Van Gerwen geeft voorsprong uit handen en verliest van weekwinnaar Clayton

Michael van Gerwen is donderdag op de tweede speeldag van de Premier in de halve finales blijven hangen. De Nederlander won in Liverpool op knappe wijze van wereldkampioen Peter Wright, maar verloor vervolgens van de latere winnaar Jonny Clayton.

Een getergde Van Gerwen kwam in de M&S Arena in Liverpool veel beter voor de dag. Wright, de eerste weekwinnaar, werd door de voormalige nummer één van de wereld met 6-1 aan de kant gezet. De Brabander trok die lijn door in het beign van de halve finales. Met perfecte score op zijn dubbels liep hij uit naar 4-1, waardoor een finaleplaats in het verschiet lag.

Clayton deed er echter een schepje bovenop en liet de hoogstaande partij kantelen. De Welshe darter knokte zich terug tot 4-4, wist Van Gerwen nogmaals te breken en maakte het vervolgens in zijn eigen leg af: 6-4. Van Gerwen kwam tot een gemiddelde van 105,9 punten, een fractie minder dan Clayton (106,6). The Ferret was uiteindelijk op de dubbels ook iets beter: 75 om 66 procent.

Clayton trok vervolgens ook in de finale de overwinning naar zich toe. De Engelsman Joe Cullen, die in de halve eindstrijd verrassend van Gerwyn Price had gewonnen, moest met 6-4 buigen. De Premier League kent dit seizoen een totaal andere opzet dan andere jaren. Waar de darters voorheen elke speelronde één keer in actie kwamen, wordt er nu iedere week in toernooivorm gespeeld.

De winnaar van een speelronde krijgt vijf punten, de verliezend finalist drie. Één ronde winnen is goed voor twee punten. In totaal zijn er zestien speelrondes, daarna volgen de play-offs. Na twee speelronden staat Clayton met acht punten bovenaan, gevolgd door Wright met vier punten. Van Gerwen bezet met twee punten voorlopig de zesde plaats.

2022 Premier League - Week II - Kwartfinales
Michael van Gerwen 6-1 Peter Wright
Jonny Clayton 6-3 Michael Smith
Joe Cullen 6-3 James Wade
Gerwyn Price 6-3 Gary Anderson

Halve finale
Jonny Clayton 6-4 Michael van Gerwen
Joe Cullen 6-5 Gerwyn Price

Finale
Jonny Clayton 6-4 Joe Cullen