FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 juni 2022

Random Pics van de Dag #663

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Boerenprotest: Politie Apeldoorn houdt stand, boeren zijn weer weggereden

Voor de derde keer stonden dinsdagavond laat een groep boeren aan de deur bij stikstofminister Christianne van der Wal. De boeren braken door de politieblokkade heen op het terrein bij de woning in Hierden. De actievoerders duwden een politieauto opzij zodat tractoren de straat in konden rijden. Bij de woning werd met vuurwerk gegooid. De minister was niet thuis, haar gezin wel. Zo meldt het AD.

Update 23.30 uur:  Een grote groep boeren reden met tractoren woensdagavond rond bij Apeldoorn nadat ze zich bij Kanaal Zuid hadden verzameld. Omdat ze zowel bij het centrum als de A1 door een grote politiemacht zeer effectief werden tegengehouden, verliet de massa Apeldoorn. Via Beekbergen week de optocht uit richting Lieren.

Update 22.05 uur:  Bij het A1-viaduct over de Kanaal Zuid in Apeldoorn staan tientallen boeren met trekkers, agenten gaan met de boeren in gesprek. 

Update 21:50 uur: Tientallen boeren met tractoren en ook tientallen vrachtwagens zijn woensdagavond rond negen uur vanaf een weiland in Kootwijkerbroek onder luid getoeter vertrokken naar Apeldoorn. Ze willen daarmee steun betuigen aan tien boeren die dinsdag in Oost-Nederland zijn aangehouden tijdens boerenprotesten.

In Apeldoorn houdt de politie krampachtig alle mensen op afstand, men mag niet samenscholen. 

Update 21.00uur: De politie heeft de afrit A1 bij Apeldoorn afgezet, de weg naar het cellencomplex is geblokkeerd. De politie us met veel materieel aanwezig. 

Updates tot 20.30 uur: De burgemeester van Apeldoorn heeft een noodverordening uitgevaardigd. De aanleiding is een groep boeren die onderweg is naar het politiebureau in Apeldoorn. In het cellencomplex aan de Europaweg zouden de tien mensen zitten die gisteravond bij de protestacties werden aangehouden. Het doel van de actie zou zijn om de arrestanten vrij te krijgen.

Updates tot 17.05 uur: De gemeente Harderwijk heeft een noodverordening afgekondigd rond het huis van minister Christianne van der Wal. De politie krijgt de mogelijkheid in de wijk van Van der Wal preventief te controleren en fouilleren, zegt Van Schaik.  De maatregel geldt zeker een week.

Er zijn tot nu toe 10 boeren aangehouden in Oost-Nederland na de boerenprotesten gisteren,  zij zijn gearresteerd vanwege openlijke geweldpleging, het blokkeren van de snelweg en poging tot doodslag. Er is een ondertussen een groot opsporingsonderzoek gestart. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Eerder vanmiddag hebben boeren via social media opgeroepen om maandag met een grootschalige actie "heel Nederland plat te leggen." De oproep, die massaal wordt gedeeld en onderschreven, voorziet in acties bij de luchthavens Schiphol, Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport. Ook zegt men distributiecentra voor levensmiddelen en de Rotterdamse haven als doelwit voor acties te kiezen. Een groep truckers wil zich maandag aansluiten bij de acties.

De politie heeft aangegeven alle bij de boerenprotesten veroorzaakte schade te willen verhalen op de boeren. Dat zegt nationaal commandant van de politie Willem Woelders."Het kan niet zo zijn dat je dit soort feiten in Nederland pleegt en daarmee wegkomt." De boeren die tijdens het actie voeren strafbare feiten met hun trekkers hebben begaan, zijn volgens de politiechef mogelijk niet meer voor hun voertuigen verzekerd. "Op dit moment verkennen wij de mogelijkheden om de schade te verhalen. Als het om strafbare feiten gaat, riskeren boeren hun polisvoorwaarden te schenden waardoor verzekeringsmaatschappijen niet langer schade zullen vergoeden."

Vandaag zijn er op verschillende plekken in het land opnieuw actie gevoerd. Groepen boeren hebben zich verzameld bij verschillende provinciehuizen en op de A1 bij de Duitse grens werd het verkeer korte tijd tegengehouden. Meer dan honderd tractoren blokkeerden rond 13.30 uur tot 17.00 uur voorbij Oldenzaal de snelweg.Het verkeer vanuit Duitsland stond sinds 13.30 uur vast.

Tegen 15.00 uur werd de A1 in Overijssel opnieuw geblokkeerd, nu in beide richtingen.


Eerdere berichtgeving: De situatie bij het huis van de minister was dinsdagavond zo dreigend dat agenten voor hun eigen veiligheid moesten kiezen. Ze konden daardoor niet direct ingrijpen toen boeren door een afzetting van de politie wisten te breken, meldt de politie Gelderland. Volgens de politie is de situatie bij het huis inmiddels beheersbaar.

Eerder dinsdagavond is het boerenprotest op meerdere plekken flink uit de hand gelopen. Zelfs de ME en het leger moeten eraan te pas komen. Op de A1 bij Stroe zijn autobanden en hooibalen in de fik gestoken. In Harskamp worden politieauto’s zelfs aangevallen met grote sloophamers.

Van Rijthoven naar derde ronde Wimbledon, geen stunt Griekspoor

Tim van Rijthoven heeft zich verzekerd van een plek in de derde ronde van Wimbledon. De nummer 104 van de wereld, toegelaten met een wildcard, was in de tweede ronde te sterk voor de als vijftiende geplaatste Amerikaan Reilly Opelka: 6-4 6-7 (8) 7-6 (7) 7-6 (4).

Van Rijthoven begon uitstekend aan de wedstrijd tegen servicekanon Opelka. In de vijfde game van de eerste set brak hij de service van de Amerikaan en die break was voldoende om de openingsset binnen te halen met 6-4. In de tweede set hielden beide tennissers hun service en moest een tiebreak de beslissing brengen. Ook daar liep het lang op service en pas bij 8-9 in de tiebreak in het voordeel van Opelka pakte de Amerikaan de set met een fraaie lob.

De derde set was een kopie van de tweede set. De service was doorslaggevend en niemand kon een break forceren, waardoor een nieuwe tiebreak de beslissing moest brengen. Opnieuw waren minibreaks in de tiebreak zeldzaam, maar uiteindelijk was Van Rijthoven die als eerste de minibreak pakte en daarmee ook de set. In set vier verliep de wedstrijd opnieuw op service en moest een tiebreak opnieuw de beslissing brengen. Waar het in set twee en drie lang wachten was op minibreaks kwam Van Rijthoven al vroeg in de tiebreak op ruime voorsprong, waarna hij het op eigen service afmaakte. In de volgende ronde speelt de Nederlander tegen Nikoloz Basilasjvili uit Georgië, die als 22e geplaatst is.

Voor Tallon Griekspoor zit Wimbledon erop. De Nederlander kon niet verrassen tegen Carlos Alcaraz. In drie sets was het Spaanse toptalent te sterk voor Griekspoor.

Griekspoor kreeg bij een 2-1-voorsprong als eerst een breakpoint, maar dat wist hij niet te benutten. Bij 4-4 leverde de Nederlander zijn service in, waarna Alcaraz de set afmaakte. De tweede set verliep zonder breaks, waarna de 19-jarige Spanjaard in de tiebreak oppermachtig was tegen de 25-jarige Nederlander.

In de derde set maakte Griekspoor nog een break achterstand ongedaan, maar hij slaagde er niet meer in het duel spannend te maken en staat Alcaraz in de derde ronde van Wimbledon.

Koolhof, Rus en Hartono/Schuurs dubbelen door op Wimbledon

Tennisser Wesley Koolhof heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het mannendubbelspel op Wimbledon. De Nederlander, samen met de Brit Neal Skupski als derde geplaatst, was op het heilige Londense gras met 6-3, 7-5, 6-3 te sterk voor de Argentijnen Facundo Bagnis en Diego Schwartzman.

Voor Matwé Middelkoop kwam er in ronde één al een einde aan zijn toernooi. Hij speelde samen met de Australiër Luke Saville en dat begon alleszins prima, maar de Portugees João Sousa en diens Australische kompaan Jordan Thompson namen de regie volledig over vanaf de tiebreak in set drie: 6-2, 6-4, 6-7 (4), 3-6, 3-6.

Jean-Julien Rojer en Marcelo Arevalo uit El Salvador waren als vierde geplaatst, maar dat leverde weinig succes op. De Amerikanen Denis Kudla en Jack Sock bleken in ronde één al een maat te groot: 6-7 (4), 3-6, 4-6.

Bij de vrouwen begonnen Arianne Hartono en Demi Schuurs prima aan hun toernooi. Het Nederlandse duo opende tegen de Britse wildcardspeelsters Jodie Burrage en Eden Silva, die met 6-3, 6-4 aan de kant werden geschoven.

Ook Arantxa Rus begon haar dubbeltoernooi goed, in haar geval samen met de Slowaakse Viktoria Kuzmova. Het tweetal speelde tegen het Australische duo Daria Saville/Ajla Tomljanovic, dat met twee keer 6-3 weinig kans maakte.

Leadklimmers openen World Cup-seizoen in bloedheet Innsbruck

Voor de liefhebbers van het sportklimmen kijken we nog even terug naar het weekeinde, want de World Cup was neergestreken in Innsbruck. Tijdens de boulderwedstrijden zeek het van de regen, maar later stonden de leadwedstrijden gepland en was het bloedheet.

In het leadklimmen moet men zo hoog mogelijk zien te klimmen op een vijftien meter hoge muur, in tegenstelling tot bij het boulderen zit men wel vast met een touw. Wie het hoogst komt wint de wedstrijd, met als voornaamste doel natuurlijk om de top van de route te bereiken.

Vrouwen
De eerste leadwedstrijd van het World Cup-seizoen werd geopend door de vrouwen en daar was er maar één de beste: superster Janja Garbret uit Slovenië wist als enige de lastige crux van de route te passeren en won met grote voorsprong. De Zuid-Koreaanse Seo Chae-hyun werd op enige afstand tweede, voor de Amerikaanse Brooke Raboutou.

Mannen
Bij de mannen was het juist een bijzonder spannende strijd om de winst, de gehele top-6 kwam tot ongeveer hetzelfde stuk op de route. Colin Duffy deed dat nét iets beter dan de rest: de Amerikaan wist één greep verder te komen dan landgenoot Jesse Grupper en Ao Yurikusa, waarbij de Japanner vanwege zijn ruim snellere tijd de tweede plek pakte.

Elliott wint NASCAR-race Nashville tussen regen en onweer door

Voor de NASCAR-liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want de Ally 400 stond op het programma op de Nashville Superspeedway. In Tennessee was het niet bepaald lekker weer en dat zorgde voor nogal wat vertraging en dus een in totaal uitermate lange race.

Met Denny Hamlin en Joey Logano voorop kon de race beginnen, Kyle Larson, Chase Elliott, Daniel Suarez en Ryan Blaney volgden. Na een ronde of veertig kwam er slecht weer aan en vanwege wat onweer bleef men lange tijd in de pitstraat staan.

Na een forse onderbreking konden we door, tot Alex Bowman de muur in spinde en William Byron ook met een kapotte auto kampte. Kort na de herstart reden Chase Briscoe en Ty Dillon elkaar de muur in: caution. De strijd om de stagewinst was daarna nog even spannend: Truex pakte 'm, net voor Hamlin.

Nog geen dertig ronden na het begin van stage twee volgde weer een caution: regen, hoewel we vrij snel weer door konden...tot de volgende onderbreking wegens regen en naderend onweer. Een goede twee uur later kon men dan eindelijk echt weer verder, met Hamlin en Truex voorop en mooi halverwege de race.

De twee duelleerden tot het einde van de stage en weer won Truex dat duel én de stage, voor Hamlin. Een kleine honderd ronden voor het einde gleed Blaney over de baan: caution. Met negentig ronden te gaan werd het groen weer gezwaaid, waarna Ross Chastain, Truex en Kevin Harvick flink knokten en Kyle Busch profiteerde door op kop weg te rijden.

Elliott profiteerde ook van het duel, passeerde ze allemaal en reed in rap tempo naar Busch en de leiding. De volgende caution werd midden in een pitstopronde veroorzaakt door het op hol geslagen wiel van Chris Buescher, nadat hij de muur raakte.

Met Kyle Busch, Elliott, Hamlin en Truex voorop mocht men weer los, 39 ronden voor het einde. Elliott reed zich snel los, maar een probleem voor Bubba Wallace zorgde voor een nieuwe caution. Niet iedereen kwam nieuwe banden halen en zo was de leiding bij de herstart voor Elliott, met Kurt Busch naast en Blaney met Larson achter zich.

Géén nieuwe banden halen met nog vier raceronden te gaan bleek toch de beste keuze: Elliott reed relatief simpel naar de overwinning, voor Kurt Busch, Blaney en Larson.

Turkije mag uitlevering vragen vermoedelijke PKK-leden uit Zweden en Finland

Turkije verzoekt de uitlevering van 33 vermoedelijke PKK-leden en Gülen-aanhangers uit Zweden en Finland. De Turkse minister van Justitie Bozdag zei dat de eis is gebaseerd op de overeenkomst die Ankara met de twee Scandinavische landen heeft ondertekend, volgens de Turkse televisieomroep NTV.

In Stockholm zorgde het akkoord met Turkije voor kritiek. Koerdisch parlementslid Kakabaveh sprak op de Zweedse radio over een "zwarte dag in de politieke geschiedenis van Zweden". Ze dreigde met een motie van wantrouwen tegen minister Linde van Buitenlandse Zaken. De Zweedse Groenen riepen Linde ook op om zo snel mogelijk vragen over het akkoord in de commissie buitenlandse zaken te beantwoorden.

Gisteren gaf Turkije zijn eerdere verzet tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO op. Ankara zei dat de twee EU-landen hadden gereageerd op de belangrijkste eisen van Turkije.

In reactie op de Russische aanval op Oekraïne besloten Zweden en Finland niet langer neutraal te zijn en vroegen vorige maand het NAVO-lidmaatschap aan. Bondgenoten moeten de toelating van nieuwe leden unaniem goedkeuren. Turkije was het enige land dat zich ertegen verzette. Ankara beschuldigde onder meer Helsinki en vooral Stockholm ervan onderdak te bieden aan strijders van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. De PKK is door Turkije en zijn westerse bondgenoten geclassificeerd als een terroristische organisatie.

Biden van mening veranderd

In 16 jaar is Biden van mening veranderd over een onderwerp en een Youtuber wordt beaux. We kunnen er natuurlijk 100% er van uit gaan dat deze meneer nog nooit van mening is veranderd.

Dat er een hoop aan te merken is op Biden en zijn beleid, is evident. Dat iemand in 16 jaar tijd van mening verandert, is normaal. Alleen mensen die vastgeroest zitten in hun ideologie houden krampachtig vast aan hun mening.

Piloten willen helpen bij beveiliging Schiphol om zomerchaos te voorkomen

Nederlandse piloten willen de aanstaande zomervakantie de beveiligers op Schiphol te hulp schieten om de chaos te verminderen. Dat meldt pilotenvakbond VNV. De vliegers hopen met hun aangeboden inzet zoveel mogelijk vakanties te kunnen redden. Zo meldt AT5

Vanwege een groot personeelstekort bij de beveiliging worden er deze zomer honderden vluchten geschrapt en stelt de luchthaven een maximumaantal passagiers per dag in. Een deel van de vluchten zijn verplaatst naar onder meer Rotterdam, Eindhoven en Luik. Voor een aantal vakantiegangers vallen de reisplannen helemaal in het water.

Nog elke dag staan er lange rijen voor de beveiligingscontrole op Schiphol, omdat er te weinig beveiligers zijn. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) hoopt met het aanbod de grote kans op een zomerchaos te verminderen. Nederlandse piloten zijn al in het bezit van een Schipholpas en zijn gescreend door de AIVD, een voorwaarde om in beveiligd gebied te werken op de luchthaven.

De VNV benadrukt de piloten niet in te gaan zetten als stakingsbrekers bij eventuele acties. "Uiteraard willen wij op geen enkele wijze mogelijke arbeidsvoorwaardelijke trajecten van onze collega’s op de grond beïnvloeden. Wij staan voor onze collega’s op de grond en steunen hen in goede en eerlijke afspraken met hun werkgevers", aldus de bond.

Schiphol laat NH Nieuws weten de piloten te bedanken voor het aanbod, maar dat aan de slag gaan als beveiliger niet zomaar mogelijk is, omdat daar een speciale training voor nodig is. De luchthaven gaat nu kijken waar ze de vliegers wel zouden kunnen inzetten, zoals bij het in- en uitladen van koffers.

Van Rouwendaal sprint naar wereldtitel 10 kilometer openwaterzwemmen

Sharon van Rouwendaal is na Europees kampioen en olympisch kampioen, nu ook wereldkampioen op de tien kilometer zwemmen in het open water. In een sprint met drie zwemsters tikte ze als eerste aan. Haar tijd was 2:02:29.50. De Duitse Leonie Beck tikte als tweede aan en huidige olympisch kampioene Marcela Cunha meost genoegen nemen met brons. 

Van Rouwendaal leek in de slotfase af te stevenen op een derde plek achter Ana Cunha en Beck. Terwijl de Braziliaanse en de Duitse met elkaar in gevecht waren, koos de Nederlandse voor haar eigen lijn en wist ze in het Lupameer langszij te komen en uiteindelijk als eerste aan te tikken.

"Ik kon het bij de finish al niet geloven en nu nog niet", zei een sprakeloze Van Rouwendaal in een eerste reactie op haar wereldtitel. "Ik ging steeds harder en harder en zag dat ik in de laatste paar meters aan kop lag. Toen dacht ik: nu aantikken en dan heb je 'm. En dat gebeurde. Ik ben echt superblij."

Met haar gouden plak liet Van Rouwendaal zien dat de vijf kilometer, waar ze als tiende eindigde, een éénmalige misser was. In de aanloop naar de 10 kilometer besloot ze te trainen op kortere slagen, om zo energie te sparen. Ze liet zich bovendien pas in de slotfase van voren zien en liet anderen het werk doen.

Met de wereldtitel in Budapest is de erelijst van Van Rouwendaal compleet. De openwaterzwemster werd in 2016 olympisch kampioen op de tien. Ze zeven Europese titels en veroverde drie keer WK-zilver, maar die gouden WK-plak liet lang op zich wachten. Donderdag is er kans op nog een medaille. De 25 kilometer staat dan op het programma. 

Bij de heren was het een Italiaans een-tweetje. Het goud was voor Gregorio Paltrinieri en het zilver ging naar Dominico Acerenza. Op vijftien seconden tikte Florian Wellbrock aan als derde, goed voor het brons. 

LTO vraagt relschoppende boeren hun energie anders te besteden

Niet alleen vanuit de politie en politiek, maar ook binnen de veesector is er felle kritiek op de boerenprotesten. Nu de protesten steeds gewelddadiger worden, is er vandaag mogelijk een spoeddebat in de Tweede Kamer. Zo meldt WNL.

De boerenprotesten worden steeds grimmiger. Hooibalen worden in brand gestoken en op de snelweg gegooid en wegen worden geblokkeerd. Gisteravond braken boeren door een politieblokkade heen en bestookten vervolgens het huis van minister Van Der Wal met vuurwerk. Ook bij het huis van CDA-Kamerlid Derk Boswijk stonden boze boeren.

De voorman van Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) Sjaak van der Tak sprak zich duidelijk uit tegen het geweld van de boeren. “Ik neem hier afstand van.”

Van der Tak is sinds begin 2021 voorzitter van LTO Nederland. Daarvoor was hij namens het CDA burgemeester in Westland en wethouder in Rotterdam. De afgelopen weken uitte Van der Tak felle kritiek op de plannen van stikstofminister Van der Wal. Vorige week zei hij op de grote boerendemonstratie dat met "de politiek niet meer te praten viel" en eiste hij dat "het stikstofdictaat van tafel gaat".

Zie ook:

Boeren protesteren nog door, overlast is op sommige plaatsen fors

Boerenprotesten:door blokkade naar woning minister, sloopten diverse politieauto's

CDA'er Derk Boswijk blijft thuis nadat ook zijn huis is bezocht door boze boeren

Boze boeren hebben dinsdagavond ook CDA-Kamerlid Derk Boswijk bij zijn huis opgezocht. Dat meldt de volksvertegenwoordiger op Twitter. Boswijk geeft aan dat hij de komende dagen niet naar Den Haag afreist om bij zijn nog jonge gezin te blijven.

Swiatek en Badosa simpel verder op Wimbledon, Williams onderuit

Tennisster Iga Swiatek heeft zich zonder problemen geplaatst voor de tweede ronde op Wimbledon. De Poolse nummer één van de wereld had bijzonder weinig moeite met de Kroatische qualifier Jana Fett, die met 6-0, 6-3 naar huis werd gestuurd.

Ook Paula Badosa had het niet al te zwaar. De als vierde geplaatste Spaanse rekende met 6-2, 6-1 simpel af met de Amerikaanse qualifier Louisa Chirico.

Serena Williams, jagend op haar zevende Wimbledontitel en toegelaten met een wildcard, kan weer wat anders gaan doen: de door blessures geplaagde Amerikaanse ging in een ruim drie uur durende thriller met 7-5, 1-6, 7-6 (7) onderuit tegen de Française Harmony Tan.

Rusland: referendum voor toetreding regio Cherson tot Russische Federatie

Het pro-Russische militaire en civiele bestuur dat Moskou in de Oekraïense regio Cherson heeft ingezet, bereidt zich voor op zijn toetreding tot Rusland.

De Russische troepen hebben Igor Kolychayev, de gekozen burgemeester van de stad Cherson in het zuiden van Oekraïne, gearresteerd. Dit werd bevestigd door het pro-Russische plaatsvervangend hoofd van het militaire en civiele bestuur in Cherson, Kirill Stremousov, aan het persbureau Ria Novosti. Kolychayev had de medewerkers van het stadsbestuur openlijk opgeroepen tot sabotage en de instructies van de nieuwe Pro-Russische leiding te negeren, zo rechtvaardigde Stremousov de arrestatie.

De ex-burgemeester was een "held van de nazi-omgeving" en heeft grote schade aangericht aan de "denazificatie" van Oekraïne, beweerde Stremusov. Kolychayev bleef in de stad na de bezetting van Cherson, maar weigerde samen te werken met de bezettende Russische troepen. "Denazificatie" is een slogan die Rusland gebruikt om zijn invasie van het buurland te rechtvaardigen. Volgens zijn assistent Galina Lyashevska werd Kolychayev vastgehouden door de Russische Nationale Garde en de geheime dienst van de FSB na een ontmoeting met andere voormalige leden van de gemeenteraad. Ze sprak van een "ontvoering". 

Volgens het Russische staatspersbureau Tass komt er binnenkort een referendum. Het gebied rond de havenstad aan de Zwarte Zee was aan het begin van de Russische invasie bezet. Een groot deel van de bevolking heeft de regio verlaten.

Van Tass:
'De autoriteiten van de regio Cherson zijn begonnen met de voorbereiding van een referendum, dat zal beslissen over de kwestie van toetreding tot de Russische Federatie, zei Kirill Stremousov, plaatsvervangend hoofd van de militair-civiele administratie (CAA), in een video die op het Telegram-kanaal.

"Ja, we bereiden ons voor op een referendum - en we zullen het houden. Vreemd genoeg zal de regio Cherson besluiten om zich bij de Russische Federatie aan te sluiten, het zal een volwaardig onderwerp worden", zei Stremousov.

De regio Cherson ligt in het zuiden van Oekraïne, grenzend aan de Republiek van de Krim. Medio maart meldde het Ministerie van Defensie van de Russische Federatie dat de regio onder volledige controle van Russische troepen stond. Eind april werd in de regio een civiel-militair bestuur gevormd. De autoriteiten verklaarden ook de wens om deel uit te maken van de Russische Federatie.

De autoriteiten van de regio zijn begonnen met het tellen van de bevolking die in de regio woont als voorbereiding op het referendum, zei Stremousov.

"We hebben het over de sociologische processen die we nu onderzoeken: er is een constante migratie, die zeer groot is. Mensen komen en gaan voortdurend, omdat de situatie niet stabiel is, niet rustig. Dus in dit opzicht is het een van onze taken om gewoon het proces te leiden. Tot nu toe tellen we de mensen die aanwezig zijn. Wij bereiden ons dus voor en om te weten te komen hoeveel mensen er in het gebied zijn, plannen deze actie en beginnen nu met dit proces. Wij voeren sociologische analyses uit," zei Stremousov toen hem gevraagd werd naar de voorbereiding van een referendum over het lidmaatschap van de Russische Federatie.'

Nieuwe tabaksregels per 1 juli

Per 1 juli 2022 gaan nieuwe wettelijke regelingen in met betrekking tot tabak. Zo komt er een aanscherping van het reclameverbod, gaat regulering van verhittingsapparaten in en moeten alle sigaretten er neutraal uit zien. Al deze nieuwe regels moeten een bijdrage leveren aan een ‘rookvrije generatie’ in 2040. 

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS): “Het is ontzettend belangrijk dat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving. Daarmee kunnen we bijdragen aan het terugdringen van de circa 20.000 sterfgevallen door tabak elk jaar. Met deze nieuwe wettelijke regels maken we concrete stappen richting de rookvrije generatie. Tabaksproducten verdwijnen verder uit het zicht en worden minder aantrekkelijk, zodat stoppen met roken makkelijker wordt en starten moeilijker.”

Aanscherping reclameverbod 

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat door reclame met name jongeren meer geneigd zijn om te beginnen, daarnaast weerhoudt reclame rokers om te stoppen met roken. Met de aanscherping van het reclameverbod krijgen bijna alle zaken die rookwaren verkopen te maken met het reclameverbod. Tabaksspeciaalzaken mogen als enige nog reclame maken, maar dan wel alleen binnenin de zaak. Reclame op de gevel en - in beperkte gevallen - de etalage, wordt voor alle verkooppunten verboden. 

Regulering van elektronische verhittingsapparaten 

Met elektronische verhittingsapparaten wordt tabak verhit in plaats van verbrand. Deze apparaten lijken in gebruik en uitstraling op e-sigaretten. Bij het reguleren van de verhittingsapparaten wordt op veel punten aansluiting gezocht bij de regelgeving van e-sigaretten. Om die reden gaan onder andere het reclameverbod, het uitstalverbod en verschillende verkoopbeperkingen (zoals de leeftijdsgrens van 18 jaar) gelden voor deze verhittingsapparaten. Verder worden er eisen gesteld aan de verpakking, zoals het verbieden van bepaalde aanduidingen en het plaatsen van een gezondheidswaarschuwing.

Neutrale sigaretten 

Ook wordt er per 1 juli een standaard uiterlijk voorgeschreven voor alle sigaretten. Hierdoor mag er onder meer geen verschil meer zijn in de kleur, vormgeving, materiaal en andere elementen op het product die gebruikt kunnen worden om een onderscheid te maken tussen de verschillende soorten sigaretten. In 2020 zijn neutrale verpakkingen voor sigaretten en shag ingevoerd. Door nu ook standaardeisen te stellen aan de sigaret zelf kan worden voorkomen dat de tabaksindustrie haar aandacht verlegt van het aantrekkelijk maken van de verpakkingen, naar het aantrekkelijk maken van het uiterlijk van de sigaret. 

Door bovenstaande maatregelen wordt roken minder aantrekkelijk gemaakt en wordt het bewustzijn van de schadelijkheid vergroot. Dit is uiteindelijk, in samenhang met andere maatregelen, van invloed op het rookgedrag. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van het reclame en rookverbod. Afhankelijk van de ernst van de overtreding, legt de NVWA een schriftelijke waarschuwing of een bestuurlijke boete op.

Extra maatregelen voor meer persveiligheid

De persvrijheid in Nederland staat onder druk. Intimidatie, geweld en bedreiging zorgen ervoor dat journalisten in hun werk worden belemmerd. Daarom nemen staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) en minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) aanvullende maatregelen om de persvrijheid in Nederland te beschermen. Dat schrijven de bewindspersonen vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Uslu: “Persvrijheid en persveiligheid zijn essentieel voor onze democratie. Journalisten krijgen steeds meer te maken met bedreigingen, agressie en intimidatie. Dat is onacceptabel. Uit recente rapporten en gesprekken die ik met journalisten heb gevoerd, concludeer ik dat dit een structureel, maatschappelijk probleem is dat niet eenvoudig op te lossen is. Daarom gaan we het probleem met dit plan grondig aanpakken.”

Minister Yesilgöz-Zegerius: “Binnen de vrije samenleving kunnen we het niet tolereren dat sommigen denken anderen te moeten intimideren door hun privégegevens te verspreiden. Thuis moeten jij en je gezin veilig zijn. Als journalist moet je te allen tijde vrij en onbelemmerd je werk kunnen doen. Daarom trekken we hier de grens en leggen we bijvoorbeeld ook met het wetsvoorstel doxing in de wet vast dat we dit niet accepteren. En wie die grens toch overgaat, verdient straf.”

Recent verschenen drie rapporten over de persvrijheid in Nederland: de jaarlijkse World Press Freedom Index van Verslaggevers zonder Grenzen, Media Freedom Rapid Response (MFRR) en de jaarrapportage over 2021 van het College voor de Rechten van de Mens. Deze rapporten tonen aan dat er naast lopende maatregelen op meer terreinen actie nodig is om de persvrijheid te beschermen. Daarom breiden de bewindspersonen de maatregelen uit: door Nederlanders bewust te maken van het belang van journalistiek en het maatschappelijk debat te bevorderen, door het aanpakken van online intimidatie en door onderzoek te doen naar het probleem en naar goede voorbeelden in andere landen.

Uitbreiding maatregelen
Uslu en Yësilgoz-Zegerius verlengen allereerst hun steun aan het initiatief PersVeilig tot en met 2024. Daar kunnen journalisten terecht voor hulp bij concrete incidenten, maar ook voor trainingen om dreiging te voorkomen. Voor freelance journalisten is er een vergelijkbaar initiatief: het Flexibel Beschermingspakket Freelancers, dat tot 2023 loopt. De bewindspersonen gaan met de sector in gesprek over hoe dat pakket vanaf 2024 vervolg krijgt.

Ten tweede gaat Uslu samen met het Netwerk Mediawijsheid een aanpak ontwikkelen om Nederlanders bewust te maken van hoe media en journalistiek werken, hoe de journalistiek de macht controleert en hoe een democratie niet kan bestaan zonder een vrije, kritische en onafhankelijke pers.

Ten derde wil het kabinet zorgen voor een goed functionerend systeem om meldingen van online intimidatie van journalisten tegen te gaan. Uslu en staatssecretaris Van Huffelen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gaan in gesprek met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie, het Openbaar Ministerie en relevante social mediaplatforms over welke stappen hiervoor nodig zijn.

Ten slotte laten de bewindspersonen onderzoek doen naar specifieke aspecten en doelgroepen van het probleem, zoals online intimidatie, agressie tegen vrouwelijke journalisten en tegen journalisten met een niet-westerse achtergrond. Ook wil Uslu door middel van onderzoek inzicht krijgen in wat landen die hoog scoren als het gaat om persveiligheid en persvrijheid goed doen. Deze inzichten moeten leiden tot beter beleid.

Lopend beleid
Uslu en Yësilgoz-Zegerius willen voortbouwen op bestaande maatregelen om de persvrijheid en persveiligheid te bevorderen. In de afgelopen jaren is al veel in gang gezet samen met de sector, zoals het initiatief PersVeilig.

Een ander belangrijk kabinetsinitiatief om persvrijheid en persveiligheid te bevorderen is het wetsvoorstel van minister Yesilgöz-Zegerius om ‘doxing’ tegen te gaan, het delen van iemands persoonsgegevens met als doel om die persoon te intimideren.

Nadal en Tsitsipas verder op Wimbledon, Auger-Aliassime onderuit

Tennisser Rafael Nadal heeft zich zoals verwacht geplaatst voor de tweede ronde op Wimbledon. Op het Londense gras had de nummer twee van de plaatsingslijst het even lastig met de Argentijn Francisco Cerundolo, maar in vier sets klopte hij hem wel: 6-4, 6-3, 3-6, 6-4.

Stefanos Tsitsipas, als vierde geplaatst, nam het op tegen de Zwitser Alexander Ritschard. De qualifier, die zijn debuut in het hoofdschema van een Grand Slam-toernooi maakte, liet een uitstekende indruk achter, maar kon niet voor een sensatie zorgen: 7-6 (1), 6-3, 5-7, 6-4.

Voor de als zesde geplaatste Felix Auger-Aliassime, vorig jaar goed voor een kwartfinaleplaats, is het toernooi op het heilige gras al klaar. De Canadees werd in een spannende wedstrijd verrassend opzij geschoven door de Amerikaan Maxime Cressy: 6-7 (5), 6-4, 7-6 (9), 7-6 (5).

Matteo Berrettini, vorig jaar verliezend finalist, kwam zelfs niet eens aan spelen toe: de als achtste geplaatste Italiaan moest zich net als Marin Cilic (14), verliezend finalist in 2017, met een positieve COVID-19-test afmelden.

Meer mensen verwachten verslechtering van hun financiŰle situatie

30 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder ging er in het eerste kwartaal van 2022 van uit dat de financiële situatie van hun huishouden het komende jaar zal verslechteren. Begin 2021 was dat nog 16 procent. Huurtoeslagontvangers waren pessimistischer dan eigenwoningbezitters en overige huurders. Ze gaven al in 2021 aan vaker financiële problemen te hebben. In de vandaag uitgekomen CBS-publicatie Materiële Welvaart in Nederland 2022 staan de verdelingen van inkomen, vermogen, bestedingen en opvattingen over de financiële situatie centraal.

Al vanaf het vierde kwartaal van 2021 verwachten duidelijk meer mensen een verslechtering in hun financiële situatie. Die toename viel samen met de destijds strenge lockdown door corona. Ook in het tweede kwartaal van 2020, toen het virus net uitgebroken was, steeg het aandeel dat pessimistisch is over de toekomstige financiële situatie sterk. Daarna nam het pessimisme tot en met half 2021 af en gingen steeds meer mensen uit van een verbetering van hun financiële situatie.

Vooral huurtoeslagontvangers pessimistisch
Van de mensen die in een huurwoning wonen en huurtoeslag ontvangen, verwachtte 36 procent begin 2022 dat de financiële situatie van het huishouden zal verslechteren. Dat is meer dan bij eigenwoningbezitters (29 procent). Huurders zonder huurtoeslag zitten er met 33 procent tussenin. Wel rekende deze groep vaker dan huurtoeslagontvangers en eigenwoningbezitters op een verbetering. Eigenwoningbezitters gingen meestal uit van ongewijzigde financiën. In vergelijking met begin 2021 zijn zowel eigenwoningbezitters als huurders pessimistischer geworden over de financiële situatie van het huishouden.

Vaker beroep op spaartegoeden
Ook over de actuele financiële situatie van het huishouden zijn mensen minder optimistisch. 10 procent gaf in het eerste kwartaal van 2022 aan dat het huishouden toen spaartegoeden moest aanspreken. Een jaar eerder was dat nog 7 procent. Tegelijkertijd zeiden minder mensen geld over te houden: 60 procent in het eerste kwartaal van 2022 tegen 64 procent begin 2021. De verschillen zijn toe te schrijven aan veranderingen bij huurders met huurtoeslag en woningeigenaren. Beide groepen moesten in 2022 vaker een beroep doen op spaartegoeden. Daarnaast hielden woningeigenaren iets minder vaak geld over dan in 2021 (74 procent tegen 71 procent in 2022). Onder huurders zonder huurtoeslag was de financiële situatie in 2022 naar eigen zeggen vergelijkbaar met die van een jaar eerder.

Huurtoeslagontvangers vaakst financiële problemen
In 2021 kwam 7 procent van de huishoudens naar eigen zeggen (zeer) moeilijk rond van het inkomen. Bij huurders met huurtoeslag was dit met 23 procent veel vaker het geval, terwijl het bij eigenwoningbezitters nauwelijks voorkwam. Vergeleken met huurders ervoer een relatief klein deel van de woningeigenaren de maandelijkse woonlasten als een zware last. Woningeigenaren hebben doorgaans niet alleen een hoger inkomen dan huurders, ze zijn ook een kleiner deel van dit inkomen kwijt aan woonlasten. Bij 10 procent van de huurtoeslagontvangers was sprake van betalingsachterstanden. Dat speelde voornamelijk bij het betalen van de maandelijkse huur.

Waterpolosters overtuigend naar halve finales WK

De Nederlandse waterpolosters hebben zich in Hongarije overtuigend geplaatst voor de halve finales van het wereldkampioenschap. In Budapest werd Griekenland vakkundig opzij gezet door de ploeg van voormalig Grieks international Evangelos Doudesis.

Nederland begon prima door in het eerste kwart een 3-1 voorsprong te pakken, wat richting de rust werd uitgebreid naar een 6-3 voorsprong. In het derde kwart ging het wat meer gelijk op, maar via 9-6 maakte Nederland het in het vierde kwart overtuigend af: 12-7.

De ploeg speelt donderdagavond vanaf 21.00 uur in de halve finales tegen het gastland, dat met 7-6 van Australië won. In de andere halve finale spelen Italië en de VS, die respectievelijk Frankrijk (17-7) en Spanje (13-8) klopten.

FOK! Wat een weer: vergeet niet te smeren, het wordt zonnig weer!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Yo!

Het was vandaag redelijk zomerweer, hier lokaal mij iets aan de te benauwde kant.

Vanavond is er weinig bewolking. De wind is zwak tot matig uit verschillende richtingen. Later vanavond de wind draait naar oost.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 13°C. Er is weinig wind.

Vanochtend verwachten we zonnig en droog weer, met een zwak tot matige zuidoostelijke wind.

In de middag wisselen zon en wolken elkaar af. Het blijft wel droog. De middagtemperatuur ligt tussen 20°C aan zee en 28°C plaatselijk landinwaarts. De wind zal zwak tot matig zijn uit het zuidoosten. In het westen draait de wind naar west tot noordwest.

De avond is het half bewolkt en blijft het vrijwel overal droog. Ook dan zal er weinig wind zijn.

Prima weer dus om er op uit te trekken of gewoon lekker een terrasje te pikken.

Zonnig weer boven de Zaanstreek (Foto:Jippie)
Zonnig weer boven de Zaanstreek (Foto:Jippie)

Toename autokilometers in 2021 maar nog niet op oude niveau

Nederlandse personenauto’s legden in 2021 in totaal 103,4 miljard kilometer af in binnen- en buitenland. Dat is 2,8 procent meer dan een jaar eerder. Ondanks deze stijging was het aantal afgelegde kilometers nog altijd lager dan voor de coronapandemie. In 2019 werd er 122,5 miljard kilometer gereden met de auto, 18,5 procent meer dan in 2021. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

Personenauto’s van natuurlijke personen (particulieren en eenmanszaken) waren goed voor 80 procent van de afgelegde kilometers in 2021. In totaal reden zij 82,8 miljard kilometer, 2,3 procent meer dan in 2020. Auto’s van rechtspersonen (bedrijven) reden in 2021 4,6 procent meer kilometers dan in het jaar ervoor. Voor beide groepen gold dat er minder werd gereden dan in pre-coronajaar 2019, - 13,7 procent voor auto’s van natuurlijke personen en -22,4 procent voor auto’s van bedrijven.

Meer kilometers op benzine en verdere toename elektrisch rijden
Bijna drie kwart van de autokilometers in 2021 werd afgelegd met een benzineauto: 75,4 miljard kilometer. Dat is 4,5 procent meer dan het jaar ervoor. De afstand gereden op diesel en LPG neemt al een aantal jaren af. De op diesel afgelegde autokilometers daalden in 2021 met 10,7 procent, en de LPG-kilometers met 2,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Daar tegenover steeg het aantal kilometers gereden met een volledig elektrische auto met 66,5 procent. Ook met plug-in hybride auto’s werd meer gereden (27,5 procent). Voor beide types geldt dat deze toename deels werd veroorzaakt door een toename van dit soort auto’s: er waren in 2021 38,5 procent meer volledig elektrische auto’s op de weg dan een jaar eerder, en 37,2 procent meer plug-in hybrides. In totaal werd bijna 6 procent van alle autokilometers afgelegd met een volledig elektrische auto of een plug-in hybride.

Auto uit Almere rijdt het meest, Terschelling het minst
Een personenauto reed in 2021 gemiddeld 10.600 kilometer, bijna 10.500 in 2020 en 12.900 in 2019. Het gemiddeld jaarkilometrage van auto’s van particulieren was in 2021 met 9.600 kilometer lager dan dat van auto’s van de zaak (17.800 kilometer).

Met auto’s van particulieren uit Almere werd in 2021 gemiddeld het meest gereden (12.200 kilometer), gevolgd door auto’s in twee andere Flevolandse gemeenten: Lelystad en Zeewolde, met beide gemiddeld 11.300 kilometer per auto. Gemiddeld reden auto’s in particulier bezit op de Waddeneilanden de minste kilometers. Het minst werd gereden door auto’s in particulier bezit van inwoners van Terschelling, met gemiddeld 6.600 kilometer per auto.

Aandeel hernieuwbare energie daalt ondanks stijging zon- en windenergie

In 2021 lag het aandeel hernieuwbare energie op 12 procent van het totale energieverbruik in Nederland. In 2020 was dit 14 procent. Ten opzichte van 2020 is er minder biomassa meegeteld voor het aandeel hernieuwbare energie en is er geen hernieuwbare energie uit het buitenland ingekocht. In 2021 nam, vergeleken met een jaar eerder, het verbruik van energie uit wind met 36 procent toe, van zonne-energie met 28 procent. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

In 2021 is een herziene EU-Richtlijn Hernieuwbare Energie in werking getreden. Deze bevat strengere duurzaamheidscriteria voor biomassa. Het is nog onduidelijk hoe deze criteria precies moeten worden toegepast. Het totale verbruik van biomassa dat zeker voldoet aan de EU-Richtlijn was in 2021 107 petajoule (PJ), een jaar eerder was dit nog 120 PJ. Hiermee kwam het verbruik van hernieuwbare energie vorig jaar uit op 240 PJ. Dit is 12 procent van het totale bruto eindverbruik van energie. Wanneer de biomassa wordt meegeteld die onzeker is volgens de EU-richtlijn, komt het verbruik van hernieuwbare energie uit op 269 PJ. Dat is 13,4 procent van het totaal energieverbruik.

In 2020 is er 49 PJ hernieuwbare energie ingekocht van Denemarken via een zogenoemde statistische overdracht. Hiermee behaalde Nederland de bindende EU-doelstelling van 14 procent hernieuwbare energie die voor dat jaar was afgesproken. Er zijn vooralsnog geen afspraken om een dergelijke overdracht te realiseren voor 2021. Dat verklaart mede de daling van het aandeel hernieuwbare energie in 2021.

Groter energieverbruik uit windmolens op zee
Het energieverbruik uit windenergie is in 2021 vergeleken met een jaar eerder met 36 procent toegenomen naar 68 PJ. Dit is gelijk aan 3,4 procent van het totale bruto eindverbruik van Nederland. Vooral het verbruik uit windmolens op zee nam fors toe doordat parken op zee heel het jaar volledig operationeel waren. Het verbruik uit windenergie op zee nam met 71 procent toe ten opzichte van 2020 en bedroeg 31 PJ. Het verbruik uit windenergie op land groeide in dezelfde tijd met 17 procent naar 38 PJ.

De totale capaciteit van windmolens was 7 700 MW eind 2021, 16 procent meer dan het jaar ervoor. Deze stijging is volledig te danken aan nieuwe windmolens op het land, het vermogen op zee is niet gestegen.

Toename verbruik uit zonne-energie door meer zonnepanelen
Het verbruik uit zonne-energie (elektriciteit en warmte) groeide in 2021 ten opzichte van het jaar daarvoor met 28 procent naar 42 PJ. Hiermee wordt 2,1 procent van het totale verbruik van Nederland gedekt. De belangrijkste oorzaak voor deze toename is het in gebruik nemen van nieuwe zonnepanelen.

De opgestelde capaciteit van zonnepanelen voor zonnestroom steeg van 11 duizend MW in 2020 naar iets meer dan 14 400 MW een jaar later, een groei van ongeveer 31 procent. Deze groei is minder sterk dan in 2020. Van de opgestelde zonnepanelen staat 20 procent in zonneparken en 80 procent op het dak of als zonnewering boven parkeerplaatsen.

'Demonstratierecht waarborgen, maar zit grens aan'

Door het hele land treedt de politie deze dagen op bij protestacties van boeren tegen het stikstofbeleid van de regering. In tegenstelling tot vorige week zijn deze acties niet gecoördineerd en daarmee deels onvoorspelbaar. Met grotere gevolgen voor de (verkeers)veiligheid. ‘Demonstratierecht is een groot goed, maar er zitten grenzen aan’, aldus nationaal commandant Willem Woelders. ‘Als er sprake is van het verstoren van de openbare orde of er worden strafbare feiten gepleegd, dan treden we daar tegenop.’

Aanvankelijk was er door langzaam rijdende tractoren vooral veel overlast op de snelwegen, maar gaandeweg veranderde het protest naar verstoring van de openbare orde. Willem Woelders: ‘Zo waren er op verschillende wegen hooibalen in brand gestoken. Dat leverde gevaarlijke situaties op. In samenwerking met onder anderen de brandweer zijn deze onveilige situaties snel opgeheven.’ Sinds gisteren noteerde de politie enkele aanhoudingen, tientallen bekeuringen en een aantal inbeslagnames. Het was vooral onrustig in de regio’s Oost-Brabant en Oost-Nederland. Op de A28 dreigden meerdere mensen onwel te raken toen zij urenlang in de brandende zon in de file stonden, die werd veroorzaakt door een blokkade van tractoren op de snelweg.

‘In tegenstelling tot vorige week zijn deze acties meer versnipperd en niet gecoördineerd. Dat maakt ze onvoorspelbaar en onveiliger’, stelt Woelders. ‘De huidige situatie zorgt ervoor dat we nog meer moeten begrenzen. We doen voor eventueel nieuwe acties nogmaals een dringend beroep op de boeren om hun verantwoordelijkheid te nemen en niet te zorgen voor gevaarlijke situaties.’

Onvoorspelbaar
‘Het onvoorspelbare karakter en de mogelijke massaliteit van deze acties maakt dat we niet overal konden voorkomen dat boeren toch met tractoren de weg op zijn gegaan, of dat we in alle onveilige gevallen direct konden ingrijpen’, aldus Woelders. ‘Per situatie is gekeken naar wat op dat moment voor de politie haalbaar en het meest effectief is; (verkeers)veiligheid staat daarbij altijd voorop. Waar nodig zijn we gaan handhaven, bijvoorbeeld door de overtredingen te bekeuren. Vorige week werden ook al enkele honderden bekeuringen uitgeschreven. Als er sprake is van zeer gevaarlijke verkeerssituaties kan er ook achteraf nog – bijvoorbeeld met behulp van beeldmateriaal – worden gehandhaafd.’

Optreden
27 juni en 28 juni voorkwam de politie op meerdere plekken in het land dat boeren de snelweg opgingen. ‘Politiecollega’s zijn ter plekke met de boeren in gesprek gegaan. Uitgangspunt is dat we de boeren aanspreken en verzoeken om weg te gaan. Waar nodig en mogelijk delen we boetes uit bij overtredingen of moeten we mensen aanhouden.’ Zo zijn er boeren aangehouden die een politieauto op de A9 hadden geramd. In Oost-Nederland werden twee trekkers in beslag genomen. ‘Dit soort acties zijn ontoelaatbaar. De politie respecteert dat boeren voor hun belangen opkomen en demonstreren. Maar: dat protest mag nooit ten koste gaan van de veiligheid van andere weggebruikers en de openbare orde. Er zitten duidelijke grenzen aan.’

Extra pantserhouwitsers naar Oekra´ne

Nederland en Duitsland leveren 6 extra PzH2000 Pantserhouwitsers aan Oekraïne. Dat hebben minister van Defensie Kajsa Ollongren en haar Duitse ambtsgenoot Christine Lambrechts dinsdag tijdens de start van de NAVO-top in Madrid bekendgemaakt.

In hun strijd om de Russische opmars te stoppen heeft Oekraïne artilleriestukken zoals de geavanceerde Pantserhouwitsers hard nodig. De Russische strijdkrachten bedreigen Oekraïense logistieke aanvoerlijnen. Ook boeken ze gestaag terreinwinst in de Donbas. De Oekraïense strijdkrachten staan hier zwaar onder druk. Het blijft daarom van belang om Oekraïne te blijven steunen om zichzelf te kunnen verdedigen tegen de Russische invasie.

Oekraïne sprak na de Duitse-Nederlandse levering van de 12 Pantserhouwitsers eerder deze maand de wens uit om een hele eenheid te willen bewapenen met 18 Pantserhouwitsers in totaal. Eerder gaf het Nederlandse kabinet al aan door te willen gaan met het leveren van zware wapens. In dat licht levert Nederland 3 van de extra gevraagde PzH2000 Pantserhouwitsers. Duitsland levert de andere 3.

Oekraïense artilleristen al opgeleid
Er zijn de afgelopen periode al voldoende Oekraïense militairen getraind om de artilleriestukken goed te kunnen bedienen. Duitsland en Nederland hoeven dus vooralsnog geen nieuwe Oekraïense bemanningen op te leiden.

Voor de Nederlandse landmacht heeft het leveren van de 3 extra systemen gevolgen voor de operationele gereedheid. Defensie gaat deze Pantserhouwitsers daarom vervangen. Voor de financiering doet Defensie een beroep op de European Peace Facility van de EU.

Defensie doet geen mededelingen over wanneer de Oekraïense landmacht de Pantserhouwitzers ontvangt. Om veiligheidsredenen wordt enkel gemeld dat ze zijn aangekomen.

ECB-president Christine Lagarde belooft stevige aanpak hoge inflatie

De Europese Centrale Bank (ECB) belooft om er alles aan te doen om de hoge inflatie in het eurogebied aan te pakken. Volgens ECB-president Christine Lagarde zal de centrale bank hiervoor “zo ver gaan als nodig is”.

Lagarde verwacht dat de inflatie de komende tijd nog “ongewenst hoog” blijven. De ECB gaat bij de beleidsvergadering van volgende maand voor het eerst in meer dan tien jaar de rente verhogen, waarschijnlijk met een kwart procentpunt.

De inflatie in de eurozone lag vorige maand op een recordniveau van 8,1 procent, vooral door de hoge prijzen voor energie en levensmiddelen vanwege de oorlog in Oekraïne. Lagarde zegt dat de hoge inflatie een “grote uitdaging” is en dat de ECB er dus alles aan zal doen om te zorgen dat de inflatie op de middelbare termijn stabiliseert op de doelstelling van 2 procent. Daarmee sluit ze nog sterkere renteverhogingen niet uit.

Actie om van Keti Koti vrije dag te maken: 'Goed om ons met elkaar te verbinden'

Met de #1julivrij laten steeds meer Amsterdammers en ook Amsterdamse bedrijven weten dat ze aanstaande vrijdag, als het slavernijverleden wordt herdacht en de afschaffing ervan wordt gevierd, vrij nemen of vrij geven. Zo meldt AT5

Doel is om van Keti Koti een nationale feestdag te maken, de actie is opgezet door The Black Archives, FunX, Nederland Wordt Beter, Tony's Chocolonely en LUSH en is bedoeld om de politiek zo ver te krijgen 1 juli aan de feestdagenkalender toe te voegen. 

Ook de zeventig werknemers van Patta krijgen vrijdag een extra vrije dag. "We zijn hier nu, we zijn Surinamers maar ook Nederlanders", zegt de mede-oprichter van het kledingmerk Guillaume Schmidt in hun winkel op de Zeedijk. "Ik denk dat het goed is voor ons, maar ook voor andere Nederlanders om te verbinden en met elkaar na te denken over wat er is gebeurd en na te denken hoe we de toekomst verder ingaan."

Kunstenaar Hedy Tjin is eigen baas en gaf zichzelf op 1 juli al vrij. Vrijdag is zij in Groningen om een wandkleed te onthullen dat ze ontwierp om stil te staan bij het slavernijverleden in die stad. Mocht dat nodig zijn, dan is er volgens haar nog wel een gaatje te vinden op de volle vrije-dagen-kalender in Nederland: "Hoeveel mensen weten nog precies wat er precies is gebeurd tijdens Pasen? Waarom we dan überhaupt vrij zijn. Ik denk dat Keti Koti veel actueler en belangrijker is om te vieren, omdat we daar nog steeds heel veel sporen van zien."

Huisartsen voeren actie: 'In de toekomst dreigen mensen zonder huisarts te raken'

Je zou het bijna vergeten met alle boerenprotesten maar ook de huisartsen voeren deze week actie. 

Van 27 juni tot en met 1 juli vragen de huisartsen en huisartsenmedewerkers extra aandacht voor de druk op de huisartsenzorg. Ze stellen wat er nodig is om de huisartsenzorg nu en in de toekomst te behouden. 

Op vrijdag 1 juli a.s. gaan de huisartsen naar het Malieveld om als huisartsen luid en duidelijk een Verenigd geluid te laten te horen. In de huisartsenzorg is een grens bereikt, sommige van huisartsen zijn de grens al over. Huisartsen willen goede zorg kunnen blijven leveren aan hun patiënten. De problemen in de zorg zijn groot en veel daarvan belandt bij de huisarts. Dat kan zo niet doorgaan.

De huisartsen zetten 4 thema’s centraal in deze actieweek:

  • Overloop vanuit andere zorgsectoren en sociaal domein
  • Huisvestingsproblemen
  • Drukte in de ANW-zorg
  • De noodzaak van meer tijd voor de patiënt

Capitool: ex-medewerker Witte Huis legt schokkende verklaring af over Trump

Oud-president Donald Trump wist in de aanloop naar de Capitoolbestorming dat een deel van de relschoppers wapens bij zich zouden dragen. Dat heeft Cassidy Hutchinson dinsdag onder ede verklaard tegen leden van het Congres. 

Hutchinson was de rechterhand van Trumps laatste stafchef, Mark Meadows, en werkte in het Witte Huis. 

In twee uur tijd kwam Hutchinson met een serie forse beschuldigingen richting Trump. De meest bizarre onthulling was dat Trump zijn veiligheidsteam zou hebben gezegd de detectiepoortjes bij het Capitool uit te zetten en de menigte niet te controleren op wapens. 

"Ze komen niet voor mij en zullen mij niets aandoen" en "ze mogen vanaf hier naar het Capitool marcheren", zei Trump volgens de oud-medewerker. Bij de bestorming die volgde, kwamen meerdere mensen om het leven en raakten honderden relschoppers en agenten gewond.

Trump wilde na zijn 'Ellipse' toespraak aanwezig zijn bij de protestmars die richting het Capitool ging, vervolgde Hutchinson. Ze vertelde dat de president aanvankelijk dacht dat hij met zijn gepantserde limousine 'the beast' naar de demonstratie bij het Capitool werd gebracht.

Trump ontstak in razernij toen hem werd meegedeeld dat hij zou worden teruggebracht werd naar de 'West Wing' verklaarde Hutchinson op basis van een gesprek met adjunct-stafchef Tony Ornato:

"Ik ben de fucking president, breng me naar het Capitool", zou Trump hebben geroepen. Toen de agent van geheime dienst die de presidentiële limousine bestuurde geen gehoor gaf aan zijn bevel, dook Trump vanaf de achterbank naar voren om een ruk aan het stuur te geven. Daarna zou hij met zijn vrije hand hebben geprobeerd de arm van de bestuurder vast te grijpen.

Trump doet de verklaring af als nepnieuws. Op zijn eigen Truth Social zegt de oud-president dat hij nooit naar het stuur heeft gegrepen. Ook ontkent hij stellig dat hij meerdere keren in het Witte Huis een bord tegen de muur kapot heeft gegooid uit frustratie, zoals Hutchinson ook verklaarde.

De Republikeinse Partij doet de getuigenverklaring van Hutchinson af als verzinsels. De hoorzittingen van de Commissie zijn volgens Republikeinse politici onderdeel van een heksenjacht tegen Trump.

De hoorzittingen zullen waarschijnlijk in juli vervolgd worden. Dan zal er onder meer worden gekeken wie er verantwoordelijk zijn de bestorming van het parlement door extremistische groeperingen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.