Demonstranten Sri Lanka dringen presidentieel paleis binnen

Een demonstratie tegen de Sri Lankaanse regering en president Gotabaya Rajapaksa is uitgemond in de bestorming van het presidentieel paleis in Colombo. Op sociale media zijn video's te zien hoe demonstranten rondlopen in het paleis, in de slaapkamer alles overhoop trekken en in het zwembad springen. Zo meldt RTLNieuws.

De betoging vandaag is een van de grootste in Sri Lanka dit jaar. Sinds het voorjaar demonstreren de inwoners van Sri Lanka vanwege de zware economische crisis in het land, die de ergste is sinds het land in 1948 onafhankelijk werd. Er is al maanden een tekort aan onder meer voedsel, medicijnen en brandstof. 

Premier Ranil Wickremesinghe van Sri Lanka is bereid af te treden om plaats te maken voor een regering van alle partijen, zei zijn kantoor in een verklaring op zaterdag, nadat duizenden demonstranten de ambtswoning van de president in Colombo bestormden.

Soldaten en politie zijnn niet in staat om de menigte zingende demonstranten tegen te houden die het aftreden van president Gotabaya Rajapaksa eisen.

Rajapaksa verliet de officiële residentie op vrijdag als veiligheidsmaatregel voorafgaand aan de geplande weekenddemonstratie, zeiden twee bronnen bij het ministerie van Defensie. Reuters kon de verblijfplaats van de president niet onmiddellijk bevestigen.

Wickremesinghe is ook verplaatst naar een veilige locatie, vertelde een regeringsbron aan Reuters.

Leiders van verschillende oppositiepartijen hebben Rajapaksa ook opgeroepen af te treden.

"De president en de premier moeten onmiddellijk aftreden. Als dat niet gebeurt, zal de politieke instabiliteit verergeren", zei de leider van de Sri Lankaanse Vrijheidspartij en voormalig president Maithripala Sirisena, voordat Wickremesinghe zijn ontslag had aangeboden.