FOK! Wat een weer!: kleine weersverbetering

Stephan (Stephan5)

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Dag allemaal!

Pinksteren 2022 gaat niet de boeken is als zonnig, droog en warm. Ik denk dat de meeste van ons dat wel zal zijn opgevallen. De waterrekening van de atmosfeer zal erg hoog gaan uitpakken denk ik zo.

Het begon allemaal al op zaterdag toen zich een depressie nabij Bordeaux ontwikkelde. In Frankrijk leverde dat al uitermate heftige onweersbuien op. Collega Jippie heeft daar al een artikel over geschreven. 

In de nacht naar zondag deden de eerste buien zich ook in het zuidwesten van ons land gelden. Uiteraard lang niet zo heftig, maar er viel in Zeeland toch ruim 20 mm. In de ochtend trokken de restanten over Zuid-Holland naar de Noordzee toe.

Daarna klaarde het een heel klein beetje op, maar boven Belgie waren op dat moment ook zware buien actief. Op diverse plaatsen was er sprake van wateroverlast en schade. De hoeveelheden neerslag waren met 50 tot 90 mm zeer aanzienlijk te noemen. Dit hele zaakje ontwikkelde zich verder en trok in de middag ook ons land binnen, samen met de inmiddels beruchte depressie. 

Ook in ons land gingen de hemelsluizen wagenwijd open. De depressie kwam vrijwel tot stilstand en alle neerslag bleef een beetje ter plaatse trappelen. Met name in het zuiden van Gelderland en delen van Brabant zijn er diverse stations die méér dan 100 mm konden afklokken. Ook in delen van Limburg was het met 40 tot 60 mm aardig nat. Dit met name in de weide omgeving van Venlo.

In de loop van de middag vielen er ook héél wat druppels in Noord-Holland en Flevoland.  Met name het midden van deze provincies kregen forse hoeveelheden. In Purmerend viel 52 mm en in Landsmeer 47 mm. De schrijver des dezes kon een totaal van 37 mm afklokken, wat nog mazzel was, want vrijwel nergens in mijn omgeving werden dit soort cijfers behaald. Dat krijg je soms met verscholen buien.  

Uiteindelijk ging het ook in het noorden regenen. Ook daar viel op veel plaatsen zo'n 30 mm. Alleen delen van Groningen, Drenthe en Overijssel kregen niet zo veel neerslag. En nog was het feest niet gedaan.

De depressie had ook nog diverse buienlijnen bij zich. Gister trok er één van Zeeland naar Groningen en een ander hield huis over de Kop van Noord-Holland tot over Friesland naar eveneens Groningen. Er kwam ook daarbij ook onweer voor. Ook nu waren de hoeveelheden tamelijk fors. Er zijn plekken die méér dan 50 mm kregen. Lokaal, want de lijnen waren tamelijk smal. Ze trokken echter wel in de lengte over, dus als je er onder zat, kreeg je flink natte schoenen. 

Om het helemaal compleet te maken trok er gistermiddag ook nog een gebied met regen over het land. Dat was meestal niet erg veel, maar het gaf niet echt een vrolijk beeld buiten. Alhier kon ik slechts 4 mm aftikken. Op een paar plekken viel meer, door opnieuw wat verscholen kernen. 

Het spreekt voor zich dat de zon vrijwel nergens heeft geschenen. Alleen in het zuiden van Limburg waren er opklaringen en was het met 19 graden prima te doen buiten. In de rest van het land was het met een graad of 14 en een krachtige westenwind niet bepaald aanlokkelijk om naar buiten te gaan. 

Vannacht valt er met name in het noorden nog enige regen. In de rest van het land klaart het wat op. 

Vandaag is het dan iets beter. Een stralende dag zal het zeker niet worden, maar met name in Zeeland kan de zon regelmatig even doorbreken. In de rest van het land lijkt de bewolking toch dominant te blijven. In het noorden en zuiden kan er wat regen vallen, maar grote hoeveelheden lijken mij niet aan de orde te zijn. Hooguit 2 tot 5 mm. De wind blijft westelijk, maar neemt wel wat af. 

Woensdag regent het weer enige tijd.

Wat verderop in de tijd lijkt het weekend zeer aangenaam en zonnig te gaan verlopen, dus er komt verbetering aan.  

Tot ziens kevertjes!  

Zonwei8 (Foto: DJMO)

Vorige week was het nog prachtig wandelweer. Geen paniek, verbetering komt eraan! (Foto: DJMO)



 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!