As van minstens 8000 mensen aangetroffen in massagraf Polen

Poolse onderzoekers hebben in de buurt van het voormalige Duitse concentratiekamp Soldau, ten noorden van Warschau, een massagraf gevonden met de verbrande overblijfselen van zo'n achtduizend mensen.

Volgens de onderzoekers zijn de slachtoffers in het graf al in 1939 vermoord. In 1944, toen het Russische leger oprukte in Polen, probeerden de kampautoriteiten de sporen van hun misdaden uit te wissen. Daartoe gaven ze Joodse gevangenen de opdracht om de lijken op te graven en te verbranden. Hierna werd de as opnieuw begraven.

Het kamp, dat de nazi's direct na de inval in Polen openden ten noorden van de hoofdstad Warschau, werd onder meer gebruikt als vernietigingskamp. Naar schatting zijn er in het plaatsje Dzialdowo zo'n 30.000 Joden, politieke tegenstanders en leden van de Poolse elite gedood.

De onderzoekers hebben in totaal zo'n 16.000 kilo menselijke as gevonden. Doordat de onderzoekers er vanuit gaan dat er circa twee kilo as overblijft na het verbranden van een lijk komen ze tot een schatting van 8000 lichamen. De as zal worden onderzocht op dna-sporen om te proberen de identiteit van de slachtoffers te achterhalen.