Mario Strikers: Battle League

De laatste Mario Strikers kwam uit voor Nintendo Wii. Fans hebben lang moeten wachten op een nieuw deel, dat nu eindelijk beschikbaar is gekomen voor Nintendo Switch. Mario Strikers: Battle League voegt een aantal toffe elementen toe, maar lijdt helaas onder een gebrek aan content.

Mario Strikers Battle League Hyper Strike

Laten we beginnen bij de presentatie. De game is ontwikkeld door Next Level Games en dan weet je wat dat betekent: fantastische animaties en veel sfeer. Alles klopt aan de presentatie. De verschillende stadions worden gecombineerd tot één geheel en zijn bovendien nog eens vrij aan te passen. Denk aan je goal en bijvoorbeeld het grasveld zelf. Het publiek voelt levend aan en het spelletje zelf is al helemaal een genot. Tackles, passes, schoten op doel en ga maar door. Alles ademt en leeft voetbal en tegelijkertijd ook Super Mario. Bowser voelt aan als een bruut, Peach is sierlijk en elegant, Luigi oogt snel en flexibel. Next Level Games laat perfect zien waar ze goed in zijn.

Ook de gameplay is strak, net als eigenlijk elke Mario Sports-titel. Simplistisch, maar met een verbazingwekkende hoeveelheid diepgang. Denk aan tackles die je kunt opladen en 'vasthouden', oplaadbare schoten die je uiteraard kunt mikken, maar ook 'perfecte' schoten die je na een pass goed moet timen. Het geheel wordt uitgedikt met diverse items en de terugkeer van Hyper Strikers, superkrachtige schoten met elk een unieke animatie. Ook de personages brengen natuurlijk verschillen mee. Sommige zijn sneller, anderen juist weer moeilijker te tackelen. Dit kun je nu zelf enigszins beïnvloeden door de introductie van gear.

Met Gear kun je divese stats beïnvloeden. Met Strength-gear kun je jouw team beter maken in het verdedigen, maar dat gaat wel ten koste van hun snelheid en techniek. Hiermee kun je zwakkere personages wat sterker maken of juist de zwaardere personage haast ondoorbreekbaar maken. Zo kun je dit ook doen voor andere stats, zoals techniek of passing. Welke afweging je daarin maakt en hoe je hier het beste gebruik van maakt is leuk om mee te spelen.

Mario Strikers Battle League Gameplay

Uiteraard bevat de game ook multiplayer, zowel online als offline, waar je de meeste tijd uit zult halen. Of je nu speelt met vreemden of met vrienden, hier zit echt de kracht van de game. Voor singleplayer hoef je de game niet te halen, die is gebrekkig tot en met. Er is amper sprake van een singleplayer-modus. Het enige wat je hebt zijn korte, simpele toernooien tegen de computer en dat is het. Er is geen arcade-modus met challenges, er is geen campaign. Neem dat samen met de (erg) simpele AI en het geheel is ook nog eens te makkelijk.

Dat is ook niet het enige waar de game tekort schiet. Het roster is maar tien speelbare personages groot. Nintendo heeft al gezegd dat er meer aankomen als gratis DLC, maar daar hebben we nu natuurlijk nog niets aan. Met slechts tien personages, waarbij er niet eens losse sidekicks zijn zoals in het verleden, is er erg veel sprake van overlap tussen de teams. Variatie zit er amper bij in ieder geval. Ook vind ik het zelf jammer dat de diverse stadiums géén eigen effecten hebben. Dat voelt voor mij als gemiste kans voor extra variatie.

De game speelt lekker weg, ziet er prachtig uit en er valt genoeg lol uit te halen. Daarvoor moet je wel online willen spelen of regelmatig vrienden op de bank hebben. Het is een recept voor een hilarisch avondje, zeker met het hoge pick-up-and-play-gehalte van de game. De rest voelt nog gebrekkig. Het is te hopen dat Nintendo daar inderdaad snel wat aan gaat doen.