FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 augustus 2022

Uitslag sc Heerenveen - Sparta

De eerste wedstrijd van het nieuwe Eredivsie-seizoen heeft weinig spektakel opgeleverd. In Friesland eindigde de wedstrijd tussen sc Heerenveen en Sparta in een doelpuntloos gelijkspel.

Kansen waren schaars in het openingsduel tussen Heerenveen en Sparta. Zowel de Friezen als de Rotterdammers hadden het verdedigend goed op orde, maar aanvallend kon zowel Heerenveen als Sparta niet overtuigen.

Heerenveen kreeg in de eerste helft via Mats Köhlert een mogelijkheid, maar zijn inzet werd gered door Sparta-doelman Nick Olij. In de tweede helft kreeg Heerenveen via Sydney van Hooijdonk een kansje, maar ook daar lag Olij in de weg en bleef het een doelpuntloos gelijkspel tussen de beide ploegen.

sc Heerenveen

0 - 0

Sparta Rotterdam

 
 Gele kaart: van Hooijdonk, (sc Heerenveen), Verschueren, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Noppert
v.Ewijk
v.Beek
Bochniewicz
v.Aken
Kaib (Halilovic/78)
Tahiri
Haye (Olsson/86)
Köhlert
v.Hooijdonk
Sarr
  Olij
Abels
Vriends
Eerdhuijzen (O.Rekik/78)
Pinto
De Guzman (v.Mullem/74)
Namli (Kitolano/78)
Verschueren (Mijnans/74)
Lokilo
Lauritsen (Engels/78)
v.Crooy

DÚmare wint slotrit Ronde van Polen voor Kooij; eindzege voor Hayter

Ethan Hayter heeft vrijdag de Ronde van Polen gewonnen. In de slotrit naar Krakow kwam de leiderstrui niet meer in gevaar en schreef de Engelsman van team Ineos de Poolse rittenkoers op zijn naam. De slotrit werd gewonnen door Arnaud Démare. De Franse sprinter was de snelste voor Olav Kooij.

De slotrit was een vlakke rit over 178 kilometer. Lange tijd reed er een kopgroep van vier vooruit, waarna de sprintersploegen in het peloton controleerde. Alessandro De Marchi was de sterkste van de kopgroep en kreeg op tien kilometer van de meet met Nans Peters wat hulp, maar ze werden vlak voor het ingaan van de laatste plaatelijke ronde gegrepen, waarna er gesprint kon worden voor de zege.

Daarin was Arnaud Démare de snelste van het pak. De Fransman won voor de jonge Nederlander Olav Kooij, die de openingsrit had gewonnen. De eindzege ging naar Ethan Hayter. De Engelsman had na de tijdrit de leiding genomen en zou die in de slotrit niet meer weggeven. Thymen Arensman, die donderdag de tijdrit had gewonnen, eindigde op de tweede plaats, voor Pello Bilbao die het eindpodium compleet maakte.

Boeren pissig na stikstofgesprek: 'we gaan over tot de hardste acties ooit!'

Zoals iedereen behalve Mark Rutte al verwacht had, is het overleg tussen de boeren en het kabinet (met Johan Remkes als bemiddelaar) vanmorgen op niets uitgelopen. De partijen liggen mijlenver uit elkaar en de sfeer is beroerd.

Boerenorganisaties dreigen met nieuwe acties na het in hun ogen mislukte stikstofoverleg van vandaag. Voorman Mark van den Oever van actiegroep Farmers Defence Force zegt dat Nederland zich kan opmaken voor "de hardste acties" ooit door FDF gevoerd.

Ook andere boerenorganisaties reageren woedt op de gesprekken met stikstofbemiddelaar Johan Remkes, boerenorganisaties en het kabinet. Acht organisaties kwamen na het gesprek met elkaar samen in Wageningen voor een overleg.

"Bij Van der Wal mis ik iedere empathie voor de boeren", zegt Agractie-voorman Bart Kemp over de minister voor Stikstof. Farmers Defence Force en Agractie zijn de aandrijvende kracht achter de boerenprotesten die de afgelopen tijd in Nederland werden gehouden tegen de nieuwe stikstofplannen.

Volgens Jeroen van Maanen van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond zijn de boeren gigantisch teleurgesteld. "Rutte had het probleem al lang kunnen oplossen. Maar dat is niet gebeurd. Nu is de maat vol."

Zie ook: Remkes: diepe vertrouwenscrisis boeren en kabinet, meer issues dan stikstofregels

'Balconing' pakt voor Nederlander duur uit, 6.000 tot 60.000 euro boete

Drie Nederlandse jongeren riskeren torenhoge boetes nadat ze op het Spaanse eiland Mallorca uit hun hotel  zijn gezet. De jongelui maakten zich volgens de Spaanse politie schuldig aan 'balconing'. Zo meldt het AD.

Het incident vond plaats op donderdag rond 11.30 uur in het MLL Palma Bay Club Resort hotel in Playa de Palma.

Op dat moment zagen verschillende getuigen een toerist die van het ene balkon naar het andere balkon sprong,  op de derde verdieping.

Ze alarmeerden snel de hulpdiensten. De plaatselijke politie van Palma is naar het gebied gegaan en heeft de jongeman gelokaliseerd.

Hij sprong blijkbaar op het andere balkon om een waterpijp te stelen en keerde toen terug naar zijn kamer, die hij deelt met twee andere jonge mannen.

Met de nieuwe wet op excessen die op de Spaanse Balearen is aangenomen, wordt deze overtreding als een ernstig misdrijf beschouwd en de boete die aan de jongeman zal worden opgelegd varieert van 6.000 tot 60.000 euro.

De politie is ook overgegaan tot de onmiddellijke uitwijzing van de drie jongemannen uit het hotel, de mannen hebben de Nederlandse nationaliteit en zijn ongeveer 25 jaar oud.

Fun met Funda #248 : 'Alles kan een mens gelukkig maken'

Aan de Koningin Wilhelminalaan in Blaricum ligt een grote villa van de Familie Froger op een riante kavel van bijna 6.500 m2. Nu de kinderen de deur uit zijn zetten Rene en Natasje hun eigen huis, hun plek onder de zon met altijd iemand in de buurt te koop op Funda.

Even afgezien van het genot van de prachtige locatie, uitmuntende staat van onderhoud, de heerlijke tuin, het zwembad en de tennisbaan, biedt de unieke combinatie van villa, tuinhuis en kantoorvilla zoveel woon-, werk- en logeermogelijkheden, dat zonder enige twijfel over een ‘once-in-a-lifetime-opportunity’ gesproken kan worden. 

Vraagprijs op aanvraag k.k. (op Quotenet schat men rond de 6 miljoen euro)

Kenmerken

 • Villa, vrijstaande woning uit 1968, samengesteld dak bedekt met pannen
 • Woonoppervlakte 629 m², 0verige inpandige ruimte 102 m², gebouwgebonden buitenruimte 27 m²
 • 9 kamers (5 slaapkamers), 4 badkamers en 3 aparte toiletten
 • 2 woonlagen, een vliering en een kelder
 • Airconditioning, alarminstallatie, buitenzonwering, domotica, rookkanaal, sauna, stoomcabine, TV kabel en zwembad
 • Voorlopig energielabel D, dubbel glas, cv-ketel, open haard en gedeeltelijke vloerverwarming
 • Grote tuin en dakterras
 • Inpandige garage voor 3 auto's

'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda) voor
'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda)

'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda) wo 1
'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda)

'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda) wo 2
'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda)

'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda) eethoek
'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda)

'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda) keuken
'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda)

'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda) bios
'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda)

'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda) fitness
'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda)

'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda) tuinhuis
'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda)

'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda) tennis
'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda)

'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda) tuin
'Alles kan een mens gelukkig maken' (Foto:Funda)

De FOK!Voetbalmanager 2022/2023 is begonnen

Welkom bij de FOK! Voetbalmanager seizoen 2022/2023. Dit jaar zijn we er weer vanaf de eerste speelronde in de Eredivisie bij, dus we volgen het hele seizoen. Natuurlijk een bijzonder seizoen, door de lange onderbreking in november en december vanwege het WK Voetbal in Qatar.

Vanaf vrijdag 5 augustus 2022 gaat de eerste speelronde in de Eredivisie 2022/2023 van start. Tot en met 31 augustus is de transfermarkt echter nog open, dus er kan nog een en ander wijzigen in de diverse selecties. Voor het verloop van het spel maakt dat niet uit: de spelers die zijn vertrokken uit de Eredivisie zullen op inactief worden gezet (een rood kleurtje in Teammanagement) en ook zullen nieuwe spelers toegevoegd worden.

Als je de vertrokken spelers in je team hebt, halen ze geen punten meer maar je team wordt ook niet ongeldig. Je kunt ze gewoon verkopen tegen de waarde die de speler dan heeft, minus enkele transferkosten. Deze bedragen 8%. Tot de eerste ronde vastgezet wordt, op vrijdag 5 augustus 2022 om 18:59 uur, worden geen transferkosten berekend. Op dit moment staan er negen ronden in de manager, aangezien er van de rest van het seizoen nog geen speeldata bekend zijn.

Net als de vorige jaren zullen de prijzen van de spelers schommelen afhankelijk van hun prestaties. Net als vorig jaar is het budget 9.000.000 euro en krijg je 6.250 euro per behaald punt.

LET OP! Voor de komende managerronde Speelronde 1/2 kun je je voetbalteam weer aanpassen. De wisselperiode sluit op vrijdag 5 augustus om 18.59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 14 augustus 23.59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden.

Kan je niet wachten om aan de FOK! Voetbalmanager deel te nemen? Schrijf je dan snel in! Je moet wel geregistreerd zijn op FOK!

Tot slot willen we je komend seizoen veel succes wensen. En uiteraard ook veel plezier met de Voetbalmanager 2022/2023 van FOK!

Voor vragen en opmerkingen kun je ons zo bereiken: stuur een PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2022/2023-topic.
Goede suggesties zijn ook welkom.

Russische Staats TV #1

We zien regelmatig indrukwekkende staaltjes van machtsvertoon en desinformatie voorbijkomen in de programma's die de Russische bevolking te zien krijgen op de Staats TV-zenders.

De onderwerpen Verenigde Staten en Oekraïne zijn geliefde gespreksonderwepen.

In de nieuwe weblog-serie 'Russische Staats TV' plaatsen we wekelijks korte impressies van het wereldbeeld dat de doorsnee Pjotr en Olga voorgeschoteld krijgen: 

Remkes: diepe vertrouwenscrisis boeren en kabinet, meer issues dan stikstofregels

Een aantal boerenorganisaties zijn vanochtend op het provinciehuis in Utrecht samengekomen met een aantal kabinetsleden voor een eerste verkennend gesprek onder leiding van Johan Remkes. Doel is om de stikstofimpasse te doorbreken, de vertegenwoordigers van Agractie en Farmers Defence Force kozen ervoor om niet aan te schuiven. 

Update 17.00 uur: Remkes zei na afloop van het gesprek dat er sprake is van "een stevige vertrouwenscrisis" in Nederland, en dat die niet alleen gaat over de aanpak van het stikstofprobleem. Hij zei dat er in minstens nog een tweede gesprek nodig is om tot elkaar te komen. Dit gesprek zal eind augustus plaatsvinden.

LTO-voorzitter Van der Tak zegt dat het eerste verkennende gesprek "op dit moment te weinig" heeft opgeleverd. Er is volgens hem iets in beweging gekomen, maar het kabinet bood nog te weinig.

Het gesprek was "stevig en zwaar" volgens de LTO voorman. "Het is echt voor onze boerenbedrijven een enorme opgaaf. We verwachten dat het kabinet de bal zeer voortvarend oppakt."

Het gesprek in het provinciehuis duurde zo'n vier uur.

Caroline van der Plas, die gisteren haar werkzaamheden weer heeft hervat nadat haar beveiling op orde is gemaakt, heeft op Twitter haar mening gedeeld, volgens haar is de gewraakte stikstofkaart niet van tafel en zijn de boeren met dit gesprek niets opgeschoten.

Hieronder het persmoment van Remkes (op 3.47) na het verkennend gesprek met de boeren en het kabinet:

Eerdere berichtgeving: LTO-voorman Sjaak van der Tak is wel aanwezig samen met een tiental organisaties van voornamelijk biologische boeren. Van kabinetszijde schuiven ministers Henk Staghouwer (Landbouw, ChristenUnie), Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) en Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) aan.

Welke voetbalcompetitie is waar te zien?

Welke clubvoetbalcompetitie is waar te zien? Viaplay doet zijn intrede en heeft wat rechten overgenomen. ESPN en Ziggo Sport zijn er ook nog. Een kort overzicht van de belangrijkste competities. 

Het Nederlandse clubvoetbal is sowieso nog drie seizoenen te zien op ESPN. Een enkele bekerwedstrijd waaronder de halve finales en finale is ook te zien op FOX. ESPN heeft ook de MLS. 

Viaplay heeft voor zes seizoenen de Premier League ingeslagen en ook de Bundesliga zal er te zien zijn. Daarnaast hebben ze heel vrouwelijke topdivisies uit Spanje, Engeland, Duitsland, Italië, Denemarken en Zweden. 

Ziggo Sport heeft het contract met La Liga voor zeven jaar verlengd. Daarnaast zijn ook de voetbalcompetities uit België. Frankrijk, Italië, Schotland en Portugal er te zien. Omdat er ruimte vrij is gekomen worden wellicht uit die competities wat meer voetbalwedstrijden getoond.   

De Champions League is dit seizoen te zien bij RTL7 en Ziggo Sport. Voor de Europa League en Conference League kan je afstemmen op Veronica en ESPN.   

Competitie Zender
Eredivisie ESPN
Eerste Divisie ESPN
KNVB Beker ESPN/FOX
Premier League (en Championship, League Cup) Viaplay
Bundesliga (en 2. Bundesliga) Viaplay
La Liga Ziggo Sport
Serie A Ziggo Sport
Ligue 1 Ziggo Sport
Jupiler Pro League Ziggo Sport
Scottisch Premier League Ziggo Sport
Primeira Liga Ziggo Sport
MLS ESPN
Champions League RTL7/Ziggo Sport
Europa League Veronica/ESPN
Conference League Veronica/ESPN

Rechtbank: 'Studenten hebben recht op energietoeslag'

De rechtbank oordeelt dat de gemeente Nijmegen onterecht studenten uitsluit voor het eenmalige verstrekken van de energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen. De gemeente stelt dat studenten niet in aanmerking komen voor de energietoeslag, omdat de woonsituatie van studenten als groep zeer divers is. Op deze wijze wordt volgens de rechtbank onterecht onderscheid gemaakt.

De gemeente besloot in april 2022 dat een student uit Nijmegen geen eenmalige energietoeslag zal ontvangen omdat hij student is. De student is het hier niet mee eens en stelt dat hij als student ten onrechte is uitgesloten. Volgens hem maakt de gemeente een ongerechtvaardigd onderscheid tussen personen die in dezelfde financiële omstandigheden verkeren, namelijk studenten en niet-studenten. De student zit zelf ook in de situatie dat hij de gevolgen voelt van de verhoogde energieprijzen en weinig te besteden heeft. Dit maakt dat hij als student juist niet uitgesloten moet worden.

Diversiteit in woonsituatie onder studenten
De gemeente heeft een beleidsregel vastgesteld op grond waarvan studenten niet voor de energietoeslag in aanmerking komen. Dit beleid kwam tot stand naar aanleiding van het advies van minister Schouten (Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen). De minister adviseerde, ter bevordering van een uniforme uitvoering van de eenmalige energietoeslag, gemeenten via de landelijke richtlijnen om studenten als categorie uit te sluiten van het recht op een eenmalige energietoeslag.

Daarvoor bestond volgens de minister een gerechtvaardigde en in principe ook juridisch houdbare reden. De woonsituatie van studenten is namelijk zeer divers, ook voor wat betreft de energiekosten. Ongeveer de helft van de studenten woont nog thuis bij de ouders en heeft dus geen eigen energierekening.

Voor een aanzienlijk deel gaat het bij uitwonende studenten bijvoorbeeld om kamerbewoners met een huurprijs inclusief energiekosten. Vanwege deze diversiteit in woonsituatie acht de minister voor deze doelgroep de individuele bijzondere bijstand een geschikter instrument dan de categoriale bijzondere bijstand. Op deze wijze komt de financiële ondersteuning vanuit de bijzondere bijstand uitsluitend terecht bij de studentenhuishoudens die het daadwerkelijk nodig hebben.

Gemeente gaat voorbij aan doel wet
De rechtbank oordeelt dat deze motivering te algemeen is. Hiermee wordt geen recht gedaan aan de feitelijke woonsituatie van studenten en aan het doel van de wet. Het doel van het eenmalig verstrekken van de energietoeslag is immers om te voorkomen dat huishoudens met een laag inkomen als gevolg van de sterk gestegen energierekening ernstig in de financiële problemen raken.

De gemeente gaat aan dit doel voorbij door alle studenten op grond van haar beleid uit te sluiten van het verstrekken van de energietoeslag. Onder studenten bevinden zich per slot van rekening ook huishoudens of alleenstaanden die die zich voor wat betreft inkomen en energiekosten in precies dezelfde situatie bevinden als niet-studenten die wel in aanmerking komen voor de energietoeslag.

Op deze wijze wordt een niet te rechtvaardigen onderscheid gemaakt en worden studenten als gehele groep ten onrechte uitgesloten voor de energietoeslag.

Geen redelijk alternatief
De gemeente noemt als alternatief dat studenten wel in aanmerking kunnen komen voor energietoeslag op grond van individuele bijzondere bijstand. Zij hanteert bij de beoordeling dan verschillende criteria. De criteria op basis waarvan iemand in aanmerking kan komen voor individuele bijzondere bijstand verschillen volstrekt van de criteria die gelden voor verstrekking van de categoriale bijzondere bijstand.

De rechtbank vindt daarom dat dit geen redelijk alternatief is. Aannemelijk is dat een deel van de betrokkenen die in dezelfde financiëe positie verkeren, wel in aanmerking komen voor de categoriale bijzondere bijstand maar niet in aanmerking komen voor de individuele bijzondere bijstand

Stefanie van der Gragt tekent voor twee jaar bij Inter

Stefanie van der Gragt is tot medio 2024 in het blauw-zwart van Inter te bewonderen. De 29-jarige verdediger, deze zomer nog actief met de Oranje op het EK, zat zonder club. Ajax liet haar gaan, nadat haar contract was afgelopen. Ze gaat aan de slag bij de nummer 5 van Italië van vorig seizoen.

Van der Gragt was van plan haar carrière bij Ajax af te sluiten. De Amsterdammers dachten daar anders over en dus moest de 91-voudig international op zoek naar een nieuwe club. Zonder club vertrok ze vervolgens naar het EK in Engeland, waar ze centraal in de verdediging indruk maakte ondanks de vroege uitschakeling in de kwartfinales.

Van der Gragt keerde in 2020 terug bij Ajax, na twee seizoenem bij FC Barcelona. De verdediger had in 2018 de ‘dubbel’ gepakt met de Amsterdamse vrouwenploeg. Van der Gragt speelde daarvoor ook voor AZ, Telstar, FC Twente en Bayern München.

Schippers mist EK atletiek door rugblessure

Dafne Schippers heeft zich afgemeld voor de EK atletiek in München, later deze maand. De 30-jarige sprinter ondervindt opnieuw hinder van een rugblessure.

"Dat het leven van een atlete niet altijd even makkelijk is, dat wist ik al een tijdje. Het brengt veel plezier, uitdagingen en mooie momenten met zich mee waar ik altijd het uiterste voor geef. Helaas is dat niet altijd mogelijk. In Italië is er een nieuwe rugblessure bijgekomen, terwijl ik dacht dat ik er vanaf was", schrijft Schippers op Instagram. "Op foto’s en scans was een breukje in mijn wervels te zien. De timing had niet slechter gekund, aangezien ik volledig gefocust was op de EK. Ik ga mijn teamgenoten nu vanuit huis aanmoedigen en er alles aan doen om snel te herstellen.”

De tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter had zich niet geplaatst voor de wereldkampioenschappen in Eugene, maar ze had zich op de 100 meter wel geplaatst voor de Europese kampioenschappen. Ze focust dit tussenjaar alleen op de 100 meter. Haar beste seizoenstijd is 11,13, ruim drie tienden boven haar Nederlands record  van 10,81.

De EK atletiek zijn van 15 tot en met 21 augustus in het Olympiapark van München. München organiseert van 11 tot en met 21 augustus een super EK. Behalve atletiek staan ook wielrennen (weg, baan, mountainbike en BMX), beachvolleybal, turnen, roeien, tafeltennis, triatlon, kanosprint en sportklimmen op het programma.

Na de Olympische Spelen van Tokio gooide Schippers na een lange vakantie het roer volledig om. Ze verliet Papendal en trainer Bart Bennema en stelde een compleet nieuw team van coaches en begeleiders samen. De basis ligt nu in Haarlem bij voormalig bondstrainer Wigert Thunnissen.

 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Dafne Schippers (@dafne_schippers)

'Er is diep wantrouwen tussen Witte Huis en president Zelensky'

Volgens New York Times journalist Thomas L. Friedman is het vertrouwen van de Amerikaanse regering in de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de laatste periode danig geslonken.

'Wie is die Friedman dan wel om dat te zeggen?!' Nou, dat is een drievoudig Pulitzerprijs-winnaar die vooral bekendheid geniet door zijn uitstekend geïnformeerde buitenlandse journalistiek en columns.

Ook deze keer is hij specifiek in de oorzaak van de niet meer zo vanzelfsprekende en onvoorwaardelijke liefde.

Friedman heeft het onder meer over 'vreemde dingen' die gebeuren in de hoofdstad Kiev. Zelensky stuurde in juli twee sleutelfiguren van zijn veiligheidsdiensten plots de laan uit. Ivan Bakanov, die sinds 2019 de Oekraïense geheime dienst leidde en Irina Venediktova werden plots ontslagen. Venediktova was procureur-generaal en leidde onder meer het onderzoek naar meer dan 18.000 zaken van vermeende oorlogsmisdaden.

Een reden voor het dubbele ontslag werd nooit gegeven. "Alsof we niet te diep onder de motorkap willen kijken in Kiev, uit angst voor welke corruptie of fratsen we zouden kunnen zien", aldus Friedman.

Friedman heeft medewerkers van de Amerikaanse autoriteiten gesproken en die maken zich veel meer zorgen over het leiderschap in Oekraïne dan ze openlijk laten blijken. "Er is een diep wantrouwen tussen het Witte Huis en president Zelensky van Oekraïne. Aanzienlijk dieper dan wordt gerapporteerd", aldus de gelauwerde journalist.

Vijf minderjarigen aangehouden voor reeks overvallen op snackbars

In juni en juli van dit jaar vond een drietal overvallen plaats op diverse snackbars in Kerkrade. Bij deze overvallen werd gedreigd met steek- en vuurwapens en in een enkel geval ook geld buit gemaakt. Vijf minderjarige verdachten zijn de afgelopen tijd aangehouden vanwege hun betrokkenheid bij deze zaken. Vanwege de minderjarigheid geeft de politie geen informatie over de verdachten. 

Op woensdag 15 juni werd de eigenaar van de frituurzaak aan de Ursulastraat overvallen onder dwang van een vuurwapen. Twee verdachten zijn gevlucht op een scooter. In dit onderzoek is een verdachte aangehouden. Hij zit nog vast.

Drie weken later, op maandag 4 juli, werd de frituurzaak aan de Lindenlaan in Kerkrade overvallen. Twee verdachten overvielen de frituur met messen en vroegen naar geld. De verdachten namen het geld mee en vluchtten vervolgens te voet. Hier heeft de politie twee verdachten aangehouden. Zij worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De laatste overval in deze reeks vond plaats op zondag 17 juli. Hier werd in de middag melding gemaakt van een overval op de frituur aan de Pastoor van der Heijdenlaan in Kerkrade. Twee omstanders renden nog achter de daders aan, maar konden deze niet meer tegenhouden. Ook in dit onderzoek zijn twee verdachten aangehouden. Een verdachte is geschorst, de ander zit nog vast.

China laat gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen over grens Taiwan gaan

Chinese oorlogsschepen zijn in de Straat van Taiwan korte tijd over de officieuze grens heen gevaren. Volgens de Taiwanese regering zijn er tientallen manouvres over de cruciale lijn waargenomen. Ook zouden Chinese gevechtsvliegtuigen uitgerust met raketten zich korte tijd in verboden luchtruim hebben bevonden. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Blinken, heeft verontrust op deze berichten gereageerd. "Er is geen enkele reden voor het disproportioneel en escalerend optreden van China", zegt hij. Volgens Blinken liggen er in het gebied Amerikaanse oorlogsschepen gereed om eventueel tot actie over te gaan. 

Het is de tweede dag van de vierdaagse Chinese militaire oefeningen rond Taiwan. Gisteren, bij de start van de vierdaagse oefening, vuurde China raketten af die de kust van Taiwan passeerden.

Vijf Chinese raketten kwamen gisteren terecht in de buurt van het Japanse eiland Hateruma. De Japanse minister van Defensie sprak van "een ernstige bedreiging van de nationale veiligheid van Japan en de Japanners". China is van plan om tot zeker zondag door te gaan met de militaire oefeningen rond Taiwan.

China is met de oefeningen gestart na een door hen ongewenst bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan. 

Demi Lovato is weer flu´de

De Amerikaanse zangeres Demi Lovato wil toch weer met 'zij' en 'haar' aangesproken worden. Lovato, die in de lente van 2021 aangaf aangesproken te willen worden met 'hen' en 'die' (volgens Amerikaans voorbeeld they/them), laat in een podcast weten dat ze weer terug is gekeerd naar het gebruik van 'zij' en 'haar' als persoonlijke voornaamwoorden.

De 30-jarige zangeres vond voorheen altijd dat ze een non-binair persoon was, maar legt nu uit dat ze bovenal een ‘fluïde persoon’ is. Het is allemaal wat verwarrend en complex.

"Recentelijk voel ik me meer feminien", vertelt Lovato. Voor diegenen die het gendergezeur allemaal niet meer zo kunnen volgen; de zangeres wil graag onderstrepen hoe belangrijk het is om te beseffen dat persoonlijke voornaamwoorden in het algemeen een leerproces zijn voor velen.

"Niemand is perfect", vindt Lovato moedig. "Iedereen maakt weleens fouten met persoonlijke voornaamwoorden, maar uiteindelijk draait het allemaal om respect."

Man aangehouden voor dumpingen op snelweg A7

Gisteravond is een verdachte aangehouden op verdenking van het op 28 juli en 1 augustus 2022 blokkeren van de snelweg A7 nabij Marum en Frieschepalen. Ook wordt hij verdacht van brandstichting en overtreding van de Wet milieubeheer.

Op de A7 ter hoogte van Marum zijn in de nacht van 31 juli op 1 augustus rond 03:00 uur pallets, afval en hout gedumpt. Daardoor ontstaat een zeer gevaarlijke situatie. Tussen het gedumpte afval zit ook asbest.

Drie dagen eerder, op 28 juli tussen 02:00 uur en 04:00 uur, botst ter hoogte van Frieschepalen een voertuig op het daar gedumpte afval. Dit voertuig raakt zwaar beschadigd. Daarna start de recherche een breed onderzoek. Uit dat onderzoek komt naar voren dat de aangehouden verdachte mogelijk betrokken is bij de nachtelijke afvaldumpingen nabij Marum en Frieschepalen. Het betreft een 32-jarige man uit de gemeente Westerkwartier. De verdachte wordt verhoord en het onderzoek gaat door.

Nietsvermoedende bestuurders krijgen opeens te maken met een grote hoeveelheid afval op de weg. Op de snelweg waar het afval is gedumpt geldt een maximumsnelheid in de avond en nacht van 130 km/uur. Het creëren van zo’n situatie kan ernstige gevolgen hebben voor weggebruikers.

Ook is asbest achtergelaten op de snelweg. Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid en zeer schadelijk voor het milieu. Het is zodanig schadelijk dat Rijkswaterstaat een speciaal team in moest schakelen om het afval op te ruimen.

Vorige week is ook afval gedumpt op de A7 bij de afslag Midwolde/Leek en op de A32 bij Meppel. Ook daar hebben ongevallen plaatsgevonden. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan, ook naar deze dumpingen. De politie is nog steeds op zoek naar getuigen en camerabeelden. Informatie of beelden delen met de politie kan via het online tipformulier of via de opsporingstiplijn: 0800-6070.

Meer details bekend over fusie HBO Max en Discovery+

Zoals in maart al werd verwacht worden de streamingdiensten HBO Max en Discovery+ samengevoegd. Deze fusie start in de VS volgend jaar al.

De stap is een logische, gezien de fusie van de moederbedrijven van deze diensten tot één bedrijf, Warner Bros. Discovery. De twee bedrijven bieden verschillende content, maar het onderhouden van twee losse diensten leek op langere termijn al onwaarschijnlijk. Donderdag bevestigde het bedrijf de fusie van de diensten tijdens een presentatie van de kwartaalcijfers.

Het plan is om de diensten vanaf de zomer van 2023 in de Verenigde Staten opnieuw te lanceren als één streamingdienst. Daarbij is nog niet bekend welke naam er wordt gehanteerd; zowel Discovery als HBO (Max) zijn bekende merken. Hierbij wordt HBO nog altijd gezien als een 'premium merk', terwijl er over HBO Max wordt getwijfeld wat dit voor consumenten betekent. De studio zal de komende tijd door middel van marktonderzoeken inzicht proberen te verkrijgen over de naamsbekendheid en merkbeleving van de bestaande diensten, alvorens een keuze te maken over de uiteindelijke naam van de nieuwe streamingdienst.

Ook de prijs van de dienst is nog niet bekend. In Nederland en andere delen van Europa is HBO Max pas deze winter gestart, waar vroege klanten de optie kregen om 'levenslang' 50% korting te krijgen op de abonnementsprijs, mits het abonnement nooit werd afgebroken. Deze deal zou onder een nieuwe dienst kunnen komen te vervallen.

De wereldwijde uitrol van de nieuwe dienst zal waarschijnlijk enkele jaren duren. Na de Verenigde Staten is het plan om eerst Latijns Amerika om te zetten in de herfst van 2023, Europa in het begin van 2024, Azië in medio 2024 en de rest van de planeet eind 2024.

Logo Warner Bros. Discovery

FOK! Wat een weer: Iets koeler, het blijft zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal   

Het was goed weer, mij persoonlijk iets te warm maar fijn voor alle 'vakantieineigenlandvierders'. Er komen nog heel wat mooie dagen aan.

De minimumtemperaturen lagen van 15.2 C bij Heino tot 21.1C bij Enschede,
de maximumtemperaturen van 22.4 C op Vlieland tot 31.8 C bij Enschede.

Wat zijn de verwachtingen voor vandaag?

Morgenochtend wisselen zon en wolken elkaar af. In het noorden komt een enkele bui voor. De wind is matig en waait uit het noorden.

Morgenmiddag schijnt de zon af en toe, maar in het noorden is er nog een enkele bui. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 19°C in het noordelijk kustgebied tot plaatselijk 25°C in het zuidoosten. Er staat een matige wind uit het noordwesten. De wind kan vlagerig zijn.

Morgenavond is het overwegend zonnig. Er is weinig wind, aan de kust staat een matige wind uit het noordwesten.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Maximumtemperaturen rond 22°C, zonnige perioden en overwegend droog. Na het weekeinde oplopende temperaturen. Er worden voorlopig geen waarschuwingen verwacht.

 • Vr 05-08-2022 Max. 23° Min. 15° Neerslag 0/3mm Neerslagkans 30%
  Zonneschijn 50% Windkracht NW 4
 • Za 06-08-2022 Max. 22° Min. 10° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 70% Windkracht N 2
 • Zo 07-08-2022 Max. 23° Min. 10° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 60% Windkracht NO 2
 • Ma 08-08-2022 Max. 26° Min. 12° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 70% Windkracht NO 3

Eikenbladhortensia in twijfel of de zomer nu afloopt of begint ( Foto-Jippie)
Eikenbladhortensia in twijfel of de zomer nu afloopt of begint ( Foto-Jippie)

Onderstaande pluimen laten zien dat er nog de nodige warme dagen verwacht worden:

KNMI temperatuurpluimen 04 08 22 (Bron KNMI)
KNMI temperatuurpluimen 04 08 22 (Bron KNMI)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Slecht AZ nipt onderuit bij Dundee United in derde voorronde Conference League

AZ is niet goed begonnen aan de derde voorronde van de Conference Leeague. In Schotland verloor de ploeg van Pascal Jansen met 1-0 van Dundee United.

Glenn Middleton maakte na iets meer dan een uur spelen het enige doelpunt van de wedstrijd. AZ speelde lange tijd erg matig tegen de Schotse ploeg en kon lange tijd geen kans creëren tegen Dundee Tijd. Vlak voor tijd kreeg AZ-spits Vangelis Pavlidis nog wel een goede kans op de gelijkmaker.

AZ moet volgende week winnen van Dundee United om nog verder te gaan in Europa. Mochten de Alkmaarders winnen dan wacht in de play-offs van de Conference League dan wacht een duel tussen het Letse Riga FC of het Portugese Gil Vicente de tegenstander. Die twee ploegen speelden woensdag in Letland met 1-1 gelijk.

Alex Jones: minstens $ 4,1 miljoen dokken aan nabestaanden Sandy Hook drama

In het proces dat de ouders van de op Sandy Hook doodgeschoten kinderen tegen überwappie Alex Jones hebben aangespannen is er een bizarre plottwist gekomen. In de eerste fase hebben de ouders verzocht of ze zijn berichtenverkeer (SMS en Email) over Sandy Hook mochten inzien. Jones wilde dit niet en deed voorkomen dat er geen sms'jes en emails door hem verzonden waren over dit onderwerp.

Op de zitting bleek de advocaat van Jones echter alle berichten van Jones' zijn telefoon anderhalf week geleden per abuis te hebben doorgestuurd naar de ouders.

Update 5 augustus 1.40 uur: Een jury in Texas heeft donderdag de extreemrechtse samenzweringstheoreticus Alex Jones veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van meer dan 4 miljoen dollar aan de ouders van een kind dat in 2012 om het leven kwam bij de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School.

De jury beraadslaagde een dag alvorens te beslissen over het bedrag van de schadevergoeding die Jones moet betalen voor het valselijk beweren dat de Sandy Hook schietpartij een 'hoax' was.

Nadat de jury in Austin, Texas, een besluit heeft genomen over een schadevergoeding van 4,1 miljoen dollar voor het veroorzaken van emotioneel leed, zal zij nu horen of een strafvergoeding gerechtvaardigd is.

De 4,1 miljoen dollar is veel minder dan de 150 miljoen dollar aan schadevergoeding die de eisers in de Texaanse zaak, Neil Heslin en Scarlett Lewis, de ouders van de zesjarige zoon Jesse, hebben geëist.

Eerder op donderdag wilde Jones de zaak nog nietig laten verklaren vanwege alle per abuis verstrekte informatie van zijn mobiel aan de eisende partij, dit wees de rechter af.

Eerdere berichtgeving: Jarenlang schreeuwde de bombastische rechtse samenzweringstheoreticus Alex Jones tegen zijn miljoenen volgers dat de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in 2012 een hoax was, de kinderen zouden niet zijn gedood en dat de ouders crisisacteurs waren die ingehuurd werden om een strengere wapenwetgeving in de VS af te dwingen.

Onder ede en geconfronteerd met een jury die hem to een schadevergoeding van $ 150 miljoen of meer zou kunnen veroordelen voor zijn desinformatie, zei Jones woensdag dat hij zich nu realiseert dat zijn gedrag onverantwoordelijk was en nu gelooft dat wat er gebeurde in de dodelijkste schietpartij op een school in de Amerikaanse geschiedenis '100% echt is gebeurd.'

Het publieke berouw van Jones kwam op de laatste dag van de getuigenis in een twee weken durende rechtszaak wegens laster tegen hem en zijn in Austin gevestigde mediabedrijf Free Speech Systems, aangespannen door Neil Heslin en Scarlett Lewis, de ouders van de 6-jarige Jesse Lewis. Hun zoon zat in de eerste klas en behoorde tot de 20 studenten en zes leraren die op 14 december 2012 op de school in Newtown, Connecticut werden vermoord.

"Ik heb onbedoeld deelgenomen aan dingen die de gevoelens van deze mensen hebben gekwetst", zei Jones, die ook toegaf dat er samenzweringsclaims waren geuit over andere massale tragedies, van de Oklahoma City en de Boston Marathon tot de massale schietpartijen in Las Vegas en Parkland, Florida, "en dat spijt me."

Maar zijn 'sorry' is niet genoeg voor Heslin en Lewis. Ze vinden dat Jones en zijn media-imperium verantwoordelijk moeten worden gehouden. "Alex begon dit gevecht," zei Heslin, "en ik zal dit gevecht afmaken."

De ouders getuigden dinsdag over een decennium van trauma, eerst toegebracht door de moord op hun zoon en wat volgde: beschietingen op hun woning, online en telefonische bedreigingen, en intimidatie op straat door vreemden, allemaal aangewakkerd door Jones en zijn complottheorie die hij via zijn website 'Infowars' verspreidde onder zijn volgers.

Een forensisch psychiater getuigde dat de ouders lijden aan een "complexe posttraumatische stressstoornis" veroorzaakt door een langdurig trauma, vergelijkbaar met wat een soldaat in oorlog of een slachtoffer van kindermishandeling kan ervaren.

Op een bepaald moment in haar getuigenis keek moeder Lewis recht naar Jones, die amper 10 meter verderop zat. "Het lijkt me zo ongelooflijk dat we dit moeten doen - dat we je moeten smeken, je moeten straffen - om je te laten stoppen met liegen," vertelde Lewis aan Jones.

Juryleden zijn woensdag in beraad gegaan om na te denken over schadevergoedingen.

De advocaat van Jones vroeg de jury om de schadevergoeding te beperken tot $ 8 - één dollar voor elk van de vergoedingen die ze overwegen - en Jones zelf zei dat elke prijs van meer dan $ 2 miljoen "hem aan de afgrond zou brengen".

Aan het einde van Jones' getuigenis haalde Mark Bankston, een advocaat van de familie, een verfrommeld dollarbiljet uit zijn zak, liet het aan Jones zien en legde het voor de ouders neer.

"De dag dat de Sandy Hook moorden plaatsvonden, plantte Alex Jones een zaadje van desinformatie dat tien jaar kon groeien", vertelde de advocaat van de ouders Kyle Farrar aan de jury in de slotpleidooien. "En hij gaf dat zaadje steeds maar water totdat het zijn vruchten begon af te werpen: haat en geld."

Tijdens zijn getuigenis zei Jones dat hij in het verleden al heeft geprobeerd de hoax-claims te weerleggen, maar "zij (de media) geven mij daar de ruimte niet voor."

Acht dagen getuigenis omvatte video's van Jones en Infowars-medewerkers die spraken over de Sandy Hook-samenzwering en zelfs de spot dreven met vader Heslins beschrijving in een televisie-interview uit 2017 dat hij het lichaam van zijn overleden zoon Jesse had vastgehouden "met een kogelgat door zijn hoofd". Heslin beschreef dat moment met zijn overleden zoon aan de jury.

Jones was de enige getuige om te getuigen bij zijn verdediging. En hij werd vernietigend aangevallen door de advocaten van de eisers tijdens het kruisverhoor, terwijl ze Jones' eigen videoclaims over Sandy Hook van de afgelopen jaren toonden, en hem beschuldigden van liegen en het proberen om bewijsmateriaal te verduisteren, inclusief sms-berichten en e-mails over Sandy Hook. Er werden ook interne e-mails getoond van een Infowars-medewerker waarin stond: "Dit Sandy Hook-gedoe maakt ons kapot."

Op een gegeven moment kreeg Jones te horen dat zijn advocaat Bankston per ongeluk sms'jes van Jones' zijn telefoon had doorgestuurd naar de tegenpartij.

Bijna twee weken terug ontvingen de advocaten van Heslin en Lewis per ongeluk de complete en ongecensureerde inhoud van Jones zijn telefoon. En jawel, daar stonden dus wèl berichten over Sandy Hook tussen. De advocaten lieten Jones en zijn advocaten in het ongewisse over deze blunder en lieten Jones tijdens de zitting opnieuw beweren dat ze niet bestonden. Om Jones vervolgens met de per abuis ontvangen berichten over Sandy Hook te confronteren en deze voor te laten lezen. Jones had op dat moment zijn typerende grote mond niet meer.

En kort nadat Jones had verklaard: "Ik gebruik geen e-mail", kreeg Jones er een te zien die van zijn adres afkomstig was, en een andere van een Business Officer van Infowars die Jones informeerde dat het bedrijf $ 800.000 bruto had verdiend door alle producten in één dag te verkopen, wat zou neerkomen op jaarinkomsten tot circa $ 300 miljoen. Jones zijn uitspraak dat een schadevergoeding van meer dan 2 miljoen zijn bedrijf kapot zou maken is door dit bewijs niet houdbaar. Zijn juridisch team leek hierdoor aardig in paniek. Zeker nadat een discussie tussen de ouders hoorbaar was in de rechtzaal over de vraag of deze meineed/valse verklaringen doorgespeeld zouden kunnen worden naar Justitie.

[Opmerking submitter: veel heterdader dan dit heterdaadje is eigenlijk niet echt mogelijk.]

VS: Justitie klaagt alsnog agenten aan in zaak Breanna Taylor

De Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland kondigde donderdag aan dat het ministerie van Justitie aanklachten heeft ingediend tegen vier politieagenten van Louisville in verband met de dood van Breonna Taylor. De 26-jarige zwarte vrouw werd op 13 maart 2020 in de stad Louisville doodgeschoten bij een politieinval in haar huis, terwijl ze ongewapend was. 

Bij de inval forceerden de agenten zonder waarschuwing de deur van het huis van Taylor in een drugsonderzoek naar onder meer haar ex-vriend. De geschrokken huidige vriend van Taylor - die net als zijzelf niets met de zaak te maken had - schoot op de agenten omdat hij dacht dat ze inbrekers waren, waarna de politie meerdere keren terugschoot waarbij Taylor dodelijk geraakt werd.

De primaire verdachten van het politieonderzoek waren Jamarcus Glover en Adrian Walker, die werden verdacht van de verkoop van drugs vanuit een huis dat zeker 16 kilometer ver weg lag. Glover was de ex-vriend van Taylor. De politie had het huiszoekingsbevel voor het appartement van Taylor omdat vermoed werd dat Glover zijn pakketten met drugs in het appartement van Taylor had laten ontvangen en omdat een auto die op Taylors naam was geregistreerd verschillende keren voor het huis van Glover geparkeerd stond. In het appartement waar Taylor werd doodgeschoten zijn geen drugs gevonden.

De aangeklaagde agenten zijn Joshua Jaynes, Brett Hankison, Kelly Goodlett en Kyle Meany. Alleen Meany is op dit moment nog in dienst van de politie. Hankison werd al eerder aangeklaagd. Hij werd dit jaar door een jury in Louisville vrijgesproken van het bewust in gevaar brengen van de buren van Taylor bij de inval, maar staat dus nu opnieuw terecht.

"De federale aanklachten die vandaag bekend zijn gemaakt, stellen dat leden van een politieonderzoekseenheid de beëdigde verklaring hebben vervalst die is gebruikt om het huiszoekingsbevel voor het huis van mevrouw Taylor te verkrijgen en dat deze daad federale burgerrechtenwetten heeft geschonden, en dat deze schendingen hebben geleid tot de dood van mevrouw Taylor," zei Garland tijdens een nieuwsconferentie.

De federale aanklacht tegen rechercheur Joshua Jaynes, voormalig Louisville rechercheur Kelly Goodlett en sergeant Kyle Meany luidt dat zij Taylor's Vierde Amendement rechten hebben geschonden toen zij een huiszoekingsbevel aanvroegen voor Taylor's huis terwijl zij wisten dat zij geen reden daartoe hadden, en dat zij wisten dat hun beëdigde verklaring ter ondersteuning van het bevel valse en misleidende informatie bevatte en andere essentiële informatie wegliet, wat resulteerde in haar dood.

"In de beëdigde verklaring werd onder andere ten onrechte beweerd dat agenten hadden geverifieerd dat er vanwege drugshandel pakketten waren afgeleverd op het adres van Taylor. In feite wisten de verdachten Jaynes en Goodlett dat dit niet waar was," zei Garland tijdens een persconferentie.

Garland beweerde ook dat Jaynes en Goodlett wisten dat gewapende agenten de inval in Taylor's huis zouden uitvoeren, en dat het uitvoeren van de huiszoeking "een gevaarlijke situatie zou kunnen creëren voor iedereen die toevallig in het huis van Ms. Taylor aanwezig was".

Aanklagers beweren tevens dat Jaynes en Goodlett elkaar na Taylor's dood ontmoetten in een garage "waar ze afspraken om onderzoekers" die de mislukte inval zouden onderzoeken een "verzonnen verhaal" te vertellen.

Er zijn ook aanklachten ingediend tegen Brett Hankison, een voormalig politieagent in Louisville die betrokken was bij de dood van Breonna Taylor. Hankison wordt in twee aanklachten beschuldigd van het ontnemen van rechten onder het mom van de wet, beide overtredingen van de burgerrechten. Hankison zou ongrondwettelijk buitensporig geweld hebben gebruikt tijdens de inval door nog 10 schoten af te vuren in Taylor's huis nadat er niet langer sprake was van een "rechtmatig doel dat het gebruik van dodelijk geweld rechtvaardigde".

De dood van Taylor leidde tot en golf van protesten in de Verenigde Staten, en de verontwaardiging werd verder aangewakkerd doordat er geen agenten werden aangeklaagd in verband met haar dood.

De familie van Taylor heeft al een schadevergoeding gekregen van omgerekend zo'n 10 miljoen euro. Daarnaast heeft burgemeester Fischer van Louisville ook hervormingen bij de politie aangekondigd.

Amnesty International en Oekra´ne in de clinch over rapport mensenrechten

Amnesty International heeft Oekraïne ervan beschuldigd zijn eigen burgers in gevaar te brengen door militaire bases te vestigen in en aanvallen uit te voeren vanuit woonwijken, dorpen, woningen, flatgebouwen, ziekenhuizen en scholen. Hierdoor werden van dergelijke plekken militaire doelen gemaakt en zijn volgens Amnesty talloze burgers gedood of gewond geraakt. Daarmee schendt het leger het internationaal humanitair recht. Amnesty Internationaal voerde het onderzoek tussen april en juli uit.

"We hebben een patroon gedocumenteerd van Oekraïense strijdkrachten die burgers in gevaar brengen en het oorlogsrecht schenden wanneer ze opereren in bevolkte gebieden," zei Amnesty International's secretaris-generaal Agnès Callamard in een verklaring.

"Een defensieve positie ontslaat het Oekraïense leger niet van het respecteren van het internationaal humanitair recht."

Het mensenrechtenorgaan merkte op dat dergelijke schendingen door Oekraïne "op geen enkele manier" aanvallen van Rusland rechtvaardigen waarbij burgers zijn gedood en gewond geraakt in steden als Vinnytsia en Kremenchuk.

De minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne noemde het Amnesty-rapport "oneerlijk".

"Dit gedrag van Amnesty International gaat niet over het vinden en rapporteren van de waarheid aan de wereld, het gaat over het creëren van een valse gelijkwaardigheid - tussen de dader en het slachtoffer, tussen het land dat honderden en duizenden burgers, steden, gebieden vernietigt, en een land dat zich wanhopig verdedigt," zei Dmytro Kuleba in een video die op Facebook werd geplaatst.

But it is the Russian army that shells at the Ukrainian cities and civilian objects, endangering the whole of Ukraine by its genocidal invasion.

— katerina sergatskova (@KSergatskova) August 4, 2022

In juli opnieuw oversterfte in alle weken

In de laatste week van juli (week 30, 25 juli tot en met 31 juli 2022) overleden naar schatting 3200 mensen. Dat zijn er net iets meer dan in de week ervoor (3144) en meer dan verwacht voor deze periode. In heel juli overleden ongeveer 1350 meer mensen dan verwacht, er was oversterfte in alle weken. De sterfte was vooral hoger onder Wlz-zorggebruikers en 80-plussers. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

De sterftecijfers over juli gaan over vier weken, week 27 tot en met week 30 (4 tot en met 31 juli 2022). In elk van deze weken lag het aantal overledenen boven de verwachte sterfte, en buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte. In juni was er eveneens in alle weken sprake van oversterfte. Die maand overleden wekelijks gemiddeld 225 mensen meer dan verwacht, in juli is dat toegenomen tot 340.

Sterfte in juli vooral bij Wlz-zorggebruikers hoger dan verwacht
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, was in week 30 ongeveer gelijk aan de week ervoor. De sterfte onder de overige bevolking was op basis van de schatting ook ongeveer gelijk. Er overleden ruim 1 250 Wlz-zorggebruikers en 1 950 mensen van de overige bevolking. Bij beide groepen was dit meer dan verwacht, er was oversterfte.

In heel juli overleden 800 meer Wlz-zorggebruikers dan verwacht. In alle weken van juli was er oversterfte. De sterfte onder de overige bevolking was in juli ongeveer 550 hoger dan de verwachte sterfte. De sterfte lag hier, behalve in week 30, iedere week binnen het interval van gewoonlijke fluctuaties.

Hogere sterfte in juli vooral bij 80-plussers
De sterfte onder 80-plussers nam in week 30 verder toe: er overleden naar schatting ruim 1 800 mensen van 80 jaar of ouder. Dat zijn er ongeveer 300 meer dan verwacht voor deze periode. In heel juli overleden 900 meer 80-plussers dan verwacht voor die maand. In alle weken van juli was er oversterfte in deze leeftijdsgroep.

Onder mensen van 65 tot 80 jaar overleden in week 30 naar schatting 970 mensen, 100 meer dan verwacht. In heel juli overleden naar schatting 350 meer mensen van 65 tot 80 jaar dan verwacht, in drie van de vier weken was er oversterfte.

De sterfte was onder mensen jonger dan 65 jaar in week 30 naar schatting 400, iets meer dan verwacht. Voor deze leeftijdsgroep was de sterfte in juli ruim 100 meer dan de verwachte sterfte voor die maand. Alleen in week 28 was er sprake van oversterfte.

Sterfte aan COVID-19 tot en met maart bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met maart 2022 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 43 245 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met maart 2022. Naast de coronapandemie is er vanaf half maart dertien weken lang een griepepidemie in Nederland geweest (RIVM).

Schatting week 30
De cijfers over week 30 van 2022 zijn een schatting gebaseerd op de aanname dat 82 procent van alle sterfgevallen is ontvangen. Vrijdag 12 augustus publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 30. De cijfers zijn dan completer.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.