IJshockeysters VS ontsnappen, Canada met monsterscore naar halve finales OS

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Beijing is de knockoutfase in het ijshockey bij de vrouwen begonnen. De enige twee realistische titelkandidaten, de VS en Canada, speelden vrijdag hun kwartfinales en namen het daarin op tegen Tsjechië en Zweden.

De Amerikaanse ploeg, in Pyeongchang na twintig jaar weer goed voor goud, speelde tegen Tsjechië, dat debuteert op de Spelen en dat op WK's nog nooit de halve finales bereikte. Toch kwam die ploeg dankzij Michaela Pejzlova in de tweede periode op een verrassende voorsprong, hoewel Hilary Knight een minuutje later voor een gelijke stand zorgde.

Tsjechië hield vervolgens lang stand, vooral dankzij geweldig werk van doelvrouw Klara Peslarova, maar met een klein kwartier te spelen ging het toch fout: Lee Stecklein werkte de puck in het Tsjechische doel, tien minuten later was het Savannah Harmon die de genadeklap uitdeelde. Kendall Coyne Schofield bracht de eindstand vervolgens op 4-1. De VS speelt maandag tegen de winnaars van het duel tussen Finland en Japan.

Voor Canada was de opgave beduidend minder lastig tegen Zweden, dat vijftien tot twintig jaar geleden nog een voorname kandidaat voor brons was. Viervoudig olympisch kampioen Canada kwam na drie minuten al op voorsprong dankzij Brianne Jenner en in de laatste drie minuten van de eerste periode kwamen er nog drie goals bij. In tien minuten werden er in de tweede periode nog eens vijf gescoord en uiteindelijk stopte de teller bij 11-0 voor Canada, dat maandag tegen Zwitserland of Rusland speelt.