FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 maart 2022

Random Pics van de Dag #581

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Algerije, Tunesië en Egypte boeken minimale zeges in heenduels playoffs WK

In Afrika waren de heenduels in de finaleronde van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Algerije, Tunesië en Egypte hebben een minimale voorsprong genomen in het tweeluik. Ghana tegen Nigeria bleef 0-0. 

Algerije trad aan tegen Kameroen. Islam Slimani maakte het winnende doelpunt voor Algerije. De aanvaller kopte raak uit een vrije trap van Youcef Belaïli. Onana kreeg zijn hand nog tegen de bal, maar die viel via de lat binnen. Eerder in de wedstrijd keerde Onana nog wel een inzet van Slimani. Algerije was in de slotfase dicht bij de 0-2, maar de kopbal van Ishak Belfodil ging net naast. 

In Bamako ging Mali door een blunder met 0-1 onderuit tegen Tunesië. Verdediger Moussa Sissako passeerde negen minuten voor tijd zijn doelman Ibrahim Mounkoro met een terugspeelbal. Vier minuten later kreeg Sissako ook nog eens rood voor een stevige tackle.

Egypte kreeg kans om revanche te nemen voor de verloren Afrika Cup-finale. Kersvers Afrikaans kampioen Senegal was namelijk het laatste obstakel voor het WK-ticket. Egypte kende een bliksemstart. Saliou Ciss was daarbij de schlemiel. De bal ging via hem in het eigen doel, nadat Mohamed Salah het aluminium had geteisterd. Het bleef bij 1-0. 

Nigeria moest het vrijdag doen zonder Maduka Okoye. De doelman van Sparta Rotterdam testte positief en bleef dus thuis. De Sparta-goalie kon tevreden zijn over de heenwedstrijd. Zijn vervanger Francis Uzoho hield zijn doel schoon. Ook Ajacied Mohammed Kudus zag zijn pogingen stranden. Daardoor kan Nigeria met een goede uitgangspositie beginnen aan de return van dinsdag. Eerder op de avond speelde Marokko 1-1 tegen DR Congo

Dinsdag vallen de beslissingen in deze vijf Afrikaanse tweekampen. De winnaars mogen zich melden in Qatar. 

EU-autoriteiten: Rusland heeft honderden lease-vliegtuigen 'gestolen'

Volgens de Europese luchtvaartautoriteiten heeft Rusland enkele honderden vliegtuigen 'gestolen' sinds de westerse sancties van kracht werden. De leasemaatschappijen zouden hierdoor miljarden schade lijden, blijkt uit een videoconferentie van Eurocontrol, de Europese organisatie voor de veiligheid van de luchtvaart.

Volgens de EU-sancties die zijn opgelegd na de Russische aanval op Oekraïne, hebben Russische luchtvaartmaatschappijen tot maandag de tijd om geleasede vliegtuigen terug te geven.

Een wet die op 14 maart door de Russische president Vladimir Poetin is aangenomen, staat Russische luchtvaartmaatschappijen echter toe vliegtuigen die in het buitenland zijn gecharterd in Rusland te registreren. Hierdoor zouden binnenlandse vluchten kunnen plaatsvinden ondanks de westerse sancties.

Buiten Rusland kunnen de machines echter in beslag worden genomen. "De meeste vliegtuigen die ze zouden kunnen gebruiken om naar het buitenland te vliegen, zijn geleasede machines van Europese of Amerikaanse oorsprong die nu zijn gestolen van hun rechtmatige eigenaren, de leasemaatschappijen", zegt Henrik Hololei, transportfunctionaris van de Europese Commissie. Door het vliegtuig in Rusland goed te keuren, hebben de autoriteiten daar "de wetten van het internationale luchtverkeer en het Verdrag inzake de internationale burgerluchtvaart (...) ernstig geschonden", aldus Hololei.

Van der Poel boekt in Italië eerste ritzege van het seizoen

Mathieu van der Poel heeft de vierde etappe van de Settimana Coppi e Bartali gewonnen. In een lastige rit reed de Nederlander lange tijd in de aanval. Nadat hij in de laatste vijf kilometer werd teruggepakt leek een ritzege ver weg, maar uiteindelijk won Van der Poel de sprint van het peloton en was het zijn eerste zege van het seizoen.

Van der Poel wil zich in Italië klaar maken voor de aankomende klassiekers en dat lijkt te gaan lukken. In Milan Sanremo eindigde hij vorige week al knap derde, maar was het nog wachten op zijn eerste zege van het seizoen en die kwam vandaag.

De Nederlander van Alpecin-Fenix reed in zijn eentje een gat van twee minuten dicht op de koplopers en toen hij daarbij was gekomen ging Van der Poel niet veel later solo. De 27-jarige wielrenner werd echter op vijf kilometer van de streep gegrepen en leek een ritzege ver weg, maar won de etappe alsnog door met overtuiging de sprint te winnen voor Ethan Hayter.

Tissoudali houdt Marokko op WK-koers tegen DR Congo

Marokko heeft de eerste wedstrijd tegen de Democratische Republiek Congo in een tweeluik om een ticket voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar gelijkgespeeld. Dankzij een treffer van Tarik Tissoudali werd het vrijdag 1-1 in Kinshasa.

Tissoudali kwam twintig minuten voor tijd in het veld bij Marokko. Zes minuten later zorgde de oud-speler van De Graafschap, VVV-Venlo SC Cambuur en Telstar voor de 1-1. Hij schoot raak nadat Ayoub El Kaabi een lange pass met het hoofd had teruggelegd.

Congo kwam in de twaalfe minuut op 1-0 via Yoane Wissa. Vroeg in de tweede helft kreeg Marokko met een penalty de uitgelezen kans om langszij te komen, maar Ryan Mmaee schoot vanaf elf meter over. Tissoudali zorgde ervoor dat de return nog alle kanten op kan. In de slotfase kwam Congo nog met tien man te staan door een tweede gele kaart voor Glody Ngonda.

Met zijn Marokkaanse selectie had Vahid Halilhodzic al de nodige kritiek voor zijn kiezen gekregen. Het eerste duel in de barrage om een WK-ticket zal de Bosnische bondscoach meer onder vuur liggen. Het spel van zijn ploeg was zeker in de eerste helft niet bijster overtuigend. Spelers als Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui waren niet van de partij. De twee spelers lieten eerder deze maand weten niets voor een terugkeer bij de nationale ploeg te voelen. Ziyech en Mazraoui ontbraken eerder dit jaar op de Afrika Cup vanwege een conflict met bondscoach Halilhodzic.

De return in Casablanca staat dinsdag op het programma. De winnaar van het tweeluik kwalificeert zich voor het WK.

Van Aert wint E3 na demonstratie Jumbo-Visma

Wout van Aert heeft de E3 Saxo Bank Classic in Harelbeke op zijn naam geschreven. Samen met zijn ploeggenoot Christophe Laporte reed hij op ruim 40 kilometer van de meet uit een favorietengroepje weg op de Paterberg. Stefan Küng zou beslag leggen op de derde plaats.

Jumbo-Visma kreeg in de begin van de koers met een tegenvaller te maken na een valpartij waarbij Tosh van der Sande moest opgeven. Maar ondanks dat de Nederlandse ploeg met één renner minder moest doen nam Jumbo-Visma op tachtig kilometer van de finish de koers in handen. Op de Taaienberg trok Van Aert voor de eerste keer door en kreeg Kasper Asgreen, Matej Mohoric, Stefan Küng en Jasper Stuyven met zich mee. Ook ploegmaten Tiesj Benoot en Laporte waren erbij.

Jumbo-Visma had de koers in handen, maar de Nederlandse ploeg kon niet voorkomen dat een aantal renners op de Eikenberg konden terugkomen met daarbij de Nederlanders Dylan van Baarle en Mike Teunissen. Ook Biniam Girmay maakte de sprong naar voren. De kopgroep zou uiteindelijk bestaan uit zestien renners.

Op de Paterberg trok Van Aert nog eens door op ruim veertig kilometer van de streep. Alleen Laporte kon de Belgische kampioen volgen en de twee renners van Jumbo-Visma bouwde vervolgens hun voorsprong stelselmatig uit. Aan de streep kwamen de twee renners van Jumbo-Visma juichend over de streep, waarbij Laporte Van Aert met een half wiel voorsprong liet winnen. Voor Van Aert was het alweer zijn tweede Belgische klassieke overwinning van het jaar. Vorige maand won de Belgisch kampioen ook Omloop het Nieuwsblad.

In de strijd om de derde plaats reed Küng in de laatste kilometer weg uit de groep van de achtervolgers. Hij werd derde, voor Girmay, die naar de vierde plaats sprintte.

Extra coronaprik nu ook voor 60-plussers

Ook mensen van 60 tot en met 69 jaar krijgen vanaf zaterdag 26 maart de mogelijkheid op afspraak een extra coronavaccinatie te halen. Deze herhaalprik is mogelijk drie maanden na de laatste coronaprik of een doorgemaakte infectie.

Dat schrijft minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad hierover. Eerder werd de herhaalprik al aangeboden aan mensen van 70 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige immuunstoornis.

Poetin beschuldigt het Westen van 'nazi-methodes' tegen Rusland

De Russische president Vladimir Poetin vergelijkt de afgelastingen van optredens door Russische artiesten in het Westen met de boekverbrandingen door de nazi's.

"Vandaag proberen ze een duizend jaar oud land uit te roeien - ik heb het over progressieve discriminatie van alles wat met Rusland te maken heeft", zei Poetin in een televisiegesprek met artiesten. "De laatste keer dat de nazi's in Duitsland zo'n massale campagne voerden om ongewenste literatuur te vernietigen is bijna 90 jaar geleden. We herinneren ons nog de beelden van het verbranden van boeken op openbare plaatsen."

"Tsjaikovski, Sjostakovitsj en Rachmaninov zullen worden verwijderd uit de concertaankondigingen, Russische auteurs en hun boeken zullen ook worden verboden", beweerde Poetin, verwijzend naar de nazi-boekverbrandingen in Hitler's Duitsland.

Ook hekelde hij het cancelen van JK Rowling door het Westen omdat ze 'niet wilde buigen voor genderrechten organisaties'. 

Letland heeft van de week 31 Russen uit de culturele en amusementssector op de zwarte lijst gezet voor hun steun aan de oorlog in Oekraïne. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Riga maakte bekend dat men voor onbepaalde tijd het Baltische EU-land niet meer in mag. Onder hen zijn de acteur en zanger Mikhail Boyarsky, bekend van een Sovjet-verfilming van 'The Three Musketeers', de rapper Timati en de dirigent en Poetin-vriend Valeri Gergiev, die eerder ontslagen werd bij de Münchner Philharmoniker.

Kremlin: 'Rusland gaat zijn westelijke flank versterken'

Als reactie op NAVO-activiteiten bij zijn grenzen wil Rusland zijn westelijke flank militair versterken. Een machtige groepering heeft zich gevormd aan de oostflank van de NAVO, "een krachtige militaire infrastructuur, een verdedigingsstructuur van de NAVO", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov volgens het Interfax-agentschap.

Volgens Peskov had de Russische president Vladimir Poetin al een beroep gedaan op minister van Defensie Sergei Shoigu om stappen te ondernemen om de verdedigingslinie te verbeteren - al vóór de recente aankondigingen van de NAVO dat zij haar aanwezigheid in het oosten verder zou versterken.

Volgens Peskov zou Shoigu concrete voorstellen moeten doen aan Poetin. "We zijn niet in de richting van de NAVO gegaan, maar de NAVO heeft zich in onze richting bewogen en heeft daarmee een gevaar voor ons gecreëerd wat ons zorgen baart", zei Peskov, terugkijkend op de afgelopen jaren - nog voor het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne op 24 februari.

Orban wijst oproep Zelenskyy voor wapendoorvoer naar Oekraïne af

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft opnieuw met klem de oproepen van buurland Oekraïne voor wapendoorvoer en uitbreiding van sancties tegen Rusland afgewezen. Beide eisen zouden in strijd zijn met de Hongaarse belangen, zei Orbans woordvoerder Bertalan Havasi, volgens het Hongaarse staatspersbureau MTI.

Donderdagavond richtte de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy zich specifiek tot Orban in zijn videotoespraak op de EU-top. Hij drong er bij de Hongaren op aan een duidelijk standpunt in te nemen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Hongarije wil buiten deze oorlog blijven en zal daarom geen wapens naar Oekraïne sturen en ook geen doorvoer toestaan, bevestigde de woordvoerder van Orban.

Hongarije zal ook niet instemmen met verlenging van sancties tegen Rusland als deze betrekking hebben op de invoer van Russisch aardgas en olie, omdat het belangrijk is om te voorkomen dat 'Hongaarse families de prijs betalen voor deze oorlog'. Het grootste deel van de olie en het gas dat in Hongarije wordt verbruikt, komt uit Rusland. Hongarije had wel ingestemd met eerdere sancties tegen Rusland.

Orban had aanvankelijk alleen toestemming beloofd om wapens te vervoeren in verband met de oorlog in Oekraïne voor de westelijke Hongaarse regio Transdanubië - ver van de Oekraïense grens.

Orban verwelkomde de aanwezigheid van extra NAVO-soldaten in Hongarije, waartoe donderdag op de NAVO-top werd besloten. Orban heeft zich tot nu toe onthouden van directe kritiek op het optreden van Poetin in Oekraïne.

'Geschat dodental van 300 burgers door Russische aanval op theater Mariupol'

De Oekraïense autoriteiten gaan ervan uit dat bij de Russische aanval op een theater in Mariupol vorige week zo'n 300 mensen zijn omgekomen. Het stadsbestuur van de havenstad verwees naar evaluaties van ooggetuigenverslagen.

"Tot het einde wil je geloven dat iedereen veilig is. Echter, de getuigenissen van degenen die in het gebouw waren op het moment van deze terroristische daad, zeggen het tegenovergestelde", zegt het bureau in de online dienst Telegram.

Volgens Oekraïense bronnen heeft Rusland het theater gebombardeerd, hoewel het woord 'Kinderen' in het Russisch prominent op de vloer voor beide zijden van het gebouw was geschilderd. Deze informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Erdogan roept Poetin op zich "eervol terug te trekken" uit Oekraïne

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Vladimir Poetin opgeroepen om zich "eervol terug te trekken" uit Oekraïne. Volgens het Turkse presidentiële bureau herhaalde Erdogan dat hij Rusland geen sancties wilde opleggen.

Het is onmogelijk voor Turkije om de banden met Rusland te verbreken. Erdogan kan zijn bevolking niet in de kou laten staan in de winter, en hij kan de industrie ook niet volledig transformeren.

Voor onder meer gas- en andere energievoorziening is Turkije afhankelijk van Moskou. Bovendien ontvangt Turkije jaarlijks het grootste aantal toeristen vanuit Rusland.

Volgens de Turkse president kunnen Rusland en Oekraïne het eens worden over vier van de zes belangrijkste onderwerpen die in hun gesprekken werden besproken. De territoriale kwesties blijven controversieel, zei Erdogan op de terugreis van de NAVO-top in Brussel. Dit heeft betrekking op het in 2014 door Rusland geannexeerde Krim-schiereiland en de Donbass in Oost-Oekraïne.

Turkije onderhoudt goede betrekkingen met beide strijdende partijen en heeft aangeboden als bemiddelaar op te treden. Erdogan zei dat hij de komende dagen zou overleggen met de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy om te komen tot een topoverleg. 

In Zuid-Turkije wordt momenteel onder Russische leiding de eerste kerncentrale van het land gebouwd. Na voltooiing zal de kerncentrale ongeveer tien procent van de energiebehoefte van Turkije dekken - ongeveer het verbruik van de metropool Istanbul.

VN-waarnemers: bewijs van massagraven in Mariupol

Waarnemers van het VN-mensenrechtenteam in Oekraïne zien steeds meer bewijs van massagraven in de belegerde stad Mariupol. Er zouden 200 doden in een graf liggen, zei de leider van de waarnemersgroep, Matilda Bogner, in een videoverbinding met journalisten uit Oekraïne.

Het bewijs is te vinden op satellietbeelden.Tot dusver zijn meer dan 1035 burgers omgekomen. Haar team onderzoekt vermeende willekeurige aanvallen door zowel Rusland als Oekraïne.

Beschuldigingen dat burgers tegen hun wil uit de stad naar Rusland zijn gebracht en dat Russische soldaten burgers hebben gedood die Mariupol in auto's verlieten, worden ook onderzocht.

Politieman Mariupol wil krijgsgevangene zijn in ruil voor evacuatie van kinderen

Vyacheslav Abroskin, de leidinggevende Oekraïense politieagent die Mariupol momenteel verdedigt tegen Russische aanvallen, biedt zichzelf in ruil aan bij het Russische leger voor de evacuatie van Oekraïense kinderen.

Op zijn Facebookpagina schrijft hij dat het Russische leger hem drie dagen de tijd moet geven. Hij wil kinderen in Mariupol ophalen en ze elders in veiligheid brengen. Bij de laatste Russische controlepost zou hij zich dan overgeven om in Russische gevangenschap gaan.

Amerika: 'Russische precisiewapens hebben faalpercentage tot 60 procent'

Volgens Amerikaanse bevindingen heeft Rusland enorme problemen met zijn precisiegeleide raketten.

De hightechwapens die bij de aanval op Oekraïne werden gebruikt, hadden een mislukkingspercentage tot 60 procent, zeiden drie Amerikaanse functionarissen met kennis van inlichtingeninformatie donderdagavond in Washington. Dat zou kunnen verklaren waarom Rusland, een goede maand na het begin van zijn invasie in het buurland, niet veel militaire doelen heeft bereikt, zoals het uitschakelen van de Oekraïense luchtmacht.

Het falen kan variëren van niet lanceren tot raketten die niet ontploffen zodra ze iets raken. Het Pentagon schat dat Rusland sinds het begin van de oorlog meer dan 1.100 raketten van alle soorten heeft afgeschoten. De drie Amerikaanse functionarissen schatten dat het percentage mislukkingen in Rusland van dag tot dag varieert.

Rusland: Medvedev sluit herinvoering van de doodstraf niet uit

De voormalige Russische president Dmitri Medvedev sluit de herinvoering van de doodstraf in zijn land theoretisch niet uit. De reden kan bijvoorbeeld een verslechtering van de misdaadsituatie zijn, zegt hij tegen het staatspersbureau Ria Nowosti.

De internationale verplichting om de doodstraf op te schorten hield op van toepassing te zijn toen Rusland de Raad van Europa verliet. Tegelijkertijd benadrukt hij dat het een 'moeilijke vraag' is en dat het niet nodig is om het opnieuw in te voeren als alles 'rustig' blijft in Rusland.

"Er zijn geen beperkingen meer", zegt de huidige plaatsvervangend secretaris van de Russische Veiligheidsraad. Morele en religieuze overwegingen blijven bestaan, evenals de eerdere jurisprudentie van het Russische Grondwettelijk Hof tegen de doodstraf.

Poetin dropt bommetje op petrodollar

Vladimir Poetin heeft besloten dat Russisch gas, olie, graan en andere export niet meer alleen in roebels te verhandelen zijn. Bitcoins, goud en diamanten is ook goed laat Pavel Zavalny in een persco namens zijn baas weten.

Vriendjes van Vlad, zoals Recep of Xi mogen zelfs in lira of yuan betalen. Andere landen die niet meedoen aan sancties en veroordelingen mogen ook rekeken op soepelere betalingsregelingen. Eerder zag Poetin niet zoveel brood in de bitcoin als betaalmiddel voor gas en dergelijke.

Beeld Spinoza slachtoffer van woke of reli terreur

Het beeld van Spinoza in de Amsterdamse bibliotheek aan het Oosterdok is gereduceerd tot puzzelstukjes. Uit camerabeelden is gebleken dat het beeld expres is gesloopt. Helaas is uit die beelden niet op te maken welke terreurclub zich bedreigd voelde in de safespace door het beeld, weet NieuwsNieuws te melden.

Er zijn twee clubs met een motief, de joods-conservatieven en de woke-aanhang. Spinoza had ooit de moed om god te zien als gewoon de natuur, dat viel niet goed bij de joden in 1656, die daarop een banvloek (soort fatwa red.) uitspraken.

Religiewetenschapper Pooyan Tamimi Arab gooit er wat dure woorden tegenaan en beschrijft Spinoza als dominant eurocentrisch, on-woke en racistisch. Spinoza blijkt fan van de SGP en of CU, hij vond dat vrouwen niks te zoeken hadden in de politiek.

Misbruik kleding retourneren aangepakt

Met een retourvignet willen webshops het misbruik van retourrecht gaan aanpakken. Er zijn klanten die (dure merk) kleding of accessoires kopen, éénmaal dragen op een feest of showen op social media shows, om het vervolgens te retourneren en het volle bedrag terug te krijgen. Het retourvignet, dat zichtbaar op het betreffende artikel zit bevestigd, laat duidelijk zien dat het artikel nog niet geaccepteerd is als eigendom van de drager, laat nieuwsnieuws weten.

Indien artikelen worden geretourneerd met een verbroken verzegeling wordt nog maar een heel klein deel van het aankoopbedrag retour gestort. Gewoon passen thuis kan dan nog wel, de blitz maken op een show of feest en daarna terugsturen niet meer.

Nieuwe Flight Simulator-update focust op Iberisch Schiereiland

De Franse ontwikkelaar Asobo brengt op hoog tempo nieuwe updates uit voor Microsoft Flight Simulator. In de laatste update staan Spanje en Portugal centraal, maar ook Gibraltar en Andorra krijgen een uitgebreide make-over. Steden als Madrid en Lissabon zijn gedetailleerder dan ooit met werkelijke architectuur in plaats van Flight Simulators computer-gesimuleerde weergave.

Bekende bezienswaardigheden waar we overheen kunnen vliegen zijn onder andere het Aquaduct van Segovia en de Stad van de Kunsten en Wetenschap in Valencia. In totaal zijn er vier "handgemaakte" vliegvelden toegevoegd, zijn er 13 nieuwe activiteiten te doen en zijn er 99 POI's toegevoegd. Bekijk de trailer hieronder voor een impressie. 

Before We Leave en Lost Judgment gratis op Xbox dit weekend

Xbox-gamers kunnen aanstaand weekend twee titels, city-builder Before We Leave en thriller/vechtgame Lost Judgment, gratis spelen op hun platform. De gratis speelperiode start vandaag en duurt tot zondagavond.

In Lost Judgment speel je als Takayuki Yagami en moet je twee Japanse steden verkennen om onderzoek te doen naar verschillende moorden. De game is gemaakt door dezelfde studio die verantwoordelijk waren voor de Yakuza-games en dat is ook te zien in de gameplay. Before We Leave is naar eigen zeggen een "cosy city-builder" waarin je nederzettingen bouwt en voor je bevolking moet zorgen. Bekijk trailers van beide games hieronder voor een indruk.

WK-feest Canada uitgesteld na nederlaag tegen Costa Rica; Brilstand bij VS-Mexico

Canada is nog niet zeker van een tweede deelname aan het WK voetbal. Een punt was genoeg geweest om aan alle onzekerheid een einde te maken, maar ze gingen onderuit tegen Costa Rica. VS slaagde er opnieuw niet in om te winnen in Mexico.

Canada is de koploper in de finaleronde van de CONCAFAF-zone. Het land kreeg al na iets meer dan een half uur de rode kaart. Mark Kaye kreeg twee keer kort na elkaar een gele kaart en kon vertrekken. Celso Borges zette Costa Rica voor rust op voorsprong. Canada kreeg kansen via Richie Laryea, Tajon Buchanan en Jonathan David, maar een doelpunt zat er niet in. De nederlaag betekent niet dat Canada moet wanhopen. De voorsprong op nummer vier Costa Rica is zes punten, waardoor het WK-ticket ook zondagavond tegen Jamaica binnengehaald kan worden. Canada deed in het verleden slechts één keer mee aan het WK, in 1986). 

VS en Mexico zijn de nummers twee en drie in de finaleronde. In hun onderlinge wedstrijd kwamen beide landen niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel en dat zal vooral in de VS steken. Met bekende namen als Edson Álvarez, Jesús Corona en Hirving Lozano in de basis hield Mexico de noorderburen in toom. De VS won nog nooit een WK-kwalificatiewedstrijd op Mexicaanse bodem. In 1960 werd er met 3-0 verloren en sindsdien ging het acht keer mis. Wel won de VS in 2012 een oefenwedstrijd in Estadio Azteca.

Zowel Jamaica - El Salvador als Panama - Honduras eindigden in 1-1. Canada is met 25 punten uit twaalf wedstrijden nog altijd koploper. VS en Mexico hebben er 22. De eerste drie landen mogen naar het WK. Costa Rica heeft 19 punten en staat nu vierde. Het land kan ook nog rechtstreeks naar het WK, maar ze staan nu nog op de playoffplek. Ook Panama met 18 punten kan nog naar de playoffs. El Salvador (10 punten), Jamaica (8 punten) en Honduras (4 punten) zijn klaar.   

Uruguay en Ecuador plaatsen zich voor WK

Uruguay en Ecuador hebben zich geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Bij het al geplaatste Brazilië droeg Ajacied Antony met een assist bij aan een 4-0-zege op Chili.

Het Uruguay van Luis Suárez won op eigen bodem met 1-0 van Peru door een doelpunt van Giorgian de Arrascaeta. Het was genoeg om zich van een plek in de top vier van de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep te verzekeren. Uruguay heeft nu 25 punten en kan met nog één duel te gaan niet uit de top vier zakken. Peru staat nu op 21 punten en staat nu vijfde. De vijfde plek geeft recht op intercontinentale playoffs. 

Chili ging in Brazilië met 4-0 onderuit tegen het gastland. Ajax-aanvaller Antony, die zondag tegen Feyenoord nog een lichte blessure opliep, had voor het eerst een basisplaats bij de Goddelijke Kanaries. Hij gaf net voor het rustsignaal de assist bij de 2-0 van Vinícius Júnior. De andere goals werden gemaakt door Neymar, Philippe Coutinho (ze benutten allebei een penalty) en Richarlison.

Ecuador verloor met 3-1 bij Paraguay, maar profiteerde van de nederlagen van Peru en Chili en is eveneens zeker van een plaats in de top vier. Ook Ecuador heeft 25 punten. De strijd om plaats vijf en daarmee een plek in de play-offs gaat met nog één speelronde te gaan tussen Peru (21 punten), Colombia (20 punten) en Chili (19 punten). Over vijf dagen is het Peru - Paraguay, Chili - Uruguay en Venezuela - Colombia. 

Wales en Zweden naar finale play-offs WK

Wales en Zweden staan in de finales van de playoffs voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Gareth Bale zorgde eigenhandig de twee treffers van Y Dreigiau. Oostenrijk kwam nog tot 2-1, maar is dat bleek niet genoeg.  Zweden maakte met een 1-0-zege een einde aan de WK-droom van Tsjechië.

De 32-jarige Bale schoot Wales in de 25e minuut op voorsprong met een fantastische vrije trap. Het schot van de Real Madrid-aanvaller ging van een meter of 20 stijf in de kruising. Kort na rust tekende hij met een diagonaal schot voor de 2-0.Een eigen doelpunt van de Welshman Ben Davies maakte de wedstrijd in Cardiff weer spannend, maar de gelijkmaker viel in het laatste half uur niet.

Wales speelt in de finale tegen Schotland of Oekraïne. Het duel tussen Schotland en Oekraïne is door de oorlog uitgesteld tot juni. Ook de finale van deze playoff is dus in juni. 

Zweden bereikte ten koste van Tsjechië de finale van de play-offs. In de Friends Arena in het Zweedse Solna won de thuisploeg na een verlenging: 1-0.  Het duel begon nog hoopgevend voor Tsjechië. Jan Kuchta leek de bezoekers in de twaalfde minuut op voorsprong te schieten, maar de treffer werd geannuleerd vanwege een overtreding eerder in de aanval.

Robin Quaison zorgde in de verlenging voor de beslissing. De Zweedse invaller was het eindstation van een vlotte aanval en schoot op aangeven van voormalig Willem II-spits Alexander Isak binnen. Zweden strijdt dinsdag met Polen om een WK-ticket. Polen kreeg automatisch toegang tot de volgende ronde omdat hun tegenstander Rusland door de invasie van Putin geschorst is. 

FOK! Wat een weer: zonnig en droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

De dag begint in het noorden en oosten op meerdere plekken met (dichte) mist die verkeersbelemmerend is. De mist lost in de eerste helft van de ochtend op waarna een overwegend zonnige dag volgt. Het blijft overal droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 9°C op de Waddeneilanden tot 17°C in het midden en zuiden van het land. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind, in het noordelijk kustgebied is de wind noordelijk.

Komende nacht is het wederom helder en opnieuw ontstaat er vooral in het noorden mist of enkele mistbanken. Het kwik zakt naar 5°C aan zee tot rond het vriespunt landinwaarts. De noord- tot noordoostenwind is overwegend zwak.

Zaterdagochtend lossen de mistbanken snel op. Daarna is het naast enkele stapelwolken zonnig. Later in de middag en in de avond neemt van het noorden uit de bewolking toe, maar het blijft waarschijnlijk overal droog. De maxima liggen tussen 10°C op de Waddeneilanden tot lokaal 17°C in het oosten bij een zwakke tot matige noordoostelijke wind. (Bron: KNMI)

P{ukeko genoot van de dag, al kwam er later meer bewolking in de omgeving van Westerbork (Foto: Pukeko)
Pukeko genoot van de dag, al kwam er later meer bewolking in de omgeving van Westerbork (Foto: Pukeko) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Geen WK voor Italië na dramatische nederlaag thuis tegen Noord-Macedonië

Italië ontbreekt eind dit jaar op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. De ploeg van bondscoach Roberto Mancini domineerde in de halve finale van de play-offs tegen Noord-Macedonië, maar ging door een treffer in blessuretijd op dramatische wijze ten onder in Palermo. Het werd 0-1. 

Gezien het spelbeeld is het een klein wonder dat Italië zich niet voor de finale van de play-offs wist te plaatsen. De Europees kampioen domineerde en kreeg legio kansen in Stadio Renzo Barbera, maar slaagde er maar niet in te scoren tegen het stugge Noord-Macedonië. Italië leek wel een beetje op Ajax tegen Benfica, ja er waren kansen, het was maar een enkele kans die echt gevaarlijk was. 

De grootste kans van Italië was er na een half uur door geklungel van doelman Stole Dimitrievski, die de bal zomaar in de voeten van Domenico Berardi speelde. Het schot van de aanvaller richting het praktisch lege doel was te zacht, waardoor Dimitrievski zijn fout kon herstellen. Noord-Macedonië beperkte tich tot verdedigen. Tot de 92e minuut en was het direct raak. Aleksandar Trajkovski dompelde de Italianen met een verrassend afstandsschot in blessuretijd in rouw en werd vervolgens bedolven onder euforische ploeggenoten.

Europees kampioen Italië mist na 2018 ook het WK van 2022. Noord-Macedonië is er nog niet. In de finale om het ticket moeten ze aantreden tegen Portugal. De Portugezen wonnen met 3-1 van Turkije. Otavio werkte na een kwartier van dichtbij binnen in de rebound nadat een afstandsschot op de paal was beland. Hoewel Turkije goed bezig was stond er bij rust toch 2-0 op het bord. Diogo Jota verraste keeper Ugurcan Çakir met een kopbal in de korte hoek.

In de tweede helft kreeg Turkije toch iets waar ze gelet op de wedstrijd recht toe hadden. Met een een-twee ontsnapte routinier Burak Yilmaz aan de aandacht van de verdedigers van Portugal, waarna hij doelman Costa kon passeren. Het kon zelfs 2-2 worden. José Fonte veroorzaakte in de slotfase een penalty door Enes Ünal in plaats van de bal te raken. Scheidsrechter Daniel Siebert wees op aanraden van de VAR naar de stip. Yilbaz deed echter een Jaap Stammetje waardoor het 2-1 bleef. Matheus Nunes maakte er in extremis zelfs nog 3-1 van.

Flink moet stoppen met flitsbezorging vanuit vestiging in Utrecht

Een vestiging van de zogenoemde ‘flitsbezorger’ Flink in Utrecht moet tijdens de bezwaarprocedure gesloten blijven. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland donderdag bepaald. Volgens het college van B&W van de gemeente Utrecht zijn de activiteiten van Flink in strijd met het bestemmingsplan. Volgens de voorzieningenrechter is de conclusie van de gemeente juist en mocht de gemeente de vestiging sluiten en een last onder dwangsom opleggen.

Darkstores
Flitsbezorgers zijn bezorgdiensten die razendsnel boodschappen of producten naar klanten brengen. Klanten kunnen via een app of website hun boodschappen bestellen. De locaties van waaruit zij bezorgen worden ook wel ‘darkstores’ genoemd. In Utrecht heeft Flink onder andere een vestiging op de Amsterdamsestraatweg.

Last onder dwangsom
De gemeente Utrecht is een handhavingstraject begonnen tegen die vestiging op de Amsterdamsestraatweg. Volgens de gemeente handelt Flink in strijd met het bestemmingsplan omdat het geen detailhandel is. Daarop is besloten de vestiging te sluiten. Om die sluiting kracht bij te zetten is een last onder dwangsom opgelegd. Flink is het daar niet mee eens en heeft bezwaar gemaakt bij de gemeente. In de tussentijd vraagt het bedrijf in een spoedprocedure, een voorlopige voorziening, de rechtbank om de sluiting hangende het bezwaar tijdelijk ongedaan te maken.

Flink voldoet niet aan voorwaarden bestemmingsplan
De voorzieningenrechter oordeelt dat Flink weliswaar goederen aan consumenten verkoopt, maar dat Flink niet aan alle voorwaarden van het bestemmingsplan voldoet. De vestiging op de Amsterdamsestraatweg heeft namelijk geen showroom en geen afhaalpunt, terwijl dit volgens het bestemmingsplan wel zou moeten bij webwinkels. De voorzieningenrechter is van oordeel dat er sprake is van een overtreding waarop gehandhaafd mag worden. Om die reden denkt de voorzieningenrechter dat het bezwaar van Flink weinig kansrijk is en daarom heeft hij het verzoek van Flink om tijdens de bezwaarprocedure open te blijven afgewezen. Die sluiting geldt in elk geval totdat de gemeente op het bezwaar van Flink heeft beslist.

Meer EU-actie nodig voor veilige voedselvoorziening

Het Parlement roept op tot onmiddellijke en substantiële voedselhulp aan Oekraïne en vraagt de EU om de voedselproductie onafhankelijker te maken. Een resolutie over de noodzaak van een EU-actieplan om de voedselzekerheid binnen en buiten de EU te waarborgen na de Russische invasie in Oekraïne is donderdag aangenomen met 413 stemmen voor, 120 tegen en 49 onthoudingen. In de tekst roepen de EP-leden op tot onmiddellijke hulp in de vorm van voedselleveringen aan Oekraïne, en tot een herstart van de EU-strategie voor voedselproductie.

Voedselhulp voor het Oekraïense volk
Gezien de ernstige gevolgen die de Russische aanval op Oekraïne zal hebben voor de voedselzekerheid van de Oekraïense bevolking, roept het Parlement op tot robuuste humanitaire voedselhulp op lange termijn voor Oekraïne, zowel van de EU als op internationaal niveau. De EU moet ook voedselcorridors van en naar Oekraïne openen, als alternatief voor de gesloten Zwarte Zeehavens. Oekraïense boeren moeten ook de beschikking krijgen over schaars zaaigoed, brandstof en meststoffen.

Een meer onafhankelijke EU
Volgens de EP-leden hebben de COVID-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne duidelijk gemaakt dat de EU minder afhankelijk moet worden van invoer van te weinig leveranciers. Zij pleiten voor een diversificatie van het aanbod uit derde landen en eisen op korte termijn dat de Commissie nagaat hoe de gevolgen van de hoge meststofprijzen voor de landbouwers kunnen worden opgevangen. Om de afhankelijkheid van de invoer van meststoffen op lange termijn te verminderen, stelt het Parlement voor om over te schakelen op alternatieve organische bronnen van voedingsstoffen voor de landbouw en om landbouwinnovatie te ondersteunen.

Verhoging van de EU-productie en hulp voor de boeren
Gezien de verstoring van de landbouwinvoer, eisen de Europarlementariërs dat de binnenlandse voedselproductie wordt verhoogd. Landbouwgrond mag alleen worden gebruikt voor de productie van voedsel en diervoeder. Om in de onmiddellijke behoeften te voorzien, willen de EP-leden dat landbouwers in 2022 braakliggende grond kunnen gebruiken voor de productie van eiwithoudende gewassen. Het Commissie zou ook steun moeten verlenen aan de zwaarst getroffen sectoren en de crisisreserve van 479 miljoen euro moeten aanspreken. Ook moeten de lidstaten volgens de Europarlementariërs de mogelijkheid krijgen om brede, snelle en flexibele staatssteun te verlenen aan marktpartijen op de landbouwmarkt.

Belastingen leiden veel minder tot inkomensherverdeling dan overheidsuitgaven

De herverdeling van inkomens tussen Nederlandse huishoudens vindt vooral plaats door overheidsuitgaven zoals toeslagen en bijstand, en veel minder door belastingheffing. Ook blijkt dat hogere inkomens geen groter deel van hun inkomen afdragen aan belastingen dan lagere inkomens. De bovenste 1% van de huishoudens betaalt gemiddeld zelfs minder belasting dan de overige huishoudens. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Ongelijkheid en herverdeling’ van het Centraal Planbureau in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat op 25 maart is verschenen.

Belastinggeld
Het onderzoek kijkt niet alleen naar de directe belastingen, maar ook naar de verdeling van indirecte belastingen, zoals accijns en btw en alle overheidsuitgaven aan bijvoorbeeld onderwijs en zorg. Daarmee werpt de studie een nieuw licht op de ongelijkheid en inkomensherverdeling tussen Nederlandse huishoudens. Enerzijds vindt meer herverdeling plaats doordat vooral lage inkomens profiteren van collectieve uitgaven. Daartegenover staat dat zowel lage als middeninkomens een relatief groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan indirecte belastingen, wat zorgt voor minder herverdeling.

Herverdeling door overheidsuitgaven
De overheid zorgt vooral voor herverdeling via de uitgaven. Lagere inkomens profiteren meer van de collectieve uitgaven dan hogere inkomens. Het gaat hierbij vaak om directe inkomensondersteuning en andere uitkeringen, zoals toeslagen en bijstand, voor huishoudens met lage inkomens. Ook andere overheidsuitgaven, zoals langdurige zorg en maatschappelijke ondersteuning, zijn herverdelend. Vanwege de herverdeling tussen de Nederlandse huishoudens stijgt het aandeel van de 50 procent laagste inkomens van 19 naar 29 procent in het nationale inkomen. Het aandeel van de hoogste 10 procent inkomens daalt van 32 naar 25 procent.

Gelijke belastingdruk
De Nederlandse inkomstenbelasting heeft dan wel een progressief karakter, maar dat is niet het geval voor de premies aan de sociale zekerheid en de indirecte belastingen. De hoogte van de sociale-zekerheidspremies is namelijk gemaximeerd. Mede daardoor is de totale belastingdruk ongeveer gelijk voor de midden en hogere inkomens. Verder consumeren huishoudens met hoge inkomens een kleiner deel van hun inkomen dan huishoudens met lagere inkomens, waardoor de laatsten relatief hogere indirecte belastingen betalen ten opzichte van hun inkomen.

De bovenste 1%
De 1% huishoudens met de hoogste inkomens betaalt daarentegen gemiddeld minder belasting dan de overige huishoudens. Dat komt doordat hun inkomen grotendeels bestaat uit kapitaalinkomen en ingehouden bedrijfswinsten, die minder belast worden dan looninkomen. Door de betere beschikbaarheid van inkomensgegevens neemt deze studie ook alle inkomens uit kapitaal en vermogen mee, waardoor het zicht op de absolute top van de inkomensverdeling is verbeterd. Uit het onderzoek blijkt dat de allersterkste schouders niet de zwaarste lasten dragen.

Justin Trudeau: 'Canada, EU en onze partners staan voor een beslissend moment'

De Canadese premier benadrukte dat de NAVO en de EU meer vastberaden en verenigd zijn dan ooit en dat de druk op Poetin moet worden opgevoerd.

Bij de opening van het debat op woensdagmiddag zei EP-voorzitter Roberta Metsola dat Canada een bondgenoot en waardevolle partner is van de EU. “Onze relatie heeft de tand des tijds doorstaan”, zei ze. Over de Russische invasie van Oekraine onderstreepte voorzitter Metsola de gezamenlijke inzet van de EU en Canada en zij stelde dat onze gedeelde waarden aangevallen worden. “Dit is het moment van onze generatie om het waar te maken aan de wereld die wij hebben geërfd”, voegde zij hieraan toe.

In zijn toespraak veroordeelde premier Justin Trudeau “de criminele invasie van Poetin van een soeverein, onafhankelijk en democratisch Oekraïne.”

“Vladimir Poetin heeft de meest fundamentele regels van het internationaal recht geschonden. Hij doodt nu onschuldige burgers door ziekenhuis en woongebouwen te bombarderen. Deze flagrante minachtig van de wet en het menselijk leven vormt een enorme bedreiging voor Europa en de wereld”, stelde Trudeau.

“Canada, de EU en onze partners staan voor een beslissend moment. We kunnen falen. We moeten dit moment pakken. Poetin dacht dat democratie zwak was. Hij dacht dat hij de EU en de NAVO kon verzwakken. Maar hij heeft zich misrekend. De NAVO en de EU zijn meer vastberaden en verenigd dan ooit”, zei hij en voegde daaraan toe: “We kunnen Oekraïne niet laten vallen. Zij rekenen op ons. Dus laten we alle middelen tot onze beschikking gebruiken. We moeten doorgaan met de ongeëvenaarde sancties tegen Poetin en zijn trawanten in Rusland en Belarus, de druk opvoeren, zoveel als mogelijk is", zei de Canadese premier.

Trans-Atlantische eenheid
De volgende leden kwamen aan het woord na de toespraak van premier Trudeau: Siegfried Mureşan (EVP, Roemenië), Iratxe García Pérez (S&D, Spanje), Malik Azmani (Renew, Nederland), Ernest Urtasun (Groenen/VEA, Spanje), Marco Zanni (ID, Italië), Raffaele Fitto (ECR, Italië), Nikolaj Villumsen (Linkse Fractie, Denemarken). 

De Europarlementariërs benadrukken het belang van trans-Atlantische eenheid en roepen op tot verdere sancties tegen Rusland. Het beschermen van de democratie heeft een prijs, maar de kosten van het niet verdedigen zijn veel hoger. de EP-leden onderstrepen het belang van de groene transitie en energie-onafhankelijkheid, welke cruciaal zijn voor de aanpak van klimaatverandering, maar ook om de veiligheid en stabiliteit in Europa te garanderen.

Er waren ook oproepen tot meer investeringen in veiligheid en strategische samenwerking met partners zoals Canada. Europa moet een sterke militaire pilaar bouwen binnen de NAVO en voldoen aan de financiële toezeggingen van het bondgenootschap, stelden Europarlementariërs. De leden wezen ook naar de grote uittocht van vluchtelingen uit Oekraïne en verwelkomden het Canadese besluit om een ongelimiteerd aantal mensen op te vangen die op de vlucht zijn voor de invasie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.