Rechtszaak moord Peter R. de Vries van start, wat kunnen we verwachten?

Jippie

De twee mannen die verdacht worden van (betrokkenheid bij) de dodelijke aanslag op Peter R. de Vries, staan vandaag voor voor de rechter. Het gaat om de 22-jarige Delano G. en Kamil E., een Pool van 35 jaar. Tijdens de zitting wordt de zaak voor het eerst inhoudelijk behandeld. Naar verwachting komt het Openbaar Ministerie vandaag met een strafeis voor de moord op Peter R. de Vries. Zo meldt AT5

De Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, kort nadat hij bij een live-uitzending van RTL Boulevard was geweest. De twee verdachten werden nog diezelfde avond door de politie opgepakt. Delano G. wordt vanaf dat moment gezien als de vermoedelijke schutter, Kamil E. zou de bestuurder van de vluchtauto zijn geweest. De Vries overleed negen dagen na de aanslag.

Voor de zitting van vandaag zijn er al drie zogenoemde pro forma-zittingen geweest. Hoewel er toen niet inhoudelijk op de zaak is ingegaan, kwamen er wel al meerdere details rond de spraakmakende moordzaak naar buiten.

Zo zou G. met een omgebouwd alarmpistool vier keer op De Vries hebben geschoten. En E. zou op zijn beurt nog een voorverkenning hebben gedaan bij de parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat. Ook zijn de twee voorafgaand aan de moord nog op camerabeelden te zien in de nabijheid van de redactie van RTL Boulevard.

Waar Delano G. zijn kaken tijdens de pro forma-zittingen telkens stijf op elkaar hield, liet Kamil E. zich wel een aantal keer horen. "Ik heb niemand doodgemaakt, ik wist niks van de moord en ik heb geen wapen gezien”, aldus E., die verklaarde ingehuurd te zijn voor een klus waarvan hij de inhoud niet wist. Tijdens de tweede regiezitting zei hij niet de man te zijn die met G. op de camerabeelden te zien is. “Ik was bij mijn moeder.”

De meest indringende details moeten op dat moment nog komen. Tijdens de derde pro forma-zitting, op 3 maart van dit jaar, blijkt dat de politie in de vluchtauto een Google Pixel 3 heeft gevonden. In dat telefoontje is een chatgesprek te lezen waar Delano G., Kamil E. en een derde persoon (aangeduid met codenaam NN-*4229) deelnemer van zijn.

De chatberichten geven volgens justitie aanvullend bewijs in zaak. Via de chat zou G. voor de moord instructies hebben ontvangen. Na de moord zou teruggekoppeld zijn dat de moord geslaagd is. In de chat zouden ook beelden gedeeld zijn waarop te zien is dat het wapen waarmee De Vries vermoord werd, getest wordt.

De nabestaanden van Peter R. de Vries kregen de details al een tijdje voor de derde zitting te zien. Tijdens de zitting werd een deel van de berichten nog eens voorgelezen door de officier van justitie. "Dan lopen de rillingen wel over je rug", zegt de advocaat van de nabestaanden, Anniemiek van Spanje.

Zowel Delano G. als Kamil E. zijn vaker in aanraking gekomen met justitie. G. zat op zijn 17e in de jeugdgevangenis. Voor E. zou er in zijn thuisland Polen een arrestatiebevel liggen.

De drie pro forma-zittingen zijn bedoeld als voorbereiding op de zitting die vandaag op de agenda staat. Deze inhoudelijke behandeling is uitgesmeerd over twee dagen. Het tweede deel is volgende week woensdag 15 juni.  De advocaten van Delano G. en Kamil E. komen dan aan het woord. De rechtbank doet uitspraak op 14 juli.