FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 juni 2021

Beachvolleybalsters pakken tweede olympisch startbewijs, mannen grijpen mis

In Scheveningen is zaterdag de Europese Continental Cup in het beachvolleybal afgerond. Op dat toernooi kon nog een laatste startbewijs verdiend worden voor de Olympische Spelen in Tokyo, dat zou gaan naar de winnaar, zowel bij de mannen als de vrouwen.

Nederland stond zaterdag in beide finales, de vrouwen namen het daarin op tegen Rusland. Pleun Ypma/Marleen van Iersel en Katja Stam/Raïsa Schoon kwamen namens Nederland in actie tegen Rusland, waar Mariia Bocharova/Maria Voronina met 18-21, 15-21 te sterk waren voor Ypma en Van Iersel.

Schoon en Stam hadden vervolgens weinig moeite met Ksenia Dabizha en Daria Rudykh, die met 21-14 en 21-13 opzij werden geschoven. In de beslissende wedstrijd speelden Schoon en Stam tegen Bocharova en Voronina, wat uitdraaide op een thriller met een beslissende derde set: 21-15, 15-21, 15-11 en dus de titel én een olympisch ticket voor Nederland.

Wie het tweede olympische startbewijs krijgt wordt zondag bepaald, de twee Nederlandse duo's spelen dan tegen elkaar. Sanne Keizer en Madelein Meppelink zijn op basis van hun positie op de ranglijst al zeker van een olympisch startbewijs.

Bij de mannen speelde Nederland tegen Zwitserland, waarbij Yorick de groot en Stefan Boemans met 15-21, 20-22 verloren van Adrian Heidrich/Mirco Gerson. Christiaan Varenhorst en Ruben Penninga waren vervolgens met 21-18, 21-13 te sterk voor Marco Krattiger/Florian Breer en dus was ook daar een beslissende partij nodig.

Penninga, die in Scheveningen Varenhorst's geblesseerde partner Steven van de Velde verving, ging in die beslissende wedstrijd na een nieuwe thriller samen met Varenhorst onderuit tegen Heidrich en Gerson: 16-21, 21-15, 12-15. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn bij de mannen zo de enige Nederlandse vertegenwoordigers in Tokyo.

EK: Matig Italië na verlengingen voorbij Oostenrijk

Italië heeft zich met moeite geplaatst voor de kwartfinales op het EK. In de reguliere speeltijd kon de Italiaanse ploeg niet overtuigen en kwam het goed weg na een afgekeurd van Oostenrijk, waarna in de verlenging Oostenrijk opzij werd gezet: 2-1.

Oostenrijk begon enthousiast aan de wedstrijden tegen de Italianen. In de eerste minuten kwam Oostenrijk er gevaarlijk uit, maar al snel nam Italië het heft in handen en was het in de eerste helft twee dicht bij de 1-0 Na een kwartier spelen was Nicolò Barella dichtbij, alleen wist de Oostenrijkse doelman Daniel Bachmann met zijn voeten de openingsgoal te voorkomen. Een kwartier na de kans van Barella zorgde Ciro Immobile bijna voor het openingsdoelpunt, alleen zijn schot van net buiten de zestien eindigde de kruising, waardoor Oostenrijk het meest tevreden kon zijn met de 0-0 ruststand.

Waar Italië in de eerste de bovenliggende partij was kregen we in de tweede helft een ander beeld te zien. De Italiaanse ploeg dat heel matig speelde had het moeilijk tegen de Oostenrijkse aanvallers, die meermaals voor dreiging zorgde. Halverwege de tweede helft leek Oostenrijk voor de verassing te zorgen. Uit een kopbal van David Alaba leek Marko Arnautovic de score te openen, maar de voormalige spits van FC Twente stond net buitenspel, waardoor de VAR in greep en het doelpunt afkeurde stond het na negentig minuten 0-0, waardoor we voor het eerst dit EK een verlenging kregen.

Vroeg in de verlengingen kwam Italië op voorsprong. Aan de rechterkant kreeg Federico Chiesa de bal aangespeeld. Met een simpele voetbeweging speelde hij zijn tegenstander uit, waarna hij met links laag binnenschoot. Na de 1-0 besliste Italië nog in de eerste helft van de verlengingen de wedstrijd nadat Matteo Pessina de 2-0 binnen legde vanuit een corner.

Toch werd het nog spannend in de tweede verlenging. Na genoeg kansen voor zowel Italië als Oostenrijk maakte het Oostenrijkse team de aansluitingstreffer Met nog iets minder dan tien minuten te gaan bracht Oostenrijk de spanning terug. Sasa Kalajdzic kopte raak uit een corner, maar dichter kwamen ze niet, waardoor Italië zich plaatst voor de kwartfinales van het EK.

Al vier uitvallers na eerste Touretappe

De eerste etappe van de Tour de France heeft al voor drie uitvallers gezorgd. De rit van vandaag werd ontsierd door twee grote valpartijen.

Jasha Sütterlin moest afstappen nadat hij betrokken was bij de eerste valpartij die veroorzaakt was door een supporter die met een bord op de weg stond. Ook Ignatas Konovalovas en Cyril Lemoine zijn niet meer van de partij. Zij kwamen zwaar ten val in de tweede valpartij acht kilometer voor de finish. 

Update 20:17 uur

De Spanjaard Marc Soler start morgen ook niet meer. Hij was betrokken bij de tweede valpartij vandaag en raakte daarbij geblesseerd aan zijn hand. Hij kwam nog wel op grote achterstand over de finish.

EK: Denemarken eenvoudig naar kwartfinales

Denemarken heeft op het EK voetbal de kwartfinales gehaald. In Amsterdam werd Wales met 4-0 verslagen. In de kwartfinales treffen de Denen nu de winnaar van de wedstrijd tussen Nederland en Tsjechië.

Aan het begin van de wedstrijd kwam het gevaar vooral van Wale dat bij het vorige EK nog verrassend de halve finale haalde. De grootste kans was in de tiende minuut voor Bale wiens schot net naast het doel terecht kwam. De Denen kwamen na ruim een kwartier spelen wat beter in het spel. In de 27e minuut was het Kasper Dolberg die Denemarken op voorsprong bracht. In de eerste de beste kans voor de Denen draait de oud-speler van Ajax de bal in de verste hoek. Na de treffer was het Denemarken dat de regie in handen nam. Wales kwam niet echt meer in het spel voor en het waren de Denen die kleine kansjes kregen. Gescoord werd er niet meer.

Denemarken kwam ook goed uit de kleedkamer en in de 48e minuut kwamen ze op 2-0. Het was opnieuw Dolberg die de bal in de voeten kreeg gespeeld van tegenstander Williamsen het vervolgens met een schot afmaakte. Wales kwam wel iets beter in het spel, maar het waren de Denen die het gevaarlijkst waren. Denemarken kreeg in de 86e minuut nog een grote kans op de 3-0. Ward ranselde een kopstoot uit zijn doel, maar daar heeft hij wel hulp bij nodig van de paal op de rebound van Braithwaite. Twee minuten later was het alsnog 3-0. Joakim Mæhle ramde de bal tegen het net en de doelman was kansloos. In blessuretijd moest Wales nog met een man minder verder nadat invaller Wilson op het been van Maehle trapte en hij met rood van het veld af moest. Vlak voor tijd bepaalde Braithwaite na een assist van Cornelius de eindstand op 4-0. 

Ringo Starr staakt juridische strijd tegen Ring O-seksspeeltjes

Sir Ringo Starr had een rechtszaak aangespannen tegen de makers van een seksspeeltje genaamd Ring O. De Beatles drummer had in maart 2019 voor het eerst het Ring O-handelsmerk aangevochten bij de Amerikaanse autoriteiten, omdat het te veel op zijn naam leek.

Hij heeft zijn klacht nu echter ingetrokken nadat hij overeenstemming had bereikt met fabrikanten Pacific Coast Holdings en Momentum Management. 

Volgens de overeenkomst heeft Starr, 80, nu ingestemd met het gebruik van de naam Ring O "alleen in verband met hulpmiddelen voor volwassenen en desensibilisatiesprays, en zolang er een scheiding is tussen het woord 'RING' en de letter 'O'."

Op hun beurt zijn de makers overeengekomen "elke activiteit te vermijden die tot verwarring kan leiden". Ze hebben ook beloofd de naam of het beeld van Starr niet te "degraderen, bezoedelen, afkeuren of in diskrediet te brengen", en geen enkele verwijzing of toespeling te maken, of woorden of afbeeldingen op te nemen, die het product associëren met Starr of The Beatles.

Starr, wiens echte naam Richard Starkey is, heeft daarnaast ingestemd zijn eigen Ringo- of Ringo Starr-handelsmerken niet te registreren in verband met sekshulpmiddelen voor volwassenen, zo staat in de overeenkomst.

Amsterdam: 30 km per uur in bebouwde kom

Als de plannen doorgaan, zullen automobilisten die Amsterdam binnenrijden, vanaf 2023 maximaal 30 km/u mogen rijden.

Eerst wilde de hoofdstad slechts de route vanaf de Dam naar Amsterdam Nieuw-West terugbrengen naar 30 km/u, maar nu onderzoekt de gemeente of de maximale snelheid in de gehele bebouwde kom kan worden aangepast naar 30 km p/u. Dat bevestigt een woordvoerder van verkeerswethouder Egbert de Vries (PvdA) na berichtgeving van Trouw. Meer hierover bij het AD.

Opmerking submitter: Amsterdam weer koploper inperken levensvreugde

Postzegel 'Rode Mauritius' geveild voor 8,1 miljoen euro

De Rode Mauritius, een van de beroemdste en zeldzaamste postzegels ter wereld, werd in Ludwigsburg geveild voor 8,1 miljoen euro.

Volgens het veilinghuis is de nieuwe eigenaar een Duitstalige verzamelaar uit Europa. Het exemplaar met de titel “1847 Mauritius 1d Ball Cover” werd door een particuliere eigenaar aangeboden voor een vanafprijs van vier miljoen euro. Volgens het veilinghuis wisselt de historisch waardevolle envelop met de postzegel slechts om de paar decennia van eigenaar.

Met de Rode Mauritius werden voor het eerst de portokosten voor het versturen van uitnodigingen voor een gekostumeerd bal betaald. Drie van de enveloppen zouden het hebben overleefd: naast degene die nu is geveild, bevindt zich een tweede in de filatelistische collectie van het Britse koningshuis en een in de filatelistische collectie van de British Library.

Viñales pakt pole voor GP van Nederland, zware val Acosta

Op het TT Circuit van Assen zijn zaterdag de kwalificaties afgewerkt voor de Grand Prix van Nederland bij de motoren. De Yamaha's zaten er bijzonder lekker bij en pakten de eerste twee startplekken.

MotoGP
Maverick Viñales kende op de Sachsenring een dramatisch slechte race, maar in Assen was hij met zijn Yamaha weer helemaal van de partij: de Spanjaard was de snelste van allemaal, alleen teamgenoot Fabio Quartararo (+0,071) kwam enigszins in de buurt, maar pakte dus geen zesde pole op rij - Ducati-rijder Francesco Bagnaia completeerde op 0,302 seconden de eerste rij.

Startrij twee wordt gevormd door de sterk rijdende Honda-Japanner Takaaki Nakagami (+0,500), voor Pramac Ducati-rijder Johann Zarco (+0,580) en KTM-coureur Miguel Oliveira (+0,636). Alex Rins zette zijn Suzuki op een keurige zevende plek, naast de Ducati van Jack Miller en de Aprilia van Aleix Espargaro, met Joan Mir (Suzuki), Pol Espargaro (Honda) en de verrassende Valentino Rossi (Yamaha) op rij vier.

Moto2
Er stond weer eens geen maat op de dit jaar dominante mannen van Red Bull KTM Ajo: Raul Fernandez was dit keer de snelste en pakte de poleposition, Remy Gardner volgde op 0,186 seconden. Sam Lowes maakt de eerste rij op 0,330 seconden vol, met Aron Canet, Hector Garzo en Ai Ogura op rij twee. Bo Bendsneyder deed het redelijk en parkeerde zijn machine op de dertiende plek.

Moto3
Jeremy Alcoba is dit jaar al lekker bezig en in Assen pakte hij de eerste poleposition uit zijn carrière. Romano Fenati gaf 0,212 seconden toe en staat net als Dennis Foggia (+0,278) op de eerste startrij. Sergio Garcia was één duizendste te langzaam voor een plekje op rij één, Kaito Toba stond dan weer zes duizendsten achter hem en Gabriel Rodrigo completeert rij twee.

Kampioenschapsleider Pedro Acosta maakte in de vrije training in de ochtend een zware valpartij mee, waarbij ook Stefano Nepa betrokken was. De 17-jarige sensatie van het jaar kon met een rugblessure niet in actie komen in de middag, het lijkt waarschijnlijk dat hij er ook in de race zondag niet bij kan zijn.

MotoE
Eric Granado was de snelste in de kwalificatie, waar hij Lukas Tulovic met 0,074 seconden het nakijken gaf. Kampioenschapsleider Alessandro Zaccone gaf 0,124 seconden toe en staat ook op de eerste startrij, Jasper Iwema noteerde op 3,765 seconden de veertiende tijd.

Alaphilippe wint chaotische eerste Touretappe

De eerste etappe in de Tour de France is gewonnen door Julian Alaphilippe. Na 198 kilometer koersen, van Brest naar Landerneau, kwam hij solo over de meet. De etappe werd ontsierd door twee grote valpartijen

Het was vanuit de start gelijk onrustig in het peloton. Veel renners wilden bij de vlucht van de dag horen. De Côte de Trébéolin van de vierde categorie was de eerste col deze Tour. Het was de Belg Campenaerts die het puntje bovenaan pakte. Franck Bonnamour (B&B),Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert),Anthony Perez (Cofidis),Ide Schelling (Bora-Hansgrohe) en Cristian Rodriguez (TotalEnergies) kregen de zegen van het peloton. Connor Swift wist zich even later bij ze aan te sluiten. De voorsprong liep al gauw op naar maximaal 3,5 minuut.

Schelling, die zijn debuut in de Tour maakt, liet zien dat het met zijn vorm wel goed zat. De Nederlander liet een gaatje vallen en reed vervolgens de andere renners uit de kopgroep voorbij om als eerste boven te komen op de Côte de Stang Ar Garront. Hij liet zich vervolgens niet terugzakken maar reed door. De vijf anderen leken er geen zin in te hebben om Schelling terug te halen en de voorsprong van de Nederland liep al snel op naar anderhalve minuut. Uiteindelijk werd de rest van de oude kopgroep weer bijgehaald door het peloton. Schelling reed intussen goed door. Op 50 kilometer van de streep was zijn voorsprong twee minuten.

Schelling was als eerste boven op de Côte de Saint-Rivoal (2,5 kilometer à 3,9%) waardoor hij zeker is van het dragen van de bergtrui morgen. In het peloton vond een valpartij plaats waar veel renners bij waren betrokken. Veroorzaker was een toeschouwer die met een bordje in beeld wilde komen en waar Tony Martin tegen aanreed. In zijn val nam Martin veel renners achter zich mee. Uiteindelijk konden de meesten weer door al reden er een aantal wel op achterstand. Jasha Sutterlin kon niet meer verder en stapte af. Op 30 kilometer van de streep was de voorsprong van Schelling teruggelopen tot een kleine minuut. De Nederlander werd teruggegrepen op zo'n 27 kilometer van de finish.

Uiteindelijk wisten veel gelosten van de valpartij zich ook weer bij het peloton aan te sluiten. Het peloton deed het ook rustig aan, maar er begonnen al wel al treintjes te vormen. Op 8 kilometer van de streep vond er wederom een grote valpartij plaats in het peloton toen een renner op een toeschouwer klapte. En nu wachtten de renners niet. De slotklim was van de derde categorie, de lastige Côte de la Fosse aux Loups (3,1 kilometer à 5,7%). Alaphilippe versnelde op twee kilometer van de meet. Polacar en Roglic gingen in de tegenaanval en Van der Poel sloot aan. De Fransman hield genoeg voorsprong over om als eerste over de meet te komen en morgen in het geel te mogen starten.

F1: Verstappen op polepostion in Oostenrijk

Max Verstappen heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Stiermarken. De Nederlander was op het circuit van Spielberg met de Red Bull twee tiende van een seconde sneller dan de Mercedessen van Valtteri Bottas en Lewis Hamilton. Bottas zal door een gridstraf bij de race als vijfde van start moeten gaan.

Op de korte baan in Oostenrijk beloofde de kwalificatie spannend te worden en deel een bewees dit direct al. Omdat de verschillen zeer klein waren moeten veel coureurs een tweede run maken om alsnog door te gaan. Tegen het einde was het stuivertje wisselen om bij de beste vijftien te raken en uiteindelijk eindigden er achttien coureurs binnen een seconde van elkaar. Nicholas Latifi, Esteban Ocon, Kimi Räikkönen, Mick Schumacher en Nikita Mazepin konden uitstappen.

In Q2 waren er drie coureurs die het op de mediums probeerden en zowel Verstappen als Hamilton en Valtteri Bottas slaagden in hun missie om op de iets hardere handen door te komen, al hadden de laatste twee er twee pogingen voor nodig. Het was spannend, want George Russell viel op acht duizendste buiten de boot, met minder dan een halve seconde achterstand op snelste man Sergio Perez. Ook Carlos Sainz, Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel en Antonio Giovinazzi waren klaar.

Hamilton ging als enige in het derde deel meteen naar buiten. De Brit klokte een 1.04,2 maar al snel was duidelijk dat Verstappen gehakt maakte van die tijd, want de Nederlander ging met een 1.03,841 hier ruim onder door. In de tweede run verbeterde Hamilton zich naar een 1.04,0 maar Bottas dook hier nog onder, al heeft de Fin drie plaatsen gridstraf. Verstappen verbeterde zich in de tweede run niet, maar hij bleef de snelste voor Bottas en Hamilton. Lando Norris kwalificeerde zich op plek vier, voor Sergio Perez, Pierre Gasly, Charles Leclerc, Yuki Tsunoda, Fernando Alonso en Lance Stroll.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Max Verstappen Red Bull 1:04.489 1:04.433 1:03.841 19
2 Valtteri Bottas Mercedes 1:04.537 1:04.443 1:04.035 22
3 Lewis Hamilton Mercedes 1:04.672 1:04.512 1:04.067 24
4 Lando Norris McLaren 1:04.584 1:04.298 1:04.120 17
5 Sergio Perez Red Bull 1:04.638 1:04.197 1:04.168 21
6 Pierre Gasly AlphaTauri 1:04.765 1:04.429 1:04.236 18
7 Charles Leclerc Ferrari 1:04.745 1:04.646 1:04.472 21
8 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:04.608 1:04.631 1:04.514 21
9 Fernando Alonso Alpine 1:04.971 1:04.582 1:04.574 18
10 Lance Stroll Aston Martin 1:04.821 1:04.663 1:04.708 18
11 George Russell Williams 1:05.033 1:04.671   14
12 Carlos Sainz Ferrari 1:04.859 1:04.800   15
13 Daniel Ricciardo McLaren 1:05.142 1:04.808   14
14 Sebastian Vettel Aston Martin 1:05.051 1:04.875   15
15 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:05.092 1:04.913   17
16 Nicholas Latifi Williams 1:05.175     9
17 Esteban Ocon Alpine 1:05.217     6
18 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:05.429     8
19 Mick Schumacher Haas 1:06.041     8
20 Nikita Mazepin Haas 1:06.192     9

SP breekt met jongerenclub Rood: 'wat een geklets over stalinistische praktijken'

Rood is niet langer de officiële jongerentak van de SP. Bij een partijraad-bijeenkomst heeft het merendeel van de lokale SP-voorzitters zaterdagmiddag met de breuk ingestemd. De Rood-jongeren willen dat de SP terugkeert naar de communistische roots van de partij, tot woede van de partijtop. "Stop met het stoken in onze partij’’, zegt SP-prominent Henk van Gerven. Lees verder bij de Stentor.

Amsterdam kleurt rood door Deense supporters

Het EK voetbal wordt vanavond in Amsterdam hervat met Wales - Denemarken. De ontmoeting in de Johan Cruijff Arena begint om 18.00 uur. Het is de eerste van de achtste finales. Inmiddels hebben Deense fans Amsterdam overgenomen. Vanwege de opgeschaalde coronamaatregelen in het Verenigd Koninkrijk zijn er nauwelijks supporters van Wales. Meer hierover bij de Stentor.

15 miljoen covid-19-vaccins gezet, 9 miljoen mensen al 1 of 2 keer gevaccineerd

COVID-19: 569 nieuwe besmettingen en 0 doden, totaal 1.682.773 en 17.740

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 569 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.682.773 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 19 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 198 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 3 patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 141 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een volledige update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.

Er zijn sinds de vorige update geen patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.740 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Meer huurders hebben recht op huurtoeslag, maar niet iedereen weet dit

Sinds 1 januari 2020 komen meer huurders in aanmerking voor huurtoeslag. Dit komt door een wetswijziging waardoor de harde inkomensgrenzen voor huurtoeslag zijn vervallen. Veel huurders weten dit nog niet en lopen hierdoor huurtoeslag mis. Daarom roept Belastingdienst/Toeslagen huurders op om vóór 1 september 2021 huurtoeslag over 2020 aan te vragen via toeslagen.nl/huurtoeslag.

Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in de huurkosten. Tot en met 2019 golden er harde inkomensgrenzen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Hierdoor kon je recht op huurtoeslag in één keer vervallen als je een paar euro extra ging verdienen. Vanaf 1 januari 2020 bestaan die harde inkomensgrenzen niet meer. Als je inkomen stijgt, krijg je minder huurtoeslag. Maar het is niet meer zo dat bij een kleine stijging de huurtoeslag plotseling helemaal wegvalt. Dit zorgt voor meer zekerheid bij huurders. Belangrijk, want onzekerheden zijn er in deze tijden al genoeg.

Woning dicht na beschieting of geweld

Beschieting van een woning, het gebruik van ernstig geweld in een woonwijk, of het aantreffen van een wapen achter de voordeur. Bij ernstig geweld als gevolg van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit moeten burgemeesters de bevoegdheid hebben om een woning te sluiten als de openbare orde rond het pand is of dreigt te worden verstoord. Daarom heeft de ministerraad op voorstel van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ingestemd met het wetsvoorstel dat deze sluitingsbevoegdheid in de Gemeentewet regelt.

Nu mogen burgemeesters al een woning sluiten bij verstoring van de openbare orde door gedragingen in die woning. Dan gaan het om ernstige woonoverlast. Echter blijkt die bevoegdheid niet in alle gevallen toereikend. Zo werden in Nieuwstadt explosieven gegooid naar een woning van een lid van een outlaw motorcycle gang. Het bleek toen niet mogelijk de woning te sluiten omdat dit vraagt om verschillende soorten ernstige overlast, die zich met grote regelmaat en langdurig voordoen in een woning.

Om wijken veilig te houden is het belangrijk dat een burgemeester de openbare orde kan bewaren of herstellen in verstoorde situaties. Handgranaten die aan de deurknop gehangen worden, angst voor ophanden zijnde liquidaties, zijn zaken die een enorme druk op de buurt leggen. Uit angst voor agressie durven bewoners geen actie te ondernemen. Met een uitbreiding van de sluitingsbevoegdheid kunnen burgemeesters wel in actie komen.

Minister Grapperhaus: “Criminelen opereren nietsontziend. Daarom moeten we onze woonwijken en bedrijfsterreinen weerbaarder maken tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Burgemeesters zien met de politie en medewerkers van hun gemeentediensten als geen ander waar de problemen spelen. Door de burgemeester ook de instrumenten te geven om in actie te komen daar waar nodig, vergroot dit de veiligheid van buurtbewoners die hun kinderen naar scholen brengen, of mensen die in de wijk werken en is er minder angst voor herhaling.”

Het wetsvoorstel is voorgelegd aan onder meer gemeenten en er was gelegenheid voor iedereen om via internet te reageren. De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Bijna alle Waddenhavens gaan op de schop, boten blijven varen

Rijkswaterstaat heeft het nieuwe contract voor renovatie en onderhoud van de veerhavens aan de Waddenzee gegund aan de combinatie SPIE Nederland B.V., De Boer & De Groot Civiele Werken B.V. en Jansma Drachten B.V. Het contract met deze aannemerscombinatie gaat in op 1 juli 2021.

Het contract omvat de renovatie van een meerjarig onderhoud aan bijna alle veerhavens aan de Waddenzee, met uitzondering van de havens van Texel en Den Helder. Dit contract is gericht op werksoorten die specifiek op dit bijzondere areaal van toepassing zijn, zoals het onderhoud aan de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties van de auto-en voetgangersbruggen.

Groot onderhoud noodzakelijk
Als gevolg van het einde van de levensduur van bepaalde, kritische onderdelen van de veerhavens is groot onderhoud noodzakelijk. In de periode eind 2021 tot eind 2023 worden daarom diverse werkzaamheden uitgevoerd, zoals het vervangen van bestrating, hekwerken, verlichting (volgens het Dark Sky principe voor de Waddenzee), revisie van beweegbare delen van de bruggen en de vernieuwing van de elektrotechnische- en werktuigbouwkundige installaties.

Ook zullen op Terschelling en Holwerd enkele damwanden worden gerenoveerd.

Langere looptijd
Als het groot onderhoud is afgerond, vangt de meerjarige onderhoudsperiode aan. Het contract kent daarmee een langere contractduur dan voorheen en geldt voor een periode van ruim 8 jaar (tot einde 2029), plus een mogelijkheid tot verlenging van 2 jaar.

Hiermee komen we tegemoet aan de wens van de markt voor meer zekerheid en voorspelbaarheid in contracten van Rijkswaterstaat.

Planning
De komende maanden bepalen de aannemerscombinatie en Rijkswaterstaat de exacte planning. Dit gebeurt in overleg met de belangrijkste stakeholders in dit gebied. Passagiers worden de komende jaren via diverse kanalen, waaronder (social) media, geïnformeerd over welke werkzaamheden er op welk moment worden uitgevoerd.

Eén van de belangrijkste criteria voor de uitvoering van de werkzaamheden is dat de dienstregeling van en naar de Waddeneilanden geen hinder mag ondervinden van de werkzaamheden. De winnende aannemerscombinatie heeft onder meer op dit onderdeel overtuigende plannen ingediend.

Amerikanen kunnen 143 ufo-meldingen niet verklaren

Van 143 ufo-meldingen die door het Amerikaanse ministerie van Defensie sinds 2004 zijn gedocumenteerd, is er maar één min of meer opgehelderd. Over de rest tasten de Amerikanen nog in het duister. Men sluit zelfs niet uit dat sommige zogenoemde ongeïdentificeerde vliegende objecten van buitenaardse afkomst zijn. Meer  hierover in het AD.

Ex-agent die George Floyd doodde krijgt 22,5 jaar cel, de rechter licht vonnis toe

Derek Chauvin, de voormalige politieagent die vorig jaar George Floyd vermoordde in een straat in Minneapolis, is vrijdag veroordeeld tot 22 en een half jaar gevangenisstraf.

Hij werd in april veroordeeld door een burgerjury voor onopzettelijke moord in de tweede graad, moord in de derde graad en doodslag in de tweede graad voor zijn rol in de dood van Floyd.

Update 26-6 13.45 uur: Volgens de wet van Minnesota moet Chauvin tweederde van zijn straf uitzitten, oftewel 15 jaar, en hij komt in aanmerking voor vrijlating onder toezicht voor de resterende zeven en een half jaar. De straf overschrijdt het Minnesota-veroordelingsrichtlijnbereik van 10 jaar en acht maanden tot 15 jaar voor het misdrijf. De dood van Floyd leidde tot massale protesten in het hele land tegen politiegeweld.

Rechter Peter Cahill zei dat het vonnis niet gebaseerd was op emotie of de publieke opinie. Hij wilde "de diepe en enorme pijn erkennen die alle families voelen, vooral de familie Floyd", zei de rechter.

In een memorandum van 22 pagina's schreef Cahill dat twee verzwarende factoren een zwaardere straf rechtvaardigden - dat Chauvin "zijn vertrouwens- of gezagspositie misbruikte" en Floyd met "bijzondere wreedheid" behandelde. Chauvin behandelde Floyd "zonder respect en ontzegde hem de waardigheid die alle mensen verschuldigd zijn", volgens de rechter.

Cahill zei dat de voormalige politieagent 'objectief onverschillig bleef voor de smeekbeden van meneer Floyd', terwijl meneer Floyd om zijn leven smeekte en duidelijk doodsbang was door de wetenschap dat hij waarschijnlijk zou sterven. "De langdurige terughoudendheid van de heer Chauvin van de heer Floyd was ook veel langer en pijnlijker dan het typische scenario in een tweede- of derdegraads moord of tweedegraads doodslag", schreef de rechter.

Chauvin zal voorlopig in een beperkte wooneenheid blijven, gescheiden van de andere gevangenen in de Minnesota Correctional Facility- Oak Park Heights, vertelde Sarah Fitzgerald, woordvoerder van het Minnesota Department of Corrections aan CNN. "Zijn uiteindelijke plaatsing is nog niet bepaald, maar zijn veiligheid zal onze grootste zorg zijn bij het bepalen van de uiteindelijke plaatsing", zei Fitzgerald.

De zus van Floyd, Bridgett, die de George Floyd Memorial Foundation oprichtte, zei in een verklaring dat de straf van Chauvin "aantoont dat politiegeweld eindelijk serieus wordt genomen. We hebben echter nog een lange weg te gaan en er moeten nog veel veranderingen worden doorgevoerd voordat zwarte en bruine mensen eindelijk het gevoel hebben dat ze eerlijk en humaan worden behandeld door de wetshandhavers in dit land", voegde ze eraan toe.

Ben Crump, advocaat van de familie Floyd, zei in een verklaring dat de "historische veroordeling" het gezin en het land "een stap dichter bij genezing brengt door afsluiting en verantwoording af te leggen". "Met het vonnis van Chauvin zetten we een belangrijke stap voorwaarts - iets dat een zeer korte tijd geleden ondenkbaar was", zei hij.

De procureur-generaal van Minnesota, Keith Ellison, vertelde verslaggevers dat hij hoopte dat "dit moment ons een pauze geeft en ons in staat stelt ons opnieuw toe te wijden aan de echte maatschappelijke verandering die ons veel verder zal brengen op de weg naar gerechtigheid. Ik hoop dat hij de tijd neemt om iets te leren over de man wiens leven hij nam en over de beweging die opkwam om gerechtigheid te eisen na de marteling en dood van George Floyd", zei hij over Chauvin. "Vandaag is ook een belangrijk moment voor ons land. De uitkomst van deze zaak is van cruciaal belang. Maar op zichzelf is het niet genoeg."

De advocaat van Chauvin, Eric Nelson, weigerde commentaar te geven.

Eerdere berichtgeving:
Nadat leden van Floyds familie een slachtofferverklaring hadden afgelegd, stapte Chauvin naar de lessenaar naast zijn advocaat en zei: "Ik wil mijn medeleven betuigen aan de familie Floyd." Hij zei dat hij niet meer kon zeggen vanwege lopende juridische zaken.

De motie van Chauvin na het vonnis in april voor een nieuw proces werd enkele uren voor de hoorzitting door rechter Peter Cahill afgewezen. De rechter oordeelde donderdagavond dat Chauvin "niet heeft aangetoond... dat het Hof zijn discretie heeft misbruikt of een fout heeft gemaakt, zodat verdachte zijn grondwettelijk recht op een eerlijk proces werd ontnomen". Cahill oordeelde voorts dat Chauvin er niet in was geslaagd om het vermeende wangedrag van de aanklager of het jurylid aan te tonen. Advocaten van de ex-agent hadden na het vonnis in april aangevoerd dat "fouten, misbruik van discretie, aanklagers en wangedrag van de jury" het proces oneerlijk maakten en eisten een nieuw proces.

De veroordelingshoorzitting begon met de impactverklaringen van de slachtoffers, waaronder een emotionele video van Floyds zevenjarige dochter Gianna."Ik vraag de hele tijd naar hem," zei het kleine meisje, in antwoord op vragen over haar vader. "Ik mis je en ik hou van je", zei ze toen haar werd gevraagd wat ze haar vader zou vertellen.

Floyds twee broers en een neef spraken over de verjaardagsfeestjes, diploma-uitreikingen en andere familiemijlpalen die hij zal missen. Philonise Floyd zei dat hij nachtmerries heeft waarin hij zijn broer voor zijn leven hoort smeken en om hun moeder hoort roepen. Hij zei dat hij herbelevingen heeft van de video waarin zijn broer "doodgemarteld wordt" door Chauvin. "Mijn familie en ik hebben een levenslange gevangenisstraf gekregen. We zullen George nooit terugkrijgen", zei hij. Philonise veegde de tranen uit zijn ogen terwijl hij over Gianna sprak. Terrence Floyd, een andere broer, had moeite om te spreken toen hij om de maximale straf vroeg.

Carolyn Pawlenty, de moeder van Chauvin, werd ook emotioneel toen ze Derek beschreef als haar favoriete zoon. Ze zei dat de gelukkigste momenten in haar leven waren toen Chauvin werd geboren en toen ze voor het eerst zijn badge op zijn uniform spelde. "Derek, ik wil dat je weet dat ik altijd in je onschuld heb geloofd, en daar zal ik nooit van afwijken," zei ze.

Juridisch gezien had Chauvin tot 40 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen voor moord in de tweede graad, tot 25 jaar voor moord in de derde graad en tot 10 jaar voor doodslag. De aanklacht wegens moord in de tweede graad zei dat Chauvin Floyd met zijn knie "de adem benam", wat onbedoeld de dood van Floyd veroorzaakte. De aanklacht wegens moord in de derde graad zei dat Chauvin handelde "zonder geweten", en de aanklacht wegens doodslag zei dat zijn "toerekenbare nalatigheid" de dood van Floyd veroorzaakte. Chauvin heeft geen strafblad, dus de veroordelingsrichtlijnen van Minnesota bevelen ongeveer 12 en een half jaar gevangenisstraf aan voor elke aanklacht wegens moord en ongeveer vier jaar voor de aanklacht wegens doodslag.

De straffen voor de aanklachten zullen waarschijnlijk op hetzelfde moment worden uitgezeten, in plaats van opeenvolgend, volgens de richtlijnen voor straftoemeting. Dat betekent dat de straf voor tweedegraads moord van primair belang zal zijn.

Drie andere agenten die ter plaatse waren tijdens de fatale arrestatie van Floyd - Tou Thao, Thomas Lane en Alexander Kueng - hebben verklaard niet schuldig te zijn aan beschuldigingen van medeplichtigheid. Hun proces is momenteel gepland voor maart 2022.

Hamilton de snelste, Verstappen tweede in laatste training

Lewis Hamilton heeft de derde en laatste training voor de Grand Prix van Steiermark als snelste afgesloten. Na een vrijdag waarop Max Verstappen de snelste tijden noteerde, moest de Nederlander het zaterdag doen met de tweede tijd op de Red Bull Ring.

Na twintig minuten kwamen Verstappen en Hamilton de baan op, waarbij de Red Bull-coureur de snelste tijd noteerde. In het laatste kwartier dook Valtteri Bottas onder de tijden door, Hamilton scherpte die vervolgens nog eens fors aan. Verstappen kwam in zijn snelste ronde wat verkeer tegen en moest het zo doen met plek twee, maar zijn derde sector zei veel: het was de snelste van het hele veld.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Steiermark

Pos Coureur   Ronden Tijd Interval
1 Lewis Hamilton Mercedes 19 1:04.369  
2 Max Verstappen Red Bull Racing 16 1:04.573 +0.204s
3 Valtteri Bottas Mercedes 25 1:04.832 +0.463s
4 Sergio Perez Red Bull Racing 21 1:05.026 +0.657s
5 Yuki Tsunoda AlphaTauri 23 1:05.150 +0.781s
6 Pierre Gasly AlphaTauri 22 1:05.298 +0.929s
7 Charles Leclerc Ferrari 21 1:05.340 +0.971s
8 Fernando Alonso Alpine 24 1:05.400 +1.031s
9 Lance Stroll Aston Martin 18 1:05.445 +1.076s
10 Sebastian Vettel Aston Martin 20 1:05.492 +1.123s
11 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 24 1:05.556 +1.187s
12 Esteban Ocon Alpine 22 1:05.676 +1.307s
13 Carlos Sainz Ferrari 22 1:05.698 +1.329s
14 George Russell Williams 23 1:05.863 +1.494s
15 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 25 1:05.942 +1.573s
16 Mick Schumacher Haas 24 1:05.992 +1.623s
17 Daniel Ricciardo McLaren 20 1:06.116 +1.747s
18 Nicholas Latifi Williams 22 1:06.119 +1.750s
19 Lando Norris McLaren 19 1:06.654 +2.285s
20 Nikita Mazepin Haas 22 1:06.692 +2.323s

Het nutteloze feitje van de dag: vaak meedoen, nooit finishen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vandaag start de Tour de France en starten de wielrenners in hun rit van drie weken naar Parijs. Maar wist je dat er een renner is die twaalf keer van start ging in de Ronde van Frankrijk maar hem nooit uitfietste? Jaan Kirsipuu is de 'trotse' eigenaar van het record, geen enkele andere renner deed zo vaak mee zonder het einde te halen. We hoeven geen medelijden met de Estse wielrenner te hebben hoor, hij won vier etappes en reed zes dagen in de gele trui. De grootste handicap van de sprinter was dat hij absoluut niet kon klimmen. Dus als het hooggebergte aan bod kwam stapte hij vaak af of kwam buiten tijd binnen.

Jaan Kirsipuu (WikiCommons/Jaan Kirsipuu/Sławek)
Jaan Kirsipuu (WikiCommons/Jaan Kirsipuu/Sławek)

Vollering wint La Course

De achtste editie van La Course is gewonnen door Demi Vollering. In de wedstrijd over 108 kilometer op en rond de Côte de la Fosse aux Loups in Bretagne was de Nederlandse de snelste in de sprint.

Het was de 20-jarige Cedrine Kerbaol die de aanval koos. Ze kreeg een maximale voorsprong van rond de minuut. Elena Pirrone sloot zich zo'n 60 kilometer voor de streep bij haar aan, maar het verschil met het peloton was niet erg groot meer. Pirrone reed op 45 kilometer voor de streep weg bij haar medevluchter tijdens de eerste beklimming van de dag. Hoewel het in het peloton nog rustig was, dunde dat ook uit.

Op 38 kilometer van de streep was het Lucina Brand aanviel. Tien vrouwen volgden en Pirrone werd teruggepakt. het verschil was echter niet groot en ook zij werden uiteindelijk weer ingerekend. Mede door een versnelling van Anna van der Breggen was het op peloton flink uitgedund. Op 23 kilometer van de streep reed er wederom een groep weg met onder meer Henderson en Brown.

Met het ingaan van de laatste ronde hadden de koplopers 45 tellen voorsprong, maar dat liep langzaam terug en vier kilometer voor het einde waren ze teruggepakt. Wat volgde waren zenuwslopende laatste kilometers. Ludwig viel op twee kilometer van de streep aan maar kreeg onder meer Van der Breggen en Vos mee. In de eindsprint zette Van der Breggen de sprint in, Vos kwam er snel over en trok Vollering mee. Vollering ging vervolgens op en over Vos en pakte de winst. Ludwig eindigde als tweede, Vos werd derde.

Tour: Etappe 1 - Van der Poel voor geel?

De Tour de France, de tijd van mijn leven! Dries Roelvink weet hoe het werkt en dat weten wij natuurlijk: de Tour de France gaat van start, enkele weken na de Giro d'Italia, en we gaan er vandaag gelijk flink tegenaan met een pittige etappe.

De heren openen de Tour met een bijna tweehonderd kilometer lange rit van Brest naar Landerneau, waarin het vrijwel geen moment echt vlak is. Het Bretonse landschap gaat constant op en neer en er zitten een paar behoorlijk pittige muurtjes tussen, inclusief die bij de finish.

Rellende_Rotscholier heeft de boel ook nu weer uitgebreid voorbeschouwd, ga er gerust even rustig voor zitten: het boekwerk voor vandaag is hier te vinden. De etappe gaat kort na het middaguur van start en de finish staat gepland tussen vijf en half zes, mooi op tijd voor het voetbal.

Mathieu van der Poel maakt vandaag zijn debuut in een grote ronde en gezien het parcours is hij gelijk een van de voornaamste favorieten om de dagzege en dus het geel te pakken.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

Geen Olympische Spelen voor Nederlandse honkbalploeg na kansloze nederlaag tegen Venezuela

De Nederlandse honkballers hebben zich niet weten te plaatsen voor de Olympische Spelen. In de halve finale was het tegen Venezuela al na zeven innings voorbij voor het Nederlands team. Oranje verloor met 10-0 van het Zuid-Amerikaanse land.

Nederland moest het in de halve finale van het olympisch kwalificatie toernooi opnemen tegen Venezuela, waarvan het in de groepsfase kansloos verloor, en ook in de halve finale waren de Nederlandse honkballers kansloos tegen het Zuid-Amerikaanse land.

Oranje keek in de eerste inning direct tegen een achterstand aan, maar in de derde inning ging het helemaal mis voor het Nederlands team. Werper Jair Jurrjens had geen grip op de Venezolaanse slagploeg en zag Venezuela uitlopen naar 6-0 en vanaf daar was het een kansloze missie, zeker omdat Venezolaanse pitcher Henry Centeno de Nederlandse slagploeg domineerde en maar twee honkslagen in de gehele wedstrijd tegen kreeg.

Venezuela strijdt nu met de Dominicaanse Republiek om het resterende olympisch ticket. Japan, Israël, Korea, Mexico en de Verenigde Staten waren al zeker van de Spelen.

FOK! Wat een weer: van alles wat

weerbanner (Foto: FOK.nl)

De dag begint op de meeste plaatsen bewolkt en nevelig met vooral in het zuidwesten eerst wat regen. In het oosten breekt hier en daar de zon door en in de loop van de dag komt de zon op steeds meer plaatsen tevoorschijn. Er ontstaan stapelwolken, die in de middag vooral in het noorden en westen plaatselijk kunnen uitgroeien tot een regen- of onweersbui. Doordat de buien zich niet snel verplaatsen kan er lokaal veel neerslag in korte tijd vallen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C op de Wadden en langs de Zeeuwse kust tot lokaal 25°C in het zuidoosten, bij een zwakke wind die geleidelijk uit richtingen tussen noord en oost komt.

Komende nacht doven de buien uit en klaart het breed op. Het koelt af naar ongeveer 15°C. De wind draait van noordoost naar oost en is zwak tot matig.

Zondag overdag zijn er flinke perioden met zon. In de zuidelijke helft neemt de bewolking in de loop van de middag en avond van het zuiden uit toe en kunnen er enkele regen- of onweersbuien voorkomen. In het noorden blijft het overwegend droog. Het wordt op veel plaatsen een zomerse dag. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18°C op de Wadden tot plaatselijk 28°C in het zuidoosten. Er staat een overwegend matige oostelijke wind, in het noordelijk kustgebied staat er een matige tot vrij krachtige noordoostenwind. (Bron: KNMI)

Bewolkt was het deze week.. (Foto: DJMO)
Bewolkt was het deze week.. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.