Zelenskyy staat burgers en buitenlanders wettelijk toe om vuurwapens te gebruiken

In Oekraïne hebben burgers toestemming gekregen om wapens te gebruiken om de Russische aanval af te weren. Volgens Oekraïense media is de wet maandag in werking getreden. Buitenlanders en staatlozen die legaal in het land wonen, kunnen ook wapens in ontvangst nemen en gebruiken tegen Russische soldaten.

De kwestie van wapens wordt geregeld door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens de wet moeten uitgegeven wapens en munitievoorraden uiterlijk tien dagen na het einde van de huidige staat van beleg worden teruggegeven.

Vooral in Kiev werden in de eerste dagen van de oorlog willekeurig geweren en munitie uitgedeeld onder de bevolking. Nachtelijke schietpartijen braken uit in de straten van de stad van drie miljoen mensen, die pas stopten nadat een strikte avondklok was ingesteld.

Waarnemers vrezen dat Rusland burgerslachtoffers zou kunnen rechtvaardigen door de dreiging van gewapende burgers.

Het Kremlin in Moskou heeft kritiek geuit op de toestemming die nu is verleend. "Als iemand een Russische soldaat aanvalt met een geweer in zijn hand, wordt hij ook een doelwit", volgens de Russen. Twee weken geleden begon Rusland de oorlog tegen Oekraïne. Volgens de VN zijn er al meer dan 500 burgers omgekomen. Oekraïne gaat ervan uit dat het aantal dodelijke slachtoffers veel hoger ligt.