EK: Nederland uitgeschakeld na rode kaart De Ligt

Nederland kan de vluchten naar Baku en Londen annuleren, de uitschakeling op het EK Voetbal is na de achtste finale een feit. Na een moeizame eerste helft ging het in de tweede helft helemaal mis. Matthijs de Ligt kreeg een rode kaart vanwege een handsbal en daarna werd uit een corner een tegengoal geïncasseerd. De 0-2 viel ook nog na een counter van de Tsjechen.

In het eerste kwart van de wedstrijd waren de intenties van Nederland nog zeer positief. Nederland kreeg al snel een paar mogelijkheden en zette de Tsjechen flink onder druk, waarbij opnieuw Denzel Dumfries een van de gevaarlijke spelers was. Tsjechië kon over het algemeen weinig gevaar stichten, al kregen ze net na de twintigste minuut een redelijk gevaarlijke kopkans.

Na de drinkpauze op het eerste kwart was het ineens veel minder van Nederlandse kant. Er liep weinig meer en de Tsjechen waren over het algemeen gevaarlijker. Dit kwam tot uiting in een nagenoeg vrije schietkans voor Antonio Barak in de 37e minuut. Hij wist echter niet af te ronden omdat hij iets te rustig aan deed, waardoor Matthijs de Ligt er nog net een sliding tussendoor kon maken. Nederland wist nog maar mondjesmaat tot in het strafschopgebied te komen en sloot de eerste helft doelpuntloos af.

Aan het begin van de tweede helft bleef het moeizaam. Donyell Malen kreeg na wat gerommel in de Tsjechische defensie de uitgelezen kans op 1-0, maar hij wist de keeper niet te omspelen toen hij alleen op het doel af ging. Een minuut later ging Matthijs de Ligt in de fout na een gevaarlijke pass, hij maakte een uitglijder. Hij probeerde tijdens die uitglijder met zijn hand de bal weg te tikken en kreeg rood na ingrijpen van de VAR vanwege het feit dat de Tsjechen anders een duidelijke doelkans hadden gehad.

De rode kaart voor De Ligt zorgde ervoor dat de Tsjechen meer en meer het spel gingen maken. Kaderabek kreeg van links een schietkans, maar Dumfries kon voor een knappe blokkeeractie zorgen, zodat het gevaar onschadelijk werd gemaakt. Na deze schietkans voerden de Tsjechen de druk verder op en uit een corner ging het uiteindelijk mis. De corner werd bij de tweede paal teruggekopt naar Holes, die vlak voor het doel vrij kon inkoppen.

Door die goal moest Nederland wel proberen iets terug te doen. Daardoor kwam er ook vooral meer ruimte voor de Tsjechen en viel uit een counter ook de 0-2. Topscorer van de Tsjechen Patrick Schick schoot de bal simpel binnen nadat hij alerter was na een vrije voorzet van links. Hierna wist Nederland weinig meer te creëren met tien en de Tsjechen wisten de counters ook niet meer uit te spelen. Zo bleef het bij 0-2.

Nederland zit zo voor de derde keer achtereen niet bij de beste acht landen van Europa. De Tsjechen zullen de reis naar Baku maken, alwaar Denemarken de tegenstander is voor een plek bij de beste vier. Voor Nederland rest slechts het kijken naar de kwalificatie voor het WK in Qatar, waarbij Noorwegen de eerstvolgende tegenstander is.