Dmitri Medvedev: "Men houdt nu weer serieus rekening met Rusland".

De voormalige Russische president en huidig plaatsvervangend hoofd van de Russische Veiligheidsraad, Dmitri Medvedev, ziet het internationale belang van zijn land versterkt door de oorlog in Oekraïne. De 'speciale militaire operatie' in Oekraïne heeft al één taak volbracht, schreef Medvedev op Telegram. "Men houdt nu weer serieus rekening met Rusland. Misschien zelfs nog meer dan met de Sovjet-Unie, te oordelen naar het sanctiepakket."

Enige tijd geleden was dit anders, vervolgde Medvedev. Rusland nam deel aan de G8-bijeenkomsten van de grootste geïndustrialiseerde landen ter wereld, maar werd niet uitgenodigd voor bepaalde bijeenkomsten van de andere zeven deelnemers "wanneer economische en defensievraagstukken van de westerse landen werden besproken".

Medvedev benadrukte "als men geen rekening met je houdt, is het slecht met je gesteld." Tegelijkertijd noemde Medvedev een straatgevecht als voorbeeld en legde uit dat als je "bang werd en het verknalt", je al hebt verloren. "En als je de eerste klap uitdeelt, worden de kansen om te overwinnen aanzienlijk groter", concludeerde de plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsraad.

De parallel tussen straatgevechten en beslissingen over het buitenlands beleid werd eerder getrokken door president Vladimir Poetin. In 2015 sprak hij over de Russische militaire operatie in Syrië tegen de Islamitische Staat (een organisatie die wordt erkend als een terroristische organisatie en verboden in Rusland), hij sprak toen over zijn jeugd in Leningrad als voorbeeld. "Zelfs 50 jaar geleden leerde de straat in Leningrad me één regel: als een gevecht onvermijdelijk is, moet je als eerste slaan".