendam echter wat terug, Van Mieghem scoorde de aansluitingstreffer.

In de tweede helft was Volendam dicht bij de gelijkmaker maar ditmaal raakte Van Mieghem de paal. Een paar minuten later was het alsnog raak, Benamar scoorde de gelijkmaker uit een kopbal. In de slotfase zaten de bezoekers er doorheen en was Groningen nog een paar keer dicht bij de winst. Strand Larsen en Duarte stuitten echter op keeper Stankovic.

FC Groningen

2 - 2

FC Volendam

 2' Ngonge
 34' Larsen
   38' v.Mieghem
 68' Benamar
 
 Gele kaart: , Benamar, (FC Volendam)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 18.648
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Verrips
Kasanwirjo
Te Wierik
Balker
Määttä
Pelupessy
Duarte
Lundqvist (Oratmangoen/66)
Ngonge (Irandust/67)
Larsen
Suslov (Abraham/66)
  Stankovic
B.Plat
Mirani
v.Duijl
Murkin
Benamar (W. Ould-Chikh/ 86)
Antonucci (Oristanio/79)
Eiting
v.Mieghem
Mühren (Zeefuik/86)
El Kadiri (Veerman/40)

Erdogan zegt Russisch gas in roebels te gaan betalen

De Turkse president Erdogan heeft bevestigd dat Turkije de Russische gasleveranties in de toekomst in roebels zal betalen en meer gebruik zal gaan maken van het Russische betalingssysteem Mir.

Volgens het persbureau Anadolu zei Erdogan op zijn terugreis uit Sotsji dat dit laatste het ook voor Russische toeristen gemakkelijker maken om in Turkije te verblijven.

'Fietspaaltjes zijn levensgevaarlijk'

De Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland (VVN) willen af van de grote hoeveelheid fietspaaltjes. Deze zijn in veel gevallen niet nodig, vinden zij. Bovendien veroorzaken de paaltjes juist onveilige situaties voor fietsers, die de paaltjes soms over het hoofd zien, terwijl de paaltjes het verkeer juist veiliger moeten maken. "Al die nutteloze paaltjes moeten gewoon weg", aldus Rob Stomphorst van VVN.

Zetelpeiling Tweede Kamer: BBB 2e partij tenzij Lijst Omtzigt mee zou doen

De peiling van vandaag verschilt heel weinig van die van vier weken geleden. BBB staat nu op 19 zetels (-1) en PvdA op 13 (+1). Voor deze peiling is ook gevraagd wat men zou stemmen als Pieter Omtzigt mee zou doen, Omtzigt kwam nu uit op 24 zetels, eind maart is dit ook gevraagd en toen waren er 26 zetels voor Omtzigt.  

Cuba: olietanks in de brand na blikseminslag, één dode en 120 gewonden

Bij een flinke uitslaande brand in olietanks in de Cubaanse stad Matanzas zijn zeker 1 dode en 121 gewonden gevallen. Volgens de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel Bermúdez vechten vijf mensen voor hun leven en nog eens drie mensen hebben zeer zware verwondingen opgelopen. Zo meldt RTLNieuws.

Er worden nog zeventien brandweermensen vermist, meer dan 1900 mensen moesten worden geëvacueerd. Ook de Cubaanse minister van Energie Livan Arronte is bij de brand gewond geraakt.

De brand zou zijn ontstaan door een blikseminslag in een opslagtank met ruwe olie.

Hakenkruisvlag opgehangen en brand gesticht bij A1, bij A15 hooibalen in de fik

Afgelopen nacht is er langs de A1 bij Stroe is een hakenkruisvlag opgehangen en werden er autobanden in de brand gestoken. De brand op een viaduct werd rond 3.15 uur gemeld. Het vuur sloeg over op de droge berm, de brandweer wist de schade te beperken.

Ook bij de A15, net voor afslag Ochten, zijn gisteravond acht hooirollen in brand gevlogen. Langs diezelfde snelweg, bij afslag Dodewaard, lagen ook verschillende hooibalen te branden. Of deze drie incidenten allemaal te maken hebben met de boerenprotesten, is niet duidelijk. Zo meldt Tubantia.

FOK! Wat een weer: Zonnig met een briesje

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal!

Gister lagen de minimumtemperaturen van 5.5 C bij Eindhoven tot 15.4 C bij Hoek van Holland,de maximumtemperaturen van 19.5 op Terschelling  en bij Stavoren tot 23.9 C bij Eindhoven.

Wat zijn de verwachtingen voor het komende etmaal?

Vanochtend is het zonnig en droog. Er is weinig wind.

Vanmiddag is het zonnig en droog. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 20°C in het Waddengebied tot 26°C plaatselijk in het zuiden. Er is weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer waait een matige wind uit het noordwesten.

Vanavond is het zonnig. De wind komt uit het noordwesten en is in het westen matig. Halverwege de avond neemt de wind landinwaarts af.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Droog, zonnig en zeer warm met vanaf het midden van de week maxima rond 30°C. In het midden, zuiden en oosten is er van woensdag tot en met zondag een grote (meer dan 60%) kans op code geel voor hitte.

 • Zo 07-08-2022 Max. 24° Min. 9° Neerslag 0mm Neerslagkans 0%
  Zonneschijn 60% Zonkracht 6 Windkracht NW 3
 • Ma 08-08-2022 Max. 24° Min. 9° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 50% Zonkracht 6 Windkracht N 2
 • Di 09-08-2022 Max. 27° Min. 13° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 60% Zonkracht 6 Windkracht NO 2
 • Wo 10-08-2022 Max. 30° Min. 14° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 80% Zonkracht 6 Windkracht O 3

Windstil in de polder (Foto: PLY)
Windstil in de polder (Foto: PLY)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Uitslag RKC - FC Utrecht

RKC en FC Utrecht hebben zaterdagavond de punten gedeeld. In Waalwijk stond RKC bij rust met 2-0 voor, maar dankzij twee goals van Bas Dost in de tweede helft werden de punten verdeeld tussen RKC en FC Utrecht.

RKC kwam al na een kwartier op voorsprong via Dario van den Buijs, die raak schoot uit een corner. Iliass Bel Hassani maakte er vlak voor rust 2-0 van na een schot in de verre hoek, waarbij hij de doelman van Utrecht kansloos liet.

Vlak nadat Michiel Kramer in de tweede helft een grote kans op de 3-0 had gemist maakte invaller Bas Dost de aansluitingstreffer uit een rebound. Daarna hield de thuisploeg lang stand, maar vijf minuten voor tijd werd het alsnog gelijk en ook ditmaal was Dost trefzeker. De spits die niet fit genoeg was om te beginnen kopte raak uit een voorzet van Luuk Brouwers. In de resterende minuten werd er niet meer gescoord, waardoor in Waalwijk de punten werden gedeeld tussen de beide ploegen.

RKC Waalwijk

2 - 2

FC Utrecht

 15' v.d.Buijs
 45' Bel Hassani
   52' Dost
 85' Dost
 
 Gele kaart: Oukili, (RKC Waalwijk),
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 4.526
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Lelieveld
Adewoye
v.d.Buijs
Gaari
Lutonda (Wouters/61)
Vroegh
Oukili
Bel Hassani (Anita/61)
Daneels (Lobete/67)
Kramer
  Barkas
v.d.Hoorn (v.d.Maarel/62)
Viergever
Sagnan
Ter Avest
Brouwers
Boussaid
Booth (Bozdogan/46)
v.d.Kust (Mahi/67)
Douvikas (Dost/46)
Redan (Sylla/77)

La Douce France

Met zijn drieën de camionette in, richting La douce France. We waren nog geen tien kilometer ver en stonden al in de file. Dankzij de vraag van onze geweldige chauffeur of ik men smartphone niet wilde linken met zijn bluetooth radio, bleek mijn smartphone nog naast de pot te liggen, tien kilometer terug in de bedwelmende dampen van mijn laatste grote boodschap boven in mijn badkamer. Om voor de eerste van de vele malen mijn naam waar te maken, begon de reis die normaal acht uur zou duren aan haar eerste verlenging van drie kwartier. Over de reis van normaal acht uur rijden, hebben deze drie zondaars dertien uur gereden, te danken aan de twee passagiers, een fles wodka, een sixpack of drie, en de nodige plaspauzes. Maar we reden zonder zorgen naar morgen, richting La douce France en douce was ze zeker. Op een wazig wolkje zweefde ik de ochtend in richting kater. 

Mountainbikester Terpstra grijpt net naast World Cup-podium

De World Cup mountainbiken is aangekomen bij de laatste halte: Mont-Sainte-Anne in Canada. Daar zijn de shorttrackwedstrijden inmiddels afgewerkt, zondagavond (Nederlandse tijd) volgen de reguliere cross-countrywedstrijden.

Vrouwen
Het parcours was niet makkelijk en dus ontstond er al snel een schifting, sneller dan normaal. Een handjevol dames kon het tempo van de Zwitserse tandem Alessandra Keller/Jolanda Neff volgen, waaronder de Nederlandse Anne Terpstra. In de stevig omhoog lopende slotsprint was er echter geen kruid gewassen tegen Neff, die naar een fraaie zege sprintte. De Amerikaanse Gwendalyn Gibson, vorige week in Snowshoe nog uiterst verrassend de winnares, werd tweede, vlak voor Keller - Terpstra finishte op een paar tellen als vierde.

Mannen
Hier bleef langer dan bij de vrouwen een grote groep samen, tot Filippo Colombo in de slotfase de gashendel open trok. De Zwitser leek te vroeg vertrokken te zijn, maar toch was het precies genoeg om de overwinning te pakken. De Mexicaan Jose Ulloa sprintte verrassend op een dikke seconde naar plek twee, voor de Deen Sebastian Carstensen en de Belg Jens Schuermans - David Nordemann finishte als 27e.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #898
special
Random Pics van de Dag #897
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
©FOK.nl e.a.