FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 juli 2022

Oranje voetbalsters beginnen EK met gelijkspel tegen Zweden

Oranje is het EK voetbal voor vrouwen begonnen met een gelijkspel. In Sheffield kende het Nederlands elftal een moeizaam begin tegen Zweden en keek het bij rust tegen een 0-1 achterstand aan, maar dankzij een treffer van Jill Roord in de tweede helft hield Oranje een gelijkspel over tegen Zweden.

Oranje had het in de eerste helft lastig tegen Zweden. Na ruim een half uur kwamen de Zweedse dames ook op voorsprong dankzij Jonna Andersson, die Daphne van Domselaar passeerde. Van Domselaar was even daarvoor ingevallen nadat aanvoerder Sari van Veenendaal na een botsing geblesseerd het veld moest verlaten. Ook Aniek Nouwen moest in de eerste helft geblesseerd afhaken.

In de tweede helft ging het beter voor het Nederlands elftal en binnen tien minuten in de tweede helft kwam Oranje op gelijke hoogte dankzij Roord. Nederland en Zweden kregen in het vervolg van de tweede helft nog wat kansen, maar het bleef 1-1 in Sheffield.

Ook Portugal en Zwitserland, die in dezelfde poule zitten als Nederland en Zweden speelde gelijk. Zwitserland kwam op een 2-0 voorsprong, maar dankzij een sterke tweede helft kwam Portugal langszij en werd het 2-2. Daardoor staan alle ploegen na één wedstrijd op één punt. Woensdag speelt Oranje de volgende wedstrijd op het EK, dan neemt het Nederlands elftal het op tegen Portugal.

Rusland blijft aanvallen in de richting van Charkov

Volgens de Oekraïense generale staf probeert Rusland nog steeds op te rukken naar de stad Charkov (Kharkiv). Oekraïense troepen sloegen een Russisch offensief af op twee dorpen ten noorden van Charkov, Kochubeivka en Dementijwka.

Een Russische verkenningseenheid werd ook teruggeslagen in de buurt van de dorpen Male Wessele en Petrivka ten noordwesten van Charkov, zei de generale staf op haar Facebook-pagina .

Volgens de autoriteiten zijn zes mensen gewond geraakt door een Russische raketaanval in het centrum van Charkov. Onder hen was een 12-jarig meisje. Het regionale parket zei dat een Iskander ballistische raket zou zijn gebruikt bij de aanval. Een van de raketten raakte en vernietigde een gebouw met twee verdiepingen. Naburige huizen werden beschadigd. Charkov is sinds het begin van de oorlog het doelwit van aanslagen en de stad is de afgelopen week verschillende keren getroffen.

Tennisster Rybakina wint Wimbledon

Tennisster Elena Rybakina heeft de titel gepakt op Wimbledon. Op het heilige Londense gras was de als zeventiende geplaatste Kazachse in de finale te sterk voor de nummer drie van de plaatsingslijst, de Tunesische Ons Jabeur.

Jabeur begon nog erg goed aan de wedstrijd: in de eerste set plaatste ze een vroege break en later trok ze met nog een break de set naar zich toe. Het tweede bedrijf begon dan juist met een break voor Rybakina, die met veel moeite haar tweede servicegame vast wist te houden en vervolgens gelijk nog een break plaatste.

Het leverde Rybakina de setwinst op en dus werd er een beslissende derde set gespeeld, waarin de Kazachse vroeg een break plaatste. Jabeur deed op 2-3 bijna wat terug, maar kon dat niet afmaken en na een tweede break gooide Rybakina de wedstrijd dicht: 3-6, 6-2, 6-2.

Rybakina is de eerste Kazachse ooit die een Grand Slam-titel in het enkelspel wint. Ze komt overigens sinds 2018 uit voor dat land: ze is geboren en woont in Rusland, maar de Kazachse bond deed haar ooit een prima financieel aanbod.

FOK! Wat een weer extra: Trap er niet in!

Goedemogge!

Half weerland staat op zijn kop. De weermodellen laten al dagen temperaturen zien van méér dan 40 graden, en vandaag sloeg echt alles. Het GFS-model laat al geruime tijd temperaturen zien van ruim boven de 40 graden voor volgende week. Vandaag zag ik zelfs 46 graden staan, en 41 graden in Den Helder. Fantasie natuurlijk. 

Probleem is echter wel dat het de laatste dagen consequent in de uitvoer zit. Toch zijn temperaturen van boven de 35 graden niet heel erg waarschijnlijk. Goed, koud zal het zeker niet worden, maar om dergelijke temperaturen te krijgen moet alles 100% perfect vallen. En dat zie ik om eerlijk te zijn niet gebeuren. De nep-Primeurman uit Santpoort was zelfs al bescheiden genoeg om daar 2 tot 3 graden vanaf te trekken. 

De échte Primeurman (ik dus) weet echter wel beter. Met name het genoemde GFS-model laat zich leiden door de bovenlucht-temperaturen en niet door invloeden, zoals de zeewind of een veranderende windrichting. In ons kleine landje kan dat een enorm verschil uitmaken. Dat het warm gaat worden, is iets wat vrijwel alle computermodellen laten zien, of toch niet....

Verder hebben we nog het tijdsbestek waarin dit alles te zien is. Nog steeds zijn deze temperaturen ruim een week vooruit, maar de emoties lopen nu al hoog op. Er was ook al een model dat het ineens van 42 graden op zondag, naar 18 graden op maandag liet afkoelen. Eeuhh, niet realistisch natuurlijk, aangezien er absoluut geen enkel teken is van enige neerslag c.q onweersbuien. 

Ook de verschillen tussen noord en zuid zijn enorm. Terschelling kan dan ineens 17 graden hebben, terwijl Arcen 35 graden heeft. En dan vergeet ik ook nog de amateur-stations. 

Goed, dat het binnenland warmer is dan het noorden en langs de kust is geen hogere wiskunde. 

Voorlopig is het zo dat de komende week met name dinsdag en woensdag verlopen zoals vrij normaal is in een zomer. Iets boven de 20 graden op de Wadden tot ongeveer 29 graden in het zuiden. De 30 graden zal ook wel behaald worden in het zuiden, maar dan niet grootschalig.

Donderdag en vrijdag zijn iets koeler, en dan opnieuw met name in het noorden. 

En daarna? Geen idee. Vriezen zal het in ieder geval niet. 

(Psst, ik heb nogal last van de hooikoorts en de bijwerkingen van de medicatie, dus ik kies mijn momenten even uit om wat te vertellen. )

Heel erg veel dank ook aan Joppie... eeh sorry, Jappie... weer mis.. misschien Jippie?  

Verstappen: "Het was zoals een sprint hoort te zijn: vol gas"

In een sprintrace waarin de koppositie van Max Verstappen niet in het gevaar kwam passeerde de Nederlander vanmiddag als eerste over de eindstreep. Nadat de Ferrari's na de start vooral oog voor elkaar hadden kon Verstappen egat slaan dat door Charles Leclerc niet meer gedicht werd. De wereldkampioen keek uiteraard tevreden terug op de wedstrijd van vandaag.

"Het was een goede race. De snelheid in het begin was goed. Charles en Carlos waren wat aan het vechten, dus ik kon een gat trekken en dat ook controleren. Daarna waren we ongeveer net zo snel als de Ferrari’s. Het was zoals een sprint hoort te zijn: vol gas", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

De Nederlander kan in Oostenrijk rekenen op een enorm oranje legioen dat hem toejuicht vanaf de tribunes. Uiteraard kon Verstappen genieten van alle support. "Het is geweldig om te zien."

Na afloop van de sprintrace gaf Verstappen via de radio door aan zijn team dat de banden niet ideaal waren vandaag. Hij verwacht ook dat dat morgen een punt van aandacht zal zijn. "Ik verwacht dat het weer een interessant gevecht gaat worden. De race is natuurlijk een stuk langer en het gaat ook best lastig worden met de banden. We gaan het zien."

"De auto is goed, ondanks dat deze nog wat aan de zware kant is. Daar werken we aan, maar in de race is het gelukkig niet zo’n probleem. Daar push je niet zo als tijdens de kwalificatie en dat helpt natuurlijk. We moeten voor morgen nog een paar dingetjes finetunen, maar over het algemeen zijn we dit weekend weer erg competitief. Dat is altijd positief", aldus Verstappen.

Verstappen: "Het was zoals een sprint hoort te zijn: vol gas" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Het was zoals een sprint hoort te zijn: vol gas" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Armstrong domineert saaie Formule 2-race Red Bull Ring, Verschoor 6e

Op de Red Bull Ring is zaterdag de sprintrace van het weekeinde in de Formule 2 afgewerkt. Dat was bepaald niet de meest vermakelijke race ooit, hoewel dat voor de winnaar natuurlijk prima was.

Marcus Armstrong mocht van poleposition vertrekken, naast Theo Pourchaire en voor Richard Verschoor, Jack Doohan, Felipe Drugovich en Ayumu Iwasa. Armstrong behield bij de start de leiding, voor Pourchaire, Doohan en Drugovich, die beiden langs Verschoor kwamen.

Na een ronde of acht werd Verschoor ook gepakt door Jüri Vips, waarna Logan Sargeant opdoemde. Daarmee was het eigenlijk wel gedaan: Armstrong reed naar de overwinning, voor Pourchaire, Doohan, Drugovich, Vips en Verschoor, die Sargeant toch achter zich hield.

NS waarschuwt: geen treinen en te weinig vervangend vervoer

Van 14 juli tot en met 5 augustus zijn er grootschalige werkzaamheden tussen Geldermalsen en Utrecht Centraal. Hierdoor rijden op dit traject geen doorgaande Intercity’s. Tussen Houten en Geldermalsen rijden geen treinen.

NS: "Door een landelijk tekort aan buschauffeurs kunnen we helaas onvoldoende vervangende bussen laten rijden, met name in de spitsuren. Wij adviseren je daarom dit traject zoveel mogelijk te mijden, buiten de spits te reizen of om een omreisroute te gebruiken. Plan je reis in de reisplanner."

Omreizen kan via Breda of Nijmegen. De extra reistijd is ongeveer een uur. Ook op deze routes kan het druk zijn, mede vanwege extra reizigers tijdens de Nijmeegse Vierdaagse (van 19 juli tot en met 22 juli). Plan je reis in de reisplanner.

Van Vleuten behoudt leiding in Giro Donne na zware bergrit

Kristen Faulkner heeft de voorlaatste etappe in de Giro Donne gewonnen. De Amerikaanse wist te zegevieren na een lange solo. Annemiek van Vleuten verloor wat tijd op, maar met nog een vlakke rit te gaan staat de Nederlandse nog altijd ruim aan de leiding en lijkt ze op weg naar haar derde eindzege in de Ronde van Italië voor vrouwen.

Nadat Van Vleuten vrijdag haar leiderstrui, ondanks een valpartij, had verstevigd stond vandaag opnieuw een zware rit in de Giro Donne op het programma. Faulkner en Gaia Realini trokken in de begin van de etappe, die bestond uit 113 kilometer met drie zware beklimmingen, vroeg ten aanval en namen een voorsprong van vier minuten op het peloton.

Op de laatste beklimming van de dag de Passo Daone reed Faulkner weg bij haar medevluchtster. De Amerikaanse bewees opnieuw dat ze een van de sterkste bergop was en ze hield haar voorsprong vast en zou ook de rit winnen.

Ook in het peloton werd er hard gekoerst op de Passo Daone. Marta Cavalli, de nummer twee in het algemeen klassement reed samen met leider Van Vleuten weg bij de rest van het peloton. In de afdaling probeerde de Italiaanse Cavalli van Van Vleuten weg te geraken en daarin slaagde ze ook, doordat Van Vleuten geen grote risico's nam in de afdaling. Aan de finish pakte Cavalli vijftien seconden terug, maar heeft nog altijd een achterstand van een kleine twee minuten. Zondag staat er nog een vlakke rit op het programma in de Tour.

Dmitri Medvedev: "Men houdt nu weer serieus rekening met Rusland".

De voormalige Russische president en huidig plaatsvervangend hoofd van de Russische Veiligheidsraad, Dmitri Medvedev, ziet het internationale belang van zijn land versterkt door de oorlog in Oekraïne. De 'speciale militaire operatie' in Oekraïne heeft al één taak volbracht, schreef Medvedev op Telegram. "Men houdt nu weer serieus rekening met Rusland. Misschien zelfs nog meer dan met de Sovjet-Unie, te oordelen naar het sanctiepakket."

Enige tijd geleden was dit anders, vervolgde Medvedev. Rusland nam deel aan de G8-bijeenkomsten van de grootste geïndustrialiseerde landen ter wereld, maar werd niet uitgenodigd voor bepaalde bijeenkomsten van de andere zeven deelnemers "wanneer economische en defensievraagstukken van de westerse landen werden besproken".

Medvedev benadrukte "als men geen rekening met je houdt, is het slecht met je gesteld." Tegelijkertijd noemde Medvedev een straatgevecht als voorbeeld en legde uit dat als je "bang werd en het verknalt", je al hebt verloren. "En als je de eerste klap uitdeelt, worden de kansen om te overwinnen aanzienlijk groter", concludeerde de plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsraad.

De parallel tussen straatgevechten en beslissingen over het buitenlands beleid werd eerder getrokken door president Vladimir Poetin. In 2015 sprak hij over de Russische militaire operatie in Syrië tegen de Islamitische Staat (een organisatie die wordt erkend als een terroristische organisatie en verboden in Rusland), hij sprak toen over zijn jeugd in Leningrad als voorbeeld. "Zelfs 50 jaar geleden leerde de straat in Leningrad me één regel: als een gevecht onvermijdelijk is, moet je als eerste slaan".

Boeren protesteerden bij steenwolfabrikant Roermond

Zo'n honderd Nederlandse en Belgische boeren hebben urenlang actiegevoerd bij steenwolfabrikant Rockwool in Roermond.

Volgens de boeren is de fabrikant van isolatiemateriaal verantwoordelijk voor een grotere uitstoot van ammoniak dan veehouderijen, de fabriek in Roermond zou iedere dag net zoveel stikstof uitstoten als 80 koeienstallen. "Liever ammoniak uit stront als uit Roermond", stond op een van de spandoeken die ze hadden meegenomen.

Walter Joosten van Farmers Defence Force Limburg kondigde meer van dit soort acties aan. "We zetten onze hakken in het zand, wij wijken pas als het stikstofplan van tafel is", zegt hij bij 1Limburg.

Er werd tot 15.00 uur gedemonstreerd bij de Rockwool-fabriek. Daarna trokken de boeren in een lange stoet door het centrum van Roermond. De demonstratie verliep rustig.

Musk koopt Twitter toch niet

De dag die je wist dat zou komen is daar. Musk stopt de acquisitie van Twitter. Als reden voert hij aan dat Twitter misleidende informatie zou hebben verstrekt. Iets waar de heer Musk zich natuurlijk nooit op zou laten betrappen; al helemaal niet op het medium dat onderwerp is van deze mislukte kapitalistische kruistocht.

Musk verwees naar het geschil over nepaccounts. De Tesla-baas beschuldigt Twitter ervan dat hun aandeel groter is dan 5%. Waarnemers interpreteerden dit als een poging van Musk om de prijs van de overname te verlagen. Twitter heeft herhaaldelijk gezegd dat het aantal nepaccounts minder dan 5 procent is.

Inmiddels heeft Twitter aangekondigd dat ze de terugtrekking van de Tesla CEO uit de geplande verkoop niet zou accepteren. Voorzitter Taylor legde uit dat het bedrijf de overeenkomst met "Mr. Musk" wil afdwingen tegen de overeengekomen prijs en daarvoor ook naar de rechter stapt. Twitter is ervan overtuigd dat zij in deze zaak gelijk zullen krijgen.

Dichtbij veehouder wonen geeft meer kans op positieve coronatest

Mensen in Nederland hadden in 2020 en 2021 een iets grotere kans op een positieve coronatest naarmate zij dichterbij een veehouderij woonden. Dat blijkt uit een verkennende studie van het RIVM. De oorzaak is niet duidelijk. Het virus wordt van mens op mens overgedragen, maar het kan zijn dat ook luchtkwaliteit een rol speelt. Daarvoor is vervolgonderzoek nodig.

In het begin van de corona-epidemie in 2020 waren er naar verhouding veel coronabesmettingen in gebieden waar ook veel veehouderij is. Dit was aanleiding om te verkennen of dit ook voor de periode na de eerste coronagolf gold.

Hoe meer contacten, hoe groter de kans om corona te krijgen
Het coronavirus wordt van mens op mens overgedragen. Door hoesten en niezen worden druppeltjes verspreid. Iemand anders kan ze inademen en daardoor besmet raken. Hoe meer contacten iemand heeft met andere mensen, hoe groter de kans om corona te krijgen. Ook andere factoren beïnvloeden de kans op een positieve coronatest. Bijvoorbeeld de grootte van een huishouden en de testbereidheid.


Resultaten verkenning
Uit de verkenning bleek dat een positieve coronatest in 2020 en 2021 vaker voorkwam naarmate mensen dichterbij veehouderijen wonen. Het gaat hierbij om de kans op een positieve testuitslag. De bevinding zegt niets over de ernst van de klachten. De kans op een positieve test was, in relatieve zin, 11% groter bij mensen die binnen 250 meter van een veehouderij wonen dan bij mensen die op meer dan een kilometer van een veehouderij wonen. Bij een afstand van 250-500 meter was deze kans 7% groter, bij een afstand van 500-750 meter 4% en bij een afstand van 750-1000 meter nog 1%.

Het beeld was tijdens de onderzoeksperiode op verschillende manieren terug te zien. Zowel landelijk als in de vier regio’s (noord, oost, zuid, west) en voor verschillende leeftijdsgroepen (0-14, 15-24, 25-44, 45-64 en 65+). Dit beeld was in drie van de vier kwartalen van 2020 en 2021 hetzelfde. Alleen in de zomerperiodes juli tot en met september 2020 en 2021 was dit beeld niet te zien. Dit komt mogelijk doordat de aantallen infecties in die periodes lager waren. Van de bijna 13 miljoen mensen in de studie woonde ruim 61% binnen 1 kilometer van een veehouderij en ongeveer 9% binnen 250 meter of op de bedrijven zelf.

Er is gekeken naar gegevens uit 2020 en 2021, dus in de periode vóór de omikronvariant dominant was in Nederland.

Vervolgonderzoek
Hoe het precies komt dat mensen een iets grotere kans hebben op een positieve testuitslag in de buurt van veehouderijen, is nog niet duidelijk. Uit eerdere wetenschappelijke studies is bekend dat wonen in de buurt van veehouderijen de gezondheid beïnvloedt. Er zijn studies die positieve effecten beschrijven van wonen nabij veehouderijen en studies die negatieve effecten beschrijven. Voor astma en allergieën geldt bijvoorbeeld dat ze minder vaak voorkomen bij omwonenden van veehouderijen. Anderzijds hebben omwonenden meer kans op een longontsteking dan gemiddeld. In het onderzoeksprogramma COVID-19 en luchtkwaliteit wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de relatie tussen luchtkwaliteit en corona. Hierbij zal ook specifiek aandacht zijn voor verschillende bronnen van luchtverontreiniging (wegverkeer, landbouw, industrie etc).

Van Aert klopt Matthews en Pogacar in sprint en pakt tweede ritzege in Tour

Wout van Aert heeft de achtste etappe van de Tour de France gewonnen. Met een lastige aankomst in het Zwitserse Lausanne was de Belg van Jumbo-Visma de snelste, voor Michael Matthews en Tadej Pogacar.

Na de eerste bergrit van vrijdag, waarin Pogacar won voor Jonas Vingegaard stond vandaag een heuveletappe op het programma met aankomst in Zwitserland. Pogacar kreeg voor de start nog wel een tegenvaller te verwerken doordat zijn ploeggenoot Vegard Stake Laengen positief werd getest op corona en de strijd moest staken, ook Geoffrey Bouchard werd positief getest en ook hij kon niet verder.

Na de start kozen drie renners voor de aanval. Mattia Cattaneo, Fred Wright en Frederik Frison waren de gelukkigen en na een grote valpartij in het peloton kreeg het drietal een voorsprong van drie minuten, waarna Jumbo-Visma en BikeExchange de controle namen in het peloton.

De twee ploegen hielden de controle over de kopgroep en in de laatste vijf kilometer op de lastige aankomst in Lausanne werd Wright als laatste van de kopgroep gegrepen en kon er gesprint worden voor de dagzege. Van Aert zat lange tijd ingesloten, maar wist er toch op tijd eruit te komen en ging vlot voorbij Matthews en Pogacar.

F1: Verstappen zegeviert in Oostenrijk in sprintrace

Max Verstappen heeft de sprintrace van de Grand Prix van Oostenrijk gewonnen. De Nederlander startte vanaf de eerste plek en bleef na 23 ronden Charles Leclerc en Carlos Sainz voor. Er vielen een aantal fraaie gevechten te noteren, waardoor de fans veel waar voor hun geld kregen.

Verstappen startte de race vanaf poleposition, maar dat was niet voordat er een extra formatieronde plaats had gevonden. Eerst kreeg Alpine de auto van Fernando Alonso niet aan de praat en vlak voor de start viel de Alfa Romeo van Guanyu Zhou stil. De Chinees moest daardoor vanuit de pits starten, terwijl Alonso al voor de start uitvaller was.

Verstappen was als snelste weg, terwijl daarachter de Ferrari's van Leclerc en Sainz met elkaar in de slag waren. Sainz ging als tweede de eerste bocht in, maar Leclerc sloeg enkele bochten later weer terug. Daarachter schoof Sergio Perez al in de eerste ronde van plek dertien naar acht op, terwijl Lewis Hamilton Pierre Gasly en Alexander Ocon aantikte. Het drietal kon verder maar verloor wel plaatsen.

Achter leider Verstappen streden de Ferrari's flink met elkaar waarbij Sainz het meermalen bij Leclerc probeerde, maar na wat ellebogenwerk zich gewonnen moest geven. Verder naar achteren schoof Perez al snel door naar plek vijf. Daarachter ontspon zich een fraai gevecht tussen Mick Schumacher en Hamilton voor het laatste punt. Laatstgenoemde pakte dat na een rondenlange strijd.

Na 23 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd voor Leclerc en Sainz. George Russell eindigde op plek vier, voor Perez, Esteban Ocon, Kevin Magnussen en het laatste punt was voor Hamilton. Zij zullen de hoofdrace van morgen ook in deze volgorde gaan starten.

Ferrari's met snelste tijden naar Sprint, Verstappen 3e

De tweede en laatste vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk heeft zaterdagmiddag rappe tijden opgeleverd voor de Ferrari's. Carlos Sainz draaide als snelste over de Red Bull Ring en was 0,050 seconden sneller dan teamgenoot Charles Leclerc.

Max Verstappen zat er prima bij: de Red Bull-coureur, die om 16.30 uur de Sprint van poleposition zal beginnen, noteerde op 0,168 seconden de derde tijd, voor de Alpine's van Fernando Alonso (+0,222) en Esteban Ocon (+0,238).

De volledige uitslag van de training is hier te vinden.

Sopranos acteur Tony Sirico (79) overleden

Tony Sirico, die de onberispelijk verzorgde gangster Paulie Walnuts speelde in 'The Sopranos' en zijn stoere branie in films als 'Goodfellas' bracht, is vrijdag overleden. Hij was 79 jaar.

Sirico stierf in een verzorgingstehuis in Fort Lauderdale, Florida, zei zijn manager, Bob McGowen. Waaraan hij is overleden is niet bekend gemaakt, de acteur leed al enkele jaren aan dementie.

Sirico's familie bevestigde de dood van Gennaro Anthony 'Tony' Sirico verdrietig maar liefdevol.

Sirico had geen enkel probleem met zijn rollen als crimineel, zei McGowan, zijn meest prominente rol was die van Peter Paul 'Paulie Walnuts' Gualtieri in het bejubelde HBO-drama 'The Sopranos' samen met James Gandolfini als maffiabaas Tony Soprano. (Gandolfini overleed in 2013 op 51-jarige leeftijd).

"Hij vond het niet erg om een maffiabaas te spelen, maar hij wilde geen informant spelen," of zoals Sirico het uitdrukte, een "verklikker," zei McGowan.

Sirico, geboren op 29 juli 1942 in New York City, groeide op in de buurten Flatbush en Bensonhurst waar hij zei dat "elke kerel zichzelf probeerde te bewijzen. Je moest of een tatoeage hebben of een kogelwond."

"Ik had beide," vertelde hij de Los Angeles Times in een interview in 1990, en hij noemde zichzelf "onstabiel" in zijn jonge jaren. Hij werd herhaaldelijk gearresteerd voor criminele overtredingen, en zat twee keer in de gevangenis. Tijdens zijn laatste verblijf achter de tralies, in de jaren zeventig, zag hij een optreden van een groep ex-gevangenen en kreeg het acteervirus te pakken.

"Ik keek naar hen en dacht: 'Dat kan ik ook.' Ik wist dat ik geen lelijke vent was. En ik wist dat ik het lef had om brutaal te zijn en mensen te sarren," vertelde hij de Times. "Je leert veel toneelspelen in de gevangenis. Ik stond vaak voor die koelbloedige moordenaars en ontvoerders - en maakte ze aan het lachen."

Sirico werd ook buiten het gangstermodel gecast, door politieagenten te spelen in de films "Dead Presidents" en "Deconstructing Harry". Onder zijn andere credits waren Woody Allen films waaronder "Bullets over Broadway" en "Mighty Aphrodite," en optredens in tv-series waaronder "Miami Vice" en stemrollen in "Family Guy" en "American Dad!"

Sirico laat een dochter Joanne Sirico Bello en een zoon Richard Sirico na.

 

Crawford wint Formule 3-sprintrace Red Bull Ring

Op de Red Bull Ring in Oostenrijk hebben de jongelingen in de Formule 3 zaterdag hun sprintrace afgewerkt. Dat was zo nu en dan wat chaotisch, niet geheel ongebruikelijk voor de Formule 3, maar daardoor niet minder vermakelijk.

Caio Collet vertrok vanaf poleposition en had Juan Manuel Correa naast zich, voor Jak Crawford, Franco Colapinto, Zane Maloney en Jonny Edgar. Correa ging kort na de start langs Collet, terwijl Colapinto langs Crawford ging.

Rafael Villagomez kwam in het achterveld stil te staan en zorgde zo voor een safetycarsituatie. Na een korte onderbreking konden we door, Correa voorop. Dat duurde niet lang: na een ronde of twee gaf zijn auto de geest en was het dus klaar met de kans op zijn eerste echte succes sinds hij in 2019 betrokken was bij het dodelijke ongeval van Anthoine Hubert in de Formule 2.

Het gevecht om de plekken achter Collet was vrij stevig en dat leverde een volgend slachtoffer op: Maloney werd rechtsachter door Ollie Bearman geraakt en ging de baan af. Nadat de safety car weer weg was konden we door, met Collet, Crawford, Colapinto, Edgar en Arthur Leclerc voorop.

Crawford probeerde uit alle macht de leiding te pakken en uiteindelijk lukte dat door buitenom langs Collet te gaan, terwijl Leclerc langs Edgar ging. Daar bleef het voorin bij: Crawford pakte de overwinning, voor Collet en Colapinto, met Leclerc op plek vier.

Demonstranten Sri Lanka dringen presidentieel paleis binnen

Een demonstratie tegen de Sri Lankaanse regering en president Gotabaya Rajapaksa is uitgemond in de bestorming van het presidentieel paleis in Colombo. Op sociale media zijn video's te zien hoe demonstranten rondlopen in het paleis, in de slaapkamer alles overhoop trekken en in het zwembad springen. Zo meldt RTLNieuws.

De betoging vandaag is een van de grootste in Sri Lanka dit jaar. Sinds het voorjaar demonstreren de inwoners van Sri Lanka vanwege de zware economische crisis in het land, die de ergste is sinds het land in 1948 onafhankelijk werd. Er is al maanden een tekort aan onder meer voedsel, medicijnen en brandstof. 

Premier Ranil Wickremesinghe van Sri Lanka is bereid af te treden om plaats te maken voor een regering van alle partijen, zei zijn kantoor in een verklaring op zaterdag, nadat duizenden demonstranten de ambtswoning van de president in Colombo bestormden.

Soldaten en politie zijnn niet in staat om de menigte zingende demonstranten tegen te houden die het aftreden van president Gotabaya Rajapaksa eisen.

Rajapaksa verliet de officiële residentie op vrijdag als veiligheidsmaatregel voorafgaand aan de geplande weekenddemonstratie, zeiden twee bronnen bij het ministerie van Defensie. Reuters kon de verblijfplaats van de president niet onmiddellijk bevestigen.

Wickremesinghe is ook verplaatst naar een veilige locatie, vertelde een regeringsbron aan Reuters.

Leiders van verschillende oppositiepartijen hebben Rajapaksa ook opgeroepen af te treden.

"De president en de premier moeten onmiddellijk aftreden. Als dat niet gebeurt, zal de politieke instabiliteit verergeren", zei de leider van de Sri Lankaanse Vrijheidspartij en voormalig president Maithripala Sirisena, voordat Wickremesinghe zijn ontslag had aangeboden. 

3D-geprinte groenten voor mensen met slikproblemen

Gastronology ontwikkelt naar eigen zeggen heerlijke 3D-voedselrecepten en aantrekkelijke 3D-voedselontwerpen. Smaak en vorm, gastronomie en techniek komen samen in unieke 3D-foodproducten.

Het is een doorbraak in de eetervaring voor mensen met problemen met kauwen, slikken, proeven, eten of eetlust, omdat 3D-voedsel gemakkelijk te eten is en beter smaakt. Het ziet er aantrekkelijk uit, verhoogt de eetlust en helpt mensen weer te genieten van eten.

Vrouwen Duitsland en Spanje beginnen met ruime zege aan EK voetbal

Op het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen in Engeland zijn vrijdagavond de eerste twee wedstrijden in groep B afgewerkt. Dat leverde voor Spanje en Duitsland alvast drie punten en een lekker doelpuntensaldo op.

In Milton Keynes speelde Spanje tegen Finland, dat dankzij Linda Sällström - en slecht Spaans keeperswerk - na nog geen vijftig seconden op voorsprong kwam. Een minuut of 25 later kopte Irene Paredes vanuit een corner de gelijkmaker binnen, waarmee de Finse hoop begon te verdwijnen.

Uitgerekend de kleine Aitana Bonmatí kopte nog voor rust de 2-1 binnen, laat in de tweede helft werd de genadeklap uitgedeeld: Lucia Garcia kopte een vrije trap binnen, waarna Mariona Caldentey in blessuretijd vanaf elf meter de eindstand op 4-1 zette.

Duitsland speelde in Londen tegen Denemarken, dat vrijwel geen enkel moment kans maakte. Na tig ballen op de paal en lat was Lina Magull na 21 minuten eindelijk trefzeker dankzij een verdedigende blunder bij Denemarken, dat zelf nog wel een flinke kans liet liggen.

Lea Schüller kopte vroeg in de tweede helft een corner binnen, Lena Lattwein rondde een prima aanval van dichtbij af voor de 3-0 en in de slotfase kopte Alexandra Popp de 4-0 eindstand op de borden.

Baanrensters Van Riessen en De Zoete vierde in Nations Cup, sprintploeg 2e

In het Colombiaanse Cali is de Nations Cup in het baanwielrennen deze week neergestreken. Het is een bij vlagen wat gedevalueerde wedstrijd, want op lang niet elk onderdeel staan de toppers aan de start, maar dat mag de pret niet drukken.

Ploegenachtervolging vrouwen
China en Nieuw-Zeeland schopten het tot de finale, waarin de Nieuw-Zeelandse ploeg aanvankelijk het rapst was. In het tweede deel kwam China echter langszij en Huang Zhilin, Wang Susu, Wang Xiaoyue en Zhang Hongjie reden in 4:22,516 naar de winst, voor de 4:24,616 van Nieuw-Zeeland. Colombia was in de kleine finale véél te sterk voor Hong Kong.

Ploegenachtervolging mannen
Ook hier stond China in de finale en wel tegen Italië. De Chinese ploeg startte verrassend sterk en bleef ook keurig in de buurt, maar Francesco Lamon, Michele Scartezzini, Liam Bertazzo en Jonathan Milan waren in 3:55,081 minuten te sterk. China werd in 3:57,810 tweede, terwijl de kleine finale gewonnen werd door Colombia A, dat Colombia B klopte.

Teamsprint vrouwen
Shanne Braspennincx, Hetty van der Wouw en Laurine van Riessen deden het prima en plaatsten zich voor de finale, maar ook hier had China alle registers open getrokken: Guo Yufang, Yuan Liying en Zhang Linyin waren in 47,144 seconden het snelst, Nederland noteerde 47,265 seconden en Frankrijk klopte Colombia in de strijd om plek drie.

Teamsprint mannen
Wéér een Chinese ploeg in de finale, het kon niet op. Lu Jiachen, Xue Chenxi en Zhou Yu waren met 43,471 seconden ook nog eens veel te sterk voor Cristian Ortega, Kevin Quintero en Santiago Ramirez namens het thuisland (44,422). De B-ploeg van Colombia werd dankzij winst op Griekenland derde.

Tijdrit 1km mannen
Santiago Ramirez zette met 59,581 seconden een scherpe tijd neer en het thuispubliek mocht even hopen op de winst, maar Maximilian Dornbach dacht er toch anders over: de Duitser verzilverde zijn razendsnelle start en won in 59,414 seconden, terwijl de Fransman Melvin Landerneau in 59,995 de derde plek pakte.

Individuele achtervolging vrouwen
Aanvankelijk leek de finale mogelijk nog spannend te worden, maar niks was minder waar: de Italiaanse Letizia Paternoster maakte gehakt van Samantha Donnelly uit Nieuw-Zeeland en won in 3:25,310 minuten, tegen 3:33,456 voor Donnelly. In een Chinees onderonsje om plek drie was Wang Susu (3:33,895) te sterk voor Guan Siqi (3:39,008).

Afvalkoers vrouwen
Mylene de Zoete reed lange tijd goed mee, maar moest in de slotfase nét te vroeg afhaken om het podium te halen: ze werd vierde. De Amerikaanse Jennifer Valente pakte de winst door in de sprint te winnen van de leeggereden Letizia Paternoster, die vlak daarvoor de achtervolgingsfinale reed. Plek drie was knap voor de Mexicaanse Yareli Acevedo.

Afvalkoers mannen
Het leek erop dat Michele Scartezzini gewonnen had, maar de Italiaan werd teruggezet naar plek twee: in de sprint om de winst had hij Akil Campbell in de weg gezeten en dus ging de winst juist naar de renner uit Trinidad & Tobago. Scartezzini werd dus tweede, voor de Colombiaan Jordan Parra.

Individuele sprint vrouwen
De finale werd een fraaie: Martha Bayona uit het thuisland won heat één, de Française Mathilde Gros won de tweede manche. In de beslissende derde heat was Gros wederom te sterk en dus pakte zij de zege. Plek drie was voor de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews, die Laurine van Riessen met 2-0 klopte. Shanne Braspennincx en Hetty van der Wouw sneuvelden in de kwartfinales.

Mountainbikers Rissveds en Colombo pakken shorttrackwinst in Lenzerheide

De World Cup mountainbiken is deze week neergestreken in het prachtige Lenzerheide. In Zwitserland werden vrijdagavond de eerste wedstrijden afgewerkt: de shorttrackwedstrijden in de cross-country, waar ook de startopstelling voor de hoofdraces van zondag bepaald werd.

Vrouwen
Er bleef enige tijd een grote groep samen, tot Jenny Rissveds de gashendel na zo'n zes ronden volledig open trok. Een klein groepje kon heel even volgen, maar al snel sloeg de Zweedse een indrukwekkend gat. Alessandra Keller wist in de slotronde voor eigen publiek nog in de buurt te komen, maar Rissveds hield stand en zegevierde, voor Keller en diens Zwitserse landgenote Jolanda Neff. Anne Terpstra finishte als zesde, Anne Tauber werd dertiende en Lotte Koopmans dertigste.

Mannen
Bij de mannen duurde het wat langer voor er een schifting ontstond, wat uiteindelijk gebeurde onder leiding van het Zwitserse trio Nino Schurter, Mathias Flückiger en Filippo Colombo. Die leken ook om de winst te sprinten, maar Schurter haakte af en de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly sprintte naar plek drie. Vlak voor hem ging de winst naar Colombo, die Flückiger er net uit wist te sprinten.

Tour: Etappe 8 - Pogacar of een vluchter?

De zevende etappe van de Tour de France, het werd er weer één voor Tadej Pogacar. Een loodzware laatste halve kilometer, dus tot aan dat moment gebeurde er niks, en daarna won Pogacar. Vandaag de achtste rit, we gaan kijken wat het gaat brengen.

De renners vertrekken om 13.05 uur vanuit Dole en zetten dan koers naar Zwitserland, want de finish ligt in Lausanne, ruim 186 kilometer later. Onderweg een paar klimmetjes van de vierde en derde categorie, maar vooral de aankomst is lastig: vanwege een stuk dalen is het gemiddeld nog geen vijf procent, maar er zit een flinke strook met dubbele cijfers als stijgingspercentage bij.

Rellende_Rotscholier heeft alles hier weer uitgebreid voor zitten beschouwen, prima om te lezen terwijl men op weg is naar de finish, die vermoedelijk zo tussen half zes en zes uur bereikt wordt.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Getuigen gezocht na explosie bij woning in Delft

In een flatgebouw bij een woning aan het Poptahof Zuid in Delft ging zaterdag 9 juli rond 3.15 uur een explosief af. Door de harde klap die volgde, sneuvelde een aantal ruiten van woningen. Twee personen, waaronder een kind, raakten gewond en zijn ter controle vervoerd naar het ziekenhuis. De politie doet uitgebreid onderzoek.

Meerdere meldingen via 112
De hulpdiensten ontvingen direct meerdere meldingen.De brandweer ontruimde uit voorzorg kort een deel van het flatgebouw. Een Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) controleerde eerst de veiligheid van de getroffen woning. Uit onderzoek blijkt dat er een projectiel was afgegaan in die woning. Kort daarna startte de recherche een uitgebreid sporenonderzoek. Een paar getuigen vertelden agenten dat er na de klap twee mannen de flat uitrenden en wegvluchtten in een personenauto. De politie doet onderzoek naar de toedracht en de aanleiding van de explosie.

De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook zijn ze op naar beelden, denk aan beelden van particuliere bewakingscamera's of dashcambeelden. 

FOK! Wat een weer: Beetje mist, beetje regen en veel bewolking

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal ! 

Het warmere weer laat nog even op zich wachten, vanaf maandag gaan de temperaturen steeds wat omhoog. Vanaf het weekend van 16 juli is er 30% kans op tropische temperaturen. Handig dus om alvast de favoriete verfrissing tijdig in te slaan.

Gisteravond verliep droog. De nog aanwezige bewolking verdween. Er stond een matige wind uit het westen. Vanaf circa 20:00 nam de wind landinwaarts af.

Afgelopen nacht viel er in het noorden af en toe regen. Elders bleef het droog. In het midden en oosten was er kans op mist. Het koelde af naar waardes tussen plaatselijk 10°C in het binnenland en 14°C aan zee. Er was weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer waait een matige wind uit het westen.

Vanochtend is het zwaar bewolkt en valt er af en toe regen of motregen. Er komt een matige wind uit het noordwesten te staan.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt en valt er aanvankelijk plaatselijk regen of motregen. De maximumtemperaturen variëren van 17°C op de Wadden tot 24° in het zuiden. De wind waait uit het noordwesten en is matig, in de noordelijke kustgebieden en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vanavond drijft er in het noorden en westen bewolking van zee binnen. Elders zijn er opklaringen. Het blijft droog. De wind komt uit het noordwesten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig. In het midden en zuiden neemt de wind af en aan het einde van de avond staat er weinig wind.

Alkmaarder meer vanaf het Starteiland (Foto:Jippie)
Alkmaarder meer vanaf het Starteiland (Foto:Jippie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Foodwatch: Kinderen eten dagelijks twee keer zoveel suiker als aanbevolen

Vandaag is de eerste Suikermaxdag van 2022. Nederlandse kinderen tussen 4-8 jaar oud hebben op zaterdag 9 juli gemiddeld hun suikerlimiet voor een heel jaar gehaald. Dit betekent dat ze nu al hun totale suikerinname voor het hele jaar op hebben. En dat terwijl we nog bijna een half jaar hebben te gaan.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan dat maximaal 10% van de dagelijkse energie-inname (calorieën) uit vrije suikers mag bestaan. Dit zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Suikers die van nature in fruit, groente en zuivel zitten vallen niet onder vrije suikers. Kinderen van 4-8 jaar zitten in Nederland gemiddeld op 19,5%, bijna het dubbele! Ze krijgen dagelijks twee keer zoveel suiker binnen als wordt aanbevolen.

Bijna alle leeftijdsgroepen - met uitzondering van volwassenen boven de 71 jaar - hebben hun Suikermaxdag eerder in het jaar liggen dan zou moeten. De eerstvolgende groepen die aan hun limiet zitten zijn kinderen van 9-13 jaar (op 26 juli), daarna volgen kinderen van 1-3 jaar (10 augustus) en dan jongeren van 14-18 jaar (14 augustus).

Het is vooral (zwaar)bewerkt voedsel waar het suikeroverschot vandaan komt. Bewerkte producten die we kopen in de supermarkt omdat ze handig, snel of lekker zijn zitten vaak boordevol suiker. Zelfs producten die gepresenteerd worden als 'gezond', of producten gemaakt voor kinderen blijken vaak nog steeds bommen van suiker.

Volgens het RIVM komt iets meer dan de helft van alle geconsumeerde toegevoegde suikers uit suiker en snoepgoed (28,1%) en niet-alcoholische dranken (23,6%). Koek en gebak (19%), zuivel (13,6%) en sauzen en smaakmakers (6,8%) dragen ook hun steentje bij. Het is vooral (zwaar)bewerkt voedsel waar ons suikeroverschot vandaan komt.

Minder suiker eten als individu is een oneerlijke strijd. Het is onmogelijk wanneer in haast 70% van de bewerkte en zwaarbewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt toegevoegde suikers zit. Consumenten worden daarnaast dagelijks met door miljarden gefinancierde marketing voor deze producten overstelpt. Zeker als ouders van kinderen wordt het consumenten moeilijk gemaakt, wanneer bedrijven slinkse marketingtrucs gebruiken om suikerrijke producten voor kinderen te marketen.

Foodwatch wil benadrukken dat de verantwoordelijkheid voor het verminderen van suikerinname niet bij de consument ligt, maar bij voedselproducenten. En in het verlengde daarvan bij de overheid, die wetten en regels zou moeten opstellen (en uitvoeren) die ervoor zorgen dat het beschikbare voedsel in de supermarkt gezonder wordt. De Nationale Aanpak Productverbetering zou daarvoor moeten zorgen, maar door het laten meedoen van de voedingsindustrie aan vergaderingen en consultaties vindt foodwatch dat de afspraken en uitkomsten veel te slap zijn.

Met de Suikermaxdag wil voedselwaakhond foodwatch aandacht vragen voor de overconsumptie van suiker in Nederland. Het is de vierde keer dat foodwatch Suikermaxdag uitroept. De dag is opgezet naar analogie van het internationaal bekende ‘Earth Overshoot Day’.

Gebouw Schreeuw om Leven beklad met leuzen en mogelijke bedreiging anarchisten

In de nacht van 5 op 6 juli jl. is graffiti aangebracht op het pand waar Schreeuw om Leven gevestigd is. Hierbij stond ook een tekst die mogelijk als bedreiging kan worden gezien. Schreeuw om Leven roept op tot gesprek in plaats van agressieve daden.

In de nacht van 5 op 6 juli is er graffiti aangebracht op de ramen en muren van de benedenverdieping van het pand waarin Schreeuw om Leven is gehuisvest. Naast leuzen als “Baas in eigen buik” en “My body, my choice” werd het vandalisme voorzien van de boodschap “sterf” en een anarchistisch symbool: een omcirkelde ‘A’. Schreeuw om Leven doet aangifte bij de politie.

Het symbool met de omcirkelde A is vermoedelijk afkomstig van Antifa, een internationale beweging die fascisme wil bestrijden. Deze links-extremistische beweging was aanwezig op de demonstratie voor het recht op abortus op De Dam, op 7 mei van dit jaar. Zij waren herkenbaar aan het anarchistensymbool, zwarte kleding en dat zij zich maskeerden middels zwarte sjaals en doeken voor het gezicht. Op 5 juli werd de prolifebeweging nog vergeleken met de KKK door een opiniemaker op de website mamaplaats.nl. En eind juni verscheen in NRC een opiniestuk waarin werd opgeroepen om “elke vorm van tegenstribbeling [tegen vrije abortustoegang] met harde hand te bestrijden”. Taal doet ertoe. De Correspondent wees er in 2018 op dat Antifa geweld niet schuwt.

Arthur Alderliesten, directeur van Schreeuw om Leven: “Het onherkenbaar maken en de manier van uiten van Antifa is tegengesteld aan de houding en communicatie van Schreeuw om Leven en de bredere christelijke prolifebeweging in Nederland. Wij willen niet onherkenbaar en onpersoonlijk, maar met open vizier het gesprek voeren. Op grond van overtuiging, dialoog, argumentatie. Niet middels vandalisme, bedreiging en nooit, maar dan ook nooit met harde hand. Nederland heeft een traditie van polderen, van praten tot je soms een ons weegt. Laten we dat vasthouden.”

De bekladding met mogelijke bedreiging is een signaal dat de toon verhardt. En die toon en taal kunnen leiden tot daden van agressie en destructie. Tot nog toe zijn het Amerikaanse taferelen. Zo werden huizen van Amerikaanse rechters van het Hooggerechtshof bezocht door actievoerders. Eén van die rechters, Brett Kavanaugh werd het doelwit van een moordaanslag die de FBI kon voorkomen. De verdachte gaf als reden voor de plannen van een moordaanslag de standpunten van Kavanaugh inzake abortus en wapens. Beide argumenten worden steeds vaker door met name de anarchistische en feministische voorstanders van abortus naar voren gebracht als redenen om de prolifebeweging, ook in Nederland, hard aan te pakken.

Alderliesten: “De verhardende toon en agressieve uitingen vormen de reden dat wij dit zorgwekkende signaal willen afgeven. het afgeven van een zorgelijk signaal. Het weerhoudt Schreeuw om Leven echter niet om verder te gaan met het opkomen voor ongeboren menselijk leven en goed te doen aan vrouwen die vragen om hulp rond abortus.”

Dodelijke schietpartij Maastricht: 17 jaar cel

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vrijdag 2 mannen veroordeeld tot 17 jaar cel. Ze hebben een 28-jarige man doodgeschoten en maakten zich daarna uit de voeten. De rechtbank Limburg legde hen een celstraf van 16 jaar op.

De mannen reisden in de avond van 1 december 2013 van België naar Maastricht met de intentie om een drugsdealer – het latere slachtoffer – te beroven. Ze stapten bij de dealer in de auto en een van hen sloeg hem met een pistool op zijn hoofd. De schermutseling vervolgde zich buiten de auto waarna een van de mannen van dichtbij op hem schoot. Het slachtoffer probeerde te vluchten en riep om hulp, maar werd toen voor een tweede keer geraakt, ditmaal schoot de andere man. Hij werd door de mannen gewond achtergelaten terwijl zij vluchtten in zijn auto. Die auto is uitgebrand in België teruggevonden. Het slachtoffer overleed de volgende ochtend aan zijn verwondingen.

Voorwaardelijke verzoeken afgewezen
De verdediging verzocht het hof om getuigen opnieuw te horen en nader onderzoek te verrichten. Het hof heeft daar van afgezien omdat de getuigen reeds eerder gehoord zijn en de verdediging deze getuigen toen al heeft kunnen ondervragen. Daarnaast is er voor het hof geen aanleiding om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de verklaringen. Nader onderzoek vindt het hof dus niet nodig.

Jarenlange celstraf
De mannen hebben met de schietpartij niet alleen het slachtoffer het leven ontnomen, zij hebben ook de veiligheid van anderen die op dat moment in de buurt waren in gevaar gebracht. Ook in hoger beroep hebben de mannen geen enkele verantwoordelijkheid voor hun daad genomen. Sterker nog: zij hebben elkaar aangewezen als dader in een poging zichzelf daarmee vrij te pleiten.

Het hof veroordeelt hen wegens het samen plegen van deze gekwalificeerde doodslag: een van de ergste feiten in het strafrecht. Een langdurige straf is dan ook op zijn plaats. Beide mannen krijgen daarom 17 jaar cel.

Minister moet tijdelijk reisdocument afgeven voor Armeense tweeling

De minister van Buitenlandse zaken moet binnen twee weken een tijdelijk reisdocument afgeven voor een tweeling van 1 jaar oud uit Armenië. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant vrijdag bepaald. De twee jonge kinderen, die een Armeense draagmoeder hebben, kunnen met dit nooddocument (laissez-passer) Nederland inreizen en bij hun wensouders in West-Brabant verblijven.

De wensouders en de Armeense draagmoeder tekenden in september 2019 een draagmoederschapsovereenkomst. Na een Ivf-behandeling beviel de draagmoeder in juni 2021 in Armenië van de tweeling. Op de geboorteaktes werden de wensouders als ouders vermeld. Een paar maanden na de geboorte vroegen de wensouders een Nederlands reisdocument voor de tweeling aan. De minister van Buitenlandse zaken besloot de aanvraag niet in behandeling te nemen, omdat de identiteit en de Nederlandse nationaliteit van de kinderen niet kon worden vastgesteld. De wensouders maakten hier bezwaar tegen en stapten naar de voorzieningenrechter in Breda. Die heeft het verzoek om voorlopige voorziening afgelopen week toegewezen. Dit betekent dat de minister binnen twee weken een laissez-passer moet afgeven waarmee de tweeling Nederland kan inreizen en tijdelijk op Nederlands grondgebied mag verblijven.

Genetisch verwant
Bij haar uitspraak hield de voorzieningenrechter onder meer rekening met het feit dat volgens DNA-rapporten de wensvader genetisch is verwant aan de tweeling. De draagmoeder werd namelijk in een Armeense vruchtbaarheidskliniek bevrucht door middel van zaadcellen van de (wens)vader en eicellen van een anonieme donor. De voorzieningenrechter vindt het daarom aannemelijk dat de wensvader, die net als zijn partner de Nederlandse nationaliteit heeft, ook juridisch vader naar Nederlands recht zal worden. De tweeling zal op die wijze op een zeker moment de Nederlandse nationaliteit verkrijgen.

Humanitaire noodzaak
Naast het feit dat de tweeling volgens het Kinderrechtenverdrag het recht heeft om bij hun wensouders te leven, is er volgens de voorzieningenrechter ook een aantoonbare humanitaire noodzaak aanwezig voor de kinderen om Nederland in te reizen. De wensmoeder verblijft op dit moment namelijk in Armenië om de tweeling te verzorgen, maar kan daar niet onbeperkt verblijven. De rechter vindt het niet in het belang van de tweeling als zij, zonder verzorging door de wensouders, in Armenië moeten achterblijven. De draagmoeder heeft immers bij de notaris verklaard dat zij op geen enkele manier betrokken is in het leven van de kinderen en de tweeling niet zal verzorgen.

Tegen de uitspraak kan geen hoger beroep worden ingesteld.

Verplichte minimale bedenktermijn bij abortus vervalt per 1-1-23

Per 1 januari 2023 zal de verplichte minimale bedenktermijn voor de afbreking van zwangerschappen vervallen. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met de bekrachtiging van het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamer, hiermee wordt de Wet afbreking zwangerschappen gewijzigd.

Er zal nog steeds een bedenktijd gelden, maar vanaf 1 januari 2023 zal de zwangere in overleg met de arts bepalen hoe lang de bedenktijd moet zijn voorafgaand aan de abortus. Op dit moment is er sprake van een verplichte bedenktijd van 5 dagen voordat een abortus mag plaatsvinden.

Commandant der Strijdkrachten vraagt ondernemers om hulp

“10 jaar geleden was de EU koploper in onderzoek naar Artificial Intelligence. Maar inmiddels is China ons voorbij gestreefd.” Dit zei Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim donderdagavond in Rotterdam. Hij sprak er tegen een gemêleerd gezelschap van ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf, het grootbedrijf en start-ups, verzameld in het Flevum-netwerk.

Dat China de EU voorbij is gestreefd komt volgens de hoogste militair door een nationale aanpak van China. Daar worden naast de traditionele defensie-industrie ook bedrijven als Alibaba en Huawei, én de academische gemeenschap ingezet voor de ontwikkeling van de Chinese krijgsmacht.

Neem Alibaba en Huawei. Niet iedereen weet dat ze ook worden gestimuleerd hun kennis voor de ontwikkeling van militaire toepassingen te delen. “En wat stellen wij hier tegenover?”, vroeg Eichelsheim zich af. Wat hem betreft is het niet iets dat alleen Defensie aangaat. “We moeten samen die achterstand inlopen”, riep hij tot de ondernemers. “Ik denk dat we veel meer toe moeten naar het idee dat we samen verantwoordelijk zijn voor een weerbaar en veilig Nederland.”

Ondermijning van de rechtstaat
Iets dat Eichelsheim niet voor niets opperde, want er is nogal wat gaande, zoals de Russische invasie van Oekraïne.

“Maar het is zeker niet het enige type dreiging dat zich opdringt. Steeds vaker blijkt er sprake van een hybride machtsstrijd. Desinformatie beïnvloedt dagelijks onze democratieën. En toenemende cyberaanvallen zijn continu een bedreiging voor vitale infrastructuur en processen. Ook de ontwikkeling van China baart zorgen”, zo somde hij op.

Effecten van klimaatverandering
Eichelsheim sprak de vrees uit dat Europa zich moet voorbereiden op beperkingen in de aanvoerlijnen. Maar er is meer aan de hand, zoals langs de randen van Europa. Denk aan instabiliteit en extremisme, gevoed door de effecten van klimaatverandering en ontoereikend overheidsbeleid. “En binnen ons Koninkrijk zorgen georganiseerde criminele organisaties voor ondermijning van de rechtstaat en extremer geweld op straat.”

Volgens de generaal is het dan ook belangrijk in deze nieuwe realiteit verantwoordelijkheid te nemen. “Nederland en Europa moeten sterker worden om onze vrijheid, veiligheid en welvaart nu en in de toekomst te kunnen beschermen.”

Sterkere krijgsmacht
Dat vraagt ook om een sterkere krijgsmacht. Daarover zei Eichelsheim dat Defensie in staat moet zijn om flexibel en snel te reageren. “Defensie moet zich sneller kunnen aanpassen, zelfstandig en in internationaal verband, aan dreigingen en crisissituaties die zich plotseling aandienen. We kunnen ons niet slechts op één bepaalde dreiging of één bepaald soort optreden richten. En daarom hebben we een adaptieve en schaalbare krijgsmacht nodig.”

Eichelsheim noemde het belang van mensen om te kunnen bouwen aan een toekomstbestendige krijgsmacht. “We willen weer een brug met de samenleving, met het bedrijfsleven slaan. Want we willen én kunnen niet alleen die verantwoordelijkheid dragen.”

Reservist is troefkaart
Eichelsheim ging in op manieren om met de schaarste aan personeel om te kunnen gaan. Zo stelde hij onder meer voor niet meer te concurreren op de arbeidsmarkt, maar hier samen te werken. Als voorbeeld haalde hij het HR-ecosysteem aan, waarbij tegen kostprijs op een laagdrempelige manier personeel wordt uitgewisseld tussen inmiddels 65 aangesloten organisaties en bedrijven.

Ook noemde de generaal de wil om de positie van reservisten te verbeteren en de aantallen te verhogen. “De reservist is toch wel onze troefkaart om onze schaalbaarheid te verbeteren”, zei hij en noemde te streven naar 20.000 reservisten. “Het betaalt zich terug”, zei Eichelsheim tot zijn gehoor.

Fittere en veerkrachtige werknemers
“Veiligheid draagt bij aan de veerkracht van de samenleving en zo ook aan een robuust zakelijk klimaat. Ik spreek graag over een win-win-win-situatie. In de eerste plaats voor de reservist zelf. Die profiteert van opleidingen, afwisselend werk en leerzame ervaringen.” Bedrijven en (overheids)organisaties hebben baat bij de ervaringen en competenties van hun werknemers. “Bijvoorbeeld op het gebied van leiderschap, maar ook fysiek en mentaal krijgen ze er fittere en veerkrachtige werknemers voor terug.” Natuurlijk is ook Defensie ‘winnaar’. “We kunnen beter invulling geven aan de schaalbare krijgsmacht én met onze reservisten slaan we een brug naar de maatschappij.”

Welke bijdrage willen jullie leveren?
Eichelsheim hoopt nu van de ondernemers te horen hoe zij tegen zijn ideeën aankijken. Want Defensie heeft het bedrijfsleven nodig voor slimme samenwerkingen en ecosystemen, maar ook voor het beschikbaar stellen van reservisten. “Welke bijdrage willen jullie leveren? Welke uitdagingen en knelpunten zien jullie?”

Wetsvoorstel maakt meer vormen van spionage strafbaar

De ministerraad heeft op voorstel van minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid ingestemd met een wetsvoorstel dat meer vormen van spionage strafbaar moet gaan stellen. Veel spionageactiviteiten zijn al strafbaar volgens de Nederlandse wet. Denk daarbij aan klassieke spionage zoals het schenden van staats- en bedrijfsgeheimen. Het strafrecht heeft echter nog onvoldoende mogelijkheden om op te treden als er geen sprake is van staats- ambts- of bedrijfsgeheimen of als er andere handelingen worden verricht voor buitenlandse mogendheden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het ophalen en bezorgen van pakketjes, het volgen van personen en het verspreiden van informatie. Terwijl ook dat soort activiteiten kunnen leiden tot gevaar voor de nationale veiligheid of voor de veiligheid van personen. Dit wetsvoorstel brengt daar verandering in.

Minister Yeşilgöz-Zegerius: “Het in gevaar brengen van Nederlandse belangen door spionage moet keihard worden afgestraft. Daarom is het goed dat er straks een maximale gevangenisstraf van 8 jaar kan worden opgelegd aan personen die spionageactiviteiten uitvoeren voor een buitenlandse overheid. Met dit wetsvoorstel wil ik zorgen voor een betere bescherming van onze nationale veiligheid nu de dreiging steeds meer toeneemt en geef ik invulling aan een belangrijke ambitie uit het coalitieakkoord.”

Spionageactiviteiten voor buitenlandse overheden
Met het wetsvoorstel wordt het strafbaar om spionageactiviteiten te verrichten voor een buitenlandse overheid en daardoor zwaarwegende Nederlandse belangen in gevaar te brengen, zoals de nationale veiligheid en de veiligheid van personen. Een voorbeeld hiervan is dat een in Nederland wonende persoon, die al eerder contact heeft gehad met een inlichtingenofficier van een buitenlands regime, vanuit Nederland naar het buitenland reist en op verzoek van de spion documenten meeneemt. Hiervoor kan een gevangenisstraf van maximaal 8 jaar worden opgelegd. Daarnaast zijn ook personen die anderen aanzetten tot het uitvoeren van zulke handelingen voor een ander land strafbaar op grond van de nieuwe bepaling. Omdat ook spionageactiviteiten steeds vaker digitaal plaatsvinden, wordt de strafmaat van een aantal computerdelicten verhoogd met een derde wanneer deze zijn gepleegd voor een buitenlandse mogendheid.

Diasporaspionage
Buitenlandse mogendheden proberen ook steeds vaker invloed uit te oefenen binnen gemeenschappen in Nederland die uit die landen afkomstig zijn. Dit wordt ook wel diasporaspionage genoemd. Zo worden – openlijk en heimelijk – gegevens verzameld en wordt er geprobeerd burgers uit deze gemeenschap te beïnvloeden vanuit een eigen (vermeend) belang. Daarbij wordt er niet voor teruggedeinsd om leden van de gemeenschap te mobiliseren om tegenstanders en critici binnen die gemeenschappen de mond te snoeren of onder druk te zetten om anderszins mee te werken. Ook dit wordt strafbaar onder de nieuwe wet.

Waarborgen
In heel veel gevallen is contact, samenwerken of het uitwisselen van informatie met buitenlandse overheden niet strafbaar en moet dat ook niet strafbaar worden. Nederland is immers een open samenleving, waarbinnen contact met buitenlandse overheden, bedrijven, wetenschappers, journalisten en tussen burgers mogelijk is en moet blijven. Daarom is alleen sprake van strafbare spionageactiviteiten als gedragingen worden verricht voor buitenlandse overheden die schade toebrengen aan zwaarwegende Nederlandse belangen, zoals de nationale veiligheid en de veiligheid van personen én als degene die de activiteiten verricht zich er bewust van is dat hij gevaar in het leven roept voor deze belangen en dit ook beoogt of op de koop toe neemt.

Aanleiding voor het wetsvoorstel is mede het Dreigingsbeeld Statelijke Actoren 2021 dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) samen met de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft opgesteld. In dit dreigingsbeeld wordt de dreiging vanuit verschillende statelijke actoren geschetst en ook op welke mogelijke doelwitten zij zich richten.

Begin dit jaar heeft de internetconsultatie voor dit wetsvoorstel plaatsgevonden. De ministerraad heeft er nu mee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden.

Gebruik van persoonsgegevens met als doel intimidatie wordt strafbaar

Het gebruik van persoonsgegevens om iemand te intimideren, ook wel doxing genoemd, moet strafrechtelijk kunnen worden aangepakt. Denk daarbij aan het delen van persoonsgegevens om iemand bang te maken. Het fenomeen waarbij in chatgroepen adresgegevens worden gedeeld, waarna bijvoorbeeld iemand thuis angst wordt aangejaagd, heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Het wetsvoorstel om het gebruik van persoonsgegevens voor intimiderende doeleinden strafbaar te stellen is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Eerder ontving minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) hierover al het advies van de Raad van State.

Vaak zijn het hulpverleners, politieagenten, journalisten en politici die slachtoffer worden van doxing. Maar ook wetenschappers, opiniemakers of medewerkers van gemeenten krijgen te maken met mensen die hun persoonsgegevens verspreiden of doorsturen met als doel om hen angst aan te jagen. Eerder hebben ook de Tweede Kamer en werkgevers zoals de politie aangegeven zich zorgen te maken over hun medewerkers en hebben zij gepleit voor een strafrechtelijke aanpak van dit probleem. Dit is niet beperkt tot bepaalde beroepen, mensen kunnen om allerlei redenen met doxing worden geconfronteerd. Denk bijvoorbeeld aan iemand die een foto en telefoonnummer van een ex-partner op een online forum zet om diegene vrees aan te jagen.

“Je blijft af van hulpverleners, agenten en anderen die zich op welke manier dan ook inzetten voor onze vrije samenleving. Privégegevens verspreiden om een ander angst aan te jagen is echt onacceptabel. Journalisten, wetenschappers en politici moeten zich vrij uit kunnen blijven spreken en onbelemmerd hun werk kunnen doen. Dat gezinnen zich vaak niet meer veilig thuis voelen kunnen én mogen we niet accepteren. Met dit wetsvoorstel trekken we dan ook een grens: iedereen kan slachtoffer worden van doxing en moet daartegen kunnen worden beschermd.“ aldus minister Yeşilgöz-Zegerius.

Veel intimiderend gedrag is al strafbaar. Denk daarbij aan bedreiging en stalking. Intimidatie door het gebruik van persoonsgegevens is in de praktijk vaak niet strafrechtelijk aan te pakken. Bijvoorbeeld omdat er geen sprake is van een bedreiging met een ernstig misdrijf of van een stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de betrokkene. Met dit wetsvoorstel kan de politie eerder ingrijpen. Ook voor internetplatformen is duidelijk dat zij een rol hebben om hiertegen op te treden, bijvoorbeeld door het verwijderen of ontoegankelijk maken van de content.

Op het zich verschaffen, verspreiden of anderszins ter beschikking stellen van identificerende persoonsgegevens van een ander of een derde met het oogmerk om die ander vrees aan te (laten) jagen, ernstige overlast aan te (laten) doen of ernstig te (laten) hinderen in de uitoefening van zijn ambt of beroep, komt een maximale gevangenisstraf te staan van één jaar of een geldboete van maximaal 9.000 euro. Het nieuwe wetsartikel kan niet worden ingeroepen tegen journalisten en klokkenluiders die te goeder trouw nieuwsfeiten en misstanden openbaar maken omdat zij niet de bedoeling hebben om te intimideren.

De verwachting is dat het wetsvoorstel van minister Yeşilgöz-Zegerius de politie en het Openbaar Ministerie een stevigere basis zal geven om op te treden tegen doxing. Het slachtoffer kan daarnaast ook zelf een civiele procedure starten indien bekend is wie de gewraakte content online heeft geplaatst. Dan kan een schadevergoeding en het offline halen van de onrechtmatige content worden geëist. Mocht de dader niet bekend zijn, dan kan bij de tussenpersoon die de content host een melding worden gemaakt. Tussenpersonen als providers en online platformen hebben een rol om op te treden, indien zij ervan op de hoogte zijn dat op hun platformen of servers strafbare of onrechtmatige content staat.

RIVM: 'Breng verkoop Schijf van Vijf-producten beter in beeld'

In de Levensmiddelendatabank is vastgelegd of producten binnen de Schijf van Vijf vallen of niet. Door het koppelen van deze informatie aan verkoopcijfers ontstaat er een beter beeld van de hoeveelheid verkochte Schijf van Vijf-producten en of dit verandert. Dat adviseren het RIVM en het Voedingscentrum aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Voor de verkoopcijfers is het verstandig om een samenwerking voor lange tijd aan te gaan met een partij die over deze cijfers beschikt. Ook is het belangrijk dat de verzameling van gegevens transparant en stabiel is. Het RIVM en het Voedingscentrum hebben hiervoor verschillende geschikte partijen in kaart gebracht.

In kaart brengen verkoop Schijf van Vijf-producten
Gezonde voeding verkleint de kans op chronische ziekten. Daarom moedigt de overheid het eten van producten uit de Schijf van Vijf aan. Een afspraak binnen het Nationaal Preventieakkoord is dat supermarkten, horeca en de catering elk jaar meer producten uit de Schijf van Vijf verkopen.

Het ministerie van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil daarom weten hoeveel van deze producten verkocht worden en of dit inderdaad toeneemt. Ook als je dit vergelijkt met producten buiten de Schijf van Vijf. Het ministerie vroeg het RIVM en het Voedingscentrum of en hoe het mogelijk is om dit in kaart te brengen. Uit onderzoek blijkt dat het koppelen van verkoopcijfers aan Schijf van Vijf-producten mogelijk is, maar dat er nog wel meer onderzoek nodig is om de manier waarop te verfijnen. Ook zijn bindende afspraken over het aanleveren van gegevens aan de Levensmiddelendatabank belangrijk, zodat de volledigheid en kwaliteit van de gegevens verder verbeteren.

Verbreden monitor
Het advies richt zich nu op een monitor van de verkoop van producten in de supermarkten. Er zijn ook mogelijkheden om deze monitor te verbreden naar de horeca en catering. Bovendien bevelen de onderzoekers aan om de monitor aan te laten sluiten bij andere monitors, zoals de Voedselconsumptiepeiling en de Monitor productverbetering.

Kwetsbare groepen in de samenleving meer geraakt door coronapandemie dan minder kwetsbare groepen

Sommige kwetsbare groepen zijn meer geraakt door de coronapandemie dan minder kwetsbare groepen. Denk hierbij aan jongeren (tot 24 jaar) met lichamelijke of mentale problemen of uit gezinnen met een laag inkomen. Dat bevestigt onderzoek van het Nivel naar de gevolgen voor de gezondheid van groepen waarvan een verhoogde kwetsbaarheid werd verwacht.

Het onderzoek laat zien dat risicofactoren op mentale en fysieke problemen door corona wel degelijk een rol spelen. Zo komen jonge vrouwen vaker bij de huisarts met psychische klachten en angstklachten dan jonge mannen. Ditzelfde geldt voor jongeren uit gezinnen met een laag inkomen. Daarnaast blijkt dat jongeren met een migratie-achtergrond vaker bij de huisarts komen met sociale problemen, hoesten en moeheid. Ook hebben jongeren met bestaande psychische problemen vaker benauwdheidsklachten. Bij jongeren met bestaande lichamelijke problemen komt dit minder vaak voor.

Vertekend beeld door beperkte toegankelijkheid zorg
Beperkte toegang tot de huisarts en zorgmijding zorgden voor een lager zorggebruik in 2020 ten opzichte van 2019. Hoewel deze afname zorgt voor een beperkt beeld van de ervaren gezondheidsproblemen van jongeren tijdens het eerste coronajaar, geven de resultaten inzicht in de impact van de pandemie op de lichamelijke en mentale gezondheid. Voor dit onderzoek maakte het Nivel gebruik van huisartsengegevens en data van het CBSCentraal Bureau voor de Statistiek.

Onderzoeksprogramma naar gevolgen langlopende crisis
De coronapandemie veroorzaakte een crisis die lang duurt. Over de gevolgen van langzame, langlopende crises is nog weinig bekend. Het Netwerk GOR verzamelt hier in 5 jaar meer kennis over met de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19. Hierin wordt informatie per kwartaal en ook per jaar verzameld. Dit onderzoek is het eerste jaarlijkse onderzoek naar de gevolgen van COVID-19 op de gezondheid. De inzichten uit de onderzoeken helpen beleidsmakers bij het nemen van effectieve maatregelen bij deze en volgende, soortgelijke crises.

Stevige hervorming gesloten jeugdhulp: nul plaatsingen en kleinschalige woonplekken

Staatssecretaris Van Ooijen (VWS) kwam vrijdag met een plan voor drastische hervormingen in de gesloten jeugdhulp. De huidige, grootschalige locaties zullen transformeren in kleinschalige, open plekken die midden in de samenleving gelegen zijn. Daarnaast wil het kabinet de beweging in gang zetten naar nul gesloten plaatsingen in 2030.

Staatssecretaris Van Ooijen: 'Deze drastische hervormingen zijn nodig om de beste, liefdevolle en menswaardige zorg voor jeugdigen te kunnen bieden. Er is ook wel sprake van een dilemma. In sommige gevallen zijn vrijheidsbeperkende maatregelen nodig. Voorbeelden zijn ernstig agressief gedrag of wegloopgedrag bij loverboyproblematiek.'

In het plan wordt er gewerkt aan twee sporen. Het eerste spoor richt zich op afbouw van de grootschalige voorzieningen voor gesloten jeugdhulp. Deze moeten omgebouwd worden naar kleinschalige voorzieningen die ook veiligheid en bescherming bieden. Het tweede spoor is om toe te werken naar nul gesloten plaatsingen. In 2030 wil staatssecretaris Van Ooijen zo dicht mogelijk bij dit doel zijn. Hij wil samen met ervaringsdeskundigen, professionals, gemeenten, zorgbestuurders en onderwijs aan deze twee sporen werken.

Op het gebied van vrijheidsbeperking zal in gesloten jeugdhulpinstellingen op korte termijn gewerkt worden aan het “nee, tenzij principe”. Dat wil zeggen dat vrijheidsbeperking niet is toegestaan tenzij dat noodzakelijk en proportioneel is, en er geen minder zwaar alternatief is.

Gesloten plaatsingen zullen elk jaar verder afnemen, juist doordat er ingezet wordt op kleinschalig georganiseerde voorzieningen. En waar geregistreerd, deels vrijheidsbeperkende maatregelen in de eigen regio van de jeugdigen. Wanneer het toch nodig is om uit het huis geplaatst te worden, blijft de jeugdige dus in de eigen regio. Hierbij is het de bedoeling dat de jeugdigen, zo lang als ze niet thuis kunnen wonen, blijven op een vaste plek en niet telkens overgeplaatst worden. Dit zal zorgen voor stabiliteit waardoor ze zich beter kunnen ontwikkelen. Ook wordt ingezet op het verbeteren van de kwaliteit van zorg en onderwijs voor jeugdigen.

De Tweede Kamer zal halfjaarlijks op de hoogte gehouden worden in de voortgangsbrief jeugd over de voortgang van de plannen.

Heijnen biedt vangnet om OV op peil te houden

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat biedt het openbaar vervoer een transitieregeling voor 2023. De ov-sector had om een garantstelling gevraagd omdat de reizigersaantallen nog steeds lager zijn dan voor de start van de coronapandemie. De voorgestelde regeling geeft het openbaar vervoer zekerheid als de reizigersaantallen volgend jaar nog steeds tegenvallen.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat): “Met deze transitieregeling kunnen de treinen, bussen, trams en metro’s volgend jaar blijven rijden. Fors schrappen in de dienstregelingen is voor mij geen optie. We zien dat reizigerspatronen veranderen en dat mensen bijvoorbeeld vaker thuiswerken. De transitieregeling 2023 is bedoeld om de ov-sector te helpen vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Het geeft vervoerders zekerheid voor komend jaar. Partijen die van de regeling gebruik willen maken, kunnen zich hiervoor aanmelden.”

Vangnet
De voorgestelde transitieregeling biedt de ov-bedrijven zekerheid voor de meest sombere prognose over de reizigersaantallen in 2023. De prognoses voor 2023 lopen namelijk uiteen. Zo voorspelt het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM) dat de reizigersaantallen volgend jaar bijna weer op het niveau van 2019 zullen uitkomen, terwijl de regionale vervoerders en NS verwachten dat er nog steeds fors minder reizigers dan voor de pandemie met het ov zullen reizen. Omdat in alle prognoses een grote onzekerheidsfactor zit, heeft IenW de transitieregeling uitgewerkt. Met de regeling staat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat garant voor maximaal 150 miljoen euro. Hiermee worden mogelijke tekorten bij het meest sombere scenario in 2023 voor tweederde afgedekt.

Gedeelde verantwoordelijkheid
Nu alle coronamaatregelen zijn opgeheven ziet IenW een vangnetregeling nadrukkelijk als een gedeelde verantwoordelijkheid van alle ov-partijen. Het is echter niet gelukt om collectieve afspraken te maken met de provincies en vervoerregio’s gezamenlijk:

Staatssecretaris Vivianne Heijnen: “Ik vind het opmerkelijk dat de decentrale overheden niet willen meedoen aan de door IenW voorgestelde transitieregeling voor 2023. Door de regeling krijgen de vervoersbedrijven nu de gevraagde zekerheid voor 2023 en kunnen de reizigers ook volgend jaar rekenen op voldoende, veilig en betrouwbaar OV.”

Voorwaarden
Aan de regeling zijn een aantal voorwaarden verbonden. Zo wordt vervoersbedrijven gevraagd het ov-aanbod na 2023 toekomstbestendig te maken: in balans met de vraag naar ov. Daarnaast wordt vervoerders gevraagd zich maximaal in spannen om de reizigers terug te krijgen in het ov. Het doel is dat de beschikbaarheid, veiligheid en betrouwbaarheid van het ov-aanbod in 2023 wordt gegarandeerd. De regeling vergoedt geen rendement bij vervoerders.

Geen beschikbaarheidsvergoeding
De nieuwe transitieregeling is anders dan de beschikbaarheidsvergoeding voor het ov die de afgelopen jaren tijdens de coronacrisis het ov-aanbod heeft gegarandeerd. De beschikbaarheidsvergoeding werd in 2020 ingesteld om ervoor te zorgen dat het openbaar vervoer tijdens de coronapandemie bleef rijden terwijl er door de coronamaatregelen veel minder reizigers waren. Het ov speelde zo een belangrijke rol in het draaiende houden van de economie en maatschappij.

Nu de coronabeperkingen zijn opgeheven, maar de reizigers nog niet allemaal zijn teruggekeerd in het ov, dreigen er alsnog afschalingen omdat de vervoersbedrijven volgend jaar mogelijk minder inkomsten hebben. Nu afschalen en later weer opschalen is voor reizigers echter heel vervelend en is kostbaarder en minder efficiënt dan de vervoerders nu een garantstelling geven. Voor de langere termijn is het wel belangrijk dat het aanbod wordt afgestemd op de veranderde vraag. Door corona zijn reizigerspatronen veranderd, maar de verwachting is wel dat het totaal aantal ov-gebruikers de komende jaren zal toenemen. Zo groeit bijvoorbeeld het aantal studenten en zullen er dus ook meer studenten gebruik gaan maken van het openbaar vervoer. Ook is nu al zichtbaar dat in de weekenden het openbaar vervoer populair is om een dagje mee weg te gaan.

Mocht er in de toekomst sprake zijn van een nieuwe coronagolf waarbij veel maatregelen gaan gelden, dan kijkt het kabinet opnieuw naar gerichte, sectorale steun zoals de beschikbaarheidsvergoeding voor het ov. Het transitievangnet dat nu wordt ingesteld staat daar los van.

Random Pics van de Dag #671

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Verstappen pakt poleposition in Oostenrijk, Hamilton én Russell crashen

Max Verstappen heeft op de Red Bull Ring de poleposition gepakt voor de F1 Sprint van zaterdagmiddag, waarin dan weer de startopstelling wordt bepaald voor de Grand Prix van Oostenrijk op zondagmiddag.

In de eerste sessie noteerde Ferrari-coureur Charles Leclerc de snelste tijd, voor teamgenoot Carlos Sainz en Verstappen. Dat trio was ook in de tweede sessie het snelst, dit keer zat Verstappen tussen de twee rode bolides in.

Lewis Hamilton zorgde in de derde sessie voor een rode vlag: de Brit knalde zijn Mercedes de barrière in. Kort nadat we door konden putte zijn jonge teamgenoot George Russell inspiratie uit Hamilton's onfortuin, door ook de andere Mercedes in de barrière te parkeren, dit keer wel iets minder hard.

Na Russell's fout kon iedereen in principe nog één snelle ronde neerzetten en dat werd bijzonder spannend. Leclerc dook onder Verstappen's snelste tijd door, Sainz kwam er net niet aan en de pole leek binnen, tot Verstappen tóch nog 0,029 seconden sneller was en de pole pakte.

Sergio Perez was aanvankelijk vierde, maar raakte vanwege track limits tijden kwijt en moet zaterdag vanaf plek dertien starten. Russell start zo vanaf plek vier, voor Esteban Ocon en Kevin Magnussen. De volledige uitslag is hier te vinden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.