Britse generaal roept op tot mobilisatie, 'This is our 1937 moment'

Het Britse leger moet snel handelen om elke verdere militaire actie van de Russische president Poetin buiten de grenzen van Oekraïne te voorkomen, zei het nieuwe hoofd van de strijdmacht dinsdag, eraan toevoegend dat het Verenigd koninkrijk klaar moet zijn om het NAVO-grondgebied te verdedigen indien nodig.

"Dit is ons moment in 1937", zei de militaire leider, generaal Patrick Sanders, verwijzend naar het falen van West-Europa om de territoriale expansie van nazi-Duitsland in de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog het hoofd te bieden. "We zijn niet in oorlog, maar we moeten snel handelen, zodat we er niet in worden meegesleurd doordat we de territoriale expansie niet in bedwang houden", zei hij.

De opmerkingen van de Britse legerleider, zijn eerste toespraak sinds zijn aantreden, kwamen terwijl premier Boris Johnson zich voorbereidt op een ontmoeting met westerse leiders op een NAVO-top in Madrid, waar ze naar verwachting overeenstemming zullen bereiken over de grootste hervorming van het bondgenootschap sinds het einde van de koude Oorlog.

Johnson zal naar verwachting deze week een verhoging van de militaire uitgaven aankondigen, voortbouwend op recente stijgingen, en de Britse minister van Defensie, Ben Wallace, zal naar verwachting ook op dinsdag oproepen tot hogere militaire uitgaven. 

Generaal Sanders zei dat het Verenigd Koninkrijk het goede voorbeeld zou geven om de dreiging van Rusland het hoofd te bieden en dat het eigen leger zich mobiliseerde om oorlog te voorkomen in plaats van uit te lokken.

"Rusland zal na Oekraïne een nog grotere bedreiging vormen voor de Europese veiligheid dan voorheen", zei hij.