Baltische staten eisen meer NAVO-aanwezigheid

De Litouwse president Gitanas Nauseda dringt aan op een sterkere NAVO-aanwezigheid in de Baltische staten. "De NAVO-top in Madrid moet de top van beslissingen zijn", zei Nauseda tegen persbureau dpa voorafgaand aan het eendaagse bezoek van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz aan Vilnius.

"We hopen het op de top eens te worden: over een overgang van afschrikking naar voorwaartse verdediging, van een bataljon naar een brigade, van luchttoezicht naar luchtverdediging."

De Letse president Egils Levits hoopt ook op 'concrete voorstellen' tijdens het bezoek van Scholz voor een sterkere bescherming van het oostelijke NAVO-alliantiegebied. "We verwachten dat Duitsland ook de algehele veiligheid van de NAVO voor ogen zal hebben en daarom ook deze toename van de NAVO-aanwezigheid in alle drie de Baltische staten zal steunen", zegt Levits tegen dpa.

Op de NAVO-top in Madrid eind deze maand zal de vraag zijn of de troepen aan de oostflank van de NAVO weer moeten worden uitgebreid. Ruim drie weken voor de top bijeenkomst van de NAVO vertrok Scholz dinsdag naar Litouwen voor een kort bezoek. In de hoofdstad Vilnius wil hij gesprekken voeren met Nauseda en de Baltische regeringsleiders Ingrida Simonyte (Litouwen), Kaja Kallas (Estland) en Krisjanis Karins (Letland). Volgens het kantoor van de kanselier zal het centrale thema van de reis de Russische agressieoorlog in Oekraïne en het beveiligen van de oostelijke flank van de NAVO zijn.