New York roept 'noodtoestand' uit vanwege toename vuurwapengeweld

De Amerikaanse staat New York heeft een "noodtoestand" uitgeroepen omdat het vuurwapengeweld  enorm is toegenomen. Momenteel sterven er meer mensen aan wapengeweld en misdaad "dan aan Covid", zei gouverneur Andrew Cuomo.

Er komt er een speciale politie-eenheid ter bestrijding van de handel in vuurwapens en er wordt een commissaris voor de preventie van vuurwapengeweld aangesteld. Deze persoon wordt geacht samen te werken met sociale diensten, gevangenissen, politie en andere autoriteiten.

Twee nieuwe wetten
Cuomo kondigde ook aan 76 miljoen dollar te investeren in het creëren van banen voor jongeren. Voorts ondertekende hij twee nieuwe wetten: de eerste is bedoeld om het voor burgers gemakkelijker te maken om rechtszaken aan te spannen tegen wapenfabrikanten en -handelaars. De tweede is een wet om te voorkomen dat gezochte criminelen een wapen in handen krijgen.

Slecht record van de nationale feestdag in Chicago
De metropool Chicago noteerde afgelopen 'Independance Day' weekend dramatische cijfers: 100 mensen werden neergeschoten en 18 vermoord in drie dagen tijd. Onder de gewonden zijn meer dan tien kinderen. Volgens de politie zijn er in de eerste zes maanden van 2021 al 332 moorden geteld. Ook vandaag waren er meldingen van wapengeweld: in de ochtend werden drie undercoveragenten doodgeschoten, aldus de politie.

Het aantal moorden in grote Amerikaanse steden is in 2020 met 30 procent gestegen. President Biden kondigde hier tegen verschillende maatregelen aan. Twee weken geleden deelde het Witte Huis mee dat illegale wapenhandel hardhandig zal worden aangepakt - daarnaast zullen er vijf speciale teams worden opgericht met een focus op de steden New York, Chicago, Los Angeles, San Francisco en Washington.

Biden wil het probleem aanpakken met extra geld en verbod op 'ghost guns'
Daarnaast zullen ongebruikte gelden uit het coronahulppakket van $ 1,9 biljoen van maart worden gebruikt om nieuwe politieagenten in dienst te nemen en een betere uitrusting voor de veiligheidsdiensten aan te schaffen. In april kondigde Biden het verbod op 'ghost guns' aan, oftewel wapens die je zelf in elkaar kunt zetten.