WK-feest Canada uitgesteld na nederlaag tegen Costa Rica; Brilstand bij VS-Mexico

Canada is nog niet zeker van een tweede deelname aan het WK voetbal. Een punt was genoeg geweest om aan alle onzekerheid een einde te maken, maar ze gingen onderuit tegen Costa Rica. VS slaagde er opnieuw niet in om te winnen in Mexico.

Canada is de koploper in de finaleronde van de CONCAFAF-zone. Het land kreeg al na iets meer dan een half uur de rode kaart. Mark Kaye kreeg twee keer kort na elkaar een gele kaart en kon vertrekken. Celso Borges zette Costa Rica voor rust op voorsprong. Canada kreeg kansen via Richie Laryea, Tajon Buchanan en Jonathan David, maar een doelpunt zat er niet in. De nederlaag betekent niet dat Canada moet wanhopen. De voorsprong op nummer vier Costa Rica is zes punten, waardoor het WK-ticket ook zondagavond tegen Jamaica binnengehaald kan worden. Canada deed in het verleden slechts één keer mee aan het WK, in 1986). 

VS en Mexico zijn de nummers twee en drie in de finaleronde. In hun onderlinge wedstrijd kwamen beide landen niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel en dat zal vooral in de VS steken. Met bekende namen als Edson Álvarez, Jesús Corona en Hirving Lozano in de basis hield Mexico de noorderburen in toom. De VS won nog nooit een WK-kwalificatiewedstrijd op Mexicaanse bodem. In 1960 werd er met 3-0 verloren en sindsdien ging het acht keer mis. Wel won de VS in 2012 een oefenwedstrijd in Estadio Azteca.

Zowel Jamaica - El Salvador als Panama - Honduras eindigden in 1-1. Canada is met 25 punten uit twaalf wedstrijden nog altijd koploper. VS en Mexico hebben er 22. De eerste drie landen mogen naar het WK. Costa Rica heeft 19 punten en staat nu vierde. Het land kan ook nog rechtstreeks naar het WK, maar ze staan nu nog op de playoffplek. Ook Panama met 18 punten kan nog naar de playoffs. El Salvador (10 punten), Jamaica (8 punten) en Honduras (4 punten) zijn klaar.