FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 juni 2022

Random Pics van de Dag #662

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

"Kabinet maakt vrijdag nog geen excuses voor slavernij"

Op de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij, die vrijdag plaatsvindt in het Oosterpark, maakt het kabinet nog geen excuses voor het Nederlandse slavernijverleden. Dat meldt de NOS vanavond. Zo valt te lezen bij AT5

Verschillende bronnen zeggen tegen de NOS dat de ministers nog zeker tot het najaar de tijd nemen om een besluit te nemen over het onderwerp. Er zou eerst nog een 'inhoudelijk debat' gevoerd moeten worden over de gevolgen van de slavernij. 

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) is vrijdag aanwezig tijdens de herdenking. Vorig jaar bood burgemeester Halsema namens de gemeente wel officieel excuses aan voor het slavernijverleden. 

Boeren protesteren nog door, overlast is op sommige plaatsen fors

Boeren zijn van plan om vanaf 12:00 uur vandaag in Den Haag te protesteren tegen het aangekondigde stikstofbeleid, zo blijkt uit een verklaring die Farmers Defence Force-woordvoerster Sieta van Keimpema heeft verspreid.

Vandaag werd in de Tweede Kamer gestemd over  de moties die vorige week zijn ingediend tijdens het stikstofdebat, alle moties zijn afgewezen. De gemeente Den Haag heeft laten weten dat er wordt opgetreden als het protest van boeren bij de Tweede Kamer leidt tot gevaarlijke situaties. Meer hierover bij WNL.

Updates tot 21.10 uur: De boeren protesteren nog steeds. Op verschillende plaatsen in het land wordt er actie gevoerd. Hierdoor ontstaat op sommige plaatsen flink overlast. De ME lijkt wat actiever op te treden nu. 

In Den Haag werden vijf mensen (waaronder  één boer en vier anti-overheid/coronamaatregelen demonstranten) gearresteerd bij opstootjes. Een langdurige blokkade van de A28 bij Staphorst werd aan het begin van de avond beëindigd, hierbij is één tractor in beslag genomen. 

De acties van demonstrerende boeren verharden, zegt nationaal commandant bij de politie Willem Woelders. "De groep die acties uitvoert is kleiner maar radicaler. Ik hoop dat het niet verder escaleert, maar ik denk niet dat het al aan het dimmen is", stelt Woelders.

Updates tot 16.47 uur: Bij de Tweede Kamer zijn een aantal boeren aangehouden. Alle moties zijn weggestemd, de boeren die naar Den Haag waren gekomen gaan weer huiswaarts.

Minister van der Wal heeft getweet dat de boeren zorgen en onrust mogen uiten maar dat dit binnen de grenzen van de wet dient te gebeuren.

Volgens boerenactiegroep Agractie heeft premier Mark Rutte op zijn persconferentie laten zien dat hij 'niet op de hoogte is' van wat er precies  speelt onder de boeren.  'U bent niet op de hoogte van wat boeren drijft en waarom zij in actie komen', zegt een woordvoerder van de protestgroep in een video. Rutte benadrukte tijdens zijn persconferentie dat de stikstofplannen pure noodzaak zijn. Hij wees op het verzuren van de bodem en benoemde de rechterlijke uitspraken waarin is duidelijk gemaakt dat overheid actie moet ondernemen om de natuur beter te beschermen worden tegen te hoge stikstofconcentraties.

De A59 tussen Oss en Den Bosch is weer vrij na een boerenprotest, eerder werd het verkeer opgehouden door zeventig tractoren, aldus de politie. Agenten hebben de boeren opgedragen om te vertrekken waar gehoor aan is gegeven.. De bestuurders van de tractoren hebben een bekeuring ontvangen.

Op andere plekken in het land, zoals langs de A1 bij Markelo, staaner nog  tractoren langs de kant van de snelweg. Dat levert volgens Rijkswaterstaat geen vertraging op.

Alle acties van boeren leggen veel druk op het werk van de politie, zegt woordvoerder Maarten Brink van politievakbond ACP tegen Omroep Brabant: 'Wat er nu gebeurt bij de boerenprotesten, is niet zoals we het met elkaar hebben afgesproken en doet geen recht aan de rechtsstaat.' In Den Bosch moest de ME het provinciehuis bewaken. In Limburg werden ME'ers uit Oost-Brabant opgeroepen voor hulp in Limburg.

De twee koeien die de boeren vanmorgen meenamen naar Den Haag als symbool voor het halveren van de veestapel ('Laat ze maar komen en kiezen welke morgen de klep opgaat als ze vandaag 'ja' stemmen.') zijn inmiddels weer naar hun stal. Volgens de eigenaar moet je 'ook een beetje denken aan de beesten'.

De Partij voor de Dieren in Den Haag had burgemeester Jan van Zanen al opgeroepen om in te grijpen bij het boerenprotest door het dreigement dat de boeren een van de meegenomen koeien wilden laten slachten. 'Wij hebben de burgemeester opgeroepen om nú in te grijpen en de dieren uit deze gevaarlijke situatie te halen.' Ook WakkerDier heeft zijn ongenoegen over de actie geuit:'Het is gemeen om deze twee koeien te straffen voor problemen die de boeren zelf veroorzaakt hebben. Het is onacceptabel om de koeien naar zo'n drukke situatie te brengen.' 
Update 13.50 uur: Premier Rutte noemt de gevaarlijke situaties die ontstaan door de boerenprotesten onacceptabel. Dat zei de premier vanochtend tijdens een ingelast persmoment.

Ruim veertig boeren hebben zich met trekkers verzameld bij Stadion Galgenwaard in Utrecht om daar te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Gedeputeerde Mirjam Sterk (CDA) van de provincie Utrecht zal vanmiddag aanwezig zijn bij het protest, meldt haar woordvoerder. Ze gaat daar in gesprek met de boeren.

Demonstrerende boeren hebben de snelweg A28 bij Meppel geblokkeerd. Inmiddels is de weg in allebei de richtingen gesloten. Bij knooppunt Lankhorst staat het verkeer richting Zwolle helemaal stil, melden Rijkswaterstaat en de ANWB.

Een van de boeren die vanochtend naar Den Haag is gekomen heeft twee koeien meegenomen: Klaartje en Betsie. Met de de koeien willen de actievoerders 'het halveren van de veestapel een gezicht geven'. Minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) mag kiezen welke koe er vanavond naar het slachthuis gaat. De minister liet weten niet te willen kiezen.

Demonstrerende boeren bezoeken vandaag op een aantal plekken in het land provinciehuizen. Onder meer in Groningen en Assen staan tientallen boeren met trekkers op de stoep. In Groningen hebben de actievoerders een berg zand op het Martinikerkhof gestort.

Zo'n vijftig tractoren zijn op weg richting het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. De voertuigen staan op de Bezuidenhoutseweg in de stad. De politie heeft de weg geblokkeerd, waardoor het verkeer er niet langs kan.

Eerdere berichtgeving: Premier Mark Rutte en justitieminister Dilan Yeşilgöz zullen om 11.45 op het ministerie van Algemene Zaken een reactie geven naar aanleiding van de boerenprotesten.

De boeren zijn vanmorgen al gestart met hun acties. "In diverse delen van het land staan langs de weg hooibalen in de brand", zegt Rijkswaterstaat. Dat gebeurt onder meer op de A12 tussen Den Haag en Utrecht. In beide richtingen ontstonden files door de rookontwikkeling.

Finland: 'Turkije heeft ingestemd met Fins en Zweeds NAVO-lidmaatschap'

De Finse president Niinisto gaf dinsdagavond aan dat Turkije heeft ingestemd met steun voor het gezamenlijke lidmaatschap van Finland en Zweden van de NAVO, op de eerste dag van de alliantietop in de Spaanse hoofdstad Madrid.

Niinisto zei dat de doorbraak kwam nadat de drie landen een gezamenlijk memorandum hadden ondertekend "om hun volledige steun uit te breiden tegen bedreigingen voor elkaars veiligheid".

Van de Zandschulp en Pattinama-Kerkhove door naar volgende ronde Wimbledon, Rus uitgeschakeld

Ook op de tweede dag van Wimbledon was Nederlands succes in het enkelspel. Botic van de Zandschulp en Lesley Pattinama-Kerkhove wisten zich te plaatsen voor de tweede ronde. Arantxa Rus wist haar openingsronde niet te winnen.

Nadat maandag Tim van Rijthoven en Tallon Griekspoor zich hadden geplaatst kwam vandaag met Botic van de Zandschulp de derde Nederlandse man in het enkelspel in actie. Van de Zandschulp, de nummer 24 van de wereld, kende in de openingsronde geen enkel probleem met Feliciano López. De 40-jarige Spanjaard had geen antwoord op het spel van de Nederlander en Van de Zandschulp won in drie sets van López: 6-2 6-3 6-3.

In het vrouwenenkelspel was er succes voor Lesley Pattinama-Kerkhove. De Nederlandse werd in de kwalificaties uitgeschakeld, maar dankzij de verschillende afmeldingen mocht ze alsnog deelnemen aan het hoofdtoernooi van Wimbledon. In de eerste ronde was de lucky loser in de openingsronde te sterk voor Sonay Kartal. In de volgende ronde neemt Pattinama-Kerkhove het op tegen de nummer één van de wereld Iga Świątek. De Poolse is maar liefst 34 wedstrijden ongeslagen.

Arantxa Rus wist de tweede ronde van Wimbledon niet te bereiken. In de eerste ronde was ze kansloos tegen de tegen de Amerikaanse Catherine Harrison. Rus verloor met 1-6, 4-6 van de nummer 262 van de wereld.

Robin is stealthy in Gotham Knights

Uitgever Warner Bros. Games en ontwikkelaar WB Games Montreal hebben de Robin character trailer voor Gotham Knights uitgebracht. Robin, ook bekend als Tim Drake, is de jongste van de vier Knights en de derde beschermeling van Batman die de Robin-alias op zich neemt.

Als expert met zijn opvouwbare staf en specialist in stealth-technieken, psychologische oorlogsvoering en deductief redeneren, is Robin een kracht om rekening mee te houden. Met behulp van teleportatietechnologie van de Justice League-satelliet kan Robin zichzelf over het slagveld zappen, waarbij hij snelheid en verrassing in zijn voordeel gebruikt in een gevecht. Wat hij aan ervaring mist, compenseert hij met natuurlijke intelligentie, met detectivevaardigheden die vergelijkbaar zijn met, zo niet beter dan, Batman zelf.

Gotham Knights komt op 25 oktober uit voor PlayStation 5, Xbox Series en pc via Steam en Epic Games Store.

Britse generaal roept op tot mobilisatie, 'This is our 1937 moment'

Het Britse leger moet snel handelen om elke verdere militaire actie van de Russische president Poetin buiten de grenzen van Oekraïne te voorkomen, zei het nieuwe hoofd van de strijdmacht dinsdag, eraan toevoegend dat het Verenigd koninkrijk klaar moet zijn om het NAVO-grondgebied te verdedigen indien nodig.

"Dit is ons moment in 1937", zei de militaire leider, generaal Patrick Sanders, verwijzend naar het falen van West-Europa om de territoriale expansie van nazi-Duitsland in de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog het hoofd te bieden. "We zijn niet in oorlog, maar we moeten snel handelen, zodat we er niet in worden meegesleurd doordat we de territoriale expansie niet in bedwang houden", zei hij.

De opmerkingen van de Britse legerleider, zijn eerste toespraak sinds zijn aantreden, kwamen terwijl premier Boris Johnson zich voorbereidt op een ontmoeting met westerse leiders op een NAVO-top in Madrid, waar ze naar verwachting overeenstemming zullen bereiken over de grootste hervorming van het bondgenootschap sinds het einde van de koude Oorlog.

Johnson zal naar verwachting deze week een verhoging van de militaire uitgaven aankondigen, voortbouwend op recente stijgingen, en de Britse minister van Defensie, Ben Wallace, zal naar verwachting ook op dinsdag oproepen tot hogere militaire uitgaven. 

Generaal Sanders zei dat het Verenigd Koninkrijk het goede voorbeeld zou geven om de dreiging van Rusland het hoofd te bieden en dat het eigen leger zich mobiliseerde om oorlog te voorkomen in plaats van uit te lokken.

"Rusland zal na Oekraïne een nog grotere bedreiging vormen voor de Europese veiligheid dan voorheen", zei hij.


Oogsten in Harvestella voor Switch

Tijdens de Nintendo Direct werd Harvestella door Square Enix aangekondigd.

Het spel speelt zich af in Lethe, een vredig dorpje waar de seizoenen kleur geven aan de omgeving. Hier begint jouw verhaal in deze nieuwe levenssimulatie-RPG. Ploeg het land om, maak voorwerpen, verzamel materialen en maak kennis met de andere dorpelingen. De seizoenen gaan geleidelijk in elkaar over, maar ze maken uiteindelijk ook ruimte voor Quietus, het seizoen van de dood. Het lot van het dorp ligt in jouw handen: zorg dat het seizoen van de dood geen dood en verderf meer zaait.

Harvestella komt op 4 november naar de Nintendo Switch.

In de herfst schatten zoeken in Dragon Quest Treasures

Square Enix kondigt aan dat Dragon Quest Treasures voor Nintendo Switch op 9 december uitgebracht wordt.

De droom van een broer en zus om naar schatten te zoeken wordt werkelijkheid wanneer ze naar het magische en mysterieuze Draconia reizen. Erik en Mia, vergezeld door de schattige Purrsula en Porcus, werken samen met een stel goedaardige monsters om de meest waardevolle schatten te zoeken in deze spin-off van de Dragon Quest-serie.

Rusland: 'eindigen oorlog direct als OekraÔne zich overgeeft'

Volgens het Kremlin zou Rusland zijn offensief tegen Oekraïne onmiddellijk beëindigen als de regering in Kiev zou capituleren. "Oekraïne kan alles voor het einde van vandaag stoppen", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tegen journalisten in Moskou. Dit vereist "een bevel aan de nationalistische eenheden" en aan de "Oekraïense soldaten om hun wapens neer te leggen".

Ook de Oekraïense regering moet aan alle Russische voorwaarden voldoen. "Dan zou het allemaal binnen een dag voorbij zijn." Peskov zei dat Rusland geen tijdschema's of deadlines heeft vastgesteld. "We laten ons leiden door de verklaringen van onze president." Volgens de Kremlin-woordvoerder verloopt de "speciale militaire operatie" volgens plan.

Hangt jouw rookmelder al?

Vanaf 1 juli zijn rookmelders in alle woningen verplicht. De nieuwe wetgeving stelt dat op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder aanwezig dient te zijn. Dit was al het geval bij nieuwbouwhuizen, maar nu wordt het verplicht in iedere woning. Kelders of zolders waar niemand verblijft zijn uitgezonderd. Weet je niet welke soort je moet hebben of kun je er zelf niet een plaatsen kun je informatie en/of hulp vragen op www.rookmelders.nl van de Nederlandse Brandwondenstichting.

De rookmelders van nu hebben vaak een plakker op de achterkant. Het maakt wonen absoluut een stuk veiliger verzekert Brandweer Nederland. Rookmelders zijn er vanaf ongeveer 16 euro. Die kosten zijn te overzien als je bedenkt dat veel rookmelders 10 jaar meegaan zonder dat je batterijen hoeft te vervangen.”

Nog steeds zijn er mensen die denken dat ze wel wakker worden van rook. Brandweer Nederland: “Als jij slaapt, slaapt je neus ook. Een rookmelder maakt je wél wakker en daarom is ‘ie zo belangrijk. Je houdt meer kostbare tijd over om jezelf in veiligheid te brengen.” De brandweer ervaart dagelijks het belang van goed werkende rookmelders in woningen. “De meeste slachtoffers vallen door het inademen van rook. Met het eenvoudig ophangen van rookmelders kun je veel ellende voorkomen.”

Hangt jouw rookmelder al?

Rookmeldersverplicht vanaf 1 julie 2022 (Bron: Rookmelders.nl)
Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022 (Bron: Rookmelders.nl)

Monster Hunter Rise: Sunbreak krijgt nieuwe trailer en updates

Capcom heeft nog een trailer uitgegeven voor Monster Hunter Rise: Sunbreak, de eerste grote betaalde DLC voor de game. Deze komt al over twee dagen uit, dus het zal allicht de laatste trailer zijn.

De trailer toont meer gameplay, monsters waar je het tegen op moet nemen en uiteraard meer van het verhaal. Ook teaset de trailer meer, gratis updates, waarvan de eerste uitkomt in augustus. Deze update voegt Seething Bazelgeuse en Lucent Nargacuga toe aan de game. Vervolgens komen er nog updates in de herfst, winter en in 2023.

Monster Hunter Rise is speelbaar op Nintendo Switch en pc.

Mega Man Battle Network Legacy Collection aangekondigd

Capcom kondigt Mega Man Battle Network Legacy Collection aan, een collectie van maar liefst tien games die oorspronkelijk uitkwamen voor Gameboy Advance. De collectie moet in 2023 uitkomen.

De game komt met ruim 180 muzieknummers, een galerij met meer dan duizend plaatjes en een mogelijkheid om een een high-resolution filter te gebruiken. De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken.

De collectie is aangekondigd voor pc, Nintendo Switch en PlayStation 4. Digitaal wordt de collectie ook in twee losse volumes uitgegeven.

Nieuwe gameplay voor Sonic Frontiers

SEGA heeft nieuwe gameplay vrijgegeven voor Sonic Frontiers in de Nintendo Direct Mini. Deze trailer laat ietwat snellere gameplay zien en toont ook wat de alternatieve zones te bieden hebben.

Sonic Frontiers kent nog geen soepele marketing periode. De game heeft veel kritiek gekregen over de graphics, maar vooral de gameplay die niet goed uit de verf kwam. Wie weet helpt deze trailer daarmee.

De game komt dit feestseizoen uit voor pc, Nintendo Switch, PlayStation en Xbox.

Eerste gameplay voor Return to Monkey Island

In de Nintendo Direct Mini is de eerste gameplay onthuld van Return to Monkey Island, de sequel op de geliefde klassieker. Uiteraard betekent dit ook meteen de bevestiging van een Nintendo Switch-versie.

De game is aangekondigd als tijdelijke console conclusive voor Switch, dus ook Xbox- en PlayStation-versies lijken in de maak. Ook pc is als platform bevestigd, maar dat mag geen verrassing zijn. Deze versie komt wel tegelijkertijd uit met de Switch-versie, ergens in 2022.

Kunstbeurs TEFAF overvallen, twee mannen aangehouden

In Maastricht is een overval gepleegd op de kunstbeurs Tefaf. Rond het middaguur sloegen vier overvallers toe in de evenementenhal MECC, waar de beurs momenteel plaatsvindt. Een van de overvallers begon met een moker op een vitrine in te hengsten, terwijl anderen het publiek op afstand hielden. Volgens ooggetuigen gebruikten zeker twee van hen daarbij een vuurwapen.

Inmiddels zijn er twee verdachten aangehouden, volgens de politie. Ze zaten in een auto met buitenlands kenteken die kort na de overval op de snelweg A2 bij Maastricht door agenten is klemgereden. Meer hierover bij de NOS.

Mario + Rabbids: Sparks of Hope komt uit op 20 oktober

Nintendo heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor Mario + Rabbids: Sparks of Hope. In de sequel verken je het heelal om Sparks te redden van het kwaad. Een intergalactisch avontuur is niet compleet zonder Rosalina, die ook haar opwachting maakt (in ieder geval als Rabbid Rosalina). En...Bowser!

De trailer toont combat gameplay en een klein beetje verkenning. Morgenavond komt Ubisoft met een eigen speciale showcase, waarin dieper op de game wordt ingegaan. Pre-orders zijn vanaf vandaag beschikbaar in de Nintendo eShop.

Mario + Rabbids: Sparks of Hope komt uit op 20 oktober.

Persona ook onderweg naar Nintendo Switch

Tijdens de Microsoft en Bethesda Showcase werd bekendgemaakt dat Persona 3 Portable, Persona 4 Golden en Persona 5 Royal onderweg zijn naar Xbox Series X | S. Tijdens de Nintendo Direct Mini is bekendgemaakt dat de games ook beschikbaar komen voor Nintendo Switch.

Net als voor Xbox komt als eerst Persona 5 Royal op 21 oktober uit voor de console. De overige titels krijgen later in 2023 een release.

IGJ stimuleert professionele leefstijlbegeleiding tegen roken en overgewicht

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat zorgverleners stimuleren hun patiënten leefstijlbegeleiding te bieden tegen roken en overgewicht. De inspectie let er daarbij op dat zorgverleners de wensen, behoeften en mogelijkheden van hun patiënten voorop stellen.

Verder moeten verschillende typen zorgverleners goed met elkaar samenwerken: huisartsen, fysiotherapeuten, diëtisten, leefstijl- en stoppen-met-rokencoaches, verslavingsdeskundigen, psychologen en specialisten in ziekenhuizen en klinieken.

Ten slotte kijkt de inspectie naar de deskundigheid van zorgverleners in de leefstijlbegeleiding. Bijvoorbeeld of ze methodes hanteren die bewezen effectief zijn, en richtlijnen en handreikingen gebruiken die door professionals zijn vastgesteld.

De activiteiten van de inspectie passen binnen het Nationaal Preventieakkoord van eind 2018. Daarin staan meer dan 200 afspraken om Nederland gezonder te maken. De strijd tegen roken en het terugdringen van overgewicht zijn belangrijke onderdelen. Elk jaar sterven meer dan 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken. Bijna de helft van de Nederlandse volwassenen is te zwaar. Door roken en overgewicht worden mensen ziek en overlijden ze eerder.

Waar de inspectie precies op let is vastgelegd is het ‘toetsingskader persoonsgerichte leefstijlbegeleiding in de zorg’. Het toezicht vindt plaats in 3 regio’s waar meer rokers en mensen met overgewicht wonen dan gemiddeld. Daarbij kijkt de inspectie door de bril van de cliënten en naar hun contacten met verschillende typen zorgverleners. Dat gebeurt in gesprekken met cliënten en zorgverleners samen.

OM eist levenslang in Marengo-proces, alle lijntjes komen samen bij Ridouan T.

Het OM heeft dinsdag in het Marengo-proces levenslange gevangenisstraffen geëist tegen Ridouan T. en 4 medeverdachten. Zij staan terecht voor zes moorden, vier moordpogingen en de voorbereiding van vier moorden en een aanslag met een raket op een spyshop. Bovendien worden zij beschuldigd van deelname een criminele organisatie die onder meer tot doel had het plegen van moord.

Tegen 5 verdachten eiste het OM gevangenisstraffen van 20 jaar tot 26 jaar en 8 maanden. Vijf verdachten hoorden straffen van 5 jaar en 11 maanden, 14 jaar en (3x) 16 jaar cel tegen zich eisen. Het requisitoir in de strafzaak tegen Said R., volgens het OM de rechterhand van T., wordt het requisitoir op een later moment uitgesproken vanwege de nog lopende behandeling van zijn strafzaak.

De eis tegen kroongetuige Nabil B. was gehalveerd na een basiseis van 20 jaar. Aan hem komt volgens het OM de maximale strafkorting toe die volgens de wet is toegestaan. De officieren van justitie: “Bij het sluiten van de overeenkomst en de toegezegde korting is het ernstig gevaar waaraan B. zich door het afleggen van verklaringen zou blootstellen, meegewogen. Op dat moment kon echter niemand zich nog voorstellen op welke vreselijke wijze dat gevaar zich zou openbaren.”

Achteloos
Uitgangspunt is en blijft dat bij het opleggen – en dus ook eisen – van een levenslange gevangenisstraf terughoudendheid is geboden, aldus het OM. De officieren van justitie: “Wij hebben toegelicht dat het in Marengo gaat om een volstrekt gewetenloze moordorganisatie, die achteloos en onverschillig mensen om het leven heeft gebracht. Het geweld van deze organisatie is ontwrichtend gebleken. De gevolgen daarvan zijn niet alleen voor de nabestaanden voelbaar geweest, maar hebben ook breder in de maatschappij hun nawerking gehad.” Mede om die reden heeft het OM in een aantal gevallen een levenslange gevangenisstraf geëist.

Onmisbare schakel
Elke verdachte is een onmisbare schakel geweest in de criminele organisatie, aldus de officieren van justitie op de laatste dag van hun requisitoir. “Als opdrachtgever van de moorden, als degene die de opdracht voor moord heeft aangenomen en heeft uitgezet, als tussenpersoon bij het doorgeven van informatie, als spotter en als regelaar en vervoerder van wapens, auto’s, safehouses, geld, bakens of PGP-telefoons.”

De eerste moord in een tijdsbestek van nog geen anderhalf jaar was die op Ronald Bakker op 9 september 2015. Volgens het OM was het voor T. niet voldoende Bakker te vermoorden. Er moest met een raketwerper ook een aanslag worden gepleegd op de Spyshop waar hij werkte, terwijl er mensen in het pand aanwezig zouden zijn. Het doel van de aanslag was duidelijk te maken dat niemand het nog in zijn hoofd zou halen T. en zijn organisatie te verraden.

Ook Samir Erraghib moest dood omdat hij informatie over T. zou hebben doorgegeven. De schutters moesten desnoods naar binnen gaan in zijn woning om hem te vermoorden. Om zeker te zijn van het slagen van een liquidatie had T., die de regie had, opdracht gegeven dat er altijd ‘headshots’ moesten worden gegeven. Vier van de zes dodelijke slachtoffers zijn ook op deze wijze doodgeschoten.

De aanleiding drie weken later voor de moord op Abderrahim Belhadj was klein, aldus de officieren van justitie. Het ging om een schuld die hij niet zou willen terugbetalen. Ook hield T. er rekening mee dat Belhadj tegen hem zou verklaren in het onderzoek 26Koper. Met deze moord wilde T. volgens het OM het signaal afgeven dat met hem niet gesold kan worden.

Ook Ranko Scekic moest worden vermoord omdat hij mogelijk in de zaak 26Koper tegen zou kunnen verklaren. “Scekic is op straat vermoord, voor zijn eigen woning, terwijl zijn kinderen en vrouw in die woning aanwezig waren en alles hebben meegekregen. De wijze waarop de moord is uitgevoerd is brutaal en grof. Terwijl Scekic al op de grond lag, is hij meerdere keren van dichtbij beschoten.”

Daarna is voor het eerst geprobeerd op 2 juli 2016 Martin Kok met auto en al op te blazen. Op 8 december volgde een nieuwe poging en met grote volharding is later diezelfde dag Kok alsnog van dichtbij doodgeschoten.

De laatste moord in het Marengo-strafdossier is die op Hakim Changachi voor zijn woning in Utrecht op 12 januari 2017. Hij werd het slachtoffer van een zogenoemde vergismoord. Doodgeschoten bij vergissing, omdat hij werd aangezien voor een vriend, die gepraat zou hebben.

Vernietigende machtsstructuur
De officieren van justitie spraken van “een vernietigende kracht die van deze machtsstructuur is uitgegaan”. De criminele organisatie opereerde achteloos en onverschillig met een totaal gebrek aan respect voor mensenlevens. “Het is schokkend om te lezen hoe de verdachten hun vreugde over een geslaagde moord met elkaar in PGP berichten deelden, met kreten als 'Whoopwhoop' en andere uitingen van blijdschap. Een mensenleven behandeld als een wegwerpartikel.”

Het OM wees de rechtbank ook op het zwijgen van vrijwel alle verdachten. Met hun zwijgen hebben zij geen enkele verantwoording genomen voor hun daden. Zij hebben geen uitleg gegeven voor het overgrote deel van de hen belastende feiten en omstandigheden. Vrijwel alle verdachten hebben ervoor gekozen geen opening van zaken te geven.

Alleen met de verklaringen van Nabil B. is belangrijk bewijs verzameld, ook over zijn eigen rol bij de strafbare feiten. “B. heeft vooral uit eigenbelang een overeenkomst met de Staat gesloten. Maar dat neemt niet weg dat mede door zijn verklaringen een reeks van moorden opgelost kon worden. Opdrachtgevers en andere betrokkenen bij die moorden konden worden vervolgd en berecht.”

Overwegingen OM voor de strafeis
Ridouan T. is de opdrachtgever van alle moorden, pogingen moord en voorbereiding voor moord in de zaak 26Marengo. Het gaat daarbij niet alleen om het laten doodschieten van slachtoffers, maar ook om het laten opblazen van auto’s en gebouwen met (vermoedelijk) mensen daarin.

T. is niet alleen de opdrachtgever, maar hij is ook bij de uitvoering van die moorden nauw betrokken. Hij gaat over de auto’s die bij de moorden worden ingezet, hij bepaalt welke wapens er zullen worden gebruikt, op welke manier het slachtoffer moet worden doodgeschoten (met “headshots”), hij ontvangt de informatie van de spotters en hij staat (al dan niet via zijn broer Morad T.) in contact met de schutters. Bij T. komen alle lijntjes van de verschillende moorden samen.

Hij is degene die beslissingsbevoegd is op alle fronten en hij is degene die daadwerkelijk alle beslissingen neemt. En die beslissingen gaan over leven en dood. T. heeft met de opdrachten tot moord een spoor van verwoesting en verdriet achtergelaten.

T. is bij al deze feiten steeds op veilige afstand gebleven. Hij heeft zelf niet het risico genomen om op de plaats delict te zijn; dat risico heeft hij bij zijn uitvoerders neergelegd. Tussen die uitvoerders zitten ook jonge mannen, die twintigers zijn als zij de gevangenis in gaan en dat voor een relatief kleine beloning per moord. Een beloning die alleen wordt uitbetaald als de moord daadwerkelijk is gelukt. Is de moord niet gelukt, dan lopen de uitvoerders het risico om zelf een 'los eindje' te worden en te worden vermoord.

T. heeft zijn positie binnen de criminele organisatie die door hem werd geleid en binnen het criminele milieu kunnen handhaven door het uitoefenen van totale controle en terreur. Zelfs de leden van zijn eigen organisatie werden door hem gewantrouwd. Ieder lid kon immers een potentiële getuige tegen T. worden. De informatie die T. via verschillende kanalen liet verzamelen, gebruikte hij om ervoor te zorgen dat hij zelf buiten beeld van politie en justitie kon blijven.

“Gelet op de ernst van de feiten en de rol die T. hierbij heeft gehad, komen wij tot de conclusie dat ter vergelding en ter voorkoming van herhaling van soortgelijke feiten de maximale gevangenisstraf passend en geboden is. Wij eisen dan ook een levenslange gevangenisstraf.”Toeslagenaffaire trof vooral eenoudergezinnen

De toeslagenaffaire heeft vooral veel eenoudergezinnen getroffen, veel gezinnen met een migratieachtergrond en veel gezinnen met een laag inkomen. Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft verzameld in opdracht van de Inspectie Justitie en Veiligheid.

De Inspectie JenV onderzoekt nu verder waarom gezinnen die slachtoffer zijn van de kinderopvangtoeslagaffaire te maken hebben gekregen met kinderbeschermingsmaatregelen. Zij publiceert vandaag de opzet hiervoor. Zij wil nagaan of en hoe het falen van de overheid in de toeslagenaffaire doorwerkte in de jeugdbescherming.

De CBS-tabellen vermelden kenmerken van gedupeerde gezinnen als de samenstelling van het huishouden, opleidingsniveau, herkomst, herkomstland, belangrijkste inkomstenbron, huishoudinkomen en vermogen. Daarmee is voor het eerst een feitelijk beeld opgesteld van de tot nu toe (on)bekende groep gedupeerden van de toeslagenaffaire.

Daarin werden tienduizenden ouders vanaf 2005 onterecht verdacht van fraude met kinderopvangtoeslag. Zij kwamen in financiële problemen omdat zij veel geld moesten terugbetalen aan de Belastingdienst. Overheid en rechtspraak beschermden hen hier niet tegen. De grondbeginselen van de rechtstaat zijn hierdoor geschonden.

Eerste beeld gedupeerde ouders
De CBS-tabellen laten zien dat de toeslagenaffaire vooral veel eenoudergezinnen trof, veel gezinnen met een migratieachtergrond, veel gezinnen met een laag inkomen, veel gezinnen met een bijstandsuitkering en veel gezinnen met een laag of negatief eigen vermogen.

De Inspectie JenV wil ook weten of toeslagouders mogelijk ongelijk behandeld zijn. Om de inspectievraag te beantwoorden, is het CBS nu de kenmerken aan het verzamelen van gezinnen die niet gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire. Om zo te achterhalen of gedupeerde toeslaggezinnen een grotere kans hadden om te maken te krijgen met een kinderbeschermingsmaatregel (met of zonder een uithuisplaatsing) dan niet-gedupeerde gezinnen in overigens zo vergelijkbaar mogelijke kenmerken en omstandigheden.

Tweede deelonderzoek
Het tweede deelonderzoek dat de Inspectie JenV uitvoert, is onder meer een verdieping van de CBS-resultaten. Het moet bijvoorbeeld duidelijk maken waarom gedupeerde gezinnen te maken kregen met kinderbeschermingsmaatregelen, of de toeslagenaffaire bij hen mogelijk de maatregel in gang zette of dat proces versnelde. De bevindingen moeten verder aangeven welke factoren een rol speelden en wat de verbeterpunten zijn.

De Inspectie JenV betrekt bij dit onderzoek ouders, externe deskundigen en medewerkers uit de jeugdbeschermingsketen. Zij wil bijvoorbeeld gedupeerde gezinnen interviewen over hun ervaringen.

De Inspectie JenV is niet bevoegd om te bepalen of een kind terecht uit huis is geplaatst of niet.

Cerebrale veneuze trombose na coronavaccinatie te wijten aan vectorvaccins

De zeldzame gevallen van cerebrale veneuze trombose na coronavaccinaties zijn uitsluitend te wijten aan corona-vectorvaccins. Dat concludeert een Duits onderzoek door een team van de Universiteit van Greifswald.

Andere oorzaken zoals reacties op het spike-eiwit of een niet-gedetecteerde corona-infectie kunnen dus worden uitgesloten. De onderzoekers onderzochten 69 vrouwen en mannen in Duitsland die na de coronavaccinatie een trombotische ziekte hadden ontwikkeld - sommigen van hen liepen daarna COVID-19 op. Niemand ontwikkelde nog een trombose daarna. 

De onderzoekers zeggen nu duidelijk te hebben kunnen aantonen dat sommige componenten van de vectorvaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson antistoffen bevatten die de bloedstolling sterk activeren. Maar het probleem kan worden opgelost door de vaccins aan te passen.

Meer accu's in brand: 'woonkamer geen goede plek om elektrische fiets op te laden'

Het aantal branden dat veroorzaakt wordt door accu's is gestegen. De brandweer hoopt dat meer mensen maatregelen nemen om dit soort branden te voorkomen. 

De afgelopen drie jaar vonden er alleen al in Amsterdam 85 branden plaats waarbij accu's een rol speelden. Het afgelopen halfjaar ging het om veertien branden, terwijl het er het halfjaar daarvoor nog tien waren. 

"We maken ons zeker zorgen", zegt Ron Hendriks, Officier van Dienst bij de brandweer. "We zien het aantal branden hieraan gerelateerd toenemen. Het gebruik van accu's zien we toenemen. Maar uiteindelijk zien we nog geen verandering in gedrag."

Elektrische apparaten worden bijvoorbeeld opgeladen met goedkope kabels of op kleding of kussens gelegd, waardoor ze hun warmte niet voldoende kwijt kunnen. Ook de woonkamer is volgens de brandweer geen goede plek voor een elektrische accu van een step of fiets, omdat dit soort branden snel ontstaan en je dan halsoverkop moet vluchten. 

Maar waar leg je je accu dan wel neer, als je klein woont en geen tuin hebt? Hendriks: "Dat is is een hele goede. Dat ligt er natuurlijk aan wat je accu is. Vaak zien we dat het in een gangetje wordt opgeladen. En dat is ook een risico omdat het de vluchtweg is. Wil je je accu met dit soort mogelijke effecten gaan opladen?"

Een berging zou in dit geval bijvoorbeeld een optie kunnen zijn. Maar de brandweer raadt wel aan om daar dan ook een rookmelder op te hangen, net als in andere ruimtes waar een accu opgeladen wordt.

Het ophangen van een rookmelder is sowieso vanaf 1 juli op iedere woonetage verplicht.

Van Twitter geplukt #2: 'Strakjes'

Gisteren heeft een tornado veel schade aangericht in het Zeeuwse Zierikzee. Op onderstaand filmpje zie je een groep kinderen buiten spelen met de tornado in aankomst. Op de vraag van een van de kinderen of ze naar binnen moeten antwoord een vrouw kalm 'strakjes'. 

Wat bewoog die vrouw om niet gelijk tot actie over te gaan en de kinderen in veiligeid te brengen?

 1. Ze probeert de kinderen rustig te houden
 2. Ze kijkt waar de tornado heen gaat
 3. Ze weet niet wat een tornado is, laat staan dat het gevaarlijk is
 4. Ze denkt aan alle likes die ze op Facebook zal scoren met dit filmpje

Voor de duidelijkheid alle kinderen in dit filmpje zijn ongedeerd gebleven tijdens het noodweer in Zierikzee.

G7-landen geven tot § 4,7 miljard om hongersnood te bestrijden

De Russische agressieoorlog in Oekraïne heeft gevolgen voor de wereldwijde voedselvoorziening. Volgens de VS willen de G7-landen tot vijf miljard dollar beschikbaar stellen om de hongersnood tegen te gaan.

Volgens de Amerikaanse regering zullen de G7-landen zich ertoe verbinden tot vijf miljard dollar (tot 4,7 miljard euro) te verstrekken voor wereldwijde voedselzekerheid. Meer dan de helft van het bedrag komt uit de Verenigde Staten, zei een hoge Amerikaanse functionaris tijdens de G7-top in Elmau, Beieren.

De regeringsvertegenwoordiger beschuldigde de Russische president Vladimir Poetin van het gebruik van "voedsel als oorlogswapen". Naar schatting zouden dit jaar tot 40 miljoen mensen in armoede kunnen verzeild raken als gevolg van de aanvalsoorlog van Poetin tegen Oekraïne. Dit zou op zijn beurt de voedselzekerheid over de hele wereld beïnvloeden.

Voor de oorlog was Oekraïne een van de grootste graanexporteurs ter wereld. De export van dit jaar stortte echter in als gevolg van de Russische agressieoorlog en de blokkade van Oekraïense havens: stijgende prijzen en leveringsproblemen zijn de gevolgen, waarvan vooral veel arme landen te lijden hebben.

De Amerikaanse regeringsfunctionaris zei dat de Amerikaanse president Joe Biden tijdens de top $ 2,76 miljard aan extra Amerikaanse financiering zal toezeggen voor inspanningen in meer dan 47 landen en regionale organisaties. Daarvan zou 2 miljard dollar worden gebruikt om levens te redden door middel van directe humanitaire actie. $ 760 miljoen is bestemd voor duurzame voedselhulp op korte en middellange termijn.

Jiskefet Encyclopedie: mag verkocht zonder dat duidelijk is dat Jiskefet niet maker is

In de zaak van Jiskefet tegen Noblesse is in hoger beroep het kortgedingvonnis van de rechtbank vernietigd en zijn alsnog de vorderingen van Jiskefet afgewezen.

Het gerechtshof Amsterdam deed vandaag deze uitspraak.

Jiskefet Encyclopedie
Twee van de makers van het televisieprogramma ‘Jiskefet’ maken bezwaar tegen de ‘Jiskefet Encyclopedie’, die zonder hun medeweten en instemming is gemaakt en door uitgeverij Noblesse is gepubliceerd. Op grond van het Beneluxmerk JISKEFET vorderen Jiskefet c.s. dat de uitgeverij wordt bevolen dat bij de verkoop en op elk exemplaar van het boek duidelijk wordt gemaakt dat het boek niet afkomstig is van (de makers van) Jiskefet.

Ander oordeel dan rechtbank
De rechtbank had hun vorderingen eerder grotendeels toegewezen. Het hof komt nu tot een ander oordeel. Het hof is het wel eens met de rechtbank dat gebruik van de naam Jiskefet als onderdeel van de titel van het boek niet kan worden aangemerkt als gebruik door Noblesse voor haar waren of diensten. De titel van een individueel boek is namelijk een onderdeel van de waar zelf (het boek) en is niet een onderscheidingsteken waarmee een uitgever aanduidt dat dat boek van hem afkomstig is.

Geen inbreuk op merkenrecht
Het uitbrengen van de encyclopedie maakt volgens het hof ook verder geen inbreuk op het merkrecht van Jiskefet BV. De door Noblesse gebruikte titel Jiskefet Encyclopedie is een voor de hand liggende aanduiding voor het door haar uitgegeven boek en daarom heeft zij een geldige reden voor dat gebruik. Zij trekt daarmee geen ongerechtvaardigd voordeel. Ook doet zij geen afbreuk aan de reputatie van het merk. Daarom is het niet nodig dat bij elk exemplaar van het boek -door een sticker en een papieren bandje- wordt duidelijk gemaakt dat het boek niet afkomstig is van de makers van het programma Jiskefet.

Paramount buigt niet voor wokie's

In tegenstelling tot Disney en anderen, zal Paramount niet buigen voor overgevoelige zielen en daarmee dus geen films en series censureren enkel omdat een aantal dingen tegenwoordig haram zijn.

Deze "zet" wordt mogelijk gedaan omdat Paramount niet failliet wil gaan. Het enorme succes van Top Gun Maverick is hier mogelijk debet aan, als ook de enorme flop die Lightyear lijkt te worden.

Zwemster Van Rouwendaal grijpt naast WK-medaille op 5km

In Budapest is ook het wereldkampioenschap openwaterzwemmen van start gegaan, nadat het langebaanzwemmen was afgerond. Dat gebeurde met de gemengde estafette, zonder Nederland, waarin Duitsland voor Hongarije en Italië het goud pakte.

Vervolgens stonden de vijf kilometers op het programma, met Sharon van Rouwendaal als Nederlandse troef. Ze maakte lange tijd deel uit van de kopgroep, waar tien dames uiteindelijk zouden strijden om de medailles. Van Rouwendaal moest in de slotfase afhaken en moest genoegen nemen met de tiende plek. De Braziliaanse Ana Marcela Cunha, titelverdedigster en ook al vier keer winnares van goud op de 25 kilometer, tikte na een klein uur als winnares aan, vlak voor de Française Aurelie Muller en de Italiaanse Guilia Gabbrielleschi.

Bij de mannen werd het uiteindelijk een strijd tussen een paar grote namen uit het zwembad, waarbij Mykhailo Romanchuk af moest haken: de Oekraïner werd derde. Florian Wellbrock en Gregorio Paltrinieri streden om het goud en dat ging naar de Duitser, terwijl Paltrinieri na zijn fenomenale 1500 meter in het zwembad nu genoegen moest nemen met toch een fraaie zilveren medaille.

Tennisster Kontaveit begint prima aan titeljacht op Wimbledon

Ook voor de vrouwen is het toernooi op Wimbledon begonnen. Bij de mannen begon men met de bovenste helft van het speelschema, de vrouwen vingen de twee weken aan met de onderste helft. Voor de nummer twee van de plaatsingslijst, de Estse Anett Kontaveit, ging dat prima: ze klopte de Amerikaanse Bernarda Pera met 7-5, 6-1.

Ons Jabeur is als derde geplaatst en ook de Tunesische had geen grote problemen: Mirjam Björklund uit Zweden had met 6-1, 6-3 weinig kans. Voor Danielle Collins, als zevende geplaatst, was het wel al klaar in ronde één: de Amerikaanse was niet opgewassen tegen de Tsjechische Marie Bouzkova, die met 5-7, 6-4, 6-4 te sterk was.

De Britse hoop Emma Raducanu, die vorig jaar een indrukwekkende doorbraak beleefde op het heilige gras, begon ook prima aan haar toernooi. De nummer tien van de plaatsingslijst rekende met twee keer 6-4 netjes af met Alison van Uytvanck uit België.

Djokovic, Ruud en Alcaraz naar tweede ronde op Wimbledon

Tennisser Novak Djokovic heeft zich zonder overdreven veel moeite geplaatst voor de tweede ronde op Wimbledon. De Servische nummer één van de plaatsingslijst had het wel iets zwaarder dan gedacht, want de Zuid-Koreaan Kwon Soon-woo pakte wel een set weg: 6-3, 3-6, 6-3, 6-4.

De als derde geplaatste Noor Casper Ruud had het twee sets bijzonder zwaar met Albert Ramos Viñolas, maar schudde de Spanjaard vervolgens van zich af: 7-6 (1), 7-6 (9), 6-2. Carlos Alcaraz, als vijfde geplaatst, had een vijfsetter nodig om de Duitser Jan-Lennard Struff naar huis te sturen: 4-6, 7-5, 4-6, 7-6 (3), 6-4, waarna Tallon Griekspoor wacht in de tweede ronde.

Het voornaamste slachtoffer van de openingsdag was Hubert Hurkacz. Van de als zevende geplaatste Pool werd wel het een en ander verwacht, maar de Spanjaard Alejandro Fokina was in een ware thriller de beste en won met 7-6 (4), 6-4, 5-7, 2-6, 7-6 (8). Cam Norrie had het dan weer minder moeilijk: de als negende geplaatste Brit klopte de Spanjaard Pablo Andujar met 6-0, 7-6 (3), 6-3.

Vanuit de top-10 kwam verder Jannik Sinner nog in actie. De Italiaan speelde tegen de met een wildcard toegelaten Zwitserse oud-topper Stan Wawrinka, die met 7-5, 4-6, 6-3, 6-2 aan de kant geschoven werd.

Man die vriendin om het leven bracht handelde uit noodweer, wťl straf voor verbergen lichaam in auto op parkeerplaats hotel

Een 37-jarige man die in september vorig jaar zijn vriendin om het leven bracht handelde uit noodweer. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de man zich mocht verdedigen tegen het geweld van zijn vriendin. Wel is de man strafbaar voor het dagenlang verborgen houden van het lichaam van zijn vriendin. Voor dat feit is de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden.

Ruzie in chalet
In zijn chalet in Voorthuizen krijgt de man in de nacht van 28 op 29 september vorig jaar ruzie met zijn 34-jarige vriendin. De vrouw gedraagt zich daarbij agressief en pakt een mes waarmee ze dreigt. In het verloop van die ruzie is de man bovenop de vrouw gaan zitten, heeft de keel op van de vrouw gedrukt waardoor ze geen adem kreeg. Hierdoor is de vrouw overleden. De man verklaarde vanaf het begin dat hij en zijn vriendin ruzie hadden en dat zij – onder invloed van alcohol en drugs – hevig tegen hem tekeer is gegaan. Zo heeft zij een spiegel en de telefoon van de man kapot gemaakt. Daarna heeft ze hem geslagen, gekrabd en is ze vervolgens met een mes op hem afgekomen en dreigde ze hem te doden.

Volgens de man sloeg hij het mes uit haar hand. Omdat zij zich agressief bleef gedragen sloeg hij haar in haar gezicht waardoor zij viel. Daarna is hij op haar gaan zitten. Omdat zij nog steeds agressief bleef heeft hij, met de bedoeling om haar rustig te krijgen, zijn hand op haar keel gelegd. Toen hij merkte dat ze niet meer bewoog heeft hij haar losgelaten. Daarna heeft hij het lichaam van haar naar haar auto gesleept en haar op de achterbank gezet en is vervolgens naar een hotel in Eemnes gereden. Daar heeft hij de auto met het lichaam van de vrouw geparkeerd.

Halfbroer belt politie
Pas op 7 oktober werd het lichaam van de vrouw gevonden nadat de man aan een halfbroer opbiecht dat hij zijn vriendin heeft gedood. In de dagen daaraan voorafgaand is een grote zoekactie op touw gezet om de – toen – vermiste vrouw te zoeken. De halfbroer heeft vervolgens de politie ingeschakeld en heeft hij verteld aan de politie waar het lichaam van de vrouw lag.

Noodweer
Juridisch heeft de man zich schuldig gemaakt aan mishandeling met de dood tot gevolg. Er is namelijk geen sprake van voorbedachten rade (nodig voor moord), opzet (nodig voor doodslag) of zware mishandeling (de verwondingen van de vrouw passen – juridisch – niet bij een zware mishandeling). Voor wat betreft de strafbaarheid gelooft de rechtbank het verhaal van de verdachte; noodweer. Allereerst wordt dit ondersteund door sporenonderzoek in het chalet en andere bewijsmiddelen in het dossier. Zo verklaren meerdere voormalige partners van de vrouw dat zij agressief kon worden en zelfs al eerder door haar met een mes gestoken. Daarnaast komt het letsel van de vrouw én de man overeen met zijn lezing van wat er die nacht gebeurd is. De man mocht zich verdedigen tegen de, zoals dat juridisch heet, onmiddellijke, wederrechtelijke aanval. Ook was het voor de man geen reële optie geweest om het kleine chalet te ontvluchten. De vrouw kon nog bij het mes en zij leek niet te kalmeren.

De rechtbank heeft ook gekeken of het geweld dat de man gebruikte, namelijk het drukken op de keel, buitenproportioneel was. Dat was niet het geval. Uit onderzoek op het lichaam van de vrouw blijkt dat de kwetsbare onderdelen van haar keel en hals nog intact waren. Er kan niet worden geconcludeerd dat de man met veel kracht haar keel heeft dichtgeknepen. Verder verklaarde de man vanaf het begin dat zijn doel was om zijn vriendin rustig te krijgen. Hij mocht zich dus verdedigen tegen zijn – op dat moment – agressieve vrouw en het geweld dat hij gebruikte was niet buitenproportioneel. Dat betekent dat er sprake is van noodweer en dat het feit niet strafbaar is.

Respectloos en verwerpelijk omgegaan met lichaam
Dat ligt anders voor het tweede strafbare feit waarvoor de officier van justitie de man vervolgde: het verborgen houden van het lichaam. Hij heeft na de ruzie het lichaam over de grond gesleept en op de achterbank van haar auto gelegd. Vervolgens heeft hij het lichaam bedekt met een dekbed en deurmatten. De wijze waarop hij is omgegaan met het lichaam is respectloos en verwerpelijk. Hij heeft geen enkele eerbied getoond en zorgde ervoor dat zijn vriendin geen tijdige en waardige uitvaart kon krijgen.

Bovendien heeft hij door het lichaam ruim een week verborgen te houden ervoor gezorgd dat een grote zoekactie op touw werd gezet en heeft hij de nabestaanden en de autoriteiten in grote onzekerheid gelaten. Tot slot weegt de rechtbank mee dat de auto geparkeerd werd op een openbare parkeerplaats en dat het lichaam ook door nietsvermoedende voorbijgangers gevonden had kunnen worden. De rechtbank oordeelt dat er sprake is van een zeer hoge mate van verwijtbaarheid. Daarom is de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden.

Rechter beslist: protestkamp in Roosendaal moet opbreken

De mensen die sinds juni 2020 met tenten en caravans bij sportpark Vierhoeven in Roosendaal verblijven, moeten hun protestkamp opbreken. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant vorige week beslist. De bewoners willen de cultuur van woonwagens behouden en demonstreerden daarom al 2 jaar.

Demonstreren mag, maar dan dient er wel iemand aanwezig te zijn bij de demonstratie. Omdat bij verschillende controles bleek dat er geen bewoners aanwezig waren in het protestkamp, verzocht de gemeente Roosendaal -na een eerdere waarschuwing- het kamp op te breken. Er is namelijk geen sprake meer van een door de Wet Openbare Manifestaties beschermde betoging, vond het college van Burgemeester & Wethouders.

Het protestkamp werd echter niet opgebroken. In oktober 2021 kwam er zelfs een nieuwe bewoner met caravan en tent bij. De gemeente legde in december 2021 een zogenaamde ‘last onder bestuursdwang’ op vanwege het plaatsen en geplaatst houden van een caravan, het overtreden van de gebruiksregels van het bestemmingsplan en het gebruiken van een openbare plaats zonder voorafgaande toestemming. Dit betekende dat de bewoners de geplaatste caravans, tenten en overige spullen moesten verwijderen.

De bewoners van het protestkamp maakten hiertegen bezwaar. Het bezwaar van één bewoner werd niet-ontvankelijk verklaard. Het bezwaar van een andere bewoner werd ongegrond verklaard. Vervolgens stapten de bewoners naar de rechter. Zij stelden beroep in tegen de beslissing van de gemeente en verzochten om een voorlopige voorziening. Zij willen het protestkamp niet opbreken. De voorzieningenrechter deed vorige week uitspraak in zowel de voorlopige voorziening als het ingestelde beroep.

De voorzieningenrechter vindt, net als de gemeente, dat er geen sprake meer is van een demonstratie. Er is circa 100 keer gecontroleerd of er meer dan 1 persoon aanwezig was in het protestkamp. Dat was niet het geval. De rechter is daarnaast van oordeel dat de caravan en de andere spullen op het terrein er in strijd staan met de geldende regels uit het bestemmingsplan, de Wabo en de APV. Ook mag er niet worden gewoond. Onder meer deze bevindingen hebben ertoe geleid dat de voorzieningenrechter beslist dat het protestkamp moet worden opgebroken.

Tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter kan binnen 6 weken hoger beroep worden ingesteld bij de Raad van State.

Onderzoek naar de scheepsramp in 1942 met de Van Imhoff

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) is begonnen met een onderzoek naar de scheepsramp met de Van Imhoff. Die speelde zich 19 januari 1942 af in de Indische Oceaan. Hierbij kwamen meer dan 400 Duitse burgergeïnterneerden om het leven. Het NIMH voert de komende 2 jaar historisch onderzoek uit. Dat betreft niet alleen de scheepsramp, maar ook de internering van Duitse burgers in Nederlands-Indië vanaf 1940. Verder wordt gekeken naar de nasleep van de ramp voor overlevenden en nabestaanden.

Over de scheepsramp met de Van Imhoff is al het nodige gezegd en geschreven in de afgelopen 80 jaar. Het NIMH doet onderzoek naar bepaalde missende informatie, blinde vlekken in het verhaal en vooral: naar de slachtoffers. De geïnterneerden die aan boord van de Van Imhoff zijn omgekomen. Ze maakten tot mei 1940 deel uit van de Europese gemeenschap in Nederlands-Indië.

De gevangenen hadden beroepen als planter, klerk, handelaar of missionaris. Zij werden in mei 1940 vanwege hun Duitse (en soms Oostenrijkse) afkomst geïnterneerd door de koloniale overheid in Nederlands-Indië. Hun gevangenschap veroorzaakte pijn, verdriet en (financiële) schade in de gezinnen die zij gedwongen achterlieten. Van hun kinderen leven er niet veel meer. Veel kleinkinderen hebben hun grootvaders nooit gekend, omdat die met de Van Imhoff-scheepsramp zijn overleden.

Contact met nabestaanden
De kleinkinderen zijn ook de mensen die opriepen tot meer onderzoek. Voor en met de nabestaanden doet het NIMH onderzoek naar de familieverhalen van hun voorouders. Hiermee willen de onderzoekers de slachtoffers ‘een gezicht’ geven.

De onderzoekers duiken Nederlandse, Duitse en koloniale archieven in. Ook hopen ze op veel contact met nabestaanden. Dit vanwege de vragen die bij hen leven en verhalen die zij kunnen vertellen.

Het NIMH is op zoek naar meer nabestaanden om bij dit onderzoek te betrekken. Bent u of kent u een nabestaande van een slachtoffer van de ramp met de Van Imhoff, neem contact op met het NIMH. Dit kan direct met de projectleider van het onderzoek, Maaike van der Kloet; bereikbaar via: MG.vd.Kloet@mindef.nl. Het NIMH is te benaderen via: NIMH@mindef.nl.

Over de gebeurtenissen aan boord van de Van Imhoff heeft BNNVARA enkele jaren geleden een documentaire gemaakt.

De Van Imhoff. Het schip dat 19 januari 1942 in de Indische Oceaan verging (Afbeelding: Defensie)
De Van Imhoff. Het schip dat 19 januari 1942 in de Indische Oceaan verging (Afbeelding: Defensie)

FOK! Wat een weer!: na tornado ineens weer zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Moj'n!

Dat was mij wat gister zeg. Misschien wel één van de grootste verassingen van de laatste jaren. Niets wees er op dat er zulke heftige buien zouden ontstaan. Op zich waren er wel een paar gunstige punten, maar de bedoeling was dat zich vrij snel een rug van hogedruk zou gaan vormen na de passage van een trog. Het liep uiteindelijk heel anders. 

Om 11.45 was er een band met regen zichtbaar boven het centrum van Belgie. Om 11.50 zat er ineens en volkomen uit het niets een zware bui met meteen stevig onweer erbij. Dit bleek de Zierikzee-bui te zijn. Normaal gesproken staan dit soort buien al dagen in de modeluitvoer. Uiteindelijk groeide deze bui uit tot een enorm en erg actief buiencomplex. De luchten waren vaak zeer prachtig, en ook eigenlijk gezien de relatief koele temperaturen erg bijzonder. Dit zou je normaal verwachten als het een dag of wat 30 graden is geweest en er een koufront op komt dagen. 

Over het hoe en waarom kan ik nu nog niet zo heel veel zeggen. Daar zullen veel gegevens voor onderzocht moeten worden. Het spreekt voor zich dat ik daar aan ga werken en er een artikel over schrijf één dezer dagen.

Goed, heftige buien dus en alhier had ik uiteindelijk 36 mm in de regenmeter. Verder op veel meer plaatsen grote hoeveelheden regen. Ook hier kom ik later op terug.

Uiteindelijk ontstonden er ook in het noorden en oosten een paar zware buien. Ook daar kwamen windhoos-verschijnselen bij voor. De komende uren zal dit circus het land via de Wadden gaan verlaten. Ook klaart het dan breed op. Later op de avond kunnen er in het noordwesten opnieuw een paar buien vallen. Onweer is daarbij niet uitgesloten. In de rest van het land blijft het verder droog. Het gaaat een aangename nacht worden met minima rond de 10 graden. 

Dinsdag is het overal vrij zonnig met slechts een paar kleine stapelwolkjes. De maxima liggen tussen de 21 en 25 graden. Prima zomerweer dus.

Ook woensdag verloopt droog en vrij zonnig. 

Tot ziens!

De beelden spreken voor zich. Bijzonder heftig in Zierikzee.

Ouders en kinderen beter betrekken bij afweging over uithuisplaatsing

Feitenonderzoek dat wordt gedaan voorafgaand aan een gedwongen uithuisplaatsing van een kind is niet altijd en niet op alle onderdelen zorgvuldig genoeg. Professionals in de jeugdbescherming geven niet genoeg mondelinge en schriftelijke onderbouwing waarom een uithuisplaatsing nodig is. Wel is duidelijk dat er altijd sprake is van een combinatie van problemen. Ook worden beslissingen om een uithuisplaatsing aan te vragen door meerdere deskundigen samen genomen. Het zijn zeer bevlogen professionals die zich naar hun beste vermogen inzetten voor een gezonde en veilige ontwikkeling van kinderen. Maar zij lopen op tegen grenzen in het ingewikkelde systeem van de jeugdbescherming.

Dat is de conclusie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na onderzoek over 45 uithuisplaatsingen. De inspectie bekeek de dossiers en sprak met de betrokkenen. Het gaat om zaken van de Raad voor de Kinderbescherming en van gecertificeerde instellingen voor jeugdbescherming. Zij kunnen bij de kinderrechter een aanvraag voor een gedwongen uithuisplaatsing indienen. Vorig jaar waren er 3.301 nieuwe uithuisplaatsingen.

Black box
Onderzoekers van de Raad voor de Kinderbescherming en jeugdbeschermers van gecertificeerde instellingen vinden dat zij goed luisteren naar de verwachtingen en wensen van kinderen en ouders. Maar die ervaren dat anders. Ongeveer de helft voelt zich niet serieus genomen of begrepen. De besluitvorming over hun gezin ervaren zij als een ‘black box’. Een aanbeveling van de inspectie is ervoor te zorgen dat kinderen en ouders betrokken worden bij de afweging of en waarom een uithuisplaatsing nodig is. En dat zij zich serieus genomen en begrepen voelen. Zelfs als de uitkomst iets anders is dan zij eigenlijk willen.

Versnipperde keten
De keten van jeugdbescherming is versnipperd. Gezinnen krijgen daardoor te maken met verschillende professionals met verschillende verantwoordelijkheden. Die versnippering is funest voor het opbouwen van een samenwerkingsrelatie van professionals met een gezin. Ook hebben zij weinig tijd om een band met een gezin op te bouwen.

Botsende systemen
De professionals moeten in de eerste plaats in kaart brengen of een kind of jeugdige in zijn ontwikkeling wordt bedreigd. Jeugdbeschermers kunnen wel (verplichte) hulp inzetten bij opvoeden en jeugdhulp, maar niet op andere terreinen zoals huisvesting of financiën. Van jeugdbeschermers valt niet te verwachten dat zij ouders helpen hun leven op orde te krijgen, bijvoorbeeld bij wonen, werken, gezondheid, geestelijke gezondheid, huiselijk geweld of relatieproblemen. Terwijl zulke problemen - en combinaties daarvan - juist een kind in zijn ontwikkeling kunnen bedreigen.

Wachtlijsten
Door wachtlijsten in de jeugdbescherming blijven kinderen langer in onveilige situaties. Ze raken meer beschadigd, problemen worden groter. Daardoor kan de situatie thuis onhoudbaar worden. De wachtlijsten zorgen er dan voor dat uithuisplaatsing niet meer is te voorkomen. Ook terugplaatsing en herstel van het contact tussen kind en ouders wordt door de wachtlijsten moeilijker.

Aanbevelingen
De inspectie komt met een aantal aanbevelingen. Hieronder de belangrijkste.

 • Organisaties moeten hun professionals voldoende mogelijkheden en tijd geven een gezin goed te leren kennen en volgens hun eigen professionele richtlijnen te werken. De professionals mogen dat ook claimen.
 • Als professionals ervoor zorgen dat kinderen en ouders goed betrokken worden, voelen die zich serieus genomen en begrepen. Zelfs als de uitkomst iets anders is dan zij eigenlijk willen.
 • Het is belangrijk dat de professionals hun overwegingen en onderbouwingen bij een beslissing om een uithuisplaatsing aan te vragen beter mondeling en schriftelijk uitleggen. En hierover met de jeugdige en de ouders communiceren.
 • Ervoor zorgen dat er omgang en contact tussen ouders en kind blijft of dat dat hersteld wordt. Tenzij dat absoluut niet in het belang van het kind is.
 • Meer aandacht voor de positie en rechtsbescherming van ouders en kinderen. Bij het verwerken van hun reacties, bij het afhandelen van klachten, bij de inzet van een vertrouwenspersoon, een ondersteuner of juridische bijstand. Jeugdigen en ouders moeten actief gewezen worden op de mogelijkheid van een vertrouwenspersoon en de klachtenprocedure.
 • Gemeenten zouden elke jeugdige en ouder die te maken krijgt met een jeugdbeschermingsmaatregel, actief een onafhankelijke vertegenwoordiger of vertrouwenspersoon moeten aanbieden.
 • Gemeenten kunnen zorgen voor direct inzetbare, dagelijkse praktische hulp aan gezinnen als de ouders niet voldoende beschikbaar zijn voor de opvoeding en verzorging van hun kinderen.
 • Hulpverleners moeten mogelijkheden en bevoegdheden krijgen hulp te regelen op verschillende leefgebieden van ouders, zodat het hele gezin zonder vertraging de juiste zorg en ondersteuning krijgt.
 • Het probleem van wachtlijsten en wachttijden in de hele jeugdbescherming moet met spoed worden opgelost. Want moeten wachten op hulp verergert vaak de problemen.
Laatste reviews en specials
review
Paper Mario: The Thousand-Year Door
special
VrijMiBabes #211 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1285
special
Random Pics van de Dag #1284
special
Random Pics van de Dag #1283
special
Random Pics van de Dag #1282
©FOK.nl e.a.