WWE 2K22

De fans van WWE moesten er een jaar extra op wachten, maar het is dan zover: WWE 2K22 is na een jaar extra ontwikkeltijd uit. Yuke, de vorige ontwikkelaar, has left the building en Visual Concepts moest aan de gang om de gamefranchise weer terug de ring in te krijgen.

Dat extra jaar is in ieder geval goed gebruikt. Nu lag de lat wel erg laag met het bugfest dat WWE 2K20 heet, maar Visual Concepts heeft een nieuwe game-engine uit de hoge hoed getoverd. De nieuwe engine verwijdert heel wat irritante minigames tijdens het worstelen, zoals de overgecompliceerde pin- en submission-systemen. Het is nu veel meer een arcade geworden. De besturing is ook zeker wennen en de tutorial gebruiken om de basis onder de knie te krijgen is dan ook aan te raden. De tutorial had van mij nog iets uitgebreider gemogen. Het legt wel combo’s uit, maar hoe je bijvoorbeeld de ring gebruikt om eruit te springen of juist op op je tegenstander te springen wordt niet uitgelegd.

Je tegenstander grapplen om is ook makkelijker gemaakt. Je hebt een knop om vast te pakken, en dan een light en een heavy aanval om te variëren. Of je trekt ze tegen de ring voor een extra opvolgende aanval. De tegenstander kan er met een reversal uit geraken door de aanvalsknop te gokken en dezelfde knop in te drukken. Het is allemaal versimpeld al heb ik nog steeds problemen met het positioneren van tegenstanders. Zeker in de Showcase waar je extra punten krijgt als je bepaalde opdrachten doet tijdens de matches merk je dat. Zet een beduusde tegenstander in de hoek en gebruik de apron-aanval. Gelukkig staat erbij hoe het zou moeten, maar dat lukt vaker niet dan wel. Oefenen dan maar.

WWE 2K20 - Match (Foto: 2K Games)

De Showcase draait dit jaar om Rey Mysterio. Je speelt twaalf matches uit zijn carrière ‘na’ waarin je allerlei opdrachten krijgt om extra punten te verdienen. Het is raar dat enkele grote wedstrijden en ruzies er niet in zitten. De winst tegen Kurt Angle or Randy Orton tijdens WrestleMania 22 zit er bijvoorbeeld niet bij. De ondertussen gestopte Kurt zit niet in de game, ondanks dat hij nog steeds onder WWE-contract is. Andere ruzies zijn er ook niet omdat de tegenstanders ondertussen ergens anders onder contract staan. Zo komt het ook dat er enkele namen wel speelbaar zijn in de game die ondertussen niet meer bij WWE onder contract staan. Het nadeel, of is het voordeel dat de makers een jaar hebben overgeslagen en deze sporters nog onder de licentie vielen.

Het belangrijkste van alles, zeker na de voorgaande game: in WWE 2K22 zijn er weinig glitches. Er gaat wel eens wat mis met de touwen of wanneer een personage over een ladder loopt die in de ring ligt, maar ten opzichte van WWE 2K20 is dat een sterke verbetering. Grafisch gaan animaties van de verschillende moves vloeiender. Veel superstars zien er ook een stuk beter uit, al zijn sommige gezichten toch echt wel te hoekig zoals bij Becky Lynch. Als dan de belichting zijn werk doet dan verklapt het rode haar wie het is, maar in het gezicht zijn er te veel donkere schaduwen te zien. Wel een leuk detail: als je in een historische ring vecht dan is de belichting anders, dan ziet het er meteen nostalgischer uit.

WWE 2K20 - Entry Roman Reigns  (Foto: 2K Games)

Ik heb nog niet veel tijd in Universe Mode en Creation Suite gestoken, maar op zich is daar ook niet veel veranderd. Bij de eerste modus speel je Vince McMahon die shows boekt, rivaliteiten opzet etc. In de tweede modus kun je creatief aan de gang en je eigen Superstar en hun entree-video’s maken. De drie interessantere modi van dit jaar zijn MyRise, MyGM en MyFaction.

In MyRise maak je ook je eigen Superstar, geef je hem of haar een eigen achtergrond en kun je door middel van keuzes in scenario’s je eigen gekozen pad naar het kampioenschap bewandelen. Je kunt de bad of good guy spelen. Je kunt via ingame social media de andere WWE-sterren uitdagen en rivaliteit opbouwen. Zoals in de echte WWE is het allemaal over-the-top en gaan de schrijvers van dit verhaal geen prijs winnen, maar het is wel lekker fout.

WWE 2K22 - MyFaction (Foto: 2K Games)

MyGM maakt de manager in me los. Je kiest een merk, bijvoorbeeld Raw, en je moet zorgen dat je meer verdient dan een rivaliserend WWE-merk. Dat doe je door sterren te recruiten, matches op te zetten en bijvoorbeeld een rivaal op te laten komen tijdens een show om zo de boel op scherp te zetten en het publiek te trekken om naar een volgende match tussen de twee kemphanen te gaan. Je mag je eigen show in elkaar zetten, maar natuurlijk is niet alles meteen beschikbaar. Zo begin je matches toch echt in een gymzaal en niet meteen in een Smackdown-achtige setting. De matches zelf kun je simuleren, of door de cpu laten uitvechten terwijl je kijkt of zelf spelen. De modus geeft niet al te veel cijfertjes, maar geeft je wel genoeg tips en hints om je te helpen. Nooit gedacht dat ik blij zou zijn met Triple H en zijn adviezen.

FUT uit FIFA heeft indruk gemaakt bij andere sportspellen, dus ook WWE 2K22 heeft een soortgelijke modus. In MyFaction koop je ook kaarten met ingame (VC) of echt geld (euro’s) en probeer je een dreamteam op te zetten. Het vechten gebeurt dan ook in de ring. Er zijn allerlei extra VC te verdienen door dagelijkse, wekelijkse en tower challenges te doen. Ook gebruik maken van movesets van de specifieke vechters levert wat op. Packs zijn niet achterlijk duur, dus je kunt ook free-to-play vrij snel een aardig team in elkaar zetten. Nu zul je zeggen: pay-to-win! Gezien er geen multiplayer is mag je helemaal zelf weten of je er extra geld in wil stoppen of gewoon de VC spaart om packs te kopen. Ik houd het bij gratis en packs verdienen door te spelen, want ik ben Nederlander.

Met WWE 2K22 gaat de franchise weer de goede kant op. Grafisch gaan de animaties vloeiender en zijn amper glitches. De besturing is simpeler gemaakt, waardoor het spel toegankelijker is gemaakt. De uitleg van de nieuwe besturing mag in de tutorial iets uitgebreider. Nu leer je de basis, maar mis je de echt toffe acrobatische moves en moet je deze zelf uitzoeken. MyRise en MyGM zijn de grote modi hier en die stellen zeker niet teleur. De Showcase met luchador Rey Mysterio heeft last van gebrek aan licenties en mist wat grote momenten daardoor. Wil je FUT maar dan met WWE, dan kun je los in MyFaction, maar dan zonder pay-to-win multiplayer. De nieuwe basis voor WWE 2K is gelegd en belooft veel goeds voor de toekomst.