Het nutteloze feitje van de dag: extra finale

Maarten (rubbereend)

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Gisteravond won Italië voor de tweede keer het Europees Kampioenschap voetbal na strafschoppen van Engeland, maar wist je dat de vorige keer dat de Italianen de titel wonnen daar zelfs een extra finale voor nodig was? In 1968 was Italië gastheer van het EK en het toernooi bestond toen nog slechts uit vier landen. Die landen stroomden meteen in de halve finale in en daarin nam het gastland het op tegen de Sovjet-Unie en toen het ook na de verlenging nog 0-0 was werd de winnaar met het opgooien van een muntje beslist. Daarin bleken de Zuid-Europeanen het gelukkigst.

In de finale troffen de Italianen Joegoslavië en ook deze wedstrijd eindigde na 120 minuten gelijk. Na deze 1-1 werd er echter niet getost voor de titel, want zo mocht het toernooi niet beslist worden. Twee dagen later werd de finale gewoon nogmaals gespeeld en deze keer won Italië met 2-0. Het EK van 1968 was de enige keer dat de finale over twee wedstrijden gespeeld werd.

De Italiaanse aanvoerder Giacinto Facchetti houdt de bokaal omhoog na de gewonnen tweede finale (WikiCommons/Cesare Galimberti for OLYMPIA / OLYCOM)
De Italiaanse aanvoerder Giacinto Facchetti houdt de bokaal omhoog na de gewonnen tweede finale (WikiCommons/Cesare Galimberti for OLYMPIA / OLYCOM)