Noodweer in India: meer dan 60 doden door blikseminslag op verschillende plaatsen

In Uttar Pradesh en Rajasthan zijn minstens 60 mensen door een blikseminslag  om het leven gekomen tijdens hevige buien. Elf van hen stierven terwijl ze selfies maakten voor een 12e-eeuws fort in de hoofdstad Jaipur van Rajasthan.

Premier Narendra Modi heeft zijn diepste medeleven betuigd over de doden - zijn kantoor heeft compensatie aangekondigd van het hulpfonds van de premier voor de families van de doden. De deelstaatregeringen van Rajasthan en Uttar Pradesh hebben ook compensaties van elk ₹ 5 lakh (5.658 euro) aangekondigd aan de getroffen families.

Eenenveertig van deze sterfgevallen werden gemeld in Uttar Pradesh; 14 werden gedood in Prayagraj. Een meerderheid van de sterfgevallen werd gemeld in landelijke gebieden in de staat. De meesten van hen waren kinderen en vrouwen.

"Volgens de beschikbare informatie stierven 41 mensen als gevolg van blikseminslagen in 16 districten, 30 gewonden. ₹ 4 Lakhs ex-gratia elk zal worden verstrekt aan verwanten van de overledene. Alle gewonden zullen de juiste medische behandeling krijgen. 250 dieren stierven, 20 raakten gewond," UP Relief Commissioner Ranvir Prasad werd geciteerd door persbureau ANI.

Chief Minister Yogi Adityanath heeft financiële hulp aangekondigd voor degenen die hun vee hebben verloren bij regengerelateerde incidenten.

In Rajasthan werd een bezoek aan Amer Fort in de buurt van Jaipur fataal voor elf personen toen de bliksem op hen insloeg terwijl ze selfies maakten op een uitkijktoren voor het 12e-eeuwse monument. De bliksem - vastgelegd op mobiele camera's - was zo krachtig dat tientallen mensen in paniek raakten en van de uitkijktoren af sprongen. Een aantal van hen liep verwondingen op, zo meldt de krant. Er zouden zevenentwintig mensen op de uitkijktoren en de fortmuur zijn geweest toen het incident plaatsvond.

Afgezien van het incident in Amer Fort, werden zondag nog negen van dergelijke sterfgevallen gemeld vanuit de hele staat. Zeven van de doden waren kinderen.

"Ten minste 23 mensen stierven en 25 raakten gewond als gevolg van blikseminslagen in de staat tot 11 juli", vertelde Kalpana Aggarwal, Joint Secretary, Rajasthan Disaster Management, aan ANI.

De zuidwestmoesson heeft bijna alle delen van het land bereikt, behalve delen van Noord-India. Het moet Delhi en de aangrenzende staten Haryana, delen van West-Uttar Pradesh en West-Rajasthan nog bereiken.

"De omstandigheden blijven de komende 24 uur gunstig voor een verdere opmars van de zuidwestmoesson boven Delhi, de resterende delen van West-Uttar Pradesh, en nog wat meer delen van Punjab, Haryana en Rajasthan", zei de India Meteorological Department of IMD in haar laatste verklaring.