Biden en Lapid ondertekenen de Jeruzalem Verklaring

De leiders van Israël en de Verenigde Staten (VS) ondertekenden vandaag de Jeruzalem Verklaring op dag twee van Biden’s bezoek aan Israël. Wat houdt de ondertekende Jeruzalem Verklaring in?

Gisteren is de Amerikaanse president Joe Biden aangekomen in Israël. Na een openingsceremonie, kreeg president Biden samen met de Israelische minister Gantz van Defensie een rondleiding langs de militaire verdedigingsinstallatie Iron Dome en de laserinstallatie Iron Beam. Daarna vertrok hij naar Yad Vashem waar hij een krans legde, de Eeuwige Vlam ontstak en met twee Holocaust-overlevenden sprak.

Jeruzalem Verklaring
Dag twee stond vooral in het teken van de vandaag ondertekende Jeruzalem Verklaring, een strategisch partnerschap tussen Israël en de VS waaraan lang voor het bezoek is gewerkt.

De verklaring omvat een gezamenlijk standpunt tegen het nucleaire programma van Iran en de regionale agressie van het land. Israël en de VS verklaren middels de Jeruzalem Verklaring dat zij al hun nationale macht zullen gebruiken om te voorkomen dat Iran ooit kernwapens zal krijgen. De verklaring benadrukt Israël’s recht om zichzelf te verdedigen en de VS belooft om zich in te zetten voor de Israelische veiligheid, in het bijzonder door Israël’s militaire voorsprong te behouden tegenover zijn vijanden.

Ook vermeldt de verklaring dat de VS zijn memorandum van overstemming, met een bedrag van 38 miljard dollar, gaat verlengen. Dit memorandum heeft betrekking tot de militaire steun van de VS aan Israël. De opkomende dreigingen en nieuwe ontwikkelingen in de regio, met name de Iraanse dreiging zijn de belangrijkste overwegingen van de VS om Israël steun te verlenen. De VS laat hiermee zien dat het de veiligheid van Israël als essentieel belang beschouwt voor de regionale stabiliteit.

Verder verzekert de VS Israël, dat het in uitzonderlijke omstandigheden, aanvullende raketverdedigingsbijstand zal leveren als zich weer een situatie voordoet als de Gaza-oorlog met Hamas in mei 2021. Beide landen gaan bovendien hun samenwerking op het gebied van geavanceerde defensietechnologieën uitbreiden.

Daarnaast blijft de VS zich inzetten om de Abraham Akkoorden, de banden en vredescirkel tussen Israël en andere Arabische en Moslimstaten, uit te breiden en te verdiepen, maar ook om de integratie van Israël in de regio te bevorderen, bijvoorbeeld met Saoedi-Arabië. Hierin benadrukten zowel Israël als de VS dat de Negev-bijeenkomst, waarin Lapid het voortouw trok, een mijlpaal was voor de Amerikaanse en Israëlische inspanningen om het regionale kader ten aanzien van het Midden-Oosten te veranderen.

Bovendien bevestigden beide landen dat zij zich zullen inzetten om antisemitisme te bestrijden. Maar ook dat zij gaan samenwerken om het boycotten en de-legitimeren van Israël te bestrijden. Wat betreft het Israëlisch-Palestijnen conflict verklaarde de VS dat men bereid is om samen naar een vreedzame oplossing te zoeken. President Biden herhaalde zijn steun voor een twee-statenoplossing.

Later vandaag nam Biden de Israël’s Presidential Medal of Honor in ontvangst van president Herzog, de hoogste Israëlische onderscheiding. Ook zullen Lapid en Biden vanavond deelnemen aan de openingsceremonie van de Macabiah, de Joodse Olympische Spelen.