Het nutteloze feitje van de dag: Een bijzondere botsing

Maarten (rubbereend)

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Ongelukken en aanrijdingen zijn van alle tijden, maar door de jaren heen zijn er talloze bijzondere aanrijdingen geweest. Wist je bijvoorbeeld dat er in Groningen en aanrijding was tussen een tram en een boot. Vanaf 1913 reed de zogenaamde 'Drachtster tram' van Drachten naar de stad Groningen en op 5 juli 1941 gebeurde daarmee in het plaatsje Leek een bijzonder ongeluk. Toen de tram aankwam bij het Leekster Hoofddiep, een kanaal door het dorp, zat de machinist waarschijnlijk niet helemaal goed op te letten. De brug of het Hoofddiep stond namelijk open, maar toch reed de tram in volle vaart door. Toen hij eindelijk zag dat sluismeester Pompstra de brug had opengedraaid was het te laat om de tram nog te stoppen en reed de locomotief het kanaal in. Daarbij belandde de stoomlocomotief echter niet in het water, want precies op de plek van de open brug voer het schip 'Nooit Gedacht'. Schipper Van den Boom wist niet wat hij meemaakte toen de tram pardoes bovenop zijn met zand geladen schip terecht kwam. Zijn vrachtschip ging ook terstond kopje onder. Gelukkig vielen er geen slachtoffers bij dit bijzondere ongeluk. Het bijzondere tafereel trok veel aandacht, zoals je op de foto kan zien.

Met dit kleine stukje geschiedenis komt er (in ieder geval voorlopig) een einde aan deze rubriek. Na ruim een jaar van elke dag een feitje is het tijd voor andere dingen. Hartelijk dank voor de tips, leuke reacties en leuke discussies onder de berichten.

De tram op het schip Nooit Gedacht (Bron foto: Buurtschap Nietap-Terheijl/nietap-terheijl.nl)
De tram op het schip Nooit Gedacht (Bron foto: Buurtschap Nietap-Terheijl/nietap-terheijl.nl)