G7-landen geven tot ¤ 4,7 miljard om hongersnood te bestrijden

De Russische agressieoorlog in Oekraïne heeft gevolgen voor de wereldwijde voedselvoorziening. Volgens de VS willen de G7-landen tot vijf miljard dollar beschikbaar stellen om de hongersnood tegen te gaan.

Volgens de Amerikaanse regering zullen de G7-landen zich ertoe verbinden tot vijf miljard dollar (tot 4,7 miljard euro) te verstrekken voor wereldwijde voedselzekerheid. Meer dan de helft van het bedrag komt uit de Verenigde Staten, zei een hoge Amerikaanse functionaris tijdens de G7-top in Elmau, Beieren.

De regeringsvertegenwoordiger beschuldigde de Russische president Vladimir Poetin van het gebruik van "voedsel als oorlogswapen". Naar schatting zouden dit jaar tot 40 miljoen mensen in armoede kunnen verzeild raken als gevolg van de aanvalsoorlog van Poetin tegen Oekraïne. Dit zou op zijn beurt de voedselzekerheid over de hele wereld beïnvloeden.

Voor de oorlog was Oekraïne een van de grootste graanexporteurs ter wereld. De export van dit jaar stortte echter in als gevolg van de Russische agressieoorlog en de blokkade van Oekraïense havens: stijgende prijzen en leveringsproblemen zijn de gevolgen, waarvan vooral veel arme landen te lijden hebben.

De Amerikaanse regeringsfunctionaris zei dat de Amerikaanse president Joe Biden tijdens de top $ 2,76 miljard aan extra Amerikaanse financiering zal toezeggen voor inspanningen in meer dan 47 landen en regionale organisaties. Daarvan zou 2 miljard dollar worden gebruikt om levens te redden door middel van directe humanitaire actie. $ 760 miljoen is bestemd voor duurzame voedselhulp op korte en middellange termijn.