Biatlete Røiseland pakt weer olympisch goud en blijft op koers

In het Zhangjiakou National Biathlon Centre in de Chinese bergen hebben 's werelds beste biatletes vrijdag de sprint afgewerkt tijdens de Olympische Spelen. Er werd vrij aardig geschoten en uiteindelijk bleek ook dat alles getroffen moest worden om mee te strijden voor de medailles.

Marte Olsbu Røiseland startte als vijfde en zette gelijk een zeer indrukwekkende wedstrijd neer: de Noorse trof alle schijven en leek snel te zijn op de ski's, waardoor het al gelijk een bijzonder moeilijk verhaal leek te worden voor de rest van het veld. In het eerste kwartier was Kristina Reztsova met twee missers degene die het dichtst in de buurt kwam, maar de Russische stond al op 1:05 minuten.

Daarna barstte de strijd om de medailles nog echt los, aangevoerd door Dorothea Wierer. De Italiaanse schoot ook alles raak en kwam weliswaar niet bij Røiseland in de buurt, maar op 37,2 seconden noteerde ze wel de tweede tijd. Ingrid Landmark Tandrevold uit Noorwegen kwam daar met haar tien treffers 23 seconden achter terecht en ging na de finish nog even gestrekt, waarna de Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser dertien seconden rapper was.

Hauser kon even hopen op een medaille, maar die kwam er niet: Elvira Öberg uit Zweden, vroeg in het seizoen al vreselijk snel, trof alle schijven en duwde Wierer van het zilver af, wel op 30,9 seconden van Røiseland. Het gevaar voor de Noorse was daarna geweken en dus was er na de gemengde estafette weer goud voor Røiseland, die op de individuele wedstrijd al brons pakte. Öberg pakte zilver, Wierer kreeg het brons omgehangen.

Røiseland won op het WK van 2020 op alle zeven onderdelen een medaille: vijf keer goud, twee keer brons. In Beijing zijn er zes onderdelen, voorlopig heeft ze op alle drie weer een medaille te pakken.