FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 maart 2022

Advance Wars remakes uitgesteld wegens oorlog in Oekraïne

Advance Wars 1 + 2: Re-Boot Camp is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat heeft Nintendo vandaag bekendgemaakt. De Switch-game zou eigenlijk op 8 april uitkomen. Nintendo zegt op Twitter over het uitstel “vanwege actuele gebeurtenissen in de wereld”. Uiteraard refereert dit naar de situatie in Oekraïne.

Het gaat hier om remakes van de eerste twee GBA-games van de tactische serie. De game heeft een cartoony grafische stijl, maar je speelt als een generaal die tanks en gevechtsvliegtuigen commandeert. De games bestaan enkel uit neplanden, maar een van de legers is een overduidelijke parodie op Rusland. Daar is Nintendo waarschijnlijk op dit moment niet comfortabel mee.

Getuigen gezocht: gewelddadige beroving met vuurwapen in Rotterdam

De politie is op zoek naar getuigen die meer weten over een gewelddadige beroving op de Kreefstraat in Rotterdam. Hierbij kreeg het slachtoffer een vuurwapen tegen zijn hoofd.

Omstreeks negen uur kreeg de politie een melding binnen van een beroving. Kort daarvoor had het slachtoffer een koopafspraak met een persoon. In de auto van het slachtoffer dreigde deze persoon echter met een vuurwapen. Het wapen werd tegen het hoofd van het slachtoffer gezet. De verdachte werd vergezeld door twee andere verdachten.

Nadat de verdachten buit hadden gemaakt, vluchtten ze in de auto van het slachtoffer in de richting van de Evenaar. De politie heeft het gestolen voertuig inmiddels teruggevonden, maar is nog op zoek naar de verdachten. Het gaat om drie mannen met een donkere huidskleur die rond de 25 jaar zijn.

Heeft u meer informatie over de verdachten of het incident zelf? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of 0800-700 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Random Pics van de Dag #567

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Eerste teaser Obi-Wan Kenobi vrijgegeven

Zojuist is de eerste teaser trailer vrijgegeven van de nieuwe Star Wars-serie Obi-Wan Kenobi. De serie is al jaren in ontwikkeling en eerder vandaag werden ook al de eerste beelden gepubliceerd in Entertainment Weekly.

Ewan McGregor keert uiteraard zeventien jaar later terug in zijn rol als Obi-Wan Kenobi uit de prequelfilms en verrassend genoeg werd een tijd geleden ook bekendgemaakt dat Hayden Christensen opnieuw in de huid zou kruipen van Anakin Skywalker. Het is zijn eerste grote rol in bijna drie jaar. De regie is in handen van Deborah Chow, die eerder de positief onthaalde afleveringen 'The Sin' en 'The Reckoning' van The Mandalorian regisseerde. 

Obi-Wan Kenobi start vanaf 25 mei op Disney+. 

OM vervolgt Promes voor poging moord

Het Openbaar Ministerie vervolgt de 30-jarige oud-Ajacied Quincy Promes voor poging moord, zo meldt AT5. Dat gebeurt na een verzoek van de advocaat van het slachtoffer. De advocaat van Promes had daar geen bezwaar tegen.

De advocaat van het slachtoffer, de neef van Promes, had een klacht ingediend bij het gerechtshof om de extra verdenking toe te voegen. Door die klacht leek het er eerst op dat de rechtszaak uitgesteld moest worden, omdat het gerechtshof geen beslissing kon nemen voor 31 maart.

Snelheid procedure
"Naar aanleiding van dit bericht is het OM benaderd door de advocaat van de verdachte, die voorstelde de tenlastelegging aan te passen naar de wens van de advocaat van het slachtoffer en de tenlastelegging dus uit te breiden met poging moord", laat het OM weten. "Dat zou de snelheid van de procedure ten goede kunnen komen."

Het lijkt er hierdoor op dat de rechtszaak toch op 31 maart kan plaatsvinden en dus niet uitgesteld hoeft te worden. Wel zegt het OM tegelijkertijd niet vooruit te willen lopen op een definitief standpunt tijdens die zitting. "Tijdens de inhoudelijke behandeling zal de officier van justitie zoals gebruikelijk dit standpunt pas innemen."

Telefoongesprekken
Gisteren meldde Nieuwsuur dat Promes in meerdere afgetapte telefoongesprekken over de steekpartij, die plaatsvond tijdens een familiefeest in Abcoude, zou hebben gesproken. "Hij heeft het vandaag geweten. Ik kon het niet laten", zou hij bijvoorbeeld hebben gezegd.

Magnussen vervangt Mazepin bij Haas

Kevin Magnussen neemt de plek van Nikita Mazepin over bij Haas F1 voor komend seizoen. De verbintenis met de Rus werd beëindigd naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne en de gestopte samenwerking met de sponsor van Mazepin.

Magnussen is geen onbekende van Haas, de Deen kwam van 2017 tot en met 2020 al uit voor het Amerikaanse Formule 1-team. In de vier seizoenen harkte hij 96 WK punten bij elkaar en twee vijfde plaatsen waren zijn beste resultaten bij het team van Gene Haas. In 2018 eindigde Magnussen op de negende plaats in de WK-stand.

"Ik ben ontzettend blij dat Kevin Magnussen terug is bij het Haas F1-team. Wanneer je kijkt naar een coureur die waardevol kan zijn voor het team, laat staan iemand met F1-ervaring, dan kom je uit bij Kevin. Het was een eenvoudige keuze. Hij is per direct beschikbaar en we kunnen hem meteen naast Mick Schumacher en Pietro Fittipaldi inzetten tijdens de test in Bahrein. Pietro gaat deze week eerst een halve dag rijden op donderdag, Mick en Kevin doen de rest voor de start van de Grand Prix van Bahrein", aldus teambaas Guenther Steiner in een verklaring.

Ewan klopt Démare in Tirreno-Adriatico, Kooij derde

De Australiër Caleb Ewan heeft de derde etappe in Tirreno-Adriatico gewonnen. In de massasprint was de Australiër van Lotto-Soudal de snelste voor Arnaud Démare. Olaf Kooij, die dinsdag nog tweede werd, moest ditmaal genoegen nemen met een derde plaats.

Voor de tweede dag op rij stond er een vlakke rit op het programma in de Tirreno-Adriatico. Al snel in de etappe vormde zich een kopgroep met daarbij Taco van der Hoorn. De Nederlander had het gezelschap van vier Italianen en kregen een voorsprong van zes minuten, maar met nog vijftig kilometer te gaan werden ze ingerekend door het peloton.

Waar het peloton zich langzaam ging opmaken voor de massasprint dacht Tadej Pogacar daar anders over. De Sloveen pakte drie bonificatieseconden bij een tussensprint en trok vervolgens samen met zijn ploeggenoot Marc Soler, Julian Alaphilippe en Tao Geoghegan Hart. Het viertal had een voorsprong van een halve minuut, maar met nog tien kilometer werden ze weer gegrepen.

De sprinters mochten gaan voor een nieuwe kans. Démare begon als eerste aan de sprint en de Fransman leek op weg naar zijn eerste seizoenszege, maar in de laatste meters werd hij gepasseerd door Ewan, die zijn eerste zege in de Tirreno-Adriatico. Kooij legde beslag op de derde plaats.

Van Aert pakt gele trui Parijs-Nice na tijdritwinst, weer 1-2-3 voor Jumbo-Visma

Wout van Aert heeft de vierde etappe van Parijs-Nice, een tijdrit, op zijn naam geschreven. De Belg van Jumbo-Visma was twee seconden sneller dan zijn ploeggenoot Primoz Roglic. Ook de nummer drie kwam uit het kamp van de Nederlandse ploeg. De Australiër Rohan Dennis werd derde. In het algemeen klassement is Van Aert de nieuwe klassementsleider, voor Roglic.

Rohan Dennis moest vroeg starten en in de tijdrit over 13,4 kilometer tussen Domérat en Montluçon en zette een knappe richttijd neer van zestien minuten en 26 seconden. Lange tijd bleef de tijd van de Australiër staan, maar op het einde wist eerst Primoz Roglic de tijd van zijn ploeggenoot te verbeteren met vier seconden.

Direct daarna ging Wout van Aert onder de snelste tijd door. De Belg van Jumbo-Visma was twee seconden sneller dan de olympisch kampioen tijdrijden en pakte de winst in Parijs-Nice. Naast de zege is Van Aert ook de nieuwe leider in de 'koers naar de zon'. In het algemeen klassement heeft hij een voorsprong van elf seconden op zijn ploeggenoot Roglic.

Amsterdamse minima krijgen deze maand 200 euro compensatie voor stijgende energiekosten

De gemeente Amsterdam begint deze maand met het uitkeren van de compensatie voor de stijgende energiekosten aan huishoudens met een laag inkomen. Het gaat om een bedrag van 200 euro. 

In december werd de regeling al bekend, maar de gemeente keert versneld uit. "Energiearmoede is een groeiend probleem en door de oorlog in Oekraïne zullen de energieprijzen verder stijgen", stelt wethouder Marjolein Moorman (Armoede). "Dit heeft ingrijpende gevolgen voor Amsterdammers met een smalle beurs, en daarom moet er zo snel mogelijk aanvullende landelijke compensatie komen."

Naast de zestigduizend huishoudens die de energietoeslag zullen ontvangen, zijn er zo’n 22.000 huishoudens die ook aanspraak kunnen maken op deze regeling. De gemeente gaat deze groep om hun bankrekeningnummer vragen, zodat de compensatie ook aan hen uitgekeerd kan worden.

Ook zegt de gemeente op zoek naar minima die nu nog niet in beeld bij de gemeente zijn, maar mogelijk ook in aanmerking komen voor compensatie van energiekosten.

Oeps! SA en VAE babbelt wél met Vlad maar niet met Joe

De Arabische oliebaasjes van Saudi Arabie (SA) en Verenigde Arabische Emiraten (VAE) praten wel met Vladimir Poetin maar niet met Joe Biden over oliehandel en Oekraine.

Rechter: kamerlid Gündogan moet terug in fractie van Volt

Politieke partij Volt moet alle maatregelen tegen Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan terugdraaien: zowel de schorsing als de beeïndiging van haar fractielidmaatschap zijn onterecht en moeten per direct worden ingetrokken. Ook moet de partij haar een voorlopige schadevergoeding van 5000 euro betalen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald.

Kamerlid Gündogan werd op 13 februari 2022 geschorst als fractielid. Dat gebeurde nadat er bij de partij meldingen over haar waren binnengekomen die zouden wijzen op grensoverschrijdend gedrag. De schorsing werd de volgende dag in een persbericht bekendgemaakt. Op 23 februari werd het partijbestuur door het door hen ingeschakelde onderzoeksbureau BING in een tussenrapportage geïnformeerd over de voortgang van het onderzoek. Er was op dat moment nog niet door het bureau met Gündogan zelf gesproken. Op 26 februari werd het fractielidmaatschap van Gündogan beëindigd Op 1 maart ontmoetten de partijen elkaar voor de rechter. Het Kamerlid ontkende daar dat er van grensoverschrijdend gedrag sprake was en stelde dat de schorsing en beëindiging van haar fractielidmaatschap onterecht waren, ook omdat er nog geen hoor en wederhoor was gepleegd.

De voorzieningenrechter stelt Gündogan in het gelijk en oordeelt dat Volt in de hele affaire te voortvarend een onjuiste weg heeft bewandeld. Ten aanzien van de schorsing als fractielid concludeert de rechtbank dat hier zowel juridisch als inhoudelijk geen grond voor was. De partijstatuten en het Fractiereglement bieden voor een schorsing geen juridische grondslag. Het schorsingsbesluit had alleen daarom al nooit genomen mogen worden.

Ook inhoudelijk was er onvoldoende basis om tot een schorsing over te gaan: weliswaar mocht Volt naar aanleiding van de eerste melding van mogelijk grensoverschrijdend gedrag actie ondernemen, maar een schorsing van Gündogan zonder deugdelijke uitleg waarom, zonder de aard van de klachten toe te lichten en zonder enige vorm van hoor en wederhoor, kan niet door de beugel.

Ten aanzien van de beëindiging van het fractielidmaatschap komt de rechtbank eveneens tot de conclusie dat er zowel geen correcte procedure is gevolgd als dat er voor het besluit ook inhoudelijk onvoldoende grond was. Procedureel gezien had de partij volgens het eigen Fractiereglement eerst andere stappen moeten zetten voordat er tot beëindiging  van het fractielidmaatschap mocht worden besloten: in geval van mogelijk ongewenste omgangsvormen dient een kamerlid minimaal twee waarschuwingen op schrift te hebben gekregen, waarbij een verbeterplan wordt opgesteld. Ook moeten er met het kamerlid meerdere gesprekken zijn gevoerd waarvan verslag is gemaakt en moet het kamerlid zich in een besloten kamerledenoverleg kunnen uitspreken over de situatie. Dit alles is in het geval van Gündogan niet gebeurd.

Ook inhoudelijk waren er onvoldoende redenen om Gündogan uit de fractie te zetten. Het onderzoek van BING was nog niet afgerond. Nota bene had BING zelf in de tussenrapportage benadrukt dat het nog te vroeg was om aan de meldingen inhoudelijke conclusies te verbinden. Er was daarmee geen enkele reden om de schorsing om te zetten in een beëindiging van het fractielidmaatschap. Ook het verzet van Gündogan tegen de keuze voor BING, of het feit dat zij naar de rechter stapte en de publiciteit zocht, vormen hiervoor, anders dan Volt tijdens de rechtszitting betoogde, geen rechtvaardiging.

Het conflict tussen Gündogan en haar partij ontstond in de nasleep van de uitzending van het programma BOOS, over grensoverschrijdend gedrag bij het televisieprogramma The Voice of Holland. De voorzieningenrechter vindt het begrijpelijk dat de jonge en relatief onervaren partijleiding van Volt in het licht van de maatschappelijke discussie die de uitzending teweegbracht, is geschrokken van de eerste melding die bij haar binnenkwam. Terecht heeft zij gemeend dit signaal niet te mogen negeren en te moeten opkomen voor medewerkers die zich onveilig voelen. Volt heeft waarschijnlijk in alle oprechtheid gemeend het juiste te doen, maar is hierbij te hard van stapel gelopen. De rechter geeft de partijen dringend in overweging om onder leiding van een mediator in gesprek te gaan. Dan kan ook worden besproken op welke wijze alsnog onafhankelijk onderzoek kan worden gedaan naar Gündogan. 

Gotham Knights komt uit in oktober

Warner Bros. kondigt de release date aan van Gotham Knights. Op 25 oktober komt de game uit voor pc, PlayStation 4 & 5, Xbox One en Xbox Series X | S.

In Gotham Knights is Batman dood. Het is de taak van de overige superhelden (Robin, Batgirl, Nightwing en Red Hood) om Gotham in zijn plaats te beschermen. De game is een open-world RPG en is in je eentje of samen met iemand anders te spelen.

Win Gran Turismo 7 en goodies

Sony PlayStation heeft Gran Turismo 7 uitgebracht. Of je nu een competitieve racer bent, een verzamelaar, een tuner, een ontwerper van bestickering, een fotograaf of een arcadefan, als je een passie hebt voor auto's kom je aan je trekken met onderdelen die zijn geïnspireerd door het heden, het verleden en de toekomst van Gran Turismo. Van klassieke bolides en circuits tot de terugkeer van het legendarische speltype GT-simulatie. En als je gek bent van racen kun je oefenen en de strijd aangaan in de speltypen FIA Championships en Sport. Maar Gran Turismo 7 draait om meer dan racen alleen. Laat je van je creatiefste kant zien in het verbeterde tuning-en aanpassingsspeltype of verbeter je vaardigheden en racestrategieën in Rijschool.

De Gran Turismo-serie viert dit jaar zijn 25e verjaardag. Wij mogen een prijzenpakket weggeven met daarin een digitale code voor Gran Turismo 7, en een tof goodie-pakket. Deze bestaat uit een pen, sleutelhanger, onderzetters die een track vormen, T-shirt in de maat L en een keycord. Wil je kans maken op dit prijzenpakket? Geef dan antwoord op de volgende vraag: hoeveel circuitlocaties zitten er in de release-versie van Gran Turismo 7? Stuur je antwoord via het prijsvraagformulier voor 13 maart op. De winnaar krijgt natuurlijk bericht.

Gran Turismo 7 Goodies (Foto: PlayStation)

Rusland: 'geen bedoeling om Oekraïense regering omver te werpen'

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou is de Russische militaire operatie in Oekraïne niet gericht op het omverwerpen van de Oekraïense regering. De missie verloopt strikt volgens plan, zei de woordvoerster van het ministerie, Maria Zakharova.

De regering in Moskou wil haar doelstellingen van de neutrale status van Oekraïne bereiken door middel van besprekingen en hoopt dat de volgende onderhandelingsronde met Oekraïne meer significante vooruitgang zal boeken. Naar eigen zeggen zijn er ongeveer 140.000 mensen vanuit Oekraïne naar Rusland gevlucht.

Volgens het Britse ministerie van Defensie heeft de Russische opmars naar Kiev geen vooruitgang geboekt door weerstand van Oekraïne. In een update die vandaag op sociale media werd gedeeld, zei het ministerie van Defensie dat "de gevechten ten noordwesten van Kiev voortduren en dat de Russische strijdkrachten geen significante doorbraken hebben kunnen realiseren."

De steden Charkov, Chernihiv, Soemy en Mariupol worden nog steeds omringd door Russische troepen en liggen zwaar onder vuur. De luchtverdediging van Oekraïne houdt Russische vliegtuigen tegen en "verhindert hen waarschijnlijk de controle over het luchtruim te krijgen".

Volgens Oekraïense bronnen zetten de Russische binnenvallende troepen hun wapens ook in in gebieden met burgers. In Tsjernihiv in het noorden hadden de Russen militair materieel tussen woongebouwen en op boerderijen geplaatst, zei de generale staf woensdag. In het zuiden vermomden de Russen zich als burgers toen ze naar Mykolaiv trokken.

Goedkoop tanken bij Tinq, door verkeerschaos en agressie kortingsactie aangepast

Goedkoop tanken? Kan dat nog tegenwoordig door die oplopende brandstofprijzen? 'Tinq' stuntte ter ere van hun 20 jarig bestaan met benzineprijzen van 20 jaar geleden. Zo ook in Waalwijk, waar automobilisten wel geduldig in de rij moesten blijven wachten.

Inmiddels heeft Tinq de prijsstuntactie aangepast wegens extreme drukte en bijkomend agressief gedrag.

Op de website van Tinq staat het volgende:
"Onze actiecampagne “Tanken voor de brandstofprijzen van 20 jaar geleden” hebben wij helaas moeten aanpassen. Met veel enthousiasme hebben wij onze actiecampagne aan jullie kenbaar gemaakt.

De directie van TinQ heeft helaas moeten besluiten deze bovengenoemde actiecampagne qua inhoud te wijzigen. De acties in deze week zijn tot nu toe zijn té succesvol gebleken, veel blije gezichten bij klanten, maar ook op een aantal locaties zijn er door de extreme drukte verkeersinfarcten ontstaan.
De animo en toeloop is vele malen groter dan wij hadden kunnen voorzien, evenals de (brandstof)emotie die op sommige locaties heeft geleid tot grimmige situaties.
Vandaag hebben wij de eerste resultaten geëvalueerd, is er ook contact geweest met landelijke en locale overheidsinstanties en hebben wij helaas moeten besluiten vanwege de onzekerheid over de borging van de verkeersveiligheid op diverse locaties en de veiligheid van onze medewerkers en klanten om de actie te wijzigen.

Het aantal locaties waarop de actie “tanken voor de brandstofprijzen van 20 jaar geleden” hebben wij helaas moeten aanpassen, om de veiligheid van een ieder meer te kunnen controleren. De actie zal verder lopen van 9 t/m 11 maart en op 13 maart. Wij trakteren dan elke dag op 2 locaties de klanten, 1 uur lang, op tanken voor de brandstofprijzen van 20 jaar geleden. Op de avond voor de actiedag, stipt om 19.00 uur, maken wij via de TinQ4U app én op de website de tijden en de adressen bekend van de TinQ tankstations die de volgende dag deelnemen."


Jaarbeurs Utrecht is klaar om Oekraïense vluchtelingen tijdelijk op te vangen

De Jaarbeurs in Utrecht gaat vanaf vandaag Oekraïense vluchtelingen opvangen in een evenementenhal. Afgelopen nacht is met behulp van de brandweer gestart met het plaatsen van 250 tot 300 veldbedden. "In de loop van de dag verwachten we de eerste mensen", zegt een woordvoerder van de Jaarbeurs. Zo meldt RTV-Utrecht.

Hoe lang er noodopvang in de Jaarbeurs zal duren, is nog onbekend. "Vooralsnog is er geen einddatum, maar in ieder geval de komende weken. We zitten wat betreft evenementen nog in de opstartfase na corona, dus voor nu hebben we er ruimte voor." Vluchtelingen zullen maar voor korte tijd in de hal overnachten, tot er een betere opvangplek beschikbaar komt.

Onterechte boete voor lootboxes in FIFA 22

In de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State staat te lezen dat de zogenoemde packs of ‘loot boxes’ van FIFA 22 waarmee je voetballerkaartjes op een virtuele transfermarkt kunt verhandelen geen kansspel zijn. Daarom is er ook geen vergunning nodig en was de boete die Electronic Arts was opgelegd door de Kansspelautoriteit wegens het niet hebben van zo'n vergunning onterecht.

In FIFA-games zit al jaren de FIFA Ultimate Team-modus. In deze online modus kunnen spelers hun eigen team van voetballers samenstellen en voetbalwedstrijden spelen. Met FUT begin je met een starterspakket en dan is het de bedoeling dat je je team versterkt door voetballers en andere items te verhandelen op een FUT-transfermarkt. Daarnaast kun je packs bemachtigen en kopen. Je weet nooit wie of wat je krijgt. De inhoud van deze packs zijn ook op die markt te verhandelen.

De hoogste bestuursrechter besloot vandaag dus dat dit geen kansspel is omdat de packs geen opzichzelfstaand spel vormen. Daarom zijn ze geen kansspel en is daar geen vergunning voor nodig. Electronic Arts hoeft de boete dus niet meer te betalen en FUT mag gewoon in de huidige vorm in de FIFA-games blijven bestaan.

FIFA 18 - FUT Packs (Foto: Electronic Arts)

CPB: koopkracht kan door oorlog in Oekraïne met meer dan 3 procent afnemen

De koopkracht van Nederlanders kan mede door de oorlog in Oekraïne dit jaar met meer dan 3 procent terugvallen. Dit heeft het Centraal Planbureau (CPB) becijferd.

Als gevolg van de oorlog gaan de energieprijzen namelijk fors omhoog. En de extra stijging van de energieprijzen komt bovenop een toch al forse inflatie in de nasleep van de coronapandemie. Zo meldt LC.

De Russische inval in Oekraïne brengt naast veel leed, ook onzekerheid met zich mee. Het belangrijkste economische gevolg voor Nederland is op dit moment een nog hogere energieprijs. Andere mogelijke effecten – op handel, financiële markten en (via vertrouwenseffecten) op investeringen en consumptie – zijn op dit moment nog beperkt. De extra stijging van de energieprijzen komt bovenop een toch al forse inflatie, mede als gevolg van de economische schokken van de coronapandemie. Het Centraal Planbureau (CPB) raamt in het vandaag gepubliceerde Centraal Economisch Plan (CEP) de inflatie in 2022 op 5,2%. Om de gevoeligheid te illustreren is ook berekend wat het gevolg is als de energieprijzen langere tijd hoog blijven, en ook als ze deze zomer terugkeren naar het niveau van 2019. De inflatie in 2022 bedraagt in die varianten respectievelijk 6,0% en 3,0%.

De stijgende energieprijzen hebben hun weerslag op de statische koopkracht. In de basisraming daalt de koopkracht in 2022 in doorsnee met 2,7%, in de hoge variant met 3,4%, in de lage met 0,6%. Daarbij dient wel bedacht te worden dat de mate waarin de energieprijzen per huishouden worden ervaren, sterk zal verschillen. CPB-Directeur Pieter Hasekamp: “We gaan er vanuit dat iedereen de hogere energierekening vroeger of later in zijn of haar portemonnee zal voelen. Maar of het een tik of een dreun is, hangt af van het aandeel van de energiekosten in het besteedbaar inkomen. Ik maak me wel echt zorgen over mensen met lagere inkomens, zeker als die in een slecht geïsoleerd huis wonen. Dat soort effecten zijn niet zichtbaar in de standaard koopkrachtplaatjes.”

Het CPB raamt verder dat de binnenlandse productie blijft toenemen. De economie groeit in 2022 met 3,6% en in 2023 met 1,7%, de consumptie en de uitvoer leveren de grootste bijdrage. De groei wordt de komende jaren ook aangejaagd door de extra bestedingen uit het coalitieakkoord. De arbeidsmarkt blijft krap, de werkloosheid loopt slechts licht op tot 4,3% in 2023.

Het CEP bevat ook een verkenning van de budgettaire en economische ontwikkeling tot 2030. Die laat onder meer zien dat de koopkrachtontwikkeling over de gehele kabinetsperiode (2022-2025) licht positief is, doordat de loongroei in de jaren na 2022 de inflatie overtreft. De verkenning laat ook zien dat de extra uitgaven uit het coalitieakkoord vooral na 2025 in de overheidsfinanciën zichtbaar worden, bovenop het effect van de vergrijzing. Het overheidstekort loopt op tot 3,5% bbp in 2030, de staatschuld stijgt tussen 2025 en 2030 met zo’n 8%-punt tot 61% bbp.

Groot- Brittannië: nieuwe sancties tegen Russische luchtvaart, ook prive-jets

Groot-Brittannië kondigt nieuwe sancties aan tegen de Russische luchtvaart. Hierdoor kan in de toekomst kunnen elk Russisch vliegtuig op Britse bodem worden vastgehouden. De landing van de machines in Groot-Brittannië zal illegaal worden, zo heeft de Britse regering aangekondigd. Dit zou ook gevolgen moeten hebben voor privéjets die zijn gecharterd door rijke Russen. Volgens een BBC-rapport wordt er al onderzoek gedaan naar een vliegtuig op een luchthaven in het Engelse graafschap Hampshire.

"Het verbieden van onder Russische vlag gevoerde vliegtuigen uit het VK en het een strafbaar feit maken om ermee te vliegen, zal meer economische schade aanrichten aan Rusland en degenen die dicht bij het Kremlin staan", zei minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss. Daarnaast mogen Britse goederen niet meer geleverd worden aan de Russische luchtvaartindustrie. Groot-Brittannië had, net als de EU en andere landen, eerder zijn eigen luchtruim gesloten voor Russische vliegtuigen en landingen verboden. De maatregelen zouden Rusland en de binnenste cirkel van het Kremlin verdere economische schade moeten berokkenen, zei Truss. Het werk gaat door om "Rusland op het internationale toneel te isoleren".

Coca-Cola, McDonald's en Starbucks trekken zich terug uit Rusland

Sinds de invasie van Oekraïne zijn veel bedrijven gestopt met zakendoen in Rusland - uit protest of vanwege de sancties. Bedrijven die dit niet hebben gedaan worden flink bekritiseerd. Op internet werd opgeroepen tot een boycot waarbij ook investeerders werden aangesproken. Toen ging het ineens heel snel: dinsdagmiddag (lokale tijd) maakten de Amerikaanse bedrijven McDonald's, Starbucks en Coca-Cola bekend voorlopig te stoppen met hun activiteiten in Rusland. Pepsico wil zijn activiteiten in Rusland sterk inkrimpen.

McDonald's sluit tot nader order haar circa 850 vestigingen in Rusland. Volgens analisten heeft Starbucks ongeveer 130 winkels in Rusland die worden geëxploiteerd door licentiehouders. Starbucks-baas Johnson had de Russische aanval op Oekraïne vrijdag al als 'verschrikkelijk' veroordeeld.

Pokemon Trading Card Game-uitbreiding Astral Radiance aangekondigd

The Pokémon Company International heeft de nieuwe Pokémon Trading Card Game-uitbreiding Sword & Shield—Astral Radiance bekendgemaakt. Deze is vanaf 27 mei 2022 verkrijgbaar.

Sword & Shield—Astral Radiance is geïnspireerd op het videospel Pokémon Legends: Arceus en bevat uiteenlopende Hisuian Pokémon en kaarten met artwork van de regio Hisui. De uitbreiding introduceert tevens het nieuwe spelmechanisme Radiant Pokémon. Hierbij worden Shiny Pokémon afgebeeld in geëtst artwork. Radiant Pokémon hebben gewoonlijk een krachtige Ability of aanval die invloed kan hebben op het Pokémon TCG-metaspel. Spelers kunnen slechts één Radiant Pokémon in hun deck opnemen.

Daarnaast houdt Sword & Shield—Astral Radiance sterk vast aan Pokémon VSTAR en bevat het een speciale Trainer Gallery-deelset van 30 kaarten met artwork van populaire Trainers en Pokémon.

In de uitbreiding zitten de volgende opvallende kaarten:

  • 3 Radiant Pokémon
  • 8 Pokémon VSTAR
  • 21 Pokémon V en 2 Pokémon VMAX
  • Meer dan 20 Trainer-kaarten

Sword & Shield—Astral Radiance zal verkrijgbaar zijn in booster packs, Elite Trainer Boxes en speciale collecties.

Pokemon TCG: Sword & Shield - Astral Radiance (Foto: The Pokémon Company International)Pokemon TCG: Sword & Shield - Astral Radiance (Foto: The Pokémon Company International)

Russisch-orthodoxe kerk beklad met omstreden Z-symbool

De ingang van de Russisch-orthodoxe Heilige Nikolaas van Myrakerk aan de Lijnbaansgracht te Amsterdam is dinsdag beklad met het omstreden Z-symbool. Dat teken wordt gebruikt door voorstanders van de invasie van Oekraïne. Zo meldt AT5.

Het symbool is meerdere malen op een hek aangebracht. De kerk heeft in verband met veiligheidsoverwegingen besloten om de dienst van gisteravond te annuleren. Wie er achter de bekladdingen zit, is niet duidelijk.

Het Z-symbool is omstreden: zo is het onder meer te zien op Russiche tanks in Oekraïne. Voorstanders van de invasie gebruiken het symbool om hun steun uit te spreken.

De kerk is juist geen voorstander van de invasie: zo loopt er bijvoorbeeld een inzamelingsactie voor de slachtoffers in Oekraïne. Niet alleen mensen van Russiche origine wonen normaal gesproken de diensten bij: er komen ook mensen uit Oekraïne, Wit-Rusland en andere landen. 

Het is niet het eerste geval van Russisch-gerelateerd vandalisme. Eerder werd bij de supermarkt Priwet Rossia aan de Vijzelgracht een steen door de ruit gegooid.

Apple kondigt iPhone SE aan

Apple introduceert de nieuwe iPhone SE. Deze iPhone beschikt over de A15 Bionic-chip, 5G, een langere batterijduur, verbeterde valbestendigheid en een nieuw camerasysteem met features zoals Smart HDR 4, Fotografische stijlen en Deep Fusion.

Deze betaalbaardere variant van de iPhone krijgt enkele upgrades, waaronder de prestaties van A15 Bionic, die onder andere geavanceerde cameramogelijkheden mogelijk maakt maar ook zorgt dat bijvoorbeeld fotobewerking en energie-intensieve bewerkingen zoals gamen en augmented reality beter worden. De iPhone SE ondersteunt 5G, heeft een langere batterijduur en verbeterde valbestendigheid, en wordt geleverd in drie kleuren: middernacht, sterrenlicht en (PRODUCT)RED.

iPhone SE zal vanaf 18 maart beschikbaar zijn in modellen van 64 GB, 128 GB en 256 GB vanaf €529.

Burgerschapsonderwijs op basisscholen moet verder ontwikkeld worden

Vrijwel alle leerkrachten vinden burgerschapsvorming belangrijk, maar het burgerschapsonderwijs op hun school zou volgens ongeveer 2/3 van de leerkrachten en schoolleiders wel verder ontwikkeld moeten worden. Scholen werken dagelijks aan burgerschapsvorming van hun leerlingen. Dit is echter lang niet altijd doelgericht en samenhangend. Op ongeveer de helft van de scholen formuleren leerkrachten geen concrete leerdoelen voor burgerschapsvorming, wordt de burgerschapsontwikkeling van leerlingen niet systematisch gevolgd en vindt er geen periodieke bijstelling van het burgerschapsonderwijs plaats op basis van ervaringen en resultaten. De dagelijkse focus in het burgerschapsonderwijs ligt op persoonsvorming en sociale omgang. Leerdoelen als het ontwikkelen van maatschappelijke betrokkenheid en kritisch leren nadenken over de samenleving komen veel minder aan bod. Dit blijkt uit het onderzoek Peil.Burgerschap einde basisonderwijs 2019-2020 van de Inspectie van het Onderwijs.

Burgerschapskennis licht gedaald sinds 2009
De burgerschapskennis van groep 8-leerlingen is licht gedaald sinds 2009. In 2009 was een van de conclusies dat de burgerschapskennis op dat moment nog ver onder het gewenste resultaat lag. Dit maakt de afstand tussen het gewenste en gerealiseerde onderwijsresultaat in 2020 nog wat groter.

Het onderzoek laat zien dat 4 van de 5 leerlingen ongeveer 50% tot 90% van de opgaven voor burgerschapskennis en de vaardigheid in het toepassen van die kennis beheersen. Eenzelfde deel van de leerlingen heeft een matig tot redelijk vertrouwen in de eigen burgerschapsvaardigheid en een gematigd positieve burgerschapshouding.

Niet alleen aspecten van het burgerschapsonderwijs hangen samen met de burgerschapscompetenties van leerlingen; vooral kenmerken van de leerlingen zelf zijn hierop van invloed. Zo blijken leerlingen die vaker het nieuws volgen (via krant, televisie of sociale media), een positievere houding te hebben ten aanzien van burgerschap. Wat de kenmerken van scholen betreft laat het onderzoek zien dat leerlingen een positievere burgerschapshouding hebben als er sprake is van een klasklimaat waarin er ruimte is voor discussie en als de leerkracht en leerlingen een goede relatie hebben.

Aangescherpte burgerschapswet geeft richting, maar voor verdere ontwikkeling van het burgerschapsonderwijs is meer nodig
De nieuwe wettelijke burgerschapsopdracht, die van kracht werd in de zomer van 2021, geeft richting aan de verdere ontwikkeling van het burgerschapsonderwijs. Volgens een focusgroep van experts die reflecteerde op de resultaten van het peilingsonderzoek, verduidelijkt de nieuwe wet de wettelijke verplichtingen, maar is er meer dan dat nodig. Het realiseren van meer doelgericht en samenhangend burgerschapsonderwijs vraagt gerichte aandacht en prioriteit van besturen en scholen.

Zij moeten hiermee actief aan de slag en dat behoeft niet alleen inspanningen, maar ook materialen en ondersteuning. Hierbij kunnen experts en sector- en profielorganisaties een rol spelen. Om het burgerschapsonderwijs goed vorm te geven is er bovendien versterking van de expertise van leerkrachten nodig, door scholen en besturen en middels een impuls op de lerarenopleidingen en in de nascholing op het gebied van burgerschap. Leerkrachten kunnen zo beter worden toegerust voor het verzorgen van het burgerschapsonderwijs aan hun leerlingen, ook daar waar het gaat om de maatschappelijke aspecten van burgerschap.

Uitvoering onderzoek
Peil.Burgerschap einde basisonderwijs vond plaats in het schooljaar 2019-2020 op een representatieve steekproef van 94 basisscholen (130 klassen) met 2.237 leerlingen. Op 20 van deze scholen heeft ook een verdiepend onderzoek plaatsgevonden, om zicht te krijgen op de mate waarin en wijze waarop de scholen het burgerschapsonderwijs (in samenhang) vormgeven.

Sociale en maatschappelijke competenties: basisvaardigheden
Mede door de aandacht voor burgerschapsvorming op school ontwikkelen leerlingen de competenties om te participeren in een diverse en democratische samenleving die voortdurend verandert. Samen met taal (lezen, schrijven en mondelinge taalvaardigheid) en rekenen vormt burgerschap (sociale en maatschappelijke competenties) dan ook het geheel aan basisvaardigheden dat je nodig hebt om je te kunnen redden in de maatschappij.

87 procent import uit Rusland betreft minerale brandstoffen

Nederland importeerde in 2021 voor 18,4 miljard euro aan goederen uit Rusland, waarvan 87 procent minerale brandstoffen (ruim de helft ruwe aardolie en verder vooral aardgas en aardolieproducten). Nederland is wereldwijd de zesde importeur van goederen uit Rusland. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers die gaan over de periode vóór het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

De waarde van de Nederlandse goederenimport uit Rusland bedroeg in 2021 18,4 miljard euro. Doordat een aanzienlijk deel van de invoer uit Rusland uit minerale brandstoffen bestaat, wordt de invoerwaarde uit Rusland sterk beïnvloed door de wereldwijde olie- en gasprijs. Zo is de groei van de import uit Rusland tussen 2020 en 2021 (met 95 procent) voor een groot deel te verklaren door een gelijktijdige stijging van de olieprijs (met gemiddeld ruim 60 procent). Ook het herstel van de coronapandemie in 2021 speelt een rol bij de hogere importwaarde uit Rusland. De import van 18,4 miljard euro in 2021 was geen record. In 2012 en 2013 was de importwaarde nog hoger, maar toen lag de olieprijs circa 30 procent hoger dan in 2021.

Minerale brandstoffen hebben na 2003 altijd meer dan 80 procent uitgemaakt van de totale waarde van de import uit Rusland. Naast minerale brandstoffen haalt Nederland relatief veel metalen als koper en nikkel uit Rusland.

China grootste importeur, Nederland zesde
China is de grootste importeur van goederen uit Rusland. Voorlopige cijfers over 2021 laten zien dat het om een bedrag van circa 68 miljard euro gaat. Na China volgen de VS (26 miljard euro), Turkije (25 miljard), Duitsland (24 miljard) en het Verenigd Koninkrijk (22 miljard). Nederland is in 2021 met een importwaarde van 18,4 miljard euro de zesde importeur van goederen uit Rusland.

Van de grootste importeurs uit Rusland zijn Kazachstan en Wit-Rusland het meest afhankelijk van import uit Rusland. Circa 45 procent van de Kazachse import komt uit Rusland en bij Wit-Rusland is dat 37 procent. Op grote afstand volgt Turkije met 11 procent importafhankelijkheid van Rusland. Voor Nederland komt 3,5 procent van de totale goederenimport uit Rusland.

Voor minerale brandstoffen is het belang van Rusland voor alle grote importeurs een stuk groter. Zo is 91 procent van de Wit-Russische import van minerale brandstoffen van Russische herkomst. Voor Kazachstan is dat 84 procent en voor Polen 52 procent. Voor Duitsland (14 procent) en Nederland (19 procent) liggen de percentages lager.

62 procent Nederlandse export naar Rusland van Nederlandse makelij
De Nederlandse export naar Rusland is een stuk kleiner dan de Nederlandse import uit Rusland. In 2021 ging het om een totale exportwaarde van 6,6 miljard euro, waarvan 4,1 miljard euro export van Nederlandse makelij en 2,5 miljard wederuitvoer van buitenlandse makelij. Sinds 2015 is de totale export naar Rusland sterk gestegen, maar in 2012 en 2013 was de exportwaarde hoger. Rusland is daarmee de 15e exportbestemming wat betreft export van Nederlandse makelij en 17e wat betreft de totale goederenexport.

De sterke afname van de export naar Rusland tussen 2014 en 2015 heeft te maken met Russische importverboden op specifieke Nederlandse exportproducten. De importverboden waren een reactie op sancties die de EU had opgelegd naar aanleiding van de Russische annexatie van de Krim.

Belangrijke in Nederland geproduceerde producten met bestemming Rusland zijn geneesmiddelen, wegvoertuigen, zoals trekkers voor opleggers, en bloemen. Wederuitvoer met bestemming Rusland betreft onder andere elektronische schakelingen, telefoons en geneesmiddelen.

Aan de export van goederen naar Rusland verdiende Nederland in 2020 circa 2,0 miljard euro. Dat is 1,3 procent van de totale Nederlandse verdiensten aan goederenexport in 2020. In 2015 was Rusland nog goed voor 1,0 procent in de exportverdiensten. Circa 80 procent van de totale exportverdiensten was in 2020 te danken aan de export van Nederlandse makelij en 20 procent dankzij wederuitvoer. Het aantal in Nederland actieve bedrijven met export van goederen naar Rusland ligt al sinds 2015 stabiel rond de 3 duizend.

China exporteert ook meeste naar Rusland, Nederland achtste
Niet alleen als importeur, maar ook als exporteur is China met afstand de grootste handelspartner van Rusland in de wereld. Voorlopige cijfers over 2021 laten zien dat het om 58 miljard euro export van China naar Rusland gaat. Na China volgen Duitsland (27 miljard euro), Zuid-Korea (9 miljard) en Wit-Rusland (8 miljard). Nederland is de achtste exporteur met bestemming Rusland met 6,6 miljard euro export.

Van de grootste exporteurs naar Rusland is Wit-Rusland het meest exportafhankelijk van Rusland. Een kwart van de Wit-Russische export heeft Rusland als bestemming. Het aandeel van Rusland in de export van China (2,0 procent), Duitsland (2,0 procent) of Nederland (1,1 procent) is veel kleiner. Voor Kazachstan (11,7 procent), Polen (2,8 procent) of Turkije (3,1 procent) is het belang van Rusland voor de eigen goederenexport groter.

Import uit Oekraïne in 2021 voor het eerst boven 2 miljard euro

Nederland importeerde in 2021 voor ruim 2 miljard euro aan goederen uit Oekraïne. In 2002 werd nog voor 177 miljoen euro aan goederen geïmporteerd, dat was in 2021 ongeveer 12 keer zoveel. Nederlandse bedrijven importeerden in 2021 hoofdzakelijk plantaardige fijne oliën en vetten, zoals zonnebloemolie, en maïs uit Oekraïne. De exportwaarde naar Oekraïne is in twintig jaar tijd verdrievoudigd. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers die gaan over de periode vóór de Russische inval.

De Oekraïense importontwikkeling is daarmee een van de sterkste stijgers binnen Europa. Er werd meer volume geïmporteerd en bovendien stegen de prijzen. Van alle goederenleveranciers aan Nederland stond Oekraïne in 2021 op de 38e plaats. Andersom was Nederland in 2020 de 8e belangrijkste afzetmarkt voor de export van Oekraïne (UN Comtrade). De Nederlandse goederenexport naar Oekraïne bedroeg in 2021 circa 1,2 miljard euro, maar lag daarmee nog onder de piek van 2007. In de handel met Oekraïne heeft Nederland sinds 2015 een handelstekort.

Helft import bestaat uit grondstoffen en natuurproducten
De belangrijkste productcategorieën uit Oekraïne qua waarde waren in 2021 grondstoffen en natuurproducten (aandeel 53 procent) en voeding en dranken (aandeel 35 procent). Zes jaar eerder bestond de Nederlandse importwaarde uit Oekraïne voor de helft uit voeding en dranken en voor bijna een kwart uit grondstoffen en natuurproducten. Beide productcategorieën vertegenwoordigden in 2021 samen 88 procent van de totale import uit Oekraïne. Het gaat vooral om plantaardige fijne oliën en vetten (zonnebloemolie), maïs, oliehoudende zaden voor fijne oliën (kool- en raapzaad) en vlees en eetbaar slachtafval (pluimvee). De toename in de periode 2015-2021 was bij maïs 65 procent. De importwaarde steeg nog sterker bij plantaardige fijne oliën en vetten (376 procent) en oliehoudende zaden voor fijne oliën (886 procent).

Oekraïne belangrijkste leverancier van maïs voor Nederland
Goederen uit Oekraïne zijn goed voor iets minder dan 0,4 procent van de totale Nederlandse import, maar Oekraïne was in 2021 wel de belangrijkste leverancier van maïs, op ruime afstand gevolgd door Frankrijk, Duitsland en Roemenië. Maïs is een van de weinige productgroepen waarvan de Nederlandse invoer hoog geconcentreerd is bij enkele landen, en waarvan de wereldexport ook relatief geconcentreerd is. Nederland importeerde voor 536 miljoen euro maïs uit Oekraïne in 2021. Dat komt overeen met ruim een kwart van de totale import uit Oekraïne. Ook voor plantaardige fijne oliën en oliehoudende zaden voor fijne oliën staat Oekraïne in de top drie belangrijkste leveranciers.

Zeer gevarieerd exportpakket naar Oekraïne
Nederland exporteerde in 2021 voor 1,2 miljard euro naar Oekraïne. Dat is 851 miljoen euro meer dan twintig jaar geleden. Van alle Nederlandse exportgoederen is 0,2 procent bestemd voor Oekraïne. Er gaat een breed scala aan producten vanuit Nederland naar Oekraïne, waarvan geneesmiddelen, bloemen en planten, cacao, computers en mobiele telefoons de belangrijkste zijn. Deze vijf producten waren goed voor 29 procent van de exportwaarde naar Oekraïne. Van alle exportpartners nam Oekraïne in 2021 de 46e positie in. Een jaar eerder was Nederland het 17e land van herkomst voor invoer van Oekraïne (UN Comtrade).

Komende jaren 100 miljoen extra om weerbaarheid van het openbaar bestuur te vergroten

Agressie, intimidatie en ondermijnende invloeden bij overheden, het is veelvuldig in het nieuws en komt helaas ook steeds meer voor. Om dit aan te pakken gaat het kabinet de komende 10 jaar 100 miljoen extra investeren in het weerbaarder maken van het openbaar bestuur. Er wordt ingezet op het versterken van gemeenten tegen de invloed van ondermijning en de bewustwording en veiligheid van decentrale politieke ambtsdragers zoals burgemeesters, wethouders, staten- en raadsleden. Daarnaast wordt de City Deal Zicht op Ondermijning uitgebreid en voortgezet waardoor lokale overheden beter zicht krijgen op de voedingsbodems van ondermijnende criminaliteit in wijken en buurten. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot weten aan de Tweede Kamer.

Minister Bruins Slot: ‘Een dienstbare overheid stelt mensen in staat een actieve bijdrage te leveren aan de samenleving en kwetsbaren te helpen. Sommige mensen doen dat door zich in te zetten voor het openbaar bestuur, voltijds of naast hun reguliere werk. Zij spannen zich in voor goede zorg voor ouderen, voor prettige scholen voor onze kinderen of de leefbaarheid van onze woonwijken. Voor een goed en betrouwbaar bestuur is het een absolute noodzaak dat bestuurders, ambtenaren en politici hun werk zonder agressie, intimidatie of andere ondermijnende invloeden kunnen doen. We mogen dit nooit normaal gaan vinden. Bestuurders, ambtenaren en politici staan hier niet alleen voor.’

Bescherming en veiligheid politieke ambtsdragers
Ruim 65% van de burgemeesters geeft aan te maken gehad te hebben met verbale agressie of bedreiging en intimidatie. Dit geldt voor bijna 40% van de wethouders en 30% van de raadsleden. Vaak doen zij hier geen melding of aangifte van. Om deze trend te keren is samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en de partners van het Netwerk Weerbaar Bestuur samen een streep getrokken. Uitgangspunt is dat intimidatie en bedreiging niet horen bij het politieke ambt, dat ambtsdragers er niet alleen voor staan en het melden van incidenten belangrijk is. Ook is samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid een stappenplan ontwikkeld om snel opvolging te geven aan de melding. Daarnaast wordt de komende tijd extra ingezet op een veilige woonplek voor decentrale bestuurders, door te verkennen hoe veiligheidsmaatregelen beter aansluiten bij de behoefte en gefinancierd kunnen worden.

Versterking gemeenten
In veel gemeenten en ook provincies is er nog te weinig zicht op de processen binnen de eigen organisatie die vatbaar zijn voor ondermijning, zoals vergunningsverlening of handhaving. Bij kleine gemeenten is er vervolgens weinig capaciteit om hiermee aan de slag te gaan. Samen met de RIEC’s (Regionale Informatie- en Expertise Centra) wordt extra ingezet op meer inzicht in de kwetsbaarheid van deze processen. Daarnaast wordt er geld vrijgemaakt om de opgedane lessen over de aanpak van beveiliging verder te verspreiden.

Zicht op Ondermijning
Het openbare dashboard Zicht op Ondermijning maakt op regionaal, gemeente-, wijk- en zelfs buurtniveau criminele patronen en fenomenen zichtbaar. Gemeenten krijgen zo meer informatie over ondermijnende criminaliteit, bijvoorbeeld over jonge aanwas in de drugscriminaliteit, om zo de preventieve aanpak hiervan te versterken.

Theo Weterings, burgemeester van Tilburg en voorzitter van de stuurgroep Zicht op Ondermijning: ‘Met de data uit het dashboard Zicht op Ondermijning krijgen wij als gemeenten een beter beeld van de voedingsbodems van ondermijnende criminaliteit. Hiermee zijn we als lokaal bestuur beter in staat om preventief beleid te voeren om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Door als gemeenten, het rijk en uitvoeringsorganisaties samen te werken hebben we resultaten bereikt die we niet als afzonderlijke partijen hadden kunnen realiseren. Wij zijn als coalitie verheugd dat dankzij de inzet van het kabinet Zicht op Ondermijning, en de zorgvuldige aanpak die de afgelopen vier jaar is ontwikkeld, kan worden voortgezet.’

Op dit moment maken 14 gemeenten deel uit van de coalitie Zicht op Ondermijning. Met het extra geld wordt samen met de VNG en andere partners gekeken hoe meer (kleine) gemeenten hierbij betrokken kunnen worden. Daarnaast wordt het dashboard uitgebreid met analyses over leefbaarheid en veiligheid, wonen, vakantieparken en maatschappelijke onrust.

De investeringen van 10 miljoen per jaar de komende 10 jaar in de weerbaarheid van het openbaar bestuur zijn onderdeel van de kabinetsbrede aanpak tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit.

Minder wisseling van baas in coronatijd, vooral in horeca meer uitstroom

Minder werknemers stapten over naar een andere werkgever tijdens de coronacrisis. Van de werknemers die er eind januari 2020 waren (8,0 miljoen), had 12,9 procent een jaar later een baan bij een andere werkgever (1,0 miljoen). In 2019 lag dit op 15,1 procent (1,2 miljoen). In de horeca nam het aandeel werknemers dat in dezelfde baan bleef het meeste af, terwijl het aandeel dat geen werknemersbaan meer had het meeste toenam. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers, gepubliceerd in het artikel ‘Minder werknemers veranderden van baan vanaf eerste lockdown’, in de reeks Statistische Trends.

Het aandeel werknemers dat een jaar na dato niet meer in loondienst was, was iets groter dan in voorgaande jaren. In 2020 ging het om 10,4 procent van de werknemers (837.000), tegen 9,0 procent in 2019 (717.000). Het aandeel van de werknemers dat in dezelfde baan bij dezelfde werkgever bleef, was een fractie hoger: 76,7 procent tegen 75,9 procent in 2019. Waar 2020 en 2019 sterk verschillen qua dynamiek, is het verschil tussen 2019 en 2018 minimaal.

In horeca grootste daling van ‘blijvers’
In sommige bedrijfstakken daalde het percentage werknemers dat bij dezelfde werkgever bleef. De sterkste daling kende de horeca, gevolgd door cultuur, sport en recreatie. Eind januari 2020 werkten in de horeca 395.000 werknemers en in de cultuur, sport en recreatie 119.000.

Het aandeel werknemers dat aanbleef, daalde in de horeca van 57,1 procent in 2019 naar 49,9 procent in 2020. Het aandeel horecawerknemers dat doorstroomde naar een andere werkgever (binnen of buiten de horeca) daalde van 27,5 naar 25,0 procent, terwijl het aandeel dat een jaar later geen werknemersbaan meer had, steeg van 15,4 naar 25,0 procent.

Minder doorstroom binnen de horeca
Veel horecawerknemers wisselen nogal eens van werkgever, veelal binnen dezelfde branche. Zo stroomde 29,0 procent van alle werknemers van eet- en drinkgelegenheden die in 2019 van werkgever wisselden door naar andere eet- en drinkgelegenheden. In 2020 was dat maar 19,2 procent van in totaal 82.000 werknemers die van werkgever wisselden. Ook het percentage werknemers dat doorstroomde naar een baan in de logiesverstrekking nam af.

Het aandeel werknemers dat doorstroomde vanuit eet- en drinkgelegenheden naar de detailhandel steeg daarentegen van 14,6 procent in 2019 naar 19,3 procent in 2020. Ook het aandeel dat overging naar de uitzendbureaus en de zorg nam toe, zij het in mindere mate.

Meer werknemers uit logiesverstrekking naar andere bedrijfstak
Voor de logiesverstrekking, de tweede branche binnen de horeca, geldt ongeveer hetzelfde. In 2020 wisselden er 17.000 van werkgever. Veel minder werknemers uit de logiesverstrekking gingen naar een andere werkgever binnen de logiesverstrekking zelf of bij eet- of drinkgelegenheden. Het aantal werknemers dat een werkgever vond in de detailhandel, de arbeidsbemiddeling of de zorg nam daarentegen toe.

FOK! Wat een weer: het regent zonnestralen

winterbanner

De ochtend begint in de oostelijke helft op veel plaatsen met lichte vorst terwijl in de westelijke helft de temperatuur rond het vriespunt ligt. Vandaag blijft het droog en schijnt de zon volop. De maximumtemperatuur ligt tussen 10°C op de Wadden en lokaal 15°C in het zuidwesten van het land. De wind komt uit zuidoost tot zuid en is zwak tot matig, in het Waddengebied in de ochtend mogelijk af en toe vrij krachtig, 5 Bft.

De nacht naar donderdag verloopt opnieuw helder. De minimumtemperatuur varieert van lokaal -2°C in het noordoosten tot 3°C aan zee. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig.

Donderdag overdag schijnt de zon opnieuw. Wel komt mogelijk wat dunne hoge bewolking voor, maar daar zal de zon makkelijk doorheen schijnen. Het wordt zacht met 12°C op de Wadden tot lokaal 17°C in het zuiden. De wind komt uit een zuidoostelijke richting en neemt toe naar matig. (Bron: KNMI)

Uitzicht op de Zaan (Foto: DJMO)
Rondom open water was het erg fris. De Zaan in een strakblauwe lucht. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #848
special
AI Picture Gallery #110
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
©FOK.nl e.a.