Ritzege en geel voor Van der Poel in Tour

De tweede etappe van de Tour de France is gewonnen door Matthieu van der Poel. Na 182 kilometer koersen, van Perros-Guirec naar Mûr-de-Bretagne, was de Nederlander het sterkste. Bovendien mag hij morgen ook in de gele trui starten en pakte hij ook de bergtrui. 

Ide Schelling was gisteren al een van de smaakmakers, en ook vandaag probeerde de Nederlander tot vier maal toe bij de ontsnapping van de dag te zitten. Uiteindelijk lukte het hem en kwam hij samen in een kopgroep met Edward Theuns (Trek), Jonas Koch (Wanty), Anthony Perez (Cofidis), Jérémy Cabot (TotalEnergies) en Simon Clarke (NTT). Zij kregen de zegen van het peloton. Hun maximale voorsprong was rond de vier minuten.

Het was Perez die als eerste boven kwam op de Côte de Sainte-Barbe van de vierde categorie en virtueel de bergtrui overnam van Schelling. Schelling sloeg echter terug op de tweede klim van de dag. De Nederlander in de bollentrui versloeg Perez nu wel in de sprint. Theuns reed ondertussen weg uit de kopgroep en kwam als eerste boven op de Côte de Saint-Brieuc. Hij kreeg Cabot mee. De rest van de oude kopgroep werd weer teruggepakt door het peloton. Met nog 35 kilometer voor de boeg was de voorsprong van het duo een kleine twee minuten.

De Village de Mûr-de-Bretagne was het laatste klimmetje voor het tweemaal moeten bedwingen van Mûr-de-Bretagne. De voorsprong van Theuns en Cabot liep gestaag terug. Het peloton kwam inmiddels op stoom en kwam nu snel dichtbij de twee koplopers. Theuns besloot daarom te demarreren maar op 18 kilometer van de meet was het ook voor hem einde verhaal. Bij de eerste beklimming van de Mûr-de-Bretagne was het Van der Poel die een demarrage plaatste en een gaatje sloeg. De Nederlander pakte de acht bonificatieseconden door als eerste boven te komen maar werd vervolgens weer teruggepakt. Uit het peloton moesten inmiddels een groot aantal renners lossen.

Naarmate de slotklim vorderde hadden bijna alle klassementsrenners zich vooraan genesteld geholpen door hun ploeggenoten. Het tempo was hoog. Formolo wist een gaatje te slaan maar moest even later capituleren. Van der Poel ging op 800 meter aan, reed langs de net gedemarreerde Colbrelli heen en wist de voorsprong vol te houden. Met zijn vinger wijzend naar de hemel, doelend op zijn opa Raymond Poulidor, kwam hij over de finish. Van der Poel nam ook de gele trui over van Julian Alaphilippe.