Turkije helpt om graanexport te hervatten, Rusland wil mijnen uit havens hebben

Turkije zegt nauw samen te werken met Oekraïne en Rusland om overeenstemming te bereiken over een plan om de Oekraïense graanexport te hervatten. Het plan, gepromoot door de Verenigde Naties, omvat een corridor in de Zwarte Zee waarlangs graan dat de arme landen hard nodig hebben, vanuit Oekraïne zal kunnen worden verscheept.

Update 23.35 uur: De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov is in Turkije aangekomen om te praten over de export van graan vanuit de geblokkeerde havens van Oekraïne. Volgens informatie van het persbureau landde Lavrov dinsdag op de luchthaven van Ankara. Lavrov, was vergezeld van een militaire delegatie, zal woensdag een ontmoeting hebben met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu. Dit is Lavrovs tweede reis naar Turkije sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Begin maart ontmoette hij in Antalya zowel Cavusoglu als de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba in een poging om te bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne.

Eerdere berichtgeving: Rusland blokkeert de zeehavens van Oekraïne, dat een van de grootste graanexporteurs ter wereld is. Een groot probleem zijn de mijnen die ronddrijven voor de haven van Odessa en andere plaatsen langs de Oekraïense kust, zegt de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar.

Een vraag is wie de mijnen moet ruimen en de gecreëerde corridor moet beschermen. Turkije heeft een zeegrens met de twee strijdende partijen in de Zwarte Zee.

Rusland roept Oekraïne op om de mijnen te ruimen. Dan zouden de schepen aan kunnen meren zodra ze door het Russische leger zijn gecontroleerd en graan kunnen laden, zegt de woordvoerder van het Russische presidentieel bureau, Dmitry Peskov.

"Met onze hulp kunnen ze dan de internationale wateren in." De Russische president Vladimir Poetin heeft al geëist dat Oekraïne de mijnen opruimt in de toegangswegen tot de havens. Rusland heeft grote delen van de Oekraïense kust bezet en blokkeert de havens van zijn buurland, een van 's werelds grootste graanexporteurs. Tegelijkertijd verwijt Moskou echter de westerse sancties en de Oekraïense regering als oorzaak voor het gebrek aan graan, waarvan vooral armere landen momenteel te lijden hebben.