Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 10

Een nieuwe vertelling over Cyrano de Bergerac, de nieuwe van Pedro Almodóvar, een documentaire die wel heel actueel is, de registratie van een opera én een ouderwetse Hollywoodthriller. Wie nog eens beweert dat er altijd maar hetzelfde in de bioscopen draait, is af. Laten we de nieuwe releases van deze week eens doornemen.

Cyrano

Met Cyrano onthaalt regisseur en Oscarwinnaar Joe Wright bioscoopbezoekers op een symfonie van emoties met muziek, romantiek en schoonheid, een nieuwe versie van het tijdloze verhaal over een hartverscheurende driehoeksrelatie. Cyrano de Bergerac, gespeeld door Peter Dinklage, is zijn tijd vooruit en is niet alleen een briljant zwaardvechter in duels, maar ook uiterst bedreven in het verbale steekspel. Maar omdat hij ervan overtuigd is dat hij vanwege zijn uiterlijk nooit het hart zal veroveren van een toegewijde vriendin, de bevallige Roxanne (Haley Bennett), heeft hij haar nooit deelgenoot gemaakt van zijn gevoelens. Bovendien is Roxanne tot over haar oren verliefd op Christian (Kelvin Harrison Jr.).

De Schatten van de Krim

Al 6 jaar liggen objecten van de rondreizende tentoonstelling ‘De Krim - Goud en geheimen van de zwarte zee’ zonder eigendomschap in de kelders van het Allard Pierson museum in Amsterdam. De in maart 2014 geopende tentoonstelling werd al na een maand gesloten vanwege de annexatie van de Krim door Putin. Sindsdien zijn de objecten staatloos. Van beide kanten ontving het museum direct claims: zowel het Krim Museum als Kiev eisten de schatten op. Zo werden de archeologische vondsten uit de Krim onderdeel van een politiek getouwtrek, waarin Nederland de rol van onvrijwillige scheidsrechter opgelegd kreeg, én waar de emotionele waarde van de schatten in dit langlopende conflict misschien nog wel het aller zwaarst weegt.

Madres Paralelas

Met Madres Paralelas komt de Spaanse meester Pedro Almodóvar opnieuw met een fascinerende blik op moeders en moederschap. Na het grote succes van het autobiografische Dolor y Gloria maakt Almodóvar vrouwen weer het middelpunt van zijn werk met prachtige rollen van Penélope Cruz en Milena Smit. Twee vrouwen, Janis (Penélope Cruz) en Ana (Milena Smit), bevallen tegelijkertijd in hetzelfde ziekenhuis. Beiden zijn alleenstaand en ongepland zwanger. Janis, van middelbare leeftijd, is blij, maar de jonge Ana is bang en onzeker. De weinige woorden die de vrouwen wisselen, vormen de basis voor een band die hun levens later een beslissende wending zal geven. Terwijl Janis het verleden van haar familie een gezicht probeert te geven, vecht Ana juist om los te komen van haar familie.

Natural Light

Korporaal István Semetka is een van de vele Hongaarse soldaten die de Duitse troepen steunen bij hun aanval op de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog. De harde opdracht van zijn bataljon is het uitroeien van de partizanen en het controleren van de bevolking van de bezette gebieden. Wanneer de groep soldaten op weg is naar een afgelegen dorpje komen ze in een hinderlaag terecht, waarbij de commandant wordt gedood. In deze benarde situatie moet Semetka zijn angsten overwinnen en het bevel over de eenheid overnemen. Maar hij verliest zichzelf in de chaos en het geweld en raakt volkomen de greep op de situatie kwijt. 

ROH 21/22: Rigoletto

In een meedogenloze wereld van luxe decadentie, corruptie en maatschappelijk verval, plaatst Oliver Mears, directeur van de Royal Opera, zijn enscenering. In zijn eerste werk voor zijn eigen gezelschap haalt Mears Verdi's meesterwerk naar de hedendaagse wereld. Verdi's spannende Rigoletto, onder leiding van Sir Antonio Pappano, plaatst macht tegenover onschuld en schoonheid tegenover lelijkheid. Deze speciale jubileumvertoning van Verdi’s Rigoletto viert zijn 171 jarig-bestaan sinds de première in 1851.

Silence of the Tides

Een film die in- en uitademt met de getijden van het Werelderfgoed, een van de grootste aaneengesloten wetlands ter wereld, terwijl het de breekbare relatie tussen mens en natuur verkent. Een hypnotiserende blik op de cycli en contrasten van de seizoenen: leven en dood, storm en stilte, de massa en het individu. Een poëtische overpeinzing zonder voice-overs of interviews tegen een overweldigend decor van lucht, water, wind, mist en voortdurend veranderend licht.

The 355

Wanneer een geheim wapen in de verkeerde handen valt, moet CIA-agent Mason ‘Mace’ Brown (Jessica Chastain) de handen ineenslaan met de rivaliserende Duitse agent Marie (Diane Kruger), voormalig MI6-bondgenoot en computerspecialist Khadijah (Lupita Nyong’o) en de Colombiaanse psycholoog Graciela (Penélope Cruz). Op hun levensgevaarlijke, halsbrekende missie om het wapen terug te vinden moeten ze een stap voorblijven op de mysterieuze Lin Mi Sheng (Bingbing Fan) die al hun bewegingen volgt. Terwijl de actie hen over de hele wereld brengt, van de cafés in Parijs en de markten van Marokko tot het glamoureuze Shanghai, sluit het viertal een kwetsbaar verbond dat de wereld kan redden of hun einde zal worden.