700 euro boete voor het niet labelen kinderboek over jongen met twee moeders

Een boekwinkel in Boedapest zou een boete van 700 euro hebben betaald voor het niet specifiek labelen van een verhalenboek over gezinnen met ouders van hetzelfde geslacht.

Dat maakte de verantwoordelijke districtscommissaris bekend op de aan de Hongaarse overheid gelieerde televisiezender Hir TV. Het gaat over het boek “What a Family”, dat gaat over een jongen met twee moeders en een meisje met twee vaders. Het kleurrijke boek gaat over alledaagse gebeurtenissen, het onderwerp seksualiteit komt niet voor in het boek.

De arrondissementscommissaris stelt dat de boekhandelaar onvoldoende heeft aangegeven dat de inhoud van het boek afwijkt van de norm die voor dit soort boeken geldt. Dit zou oneerlijke handel zijn. Quote: “Het boek stond tussen andere sprookjesboeken en beging dus een overtreding. Er is geen manier om te vertellen dat dit boek gaat over een gezin dat anders is dan een normaal gezin."

De districtscommissaris nam zijn besluit niet op de recent aangenomen controversiële wet die informatie over homo's en transseksuelen aan banden legt, maar op een wet uit 2011. Volgens zijn interpretatie is er een verplichting om te etiketteren als een product niet voldoet aan de waarden van de grondwet. Deze wet, die in 2011 werd aangenomen onder premier Orban, omschrijft dat een gezin bestaat uit vader, moeder en kind(eren).