Erdogan roept Poetin op zich "eervol terug te trekken" uit OekraÔne

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Vladimir Poetin opgeroepen om zich "eervol terug te trekken" uit Oekraïne. Volgens het Turkse presidentiële bureau herhaalde Erdogan dat hij Rusland geen sancties wilde opleggen.

Het is onmogelijk voor Turkije om de banden met Rusland te verbreken. Erdogan kan zijn bevolking niet in de kou laten staan in de winter, en hij kan de industrie ook niet volledig transformeren.

Voor onder meer gas- en andere energievoorziening is Turkije afhankelijk van Moskou. Bovendien ontvangt Turkije jaarlijks het grootste aantal toeristen vanuit Rusland.

Volgens de Turkse president kunnen Rusland en Oekraïne het eens worden over vier van de zes belangrijkste onderwerpen die in hun gesprekken werden besproken. De territoriale kwesties blijven controversieel, zei Erdogan op de terugreis van de NAVO-top in Brussel. Dit heeft betrekking op het in 2014 door Rusland geannexeerde Krim-schiereiland en de Donbass in Oost-Oekraïne.

Turkije onderhoudt goede betrekkingen met beide strijdende partijen en heeft aangeboden als bemiddelaar op te treden. Erdogan zei dat hij de komende dagen zou overleggen met de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy om te komen tot een topoverleg. 

In Zuid-Turkije wordt momenteel onder Russische leiding de eerste kerncentrale van het land gebouwd. Na voltooiing zal de kerncentrale ongeveer tien procent van de energiebehoefte van Turkije dekken - ongeveer het verbruik van de metropool Istanbul.