Skeletonner Grotheer met grote overmacht naar olympisch goud, Chinees schrijft historie

In het Yanqing Sliding Centre in China is het olympisch goud in het skeleton bij de mannen vergeven. De derde en vierde run werden vrijdag afgewerkt, nadat donderdag de eerste twee runs gehouden werden. Echt spannend was het wat betreft goud niet, maar om het brons zeker wel.

De beslissende dag begon met de Duitser Christopher Grotheer ruimschoots aan de leiding, landgenoot Axel Jungk volgde pas op 0,70 seconden. De wél en tegelijkertijd níet verrassende thuisfavoriet Yan Wengang stond op 0,75 seconden op de derde plek, voor de Russen Evgeniy Rukosuev en Alexander Tretiakov (+0,87) en de Letse grootheid Martins Dukurs (+0,91), die nog altijd jaagt op zijn eerste gouden olympische medaille.

In de derde run verloor Jungk nog eens wat, het gat werd 0,85 seconden en zonder crash was Grotheer's goud zo goed als binnen. Yan's achterstand liep op naar 1,13 seconden, die van Rukosuev naar 1,27 seconden en daardoor kon Tretiakov ze op ervaring beiden voorbij: de kampioen van 2014 beperkte de schade tot 1,08 seconden. Dukurs zag zijn achterstand oplopen naar 1,15 seconden en dus won hij wel een plekje, maar een medaille - laat staan een gouden - leek ver weg.

Run vier begon zo met Grotheer, Jungk (+0,85), Tretiakov (+1,08), Yan (+1,13), Dukurs (+1,15) en Rukosuev (+1,27) als top-6, maar Yin Zheng nestelde zich daar in: de tweede Chinees ging Rukosuev voorbij. Dukurs kwam zelfs 0,63 seconden achter de Chinees terecht en de Let sloot zijn dramatische optreden zelfs achter Rukosuev af. Yan legde een heerlijke slotrun neer en met 0,36 seconden nam hij de leiding én deed hij een serieuze gooi naar een historische medaille.

Tretiakov moest zijn voorsprong verdedigen, maar de Russische veteraan kreeg het niet voor elkaar: hij was 0,22 seconden langzamer en de eerste Chinese skeletonmedaille ooit was een feit. Jungk hield 0,10 seconden over op Yan en verzekerde zich van zilver, met Grotheer nog te gaan. De slotrun van de Duitser was niet geweldig, maar ruimschoots genoeg om het goud met 0,66 seconden binnen te halen, nadat hij al twee keer op rij wereldkampioen werd - zilver was voor Jungk, voor Yan.