FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 juni 2021

Nederland zet grote stap: bijna alles kan op anderhalve meter

Het vaccineren tegen corona gaat hard. Er zijn al ruim 13 miljoen prikken gezet. Bijna 5 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd, ruim 4 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad. Vanaf morgen zijn ook de 18-jarigen aan de beurt om een afspraak te maken. Dat wil zeggen dat medio juli iedereen die gevaccineerd wil worden een eerste en vaak ook een tweede vaccinatie heeft gehad.

We zien dit terug in de besmettingscijfers en in het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Deze cijfers dalen nu snel.

De meeste maatregelen zijn daarom niet meer nodig. Het kabinet heeft dan ook besloten om stap 4 van het openingsplan te zetten en zelfs te vergroten. Vanaf 26 juni zijn alle deuren open, waarbij anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft. Daar waar anderhalve meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs.

Basisregels blijven nodig
Ondanks deze positieve berichten, is het virus niet weg. Het virus is onvoorspelbaar en nieuwe varianten blijven zich aandienen. We moeten dus voorzichtig en alert blijven. Dat kan door ons aan de basisregels te blijven houden:.

 • Hygiëne blijft belangrijk. Was regelmatig je handen. Nies en hoest in je elleboog.
 • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je direct testen op corona.

Er zijn mensen die niet gevaccineerd kunnen worden of nog niet (volledig) gevaccineerd zijn omdat ze nog niet aan de beurt zijn. Wees nog steeds voorzichtig en geef elkaar de ruimte op drukke plekken. Anderhalve meter afstand houden is nog steeds het beste wat je kunt doen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt.

Stap 4 openingsplan vanaf 26 juni

 • Beperkingen thuisbezoek en groepsvorming vervallen
  Vanaf 26 juni zijn er geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen. Ook de beperking op groepsvorming vervalt. Nu geldt dat mensen in groepen van maximaal 4 personen samen mogen komen, bijvoorbeeld in het park of in een restaurant. Deze regel vervalt. Wel is het belangrijk anderhalve meter afstand te blijven houden van bezoekers thuis en van anderen buitenshuis.
 • Mondkapjesplicht vervalt grotendeels
  De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Alleen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd blijft de mondkapjesplicht gelden. Dit is het geval in het personenvervoer, in het OV en op aangewezen plekken rond het OV, bijvoorbeeld stations. Ook op luchthavens en in vliegtuigen. En in het voortgezet onderwijs.
 • Van thuis werken naar deels op kantoor
  Het advies ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’ verandert. Werknemers die nu nog thuis werken, mogen in overleg met hun werkgever maximaal de helft van hun tijd ook op kantoor werken. Op kantoor geldt altijd de anderhalvemeterregel, ook in de lift of de kantine. Het kabinet roept op om zoveel mogelijk buiten de spits naar kantoor te gaan.
 • Alle locaties en evenementen open op anderhalve meter, met voorwaarden
  Vanaf 26 juni is alles open met reguliere openingstijden. Wel gelden er nog een aantal voorwaarden voor zowel binnen-als buitenruimtes. In ruimtes waar mensen een vaste zitplaats hebben, geldt dat mensen geplaceerd moeten worden met onderling anderhalve meter afstand. Dat wil zeggen dat in een theater niet elke stoel bezet kan worden en dat in een restaurant de tafels en stoelen ver genoeg uit elkaar moeten staan. Registratie en een checkgesprek blijven verplicht. In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, zoals in een winkel of het museum, geldt een maximale capaciteit van 1 bezoeker per 5m2. Als er gebruik gemaakt wordt van het coronatoegangsbewijs, dan vervalt de verplichting van de anderhalve meter en geldt de reguliere capaciteit.

  Vanaf 26 juni zijn alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publieke plaatsen, zoals in de horeca, bioscoop, beurs en congrescentra of poppodia, toegestaan. Dit houdt in dat locaties met een vaste zitplek 100% van de anderhalvemetercapaciteit kunnen gebruiken. En op doorstroomlocaties, zoals winkels en musea, kan 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen worden. Vanaf 30 juni 2021 zijn overige evenementen met een vergunningsplicht onder voorwaarden toegestaan.

 • Sport en de anderhalve meter
  Amateurwedstrijden zijn vanaf 26 juni voor iedereen weer toegestaan. Ook met publiek, zij moeten wel anderhalve meter afstand van elkaar houden.
 • Locaties en evenementen met coronatoegangsbewijs zonder anderhalve meter
  Daar waar coronatoegangsbewijzen gelden, hoeft de anderhalve meter niet in acht te worden genomen. Vanaf 23 juni geldt dat, naast testen voor toegang, ook een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs gebruikt kan worden als coronatoegangsbewijs. Deze drie mogelijkheden kunnen getoond worden in de (update van de) CoronaCheck app. Een coronatoegangsbewijs zal waarschijnlijk vooral een optie zijn voor bijvoorbeeld een evenement of festival. Ook dansgelegenheden, zoals nachtclubs en discotheken, kunnen door gebruik te maken van het coronatoegangsbewijs open zonder beperkingen.
 • Alcoholverkoop en zang-, schreeuw- en blaasinstrumentenadvies
  Het verbod om alcohol te verkopen na 22.00 vervalt vanaf 26 juni. Dit geldt ook voor het verbod van het hebben en drinken van alcohol na 22.00 in de openbare ruimte. Ook het zang-, schreeuw- en blaasinstrumentenadvies vervalt.
 • Gratis coronatest voor reizen
  Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen.

Vooruitblik
Alle basisregels gelden dus nog steeds. Medio augustus bekijk het kabinet op welke manier en wanneer de laatste stap van het openingsplan (het loslaten van de anderhalve meter en de overige basisregels) gezet kan worden.

Geen tornado, maar genoeg wind- en wateroverlast in Nederland

Heel plaatselijk, maar ook heel heftig. Zo kan het noodweer wat vanavond over Nederland heentrok omschreven worden. Het was al voorspeld dat de buien van vandaag extreem zouden kunnen uitpakken. In Leersum lijkt een windhoos of valwind de oorzaak van een hoop ellende. Door de vele ontwortelde bomen ontstonden er dertien gaslekken. Het dorp ligt bezaaid met weggewaaide spullen en omgewaaide bomen en zou op een rampengebied lijken. 

Bij het 'lokale' noodweer zijn tientallen mensen gewond geraakt, er zijn voor zover bekend geen doden gevallen. De totale schade die veroorzaakt is door het extreme weer, zal in de loop van het weekend duidelijk worden.

Hagel, valwinden, honderden ontwortelde bomen, afgewaaide daken, omgewaaide electriciteitsmasten en nog veel meer ellende vonden hun weg naar social media.

Hier een bonte verzameling aan mooie en minder mooie getuigenverslagen in beeld:

EK: 115e editie Engeland - Schotland eindigt zonder doelpunten

Engeland is er niet in geslaagd om op het EK ook de tweede groepswedstrijd te winnen. Schotland wist Engeland op Wembley op 0-0 te houden. 

Engeland en Schotland maakten er in de honderdste ontmoeting tussen beide landen een boeiend schouwspel van. Na een eerste kans voor de Schotten opende de thuisploeg sterk en was na een klein kwartier al dicht bij de openingsgoal. Tot teleurstelling van het merendeel van de 22 duizend fans eindigde een kopbal van John Stones op de paal.

Schotland overleefde de Engelse storm en groeide in de wedstrijd. Tekenend voor de verhoudingen was het kleine aantal balcontacten van Harry Kane. De Engelse spits raakte in de eerste helft slechts tien keer de bal, waarvan één keer in het Schotse strafschopgebied. Rechtsback Stephen O'Donnell was namens schotland met een fraaie volley dicht bij een verrassende voorsprong, maar Jordan Pickford tikte de bal uit de hoek.

In de tweede helft voerde Engeland de druk op en werd Schotland even aan het wankelen gebracht. Na een grote kans voor Mason Mount was het aan de andere kant echter Reese James die met een redding op de lijn moest voorkomen dat de bezoekers aan de leiding kwamen. Kane werd een kwartier voor tijd naar de kant gehaald, maar zijn vervanger Marcus Rashford slaagde Engeland er niet meer in om een bres te slaan in de Schotse defensie.

The Battle of Britain kende geen winnaar. Engeland blijft met vier punten op koers voor de volgende ronde. Schotland, dat begon met een nederlaag tegen Tsjechië, wacht nog de ontmoeting met Kroatië om de groepsfase te overleven.

EK: Kroatië en Tsjechië houden elkaar in evenwicht

Kroatië heeft ook zijn tweede wedstrijd op het EK niet gewonnen. In het duel tegen Tsjechië kwam de vicewereldkampioen niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Tsjechië begon als koploper van poule D aan het duel tegen Kroatië. dankzij twee goals van Patrik Schick. Ook in het duel tegen de Kroaten speelde Tsjechië goed voetbal. Ze lieten Kroatië niet in het spel komen en dankzij Schick kwam Tsjechië tien minuten voor rust op voorsprong. Uit een corner kreeg de aanvaller een elleboog van Dejan Lovren te verwerken. De scheidsrechter was het in eerste instantie ontgaan, maar na ingrijpen van de VAR legde hij de bal alsnog op de stip. Na wat oplapwerk ging Schick achter de bal staan en schoot vanaf elf meter raak, zijn derde doelpunt van het toernooi.

Kroatië moest op zoek naar een doelpunt en vlak na rust was het al raak voor de Kroaten. Ivan Perisic maakte de treffer en voor de aanvaller was het alweer het vierde eindtoernooi waar die op wist te scoren: eerder scoorde hij op de WK's van 2014 en 2018 en op het EK van 2016.

Na de snelle gelijkmaker van Kroatië in de tweede helft was er in de resterende tijd weinig kansen voor beide landen, al was invaller Nikola Vlasic voor Kroatië nog dicht bij de 2-1.

FOK! Wat een weer: de hel op aarde barst los

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Flits! Boem! Rommel, rommel... Woei!

Ongeveer in heel Nederland is het noodweer (geweest) met uitzondering van het oosten. Het leek er eerder op dat het gister al los zou gaan maar dat werd het niet, alles ging over de Noordzee maar vandaag krijgen we het dubbel en dwars terug. Een windhoos in Leersum, water dat letterlijk de zee in stroomt in Egmond aan Zee, stroomuitval en sporen van tornado's. Dat is wat het tot nog toe heeft opgeleverd.

Momenteel zijn de buien in het noorden des lands; de Wadden, Friesland, Groningen en Drenthe krijgen nog flink wat voor de kiezen maar ook in Overijssel komen nog buien voor. Tijdens de buien kunnen flinke windstoten ontstaan en wateroverlast wat te zien is in onder andere Alkmaar. 

Vannacht wordt het allemaal wat rustiger, al blijft het wel flink waaien, windkracht 5-6 of misschien wel 7 Bft. Morgenochtend begint met bewolking, in het oosten en zuidoosten schijnt de zon. De temperatuur loopt ver uiteen van 17 graden aan de kust tot 28 in het zuidoosten. De wind is landinwaarts matig, aan de kust krachtig tot hard.

 


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Luca

Wat als je diep van binnen voelt dat je niet op je plek bent? Zeemonster Luca heeft zich altijd al afgevraagd wat er zich afspeelt boven water, in de mensenwereld. Wanneer hij de stap aandurft om dit te gaan ervaren raakt hij bevriend met Alberto, een zeemonster dat al een hele tijd doorbrengt als mens. Ze vinden in het meisje Giulia een goede vriend, die ze laat stijgen to grotere hoogte.

Eriksen ontslagen uit ziekenhuis na succesvolle operatie

Christian Eriksen is ontslagen uit het ziekenhuis na een succesvolle operatie. Bij de Deense middenvelder is een ICD, een inwendige defibrillator die ingrijpt bij hartritmestoornissen, aangebracht.

Eriksen zakte zaterdag tijdens de eerste groepswedstrijd op het EK tegen Finland op het veld in elkaar en moest gereanimeerd worden. Door snelle reanimatie werd zijn leven gered. De Inter-speler maakt het, naar omstandigheden, inmiddels weer goed na een succesvol verlopen operatie.

De spelmaker reageert in een tweet van de Deense voetbalbond: "Dank jullie wel voor de massale steunbetuigingen. Het voelt ongelooflijk. De operatie is goed gegaan en ik voel mij naar omstandigheden prima. Het was fantastisch om de jongens te zien spelen en ook maandag als ze tegen Rusland spelen, zal ik hen voor de buis aanmoedigen.”

Na het incident met Eriksen voetbalden de Denen het duel met Finland nog wel uit. Ze verloren met 0-1. Donderdag volgde een nederlaag tegen België (1-2), in een emotioneel duel waarin veel aandacht uitging naar Eriksen. Er is een een kansje voor de Denen om door te gaan naar de volgende ronde, dan moet er wel worden gewonnen van Rusland. 

Terugkijken: Persconferentie Rutte en de Jonge over COVID-19 beleid

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) geven vanavond een persconferentie over de coronamaatregelen. Zeer waarschijnlijk zullen ze een nieuwe reeks versoepelingen aankondigen. Zo meldt AT5.

Kijk hier vanavond om 19.00 uur live naar de persconferentie.

Door de dalende besmettingscijfers en teruglopende ziekenhuisopnames kan er eerder versoepeld worden. Zo wordt naar verwachting vanavond bekendgemaakt dat de mondkapjesplicht vanaf volgende week zaterdag vervalt op plekken waar voldoende afstand gehouden kan worden.

Ook kondigt het kabinet vanavond waarschijnlijk aan dat we thuis weer meer mensen mogen ontvangen: van 4 personen nu, naar 8 mensen op 26 juni.

Horeca open tot middernacht
De horeca mag waarschijnlijk ook langer open blijven. Nu moeten restaurants en cafés nog om 22.00 uur de deuren sluiten, vanaf volgende week zaterdag vermoedelijk om middernacht. Het ziet er nog niet naar uit dat men bij de horeca op een groot scherm kan gan genieten van EURO 2020.

Het advies om zo veel mogelijk thuis te werken vervalt naar verwachting ook, mits afstand gehouden kan worden van collega's. Van de anderhalvemeterregel zal waarschijnlijk pas in augustus afscheid genomen worden.

Zie ook: Minder thuiswerken, meer bezoek en vanaf 1 juli het Digitaal Corona Certificaat

Vrouwen slepen Pornhub voor rechter vanwege video's met seksueel misbruik

Tientallen vrouwen hebben donderdag een rechtszaak aangespannen tegen Pornhub en haar moederbedrijf, met de bewering dat de site bewust heeft geprofiteerd van video's waarin verkrachting, seksuele uitbuiting van kinderen, mensenhandel en andere seksuele handelingen zonder wederzijds goedvinden wordt weergegeven.

De civiele klacht beweert dat Pornhub-moederbedrijf MindGeek, een van de grootste online pornografiebedrijven, een "klassieke criminele onderneming" is met een bedrijfsstructuur wat is opgezet om geld te verdienen met seksuele inhoud zonder wederzijds goedvinden - beweringen die Pornhub overigens ontkent.

De rechtszaak is ingediend door Brown Rudnick LLP namens 34 vermeende slachtoffers, waaronder minderjarigen, van seksuele uitbuiting, verkrachting en mensenhandel, en eist schadevergoeding en bescherming voor de eisers. MindGeek bezit meer dan 100 pornografische websites, productiebedrijven en merken, waaronder Pornhub, RedTube, Tube8 en YouPorn. Onder de verschillende platforms verzamelt het bedrijf 3,5 miljard views per maand, aldus de advocaten in een persbericht.

Michael Bowe, de advocaat die de vermeende slachtoffers vertegenwoordigt, zei tijdens een telefonische vergadering met verslaggevers dat de online pornografie-industrie "heeft gefunctioneerd als een ouderwetse rosse buurt van handel waar regels die wel van toepassing zijn en zouden moeten worden toegepast, niet zijn toegepast". "Dit is een zaak over verkrachting, niet over pornografie", zo staat in de aanklacht.

De vrouwen beschuldigen Pornhub ervan te profiteren van video's die zonder hun toestemming zijn geplaatst. De klacht betreft slechts één met naam genoemde beklaagde. De andere 33 vrouwen verzochten om anonimiteit. Een anonieme aanklager tijdens het gesprek zei dat een video van haar op Pornhub haar leven heeft geruïneerd. "Het is tijd dat de bedrijven en individuen die hebben geprofiteerd van niet-consensuele en illegale inhoud aansprakelijk worden gesteld voor hun misdaad", zei de aanklager. "Ik heb me aangesloten bij de rechtszaak omdat ik gerechtigheid zoek voor mezelf en de talloze slachtoffers die niet naar voren komen."

In een verklaring aan CNN Business zei Pornhub dat het de klacht beoordeelt en onderzoekt. Hoewel het "elke klacht met betrekking tot misbruik van zijn platform serieus neemt, inclusief die van de eisers in deze zaak", ontkent het de beschuldigingen over de structuur van het bedrijf. "De beschuldigingen in de ingediende aanklacht dat Pornhub een criminele onderneming is die vrouwen handelt en wordt gerund als 'The Sopranos', zijn volkomen absurd, volledig roekeloos en absoluut onjuist", schreef Pornhub. Bowe zei dat hij hoopvol is dat de zaak "een keerpunt" zal zijn voor de online porno-industrie, die "gewoon niet genoeg gecontroleerd is", zei hij. De rechtszaak is de laatste in een reeks aantijgingen tegen Pornhub en MindGeek.

In december maakten Mastercard (MA), Visa (V) en Discover (DFS) het klanten onmogelijk om hun creditcards te gebruiken om aankopen te doen op Pornhub nadat een column in de New York Times de site beschuldigde van kindermisbruik en seksueel activiteiten zonder wederzijds goedvinden. Pornhub heeft die beschuldigingen ontkend en noemt ze 'onverantwoordelijk en flagrant onwaar'.

Na deze actie implementeerde Pornhub in december een nieuw veiligheidsbeleid op zijn platform. Het nieuwe beleid zorgde ervoor dat alleen geverifieerde uploaders op de site kunnen posten, video's op de site kunnen niet worden gedownload en beloofde onder meer een transparantierapport. In februari heeft de site verdere maatregelen ingevoerd voor verificatie, moderatie en detectie.

School in aanbouw stort in, minstens één dode en zes vermisten

In Antwerpen is een steiger en deel van een in aanbouw zijnde school vanmiddag ingestort. Zeker één persoon is om het leven gekomen. De brandweer heeft al een tiental personen kunnen bevrijden en verzorgd en zoekt nog verder naar zeker vijf vermisten. Er is sprake van meerdere zwaargewonden, vier mensen zijn in levensgevaar. Er zijn nog steeds minstens zes personen vermist. Meer hierover in het AD.

PSV haalt Marco van Ginkel voor vijfde keer naar Eindhoven

Marco van Ginkel is nu definitief speler van PSV. De 28-jarige middenvelder is dolblij met zijn overstap, zo vertelde hij na het ondertekenen van zijn contract voor twee jaar.

De definitieve terugkeer van Van Ginkel naar Eindhoven hing al geruime tijd in de lucht. De middenvelder werd in 2013 door Chelsea overgenomen van Vitesse, speelde daarna op huurbasis voor AC Milan en Stoke City, voordat hij in de winterstop van 2015/16 voor het eerst werd verhuurd aan PSV. Hij keerde daarna terug naar Londen en revalideerde van een knieblessure om in december 2016 terug te keren naar het Philips Stadion.

Ook in 2017/18 werd hij daarna door PSV gehuurd van Chelsea, waarna hij wederom onder het mes moest vanwege een knieblessure. Hij kwam twee seizoenen niet in actie en keerde in het begin van het seizoen 2020/21 voor een vierde keer terug bij PSV. Zijn contract bij Chelsea loopt af en kon dus zonder transfersom de overstap naar PSV maken. 

Nu heeft de club hem ook daadwerkelijk gepresenteerd. "Ik denk dat iedereen inmiddels wel weet dat ik me thuis voel bij PSV", aldus Van Ginkel via de clubkanalen. "PSV is altijd goed voor mij geweest. De club heeft me geholpen tijdens mijn herstel en het contact tussen mij en PSV was ook in tijden dat ik hier niet speelde altijd hecht. Het afgelopen jaar heb ik hier weer mogen ervaren wat het is om profvoetballer te zijn en ik ben ervan overtuigd dat ik een bijdrage kan leveren aan de ambities van PSV. Ik kijk er naar uit om te strijden om het kampioenschap, plaatsing voor de groepsfase van de Champions League en wil een voorbeeld zijn voor de talentvolle spelers in onze selectie."

Na Joël Drommel, André Ramalho en Philipp Mwene is Van Ginkel de vierde versterking voor komend seizoen. Hij sluit op 25 juni aan bij de eerste training van PSV in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Een maand later wacht direct de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. De tweede voorronde van de Champions League tegen Galatasaray. 

Rensch verlengt contract bij Ajax; Traoré goed verkocht aan Shakhtar

Twee nieuwtjes uit Amsterdam. Devyne Rensch heeft zijn contract verlengd bij Ajax en de Amsterdammers hebben Lassina Traoré verkocht aan Shakhtar Donetsk. 

Ajax heeft het contract van Devyne Rensch opengebroken. De 18-jarige rechtsback is nu niet meer tot medio 2023, maar tot de zomer van 2025 aan de Amsterdamse landskampioen verbonden. "Het gaat pijlsnel met Devyne", concludeerde directeur voetbalzaken Marc Overmars bij de bekendmaking van de contractverlenging. "Vorig jaar rond deze tijd won hij hier de Abdelhak Nouri Trofee als grootste talent van de jeugdopleiding en nu heeft hij als volwaardig lid van de A-selectie de dubbel gewonnen met Ajax 1. Hij heeft vervolgens aangetoond mee te kunnen komen, maar het moeilijkste begint nu. Dat is de volgende stap maken. Hij moet sterker en nog beter worden, dat weet hij. Wij hebben heel veel vertrouwen in hem, vandaar dit nieuwe contract.”

Ajax liet vrijdag ook weten dat Lassina Traoré is verkocht aan Shakhtar Donetsk. De Amsterdammers doen geen mededelingen over de transfersom, maar naar verluidt ontvangen zij van de Oekraïners liefst 10 miljoen euro voor de twintigjarige aanvaller uit Burkina Faso. Marc Netto heeft dat toch weer goed voor elkaar. 

Traoré had bij Ajax nog een contract voor een jaar tot medio 2022. Hij leek niet meer voor te komen in de plannen van trainer Erik ten Hag. Na de winterstop kwam hij slechts één keer in actie, als invaller tijdens de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag (5-0).  Na de winterstop was hij derde keuze achter recordaankoop Sébastien Haller en Brian Brobbey. Laatstgenoemde vertrekt transfervrij naar RB Leipzig, waardoor Ajax deze zomer op zoek zal moeten gaan naar een nieuwe spits. Danilo keert wel terug van een verhuurperiode bij FC Twente.


EK: Zweden verslaat Slowakije moeizaam

Zweden heeft zijn tweede EK wedstrijd wel gewonnen. Na het gelijkspel in de eerste wedstrijd tegen Spanje, werd vanmiddag in een middelmatige wedstrijd met 1-0 van Slowakije gewonnen.

Het eerste kansje was voor Zweden in de vierde minuut. Een afgeweken schot van Larsson bracht doleman Dubravka even in de problemen, maar in tweede instantie pakte hij alsnog de bal. Aan de andere kant waren er even prolemen na een misverstand met Danielson op een lage voorzet van Koscelnik. Doelman Olsen bracht redding. Het grootste deel van de eerste helft was niet om over naar huis te schrijven. Slowakije kwam wel wat beter in de wedstrijd, maar de eerte kans van de wedstrijd voor beide ploegen moest nog komen en in de eerste helft kwam die niet meer.

De tweede helft begon beter. Isak haalde in het Slowaakse strafschopgebied, maar Skriniar voorkwam met een ultieme tackle dat de bal richting het doel ging. Niet lang daarna was het aan de andere kant Duda die uithaalde vanaf de rand van de zestien meter maar het schot ging over het doel. In de 60e minuut de eerste kans van de wedstrijd. Op een kopbal van Augustinsson (voorzet Larsson) redde de Slowaakse doelman Dubravká met een reflex. Uit de daaropvolgende hoekschop kopte Danielson vervolgens over.

In de 76e minuut kreeg Zweden een strafschop. Dubravka haalde de doorgebroken Quaison onderuit en scheidsrechter Siebert wees naar de stip. Het was Emil Forsberg die de penalty benutte. Slowakije probeerde het in het vervolg wel met met alle macht, maar gescoord werd er niet.

Vlagceremonie markeert einde Nederlandse militaire bijdrage Afghanistan

Volgende week komen de laatste Nederlandse militairen die ingezet zijn tijdens de NAVO-missie Resolute Support terug uit Mazar-e-Sharif. Daarmee komt een einde aan bijna 20 jaar militaire presentie in Afghanistan. Om dit moment te markeren overhandigt Defensie donderdag 24 juni twee Nederlandse ‘missievlaggen’ aan het Nederlands Militair Museum (NMM).

Het gaat om twee Nederlandse vlaggen die de militairen naast de Afghaanse vlag in het missiegebied voerden; van 2006 tot 2010 tijdens de ISAF-missie op Kamp Holland in Tarin Kowt, Uruzgan, en de vlag die van 2015 tot voor kort wapperde tijdens de Resolute Support missie op kamp Marmal in Mazar-e-Sharif. Defensie overhandigt donderdag beide vlaggen aan het Nationaal Militair Museum, zodat het grote publiek deze vlaggen binnenkort ook kan zien.

Tijdens de vlagoverhandigingsceremonie houden Minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag, Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en de Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim toespraken waarin zij terugblikken op de afgelopen 20 jaar. Dit gebeurt in het bijzijn van de Afghaanse ambassadeur. Ook zijn detachementen van de Koninklijke Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee aanwezig.

Achtergrond
11 september 2001 werd de wereld opgeschrikt door de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten, waaronder op het World Trade Center in New York. Een dag later verklaart de NAVO artikel 5 van het handvest van de organisatie van kracht: een aanval op één van de leden, is een aanval op allen. De NAVO wilde voorkomen dat Afghanistan opnieuw een vrijhaven zou worden voor internationaal terrorisme. Dit leidde vanaf 2002 tot een lange Nederlandse betrokkenheid bij Afghanistan.

In die 20 jaar maakten Nederlandse militairen deel uit van meerdere provinciale reconstructieteams, had Nederland onder meer de leiding over de ISAF-missie in de zuidelijke provincie Uruzgan en opereerden Special Operations Forces in het zuiden. Apaches en F-16’s leverden luchtsteun en militairen en politie trainden het Afghaanse leger en de politie om zelfstandig veiligheid te brengen. Het is slechts een greep uit de hoeveelheid taken die Nederland met inzet van eigen middelen op zich heeft genomen.

Deze militaire bijdragen waren onderdeel van een bredere geïntegreerde Nederlandse inzet op diplomatiek vlak en ontwikkelingssamenwerking, gericht op een stabiel Afghanistan. In twintig jaar zijn belangrijke resultaten geboekt. Zo steeg het aantal schoolgaande kinderen van 1 naar ruim 9 miljoen, nam de gemiddelde Afghaanse levensverwachting toe van 44 naar 60 jaar en groeide de Afghaanse economie. Er werd een professioneel leger en politiemacht opgebouwd. In Afghanistan zetelt een democratisch verkozen regering, er is sprake van mediavrijheid en er bestaat een actief maatschappelijk middenveld. Tegelijkertijd is de huidige (verslechterende) veiligheidssituatie broos en onvoorspelbaar.

De ceremonie vindt buiten plaats op het terrein van het NMM. Door COVID is het aantal genodigden dat de ceremonie fysiek kan bijwonen beperkt en is daarom ook voor iedereen online te volgen op het YouTube-kanaal van Defensie.

Die vuile Hollanders

Waar wij Nederlanders (ondergetekende incluis) ons nogal eens minachtend kunnen uiten waar het gaat over de hygiëne van onze zuidelijke mede-europeanen, blijkt de waarheid soms anders. Uit inmiddels al weer een aantal jaren oude data, blijkt dat slechts de helft van ons Nederlanders de handen wast na het toiletbezoek! Met afstand het laagste percentage in Europa: zelfs de Fransen en Italianen doen het met 62% en 57% nog beter. Laten we er maar op hopen dat sinds het uitbreken van een niet nader te noemen virus de andere helft van ons dit ook gaat doen.

COVID-19: 918 positief getesten en 2 doden, in totaal 1.677.596 en 17.723

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 918 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.677.596 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 32 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 315 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 4 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 218 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.723 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Metro Exodus Enhanced Edition nu te downloaden

Vanaf vandaag kunnen alle Metro Exodus hun spel gratis updaten naar de Enhanced Editon. Behalve dat het spel, zoals de titel doet vermoeden, er nu beter uit ziet, zijn andere onderdelen ook aangepakt. Gelukkige bezitters van een PlayStation 5 en Xbox Series X kunnen nu extra genieten van hun krachtige hardware.

De grootste veranderingen zit hem in het visuele aspect. Als je de game opstart op een PC, Xbox Series X en PlayStation 5, dan zie je net wat meer op je scherm, want hij speelt dan op een prachtige 4K resolutie en 60 beelden per seconden. En dat is inclusief ray tracing. De game krijgt een FOV-slider waardoor je meer ziet dan ooit ten voren. Dankzij de SSD die elke console aan boord heeft laadt de game een stuk sneller in, soms wel minuten sneller volgens developer A4 Games.

PlayStation 5 gebruikers krijgen iets extra’s. De PS5 Haptic Button Feature gaan tactile features ondersteunen. Zodra je bijvoorbeeld iets oppakt, dan voel je dat. Een ander voorbeeld is het geweer dat je moet oppompen: hoe meer lucht je erin pompt, hoe meer weerstand je krijgt, net zoals in het echt. Bij een pistool zal de weerstand van de trigger lager zijn dan bij een shotgun.

Daar blijft het niet bij. De gehele engine is geüpgraded van versie 8 naar versie 9. Deze engine gaat in het vervolg gebruikt worden voor de nieuwe delen (hint hint) in de serie en andere games. Versie 8 maakte nog gebruik van ray tracing. Arme 4A Games maakte gebruikt van fake lichtinvallen waardoor een arme developer per scene moest aangeven hoe het licht viel en dus dagen werk kwijt was voor één zonnestraaltje. Dankzij de nieuwe hardware en de nieuwe engine kan er nu dynamisch licht gebruikt worden.

Metro Exodus wordt de gratis update voor iedereen die al de game heeft gekocht. Vanaf vandaag is de Complete Edition ook te koop met alle content erin die tot nu toe uitgekomen is. Maak wel wat ruimte op je SSD ervoor vrij, want de game wordt een stuk groter dankzij de 4K engine wordt natuurlijk als. Verwacht echter geen nieuwe DLC-packages, want dit is het voor Metro Exodus. Ow, en verwacht niet dat je trophies overgezet worden. Deze moet je allemaal opnieuw halen.

Onze vrienden bij PlayStation Access lopen alle nieuwe instellingen graag met je door. 

Shin Megami Tensei V toont meer gameplay

Shin Megami Tensei V lijkt een grote update voor de serie te gaan worden. Deel drie was namelijk op de PS2 en deel vier werd ontwikkeld voor de 3DS. We zien in de onderstaande gameplay dat je nu over relatief grote velden rent en dat je zelfs kunt springen en glijden. Verder ben je zoals gebruikelijk veel met allerlei demonen aan het praten.

Shin Megami Tensei V komt op 12 november uit en is exclusief voor de Nintendo Switch.

Het nutteloze feitje van de dag: 'het hazepad' voor de Duitsers

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De A12 is één van de bekendste snelwegen van Nederland, maar wist je dat de weg in de volksmond de bijnaam 'het hazepad' kreeg? Voor de Tweede Wereldoorlog liep de snelweg van Den Haag tot en met knooppunt Ouderijn en het stukje naar Houten was nog in aanleg. Al snel werden de plannen om de snelweg via Arnhem door te trekken tot in Duitsland door de Duitse bezetter als 'Kriegswichtig' bestempeld en moest het project met voorrang uitgevoerd worden. Omwonenden noemden de doorgetrokken al snel 'het 'hazepad' omdat de bevolking de wens had dat de bezetter er ooit over zou vertrekken.

Door de ontwikkelingen in de oorlog werd de weg nooit afgerond door de bezetters. Het stuk tussen Emmerik en Arnhem, waar al een groot deel van grondwerken klaar waren, bleef zelfs tot 1959 onaangeroerd.

De aanleg van 'het hazepad' (bron: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat)
De aanleg van 'het hazepad' (bron: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat)

EURO 2020: UEFA vraagt voetballers geen sponsordrankjes te verplaatsen tijdens persmomentjes

De UEFA heeft spelers van de 24 EURO 2020-teams opgedragen om de strategisch geplaatste sponsordrankjes niet van de persconferentieplatforms te verwijderen.

Toernooidirecteur Martin Kallen zei dat de UEFA "over deze kwestie met de teams heeft gesproken". De inkomsten van sponsoren zijn belangrijk voor het toernooi en het Europese voetbal, zei Kallen in een briefing.

De toernooiregels vereisen naleving van de verplichtingen van de UEFA aan sponsors. Kallen gaf echter toe dat spelers met religieuze bezwaren "geen fles voor zich hoeven te hebben". Het personeel in elk van de elf stadions in heel Europa moet flessen bier verwijderen voordat een moslimspeler arriveert.

De andere spelers moeten echter de sponsorregels respecteren. Hoewel de UEFA geen boetes zal opleggen aan individuele spelers, zei Kallen op de briefing dat er "altijd een mogelijkheid" is om de nationale bonden van de respectievelijke spelers een financiële boete op te leggen voor verdere incidenten.

Alle 24 teams zien iets terug van de 2 miljard euro aan  sponsorgelden wat Coca-Cola, Heineken en tien andere topsponsors betalen voor het gehele toernooi aan de UEFA. De waarden van de individuele sponsordeals worden niet gepubliceerd. De UEFA hield aan EURO 2016 zo'n 456 miljoen euro over van tien sponsors.

De trend werd ingezet door Cristiano Ronaldo toen hij twee Coca-Cola-flessen verborg en verving door een waterfles.

De Portugese ster werd gekopieerd door de Italiaan Manuel Locatelli.
 

En Paul Pogba, die als moslim geen alcohol drinkt, maakte bezwaar tegen de opvallende groene fles van de officiële Euro 2020- biersponsor Heineken, en zette het Heineken 0,0% flesje opzij.

Na het statement van Ronaldo, Locatelli en Pogba maken andere voetballers nu grapjes over de acties.

Brazilië walst over Peru heen op Copa América

De tweede speelronde van de groepsfase in de Copa América is donderdagavond afgetrapt in Brazilië. Colombia speelde tegen Venezuela, maar maakte weinig indruk: zelfs anderhalf uur voetbal leverde geen enkele goal op.

De wedstrijd van Brazilië was een stuk noemenswaardiger. In Rio de Janeiro nam de thuisploeg het op tegen Peru, waarbij Alex Sandro binnen een kwartier de score opende. Vervolgens duurde het even, terwijl Neymar na een dik uur met zijn handelsmerk - een uiterst goedkope fopduik - een penalty dacht te versieren, hij zal het bestaan van de VAR wellicht even vergeten zijn.

Niet veel later was het dan toch aan Neymar om van net buiten de zestien de score te verdubbelen. Kort voor tijd legde hij de bal neer bij Everton Ribeiro (3-0) en in blessuretijd werkte de op de grond liggende Richarlison een rebound na een rebound binnen: 4-0.

Ministers Grapperhaus en Van Ark: 'Wim-Lex was een beetje dom'

Koning Willem-Alexander had zich gisteren gewoon aan de coronaregels moeten houden toen hij voor aanvang van de tweede EK-wedstrijd van het Nederlands elftal een bezoek bracht aan de Haagse Marktweg, ook wel de mooiste ‘Oranjestraat’ van Nederland genoemd. Daar schudde hij handen met buurtbewoners en hield daarbij geen anderhalve meter afstand. Meer over het bezoek bij het AD.

Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) geldt er voor het koningshuis geen uitzondering op de regels. Tamara van Ark (Medische Zorg) sluit zich daarbij aan, de regels zijn er ‘voor ons allemaal’. "De regels zijn er niet voor niets, en spreek elkaar erop aan als het naleven niet gebeurt”, zegt Van Ark. Ze snapt zijn ‘enthousiasme’ tijdens het bezoek aan de Haagse Oranjestraat, maar onze koning heeft een voorbeeldfunctie. 

'COVID-19-patiënten korter op IC door leukemiemedicijn imatinib'

Coronapatiënten die ernstig ziek zijn liggen na toediening van een leukemiegeneesmiddel gemiddeld zeven dagen korter op de intensive care. Dat stellen onderzoekers in een studie gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine. Aan het onderzoek deden dertien Nederlandse ziekenhuizen mee, waaronder het Amsterdam UMC, het LUMC en het Erasmus MC.

Een op de vijf coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen, krijgt zulke ernstige longschade door vaatlekkages in de longen dat ze op de intensive care moeten worden opgenomen. Van het leukemiemedicijn, imatinib genaamd, was al bekend dat het vaatlekkage in de longen remt. Coronapatiënten die in de studie het middel kregen, lagen gemiddeld acht dagen op de ic en mensen die een placebo kregen vijftien. Meer hierover bij Skipr.

FOK! Wat een weer: nog even volhouden

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is momenteel op veel plaatsen bewolkt en enkele onweersbuien boven Gelderland en Overijssel trekken de komende noordwaarts en verlaten in de tweede helft van de ochtend het noordoosten. Bij deze buien komt lokaal hagel voor en kan er veel neerslag in korte tijd vallen. In het noordwesten van het land zijn er perioden met regen. Verder is het op veel plaatsen ook nevelig. In het uiterste oosten zijn er opklaringen en is de zon te zien.

In de loop van de ochtend wordt het op de meeste plaatsen droog en breekt van het zuiden uit op meer plaatsen geleidelijk de zon weer door. Het Waddengebied blijft echter gevoelig voor nevel en laaghangende bewolking. In de tweede helft van de middag ontstaan in het zuiden zware regen- en onweersbuien. Bij de buien kan opnieuw hagel voorkomen en kan er lokaal veel neerslag in korte tijd vallen, bovendien zijn er (zware) windstoten mogelijk. De buien bewegen noordwaarts en verlaten het noordoosten aan het einde van de avond, van het zuiden uit klaart het dan breed op.

Het wordt opnieuw een warme dag, de maximumtemperatuur komt vanmiddag op veel plaatsen uit tussen de 25 en 30°C, in het zuidoosten mogelijk nog enkele graden hoger. In het noordelijk kustgebied wordt het met maxima van 19 tot 24°C beduidend minder warm. In de ochtend is de wind eerst nog oost tot noordoost en is zwak tot matig. In de loop van de dag draait de wind in het midden en zuiden van het land naar zuidoostelijke richtingen. In het noorden blijft de wind noordoost en neemt in het Waddengebied toe naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.

In de nacht naar zaterdag zijn er brede opklaringen en blijft het op de meeste plaatsen droog. In de loop van de nacht komt er in het westen geleidelijk meer bewolking. De minima liggen tussen 14°C aan de westkust en 19°C in het oosten. De wind draait overal geleidelijk van zuidoost naar zuidwest en neemt langs de westkust toe naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft, mogelijk hard, 7 Bft, met kans op windstoten tot ongeveer 70 km/uur.

Zaterdagochtend is er vooral in de noordwestelijke helft bewolking, in het oosten en zuidoosten schijnt de zon. In de middag breekt ook in het westen en noorden de zon weer door. Het blijft overal droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 17°C in het noordwestelijk kustgebied en 28°C plaatselijk in het zuidoosten. De wind is zuidwest en matig, aan de kust eerst krachtig en aan de noordwestkust mogelijk hard. In de middag draait de wind naar noordelijke richtingen en neemt af naar zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Is het geen plaatje? Gemaakt in Meerssen (Foto: Charged)
Is het geen plaatje? Gemaakt in Meerssen (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Aantal tienermoeders in tien jaar gehalveerd

Het aantal tienermeisjes dat moeder wordt, is in 2020 verder gedaald. Er werden 1.194 kinderen geboren met een moeder onder de twintig. In 2010 waren dat er nog ruim 2.500. Binnen de Europese Unie hoort Nederland bij de landen met het laagste aantal tienermoeders per 1.000 15- tot 20-jarige meisjes. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De meeste tienermoeders, ruim 80 procent, zijn 18 of 19 jaar. Een klein deel is 16 of jonger bij de geboorte van hun kind. In alle leeftijdsgroepen is het aantal tienergeboorten gedaald. Het aantal tienermoeders neemt al langer af. Begin deze eeuw waren het er nog rond de 3.500. Dat kwam neer op 7 tot 8 moeders per 1.000 meisjes onder de twintig. In 2010 waren dat er 5,2 per 1.000, en in 2020 was dit afgenomen tot 2,4 per 1.000 meisjes.

Relatief weinig tienermoeders in Nederland
Ten opzichte van andere landen in de EU telt Nederland relatief weinig tienermoeders. Ook in Denemarken worden naar verhouding weinig kinderen geboren bij meisjes onder de 20. In Nederland werden 2,5 meisjes per 1.000 15- tot 20-jarigen moeder in 2019, in Denemarken waren dat er 2. De EU-landen met de hoogste aantallen tienermoeders zijn Bulgarije (41 moeders per 1.000 meisjes) en Roemenië (37,4). Net als in Nederland is het aantal tienermoeders in de EU als geheel in de afgelopen tien jaar gedaald.

Kinderen van tienermoeders wonen minder vaak bij twee ouders
Ten opzichte van kinderen met oudere moeders worden kinderen van tienermoeders minder vaak geboren bij ouders die gehuwd of ongehuwd samenwonen. Een derde van de kinderen van tienermoeders komt bij twee samenwonende ouders terecht, tegenover 90 procent van de kinderen die een oudere moeder hebben. Naar verhouding komen zij vaker ter wereld in een eenoudergezin (27 procent) of een ander huishouden (41 procent). Dit beeld is de afgelopen tien jaar niet veranderd. Uit eerder onderzoek bleek dat kinderen van tienermoeders relatief vaak terecht komen in een zogenoemd driegeneratiegezin, waarbij de tienermoeder met het kind bij de ouder(s) woont.

Ook minder kinderen geboren bij twintigers
Ook bij vrouwen in andere leeftijdsgroepen is het aantal kinderen dat geboren wordt gedaald. Vooral twintigers kregen naar verhouding minder kinderen. In 2010 werd bij 37 van de 1.000 20- tot 25- jarigen een kind geboren, en bij 112 vrouwen van 25 tot 30 jaar. In 2020 was dat afgenomen tot 22 per 1.000 jonge twintigers en 87 per duizend oudere twintigers. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden nam toe van 29,4 jaar in 2010 tot 30,1 in 2020.

Tienermoeders
Tienermoeders zijn meisjes die in het verslagjaar een kind hebben gekregen en die op de dag dat het kind geboren werd jonger dan 20 jaar was. Ook voor de andere cijfers in dit bericht is van de leeftijd bij de laatste verjaardag van de moeder uitgegaan.

De cijfers in dit bericht wijken af van de cijfers in de Jeugdmonitor. In de Jeugdmonitor gaat het om alle meisjes die een kind hebben en aan het begin van het jaar jonger dan 20 jaar waren.

Rapper heeft probleem op vliegveld Curaçao en krijgt klappen bij arrestatie

De Nederlandse rapper Josylvio is dinsdag op de luchthaven van Curaçao opgepakt. Hij zou met een vervalste PCR-test hebben gereisd. Op de luchthaven van Curaçao moeten alle reizigers uit Nederland een negatieve PCR-test kunnen laten zien. De coronatest mag niet ouder zijn dan 72 uur. De arrestatie van de rapper verliep hardhandig en werd gefilmd door een omstander.

Update 03.15 uur: Het AD meldt dat het management van de rapper dat het ging om problemen met zijn nieuwe paspoort waar hij niets aan kon doen, waarna een woordenwisseling ontstond. De Curaçaose media  zou dus ten onrechte hebben gemeld dat de rapper was opgepakt omdat hij reisde met een vervalste PCR-test. De Curaçaose politie meldt echter dat Josylvio wegens belediging en het verstoren van de openbare orde is aangehouden.

Eerdere berichtgeving:
In het filmpje is te zien dat een agent iemand probeert tegen te houden maar dat diegene gewoon doorloopt. Hierop ontstaat een woordenwisseling waarbij de agent rake klappen uitdeelt en de 'doorloper' naar de grond wordt werkt en vervolgens arresteert. Volgens omstanders zou dit Josylvio zijn. Hij zou meerdere agenten hebben uitgescholden. 

Minder thuiswerken, meer bezoek en vanaf 1 juli het Digitaal Corona Certificaat

Met de versoepelingen volgende week zal ook het thuiswerkadvies minder strikt worden: als op het werk mogelijk is om anderhalve meter afstand van elkaar te houden is kan de helft van het personeel weer naar kantoor. Mondkapjes blijven verplicht op plekken waar afstand houden zeker niet lukt. Zo meldt de Stentor.

De anderhalvemeterregel zal zeker nog tot half augustus blijven gelden, volgens een bron. De afstandsregel kan wel vervallen bij evenementen waar men vooraf een toegangstest of vaccinatiebewijs kan laten zien. 

Versoepelingen
Vanaf 26 juni mogen we thuis weer acht gasten ontvangen. Restaurants mogen, bij het in stand houden van de anderhalvemeter maatregel tot honderd personen ontvangen. Theaters, musea en bioscopen mogen ook meer bezoekers binnenlaten. De horeca mag weer tot middernacht open blijven. Ook sportwedstrijden zijn dan weer toegestaan. 

De mondkapjes zullen verplicht blijven op plaatsen waar afstand houden van elkaar niet lukt, zoals in het openbaar vervoer. Nadere details worden vandaag duidelijk, als het kabinet heeft vergaderd over de details.

Vanavond is er weer een persconferentie waar Mark Rutte en Hugo de Jonge de nieuwe versoepelingen zullen toelichten. Ook zal  er meer duidelijk worden over het Digitaal Corona Certificaat (DCC) dat vanaf 1 juli zal worden uitgegeven voor reizen.

Wat is het EU Digitaal Corona Certificaat?
Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) maakt het mensen straks makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie.

Digitaal bewijs negatieve test, gevaccineerd of hersteld van corona
Het DCC is het digitale bewijs dat iemand:

 • recent negatief getest is op corona, of;
 • gevaccineerd is tegen corona met een door EMA goedgekeurd vaccin, of;
 • hersteld is van een coronabesmetting.

Landen in Europa bepalen zelf welke van deze bewijzen worden geaccepteerd bij binnenkomst in het land en onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld welke type testen geaccepteerd worden en hoe oud een test mag zijn. Ook andere maatregelen, zoals quarantaine voor reizigers, bepalen de lidstaten zelf. Het DCC kan in alle EU-lidstaten worden gebruikt. 

Vaccinatie is geen voorwaarde
Vaccinatie is en wordt géén voorwaarde om binnen de Europese Unie (EU) te reizen. Het DCC zal ook te verkrijgen zijn met een negatieve testuitslag of een bewijs van herstel.

  

Politie Purmerend pakt kippendief op

De politie heeft onlangs een kippendief aangehouden, nadat deze kippen van een erf in Purmerend had gestolen. Diefstal van vee uit de weide is als strafverzwarende omstandigheid genoemd in het Wetboek van Strafrecht.

Omdat de eigenaar van de kippen camerabewaking had op zijn erf, was het niet moeilijk om zowel het kenteken als de verdachte te kunnen achterhalen.

Na overleg en met toestemming van de officier van justitie werd de verdachte, een 29-jarige man uit Monnickendam, thuis bezocht door de politie. Hier bleek hij in bezit van 3 levende kippen, die alledrie door de verdachte waren gestolen. Hierop nam de politie de kippen in beslag en de 29-jarige verdachte werd aangehouden, overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

De kippen werden met de politieauto thuis gebracht naar de rechtmatige eigenaar.

Tegen de 29-jarige verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

[Op de foto: één van de gestolen kippen]

Purmerendse kip thuis gebracht door politie ( foto: Politie)
Purmerendse kip thuis gebracht door politie ( foto: Politie)

Man (36) overleden na zware crash

In Vinkel is donderdagochtend een 36-jarige man om het leven gekomen. Hij botste met zijn auto frontaal op een boom volgens de politie. Zo meldt het Brabants Dagblad.

Omstreeks 6.15 uur gebeurde het ongeluk in het buitengebied van het dorp. Een traumahelikopter werd gealarmeerd, maar deze kwam niet ter plaatse omdat duidelijk werd dat de man niet meer gered kon worden. Bij het ongeluk waren geen andere voertuigen betrokken. De oorzaak van het ongeval is onbekend, de politie doet nader onderzoek.

Op de rol: 'Je gaat nú je vrouw bellen'

Op rechtspraak kom je naast heel veel informatie en uitspraken ook enkele verslagen tegen van rechtzittingen bij de politierechter.

Ditmaal over  een groepje jongens die als 'pedojagers' een man wilden ontmaskeren maar waar dit uit liep op onder andere zware mishandeling, afpersing, een vuurwerkbom in de brievenbus gooien en beelden van de 'ontmaskering' openbaar maken. 

Van Rechtspraak:
Eerst wordt aangebeld, daarna ontploft een cobra vuurwerkbom in de brievenbus van een Haagse woning. De halve voordeur explodeert en glas vliegt door de gang. ‘Een doodsklap. Wat een ongelofelijk geluk dat niemand bij die deur stond’, zegt politierechter Wim Donker. De brievenbus zelf vliegt door de ruit van een geparkeerde auto. Wat, waarom?

De aanslag blijkt te maken te hebben met een confrontatie die de heer des huizes eerder die maand in de duinen had met een groep pedojagers. Joost* vertelt de politie, en zijn echtgenote, zijn verhaal. Hij is in de duinen bij Kijkduin afgeperst, geslagen en geschopt. Daarvan heeft hij uit schaamte geen aangifte gedaan. Hij vertelde zijn echtgenote dat hij was gevallen tijdens het hardlopen.

Seks
Niet dus, hij is op 7 oktober te grazen genomen door een groepje Haagse twintigers, die hem naar de duinen hebben gelokt ‘om seks te hebben met een meisje van 15.’ ‘Hij is zo geil als boter; hij denkt dat het een wijf is’, meldt Mike (22) zijn vrienden, die Joost bij het uitkijkpunt aan de Machiel Vrijenhoeklaan opwachten met het ‘nobele doel’, aldus 1 van de advocaten van de 4 verdachten, om ‘een gesprek met hem te hebben.’ (Dat bericht ging niet over Joost, zegt Mike tegen de rechter, maar over een collega.) Een gesprek? Officier van justitie Nanda Ros: ‘Op het internet circuleren heel veel filmpjes over het ‘exposen’ en in elk filmpje komt geweld voor. En u wilt mij vertellen dat u een redelijk gesprek met die man wilde voeren?’

Kippenvel
‘Ik denk dat het goed is om even te kijken naar een filmpje dat 1 van u in de duinen heeft gemaakt’, zegt politierechter Donker in zaal L1 van de Haagse rechtbank. De rechter houdt zijn iPad op. Joost zit tegen de duinrand, uitgeteld. Het klinkt: ‘Nooit meer doen, hè? Je gaat nú je vrouw bellen! Facetimen met je vrouw! Exposen! Ik zeg het nog 1 keer lief. Nú, facetimen. Je pinpas!’ Ze slaan hem ‘de kanker’ als hij niet belt. ‘Daar krijg je toch kippenvel van? Wat vindt u zelf?’, vraagt de politierechter aan het viertal. ‘Schokkend’, zegt Dave (20). ‘Op een tweede filmpje zie je dat er wordt geschopt. Dat wordt ú verweten. Hebt u een schop gegeven?’, vraagt politierechter Donker. ‘Nee, ik heb mijn been uitgestrekt om zijn val te breken.’ ‘Hoe overtuigend vindt u dat?’, vraagt de rechter. Daves advocaat vindt het overtuigend. ‘Mijnheer voetbalt al jaren. Het is een soort reflex om zijn been uit te steken.’

Blazen
Het lijkt erop dat Dave en collega Pieter (21) op die 7e oktober vooral meeliepen (Pieter: ‘Ik had niets te doen’) en dat Mike en diens zwager Ricardo (28) de leiding hadden. Ricardo is actief op verschillende internetfora waarop vermeende pedo’s worden ‘ontmaskerd’. Maar uiteindelijk wijst het viertal toch de beschuldigende vinger naar de afwezige Bryan, die later voor de rechter mag verschijnen. ‘Wij zijn later aangekomen’, zegt Ricardo. Bryan zou Joost niet alleen hebben geslagen, hij zou ook de aanslag met de cobra hebben bedacht. Daarvoor staat het viertal trouwens niet voor de rechter. ‘Maar u was er allemaal wel bij’, merkt de officier van justitie op. Mike: ‘Om met zijn vrouw te praten. Ik had niet gedacht dat Bryan de voordeur eruit zou blazen.’ De rechter: ‘Bryan zegt dat hij die cobra van u had.’ Mike: ‘Ik ben erg tegen illegaal vuurwerk.’

Onderduiken
Eén van de pedojagers belt de vrouw van Joost (die niet opneemt) en gaat met beelden en geluidsfragmenten langs bij zijn werkgever. Ze belanden ook op een Facebookpagina. Na de cobra-aanslag wordt het viertal opgepakt. Ze verdwijnen 3 dagen in de politiecel. Politierechter Donker. ‘Die vrouw en de kinderen hadden er part noch deel aan. Hebt u zich gerealiseerd wat u die mensen aandeed? Die vrouw staat met naam en foto’s op Facebook. Ik heb uit de stukken begrepen dat ze moesten onderduiken.’ ‘We wilden een gesprek met die man voeren, ook over zijn vrouw, want ik ben erg voor haar. Zij is ook een slachtoffer’, reageert Ricardo.

Gelokt
Officier van justitie Nanda Ros is ervan overtuigd dat het viertal Joost heeft bestolen, afgeperst en mishandeld en van zijn vrijheid heeft beroofd. En dat kan ze bewijzen ook. Niet Bryan, maar Ricardo en Mike hebben de plannen gemaakt om Joost te ‘ontmaskeren’ en hebben hem naar het duingebied gelokt met chats en een foto van een meisje. Ricardo heeft filmpjes van de confrontatie bij Kijkduin verspreid. De officier: ‘En iedereen wist dat daarbij geweld zou worden gebruikt. Dat dit ook de bedoeling was, blijkt uit de verklaring van de man die ze naar de duinen hadden gelokt. Ze hebben hem ingesloten en allemaal een bijdrage geleverd aan het geweld.’ Joost heeft zijn telefoon ook moeten afgeven. De officier: ‘Hij moest van iedereen zijn vrouw bellen. De heren wilden haar telefoonnummer hebben.’

Verwoesten
Pedojagen kan en mag niet, aldus officier Ros. ‘Je speelt niet voor eigen rechter, ook niet als het om kinderen gaat. En dat was hier helemaal niet aan de orde. De verdachten hebben iemand uitgelokt en besloten dat die man een pedo was die gestraft moest worden. Ze vonden kennelijk dat ze iemands leven mochten verwoesten. Ze hebben geen moment aan zijn kinderen en aan zijn vrouw gedacht’, aldus de officier van justitie. ‘De verdachten zeggen goede bedoelingen te hebben gehad; ik zie hier niets goeds in.’ Alle reden voor de officier om tegen alle 4 een gevangenisstraf van 3 maanden te eisen, waarvan 2 voorwaardelijk. Dave, Pieter en Mike zouden daarnaast een taakstraf van 180 uur moeten krijgen. Ricardo verdient 20 uur meer taakstraf voor het verspreiden van de filmpjes.

Nobel
‘Mijn cliënt had een nobel doel’, zegt de raadsman van Ricardo. ‘Een vader van 2 tieners had een afspraak met iemand van wie hij dacht dat het een minderjarig meisje was. Mijn cliënt wilde kinderen beschermen. Het ging erom de man te ‘exposen’ en om niets meer.’ Over het gebruik van geweld is nooit gesproken, zegt de advocaat van Pieter. ‘Er is geweld gebruikt, maar dat was een gemoedopwelling.’ Net als Pieter was Dave erbij betrokken zonder ‘er veel over te weten’, aldus zijn raadsvrouw. De heren worden op 1 hoop gegooid, vindt Mikes raadsvrouw. Mike had nooit de opzet om Joost te beroven of te mishandelen. ‘Hij was niet betrokken bij de voorbereidingen en heeft anderen niet aangespoord om geweld te gebruiken. Hij was er slechts bij. Het is vaste jurisprudentie van de Hoge Raad dat enkel het niet distantiëren en tot een groep behoren die geweld gebruikt niet voldoende is om tot een bewezenverklaring van medeplegen te komen.’

Libido
‘Ik heb de afgelopen dagen veel nagedacht en vandaag veel gehoord. Ik heb met verbazing op internet gezien wat er allemaal loos is op het gebied van pedojagen. Er wordt niets geverifieerd; er wordt gewoon gesteld. Oh, hij is een pedofiel. De manier waarop het slachtoffer zich op het internet heeft geuit, is te dwaas voor woorden, maar dat geeft u geen vrijbrief om hem een lesje te leren,’ besluit politierechter Donker de zitting. Het viertal heeft Joost simpelweg uitgelokt. ‘Ik hoop dat u uw libido zo onder controle hebt dat u zelf ook niet op zo’n uitnodiging ingaat.’

Schandelijk
Mike, Ricardo, Pieter en Dave hebben zich volgens politierechter Donker in de duinen ‘schandelijk gedragen’. De rechter: ‘Ik veroordeel u zonder uitzondering voor alle feiten. Wat mij altijd opvalt is dat de grote afwezige de schuld krijgt. Bryan is de grote boef. Maar mag ik u erop wijzen dat ú met z’n allen naar de duinen bent gegaan om die mijnheer een lesje te lezen? Ik zie daarom geen enkele reden om af te wijken van de eis van de officier.’ Dus voor alle 4 3 maanden gevangenisstraf, waarvan 2 voorwaardelijk, en een werkstraf van 180 uur. Ricardo krijgt die ook, ‘want u bent de enige die openheid van zaken heeft gegeven.’ De politierechter behandelt het verzoek tot schadevergoeding van Joost en zijn echtgenote niet. ‘Dat wordt een te grote belasting voor het strafgeding.’

Jurisprudentie
Tot slot heeft de politierechter een boodschap voor de 4 raadslieden in de zaal. ‘Er is vandaag veelvuldig verwezen naar de jurisprudentie en hoe de Hoge Raad over dingen denkt. Ik heb gestudeerd in Rotterdam en daar zeiden ze: je moet geen jurisprudentie lezen, je moet jurisprudentie maken. Als ik in strijd met de jurisprudentie heb gehandeld, dan zou ik willen zeggen: de Hoge Raad krijgt een herkansing.’

* Dit zijn niet hun echte namen.

Diverse aanhoudingen in Den Haag na EK-wedstrijd Nederland-Oostenrijk

De politie was donderdag massaal ter plaatse rondom het Jonckbloetplein, de Haagse Schilderswijk en de Marktweg. Meer beelden hiervan bij Regio15.

Afgelopen zondag na de wedstrijd Nederland tegen Oekraine heeft de politie in moeten grijpen nadat de sfeer grimmig werd en er met zwaar vuurwerk werd gegooid, vernielingen plaatsvonden en er stenen uit het trottoir werden gehaald. Er werden zondag 3 aanhoudingen verricht.

De politie nam dit keer geen enkel risico en was goed voorbereid op mogelijke ongeregeldheden. In de loop van de avond namen diverse eenheden strategische posities in. Motoragenten hebben scooterrijders gecontroleerd en naar een naastgelegen 'rollerbankcontrole' begeleid.

Op het Jonckbloetplein hebben tientallen buurtvrijwilligers in gele hesjes toezicht gehouden en het gesprek aangegaan met jongeren. Het bleef daar relatief rustig. Na de wedstrijd sloeg de sfeer rondom de Marktweg om. Er zijn diverse personen aangehouden, onder andere voor opruiing en belediging.

Er kwamen veel personen van buiten de straat en wijk naar de Marktweg. De politie heeft korte tijd de toegangswegen afgesloten.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
©FOK.nl e.a.