World Cup langlaufen afgesloten met gemengde wedstrijden

heywoodu

Voor het eerst zijn in de World Cup langlaufen gemengde wedstrijden afgewerkt. Tijdens de World Cup-finale in het Zweedse Falun werd het seizoen zondag afgesloten met een gemengde estafette en een gemengde teamsprint, bestaande uit teams van respectievelijk twee mannen men twee vrouwen en één man met één vrouw.

Gemengde estafette
Het veld bleef lange tijd grotendeels samen, met één voor één een land dat af moest haken. Na de optredens van de eerste twee starters per team, die allemaal vijf kilometer afwerkten, waren er nog tien landen over. De derde vijf kilometer leverde ook weinig verschil op en dus kwam het aan op de vrouwen die de slotronden voor hun rekening namen.

Daar werd wél verschil gemaakt: Jessie Diggins gooide het tempo omhoog en de Amerikaanse kreeg aanvankelijk alleen Therese Johaug uit Noorwegen en de Finse Krista Pärmäkoski mee. Die moesten echter ook lossen en een ontketende Diggins sprintte de VS naar een historische overwinning. Pärmäkoski bleek te snel voor Johaug en hielp Finland naar plek twee, voor Noorwegen, waar Johaug nu echt afscheid nam.

Gemengde teamsprint
Een iets ander format: twee atleten per team, die om en om in totaal twaalf ronden afwerkten. Telkens eerst de vrouwen, daarna de mannen, en na elk optreden van de mannen vielen de laatste twee teams af. Met Jonna Sundling en Calle Halfvarsson was Zweden toch wel de grote favoriet en die stelden niet teleur: al snel sloegen ze een fors gat, vooral aangezet door Sundling, en met overmacht ging de winst naar Zweden.

De strijd om plek twee was spannender, met Italië - Nicole Monsorno en Federico Pellegrino - dat als laatste af moest haken. Twee Noorse teams bleven over: Noorwegen-1 met Lotta Udnes Weng en Harald Østberg Amundsen en Noorwegen-2 met Weng's tweelingzus Tiril Udnes Weng en Martin Løwstrøm Nyenget. De twee zussen maakten geen verschil en dus werd er gesprint, waarbij Løwstrøm nét iets sneller was dan Amundsen.