EU-autoriteiten: Rusland heeft honderden lease-vliegtuigen 'gestolen'

Volgens de Europese luchtvaartautoriteiten heeft Rusland enkele honderden vliegtuigen 'gestolen' sinds de westerse sancties van kracht werden. De leasemaatschappijen zouden hierdoor miljarden schade lijden, blijkt uit een videoconferentie van Eurocontrol, de Europese organisatie voor de veiligheid van de luchtvaart.

Volgens de EU-sancties die zijn opgelegd na de Russische aanval op Oekraïne, hebben Russische luchtvaartmaatschappijen tot maandag de tijd om geleasede vliegtuigen terug te geven.

Een wet die op 14 maart door de Russische president Vladimir Poetin is aangenomen, staat Russische luchtvaartmaatschappijen echter toe vliegtuigen die in het buitenland zijn gecharterd in Rusland te registreren. Hierdoor zouden binnenlandse vluchten kunnen plaatsvinden ondanks de westerse sancties.

Buiten Rusland kunnen de machines echter in beslag worden genomen. "De meeste vliegtuigen die ze zouden kunnen gebruiken om naar het buitenland te vliegen, zijn geleasede machines van Europese of Amerikaanse oorsprong die nu zijn gestolen van hun rechtmatige eigenaren, de leasemaatschappijen", zegt Henrik Hololei, transportfunctionaris van de Europese Commissie. Door het vliegtuig in Rusland goed te keuren, hebben de autoriteiten daar "de wetten van het internationale luchtverkeer en het Verdrag inzake de internationale burgerluchtvaart (...) ernstig geschonden", aldus Hololei.